decalotare sau nu?
Raspunsuri - Pagina 4
Julie spune:
Stiu ca acest sub. s-a tot discutat si ca parerile sunt pro si contra, dar eu din mai multe motive m-am hotarat sa-l decalotez la dr. chirurg. Intrebarea mea se adreseaza celor care au facut operatia, si anume as dori sa stiu in ce consta ea, in mod concret la ce tb. sa ma astept, cat dureaza, cum au reactionat piticii, parintii .... in cat timp trece,cat va costat, si cam tot ce imi puteti spune din propia voastra experienta in leg. cu operatia.
Postat de Ela-Z
Ortansa
Moderator
Decalotarea nu este o operatie, este doar o actiune mecanica de retractare a preputului(pielea care inveleste penisul).Daca aceasta este lipita,cum de multe ori se intampla la cei mai multi baietei(ca si la al meu de fapt) are loc o mica sangerare la decalotare,putin dureroasa,dar care trece in cel mult 3 zile.Pe baiatul meu l-am decalotat la dr. (la un consult de rutina)-atunci am vazut cum se face chestia asta si de atunci il decalotez mereu cand ii fac baita sau il spall,pt ca pielea are tendinta sa se lipeasca la loc.Deci decalotarea nu este o interventie chirurgicala.
Probabil ca tu te referi la circumcizie..
lilach
Membru de baza
Daca bine inteleg pe tine te intereseaza cum se face circumcizie. Intradevar se face operatie asta cind doresti sa faci la o virsta mai inaintata. Aici se face la 7 zile dupa ce se naste un baiat si o face "moel" care nu e doctor asta stie el sa faca. Noi nu am facut circumcizie la 7 zile din anumite motive ... Dupa un timp ne-am gindit totusi sa-i facem si am apelat la un chirurg care i-a facut operatia.
Dupa operatie sa stii ca este destul de greu si pentru voi dar si pentru copil dar toate dureaza doar citeva zile dupa care totul reintra in normal.
Ana71
Membru junior
Si baietelului meu i-a facut aceasta decalotare un chirurg (la Sp. Grigore Alexandrescu) cand avea 1 an si cateva luni (acum are 3 ani si jumatate). Sotul meu a stat cu copilul in timpul interventiei, care s-a facut fara anestezie si a durat cam 10 minute. Am inteles ca a folosit o pensa si a durat foarte putin. Dupa 10 minute copilul s-a calmat si nu mai plangea, dar vreo 2-3 zile dupa aia plangea cand facea pipi. Mi-a spus sa-i pun comprese cu rivanol cateva zile si sa merg la control dupa o saptamana parca. Ideea este ca nu este foarte traumatizanta operatia, dar cateva zile o sa fie cam greu cand face pipi pentru ca il va ustura. Oricum parerea mea este ca faci foarte bine ca mergi la un chirurg. Baietelul meu de atunci nu a mai avut nici un fel de problema de genul asta si abia dupa interventie pot considera il pot curata cum trebuie.
alexa
Membru matur
Si Alex a fost decalotat la Spitalul Grigore Alexandrescu. Decalotarea s-a facut pe viu cu o chiureta, a urlat de durere, si locul a fost dureros cam 7 - 10 zile. L-am spalat cu rivanol, ser fiziologic si Oximed(Bioxiteracor) Cel mai rau era cand urina. Dar a trecut si a uitat. Daca se impune decalotarea, nu mai amana. Multa sanatate!
Ela-Z
Membru matur
Pe mine ma intereseaza decalotarea, care la recomandarea dr. pediatru tb. sa o fac la un dr. chirurg si am inteles ca o sa-l "taie" putin , asta am intrebat pt. ca nu stiu. Deci il taie sau nu??? Il interneaza? Eu am oroare de spitale cu atat mai mult cand am auzit de chirurgie mi s-a facut parul maciuca, nu stiu cum o sa rezist, dar daca ziceti ca nu dureza mult!
mirela.mustaciosu
Membru senior
Baietelul meu are un an si 6 luni si am rezolvat de curand problema asta la prof. M.Jianu de la Spit. Grigore Alexandrescu, dar am mers la Medicover - Plevnei(am preferat sa nu plimb copilul prin spital). Dr. Jianu (desi in prezent este specializat in ortopedie) ne-a fost recomandat de medicul de familie ca avand mare experienta in domeniul asta si ca e unul din chirurgii care sunt impotriva operatiei de fimoza, preferand sa recurga la decalotarea manuala sau cu o pensa. S-a rezolvat in mai putin de 2 minute (Tudor era decalotat cam jumatate, dupa care a facut niste aderente) si nu l-a durut foarte tare. Zilele urmatoare l-a cam deranjat, cand trebuia sa-l decalotez eu sa-l spal si sa-i dau cu Nidoflor (sper ca asa se scrie). Vizita la Medicover costa 500.000 lei. Noi am platit decalotarea separat 160.000 pentru ca am solicitat si o consultatie ortopedica. Presupun ca daca mergi numai pentru decalotare te costa doar 500.000. Dr. Jianu poate fi abordat si la spital, daca ai o trimitere de la medicul de familie, dar evident nu se compara conditiile din spital cu cele de la o clinica particulara.
Ana71
Membru junior
quote:
Ela, nu il taie, doar desprinde pielita cu ajutorul unei pense. Nu te interneaza, totul dureaza 10 - 15 minute. Dupa aia cateva zile o sa-l usture cand face pipi. Nu te ingrijora prea tare si cu cat o faci mai repede cu atat mai bine!
Ela-Z
Membru matur
Multumesc pt. raspunsuri. M-am mai linistit putin. Sper sa decurga totul bine si cat mai repede. Nu sunt din Buc., dar ideea cu clinica particulara este f. buna, am sa apelez la ea, asta pt. ca v-am spus urasc spitalele.
Maadi
Membru matur
Sunt o viitoare mamica de baiat si m-ati cam speriat cu acest subiect. Poate imi spuneti si mie care este cauza ptr. care trebiue acesta interventie si cum ar trebui facuta igiena la baietei?
cl
Membru de baza
Maadi, nu te speria. Trebuia doar ca in fiecare zi, la baita, sa tragi putin pielita, incet, incet. Asa o sa reusesti sa-i faci decalotarea si igiena cum trebuie, iar la medic nu o sa ajungi. Eu i-am facut lui Alex de la 10 zile si nu am avut probleme. Cu cat incepi mai devreme, cu atat este mai bine.
korinna
Membru senior
Si baietelul meu a avut fimoza si e cel mai indicat sa-i faci operatiunea asta de decalotare la un chirurg..ma rog..eu i-am facut-o in cadrul spitalului de copii.Eu sunt din Galati..deci aici
Operatiunea adurat cam 10 minute..dar cred canici atat.Nu-mi maia duc aminte cu ce exact,dar i-a desprins pielita aia care tinea si nu puteam sa-i decalotez putulica ca sa-l spal.atunci a plans un pik.
Insa dupa.. plangea cand facea pipi,pt ca normal il ustura.In 3-5 zile stiu ca s-a vindecat.
De cate ori ii fac baie il pun acum sa si-o decaloteze singur si sa-si spele putulica.
Acum are 7 ani..insa i-am facut-o cand avea ...cred ca pana intr-un an...
Stai linistita..e ceva f simplu....nu te interneaza..nu nimik...si e f bine pt igiena lui
Nu tine de nimik altceva ,decat de fiecare in parte..adica nu-i o cauza din care sa apara asa ceva.are si gata...Tb rezolvata
ariadna
Membru junior
Si eu am avut grija de cand era Mihai bebe mic (cam de cand avea o luna) sa-l decalotez la fiecare baie si nu am avut niciodata probleme. Chestia asta cu decalotatul este pentru igiena varfului putzulicii si nimic mai mult, iar cine dintre mamici amana si tot amana si nu o fac cat mai devreme si le este frica cum adica sa decaloteze ele, atunci asa se intampla, decaloteaza medicul pana la urma si atunci e mai dureros pentru toti.
andry
Nou venit
Eu urmeaza sa-i fac decalotarea pt. ca mi s-a spus ca dupa ce implineste 1 an, dar dr. lui pediatru ne-a spus ca-l anesteziaza cu un spray aplicat local, ca sa nu il doara. Mai multe nu stiu.
danaA
Membru junior
Si Andrei al meu a avut fimoza si medicul nostru de familie ne-a trimis la un pediatru-chirurg pt a i se face o mica taietura, dar surpriza... Dr. pediatru ne-a dat o crema cu care sa-l dam pe putulica si sa incercam sa scoatem preputul , dar sa nu fortam. Intr-o luna a cedat si acum e in regula. Crema aceea ajuta sa se dilate si facand asta in fiecare zi, aproape, acum nu mai are probleme.
Nu mai stiu cum se numea crema ca i-am trimis-o la frate-meu care are si el aceeasi problema ca bb-ul lui. Dar daca te intereseaza pot sa-l intreb si sa-ti spun denumirea cremei.
uite ca am gasit reteta si denumirea cremei este:TRIADERM 0.1%
Noi asa am scapat de operatie.
ls-dobrovicescu
Membru junior
Pacat ca n-am stiut de crema.
Am fost decalotati de Dr. Basca la G.Alexandrescu prin metoda pensa.
Exista si metoda - taiat si pus fir (fara a fi circumcizie).
Din pacate BB nu mai e acelasi (au trecut 2 saptamani). A ramas cam speriat (are 9 luni) si e mai plangacios. In cada, cand il spal, se uita sa vada ce-i fac la puta si sta sa planga ...
Mama ei de decalotare !!!!! Daca o sa mai am un baiat, il decalotez EU din prima zi, ca sa stiu o treaba !!!!!
mirela.mustaciosu spune:
Noi am incercat sa decalotam si sa curatam bine la fiecare baita, dar de frica sa nu-l doara n-am insistat prea mult. Astfel ca la un an si 6 luni Tudor a facut aderente, n-am mai reusit sa decalotam mai mult acasa si a trebuit sa mergem la un medic sa faca asta. Din fericire am mers la timp si n-a fost nevoie sa foloseasca decat foarte putin o pensa, n-a fost nevoie de o operatie mai complicata. Cred ca e bine sa decalotezi si sa cureti la fiecare baita ca sa nu ajungeti la medic mai tarziu. Noua ne-a recomandat medicul pediatru ca dupa fiecare decalotare sa dam cu un pic de nidoflor ca sa evitam o infectie sau o micoza.
Julie spune:
Fetelor, eu nu reusesc sa-i rezolv odata putzulica lui bb Luca. Doctorita mi-a zis sa-l las asa ca pana la 2 ani nu se face nimic...oare? IAr eu incerc la fiecare baita...si nu reusesc. Luca are 5 luni jumate si incerc dupa fiecare baita sa decalotez, de cand avea 2 luni....dar nu reusec....
Postat de Codrutza
mama-Silvia
Membru junior
Chiar as vrea sa-ti dau un sfat bun in privinta asta dar nu prea stiu nici eu.Acum 7 ani cand l-am avut pe Razvan ,eram in Hunedoara pe vremea aceea , nu am avut probleme cu el , doctorita de circa de atunci pe la o luna si 'juma cand am fost prima data cu el la ea i-a decalotat "puta" fara nici o problema apoi mi-a zis ca la fiecare baita sa-l spal acolo.Am avut emotii mari pana m-am obisnuit sa-l spal acolo.
Cumnata mea nu i-a decalotat "..." nepotului meu pana pe la 6 luni si atunci cand a incercat l-a durut pe saracul si a renuntat pentru o vreme.
Eu ma gandesc ca ar trebui totusi sa insisti la doctorul pediatru si sa-ti spuna exact ce rol are aceasta decalotare pentru ca sincera sa fiu nu stiu nici in ziua de azi de ce trebuie facut asa.Poate aici are un rol important igiena care trebuie facuta baietilor ..., nu stiu.
Soacra mea ma linistea tot timpul , ea are 2 baieti si mi-a zis ca nu a facut chestia asta niciodata baietilor ei si sunt sanatosi si "virili" pe deasupra.
Nu te descuraja ,dar insista mai departe.
Lidia
Membru senior
Nu-l lasa.... mie mi-a recomandat pediatra sa fac acest lucru inca de la 6 saptamani. Scopul este dublu: pastrarea unei igiene riguroase in zona respectiva si evitarea fimozei.
Fimoza: stramtorare a orificiului preputial si elasticitate scazuta, care nu mai permite descoperirea glandului. Daca fimoza se asociaza si cu niste aderente ale preputului la mucoasa glandului, fimoza poate produce infectii locale numite balanite. La adult este urmarea inflamatiilor locale care prin cicatrizare duc la scleroza orificiului preputial. Aceasta afectiune este considerata fiziologica la bebelusi.
Tratament: dilatare manuala facuta sub anestezie. Aceasta manevra este dureroasa (dupa.... ) si chiar traumatizanta (psihic) pentru copil.
Profilaxie: la fiecare baita (nu dupa...) incearca sa decalotezi cu blandete si sa speli putza. Nu ai sa reusesti din prima incercare sa decalotezi complet glandul, dar nu te da batuta. Ai sa vezi rezulatate in timp. De ce sa astepti pana la 2 ani, sa supui copilul unei experiente traumatizante?
Baiatul meu face 7 ani in marte si de pe la 4 ani isi spala simgur putza la fiecare baie (ca sa nu mai spun ca am resuit sa-l "dresez" sa ridice colacul la wc cand face pipi dupa care sa il pun la loc si sa inchida si capacul. O face in mod automat - si cand se duce noapte semi-adormit la baia - rept urmare l-am educat si pe barbatu-meu sa inchida capacul la wc.... uite cum invata si parintii de la copii!).
Concluzie: nu te da batuta, insista la fiecare baita, putin cate putin...
Garofitza
Membru de baza
Eu una nu mai zic nimic, iarasi imi aduc aminte si ma aprind, asa ca uite aici unde s-a mai discutat.Asta a fost raspunsul meu cand s-a mai discutat:
"Care este graba sa-i decalotam de la 2 luni? Nu inteleg, d-abia au ceva acolo, de-mi era frica numai sa ma uit dar sa-l ating. Vorbiti de ei la cateva luni de parca sunt adolescenti si cine stie ce se intampla. Care-i graba, chiar asa societatea sa te impinga la 2-3-4-5-6-7 luni sa-i decalotam ?Nu credeti ca chinuiti copii? Intra zilele in sac? Iertati-ma, dar imi spun si eu parerea mea.Fiecare face cum crede ca-i mai bine pentru copilul sau. Aici doctorii recomanda sa nu le faci nimic pana la 3 ani. Si pentru ca am fost impinsa de sot, d-abia acum cateva saptamini am inceput sa-i fac si eu lui Alex. Incet la baie cu sapun sau sampon sa alunece si sa nu-l doara, cu rabdare si putin cate putin. Si uite ca al aproape 3 anisori in curand, totul este ok. Fara tipete si dureri. Iertare daca am suparat pe cineva!"
livia
Moderator
Putulica nu se decaloteaza asa odata.Am sa-ti scriu indicatiile care mi s-au dat de medic:
Putulica se decaloteza usor, cat se poate,nu se forteaza, in fiecare dimineata si se sterge cu un servetel umed apoi se unge cu o crema sau ulei de bebe.La baita la fel,se decaloteza ,se spala cu apa si sapun si se unge la sfarsit.Si tot asa pana la trei ani zilnic .Putulica se decaloteza singura treptat odata cu cresterea trebuie doar sa curatam zilnic ca sa nu faca infectii.
Oricum bebe are un mic orificiu pe unde iese pipi si daca fortam se pot produce rupturi iar cand se cicatrizeaza se astupa acea gaurica si de aici complicatiile.
Eu asa am facut,cum mi-a zis doctorul si meu are acum gaurica de la putulica ,pe unde face pipi, mai mare ,dar pana la doi-trei ani are timp sa se rezolve totul.
Tot mi-a zis ca este o nebunie cu mamele de acum ,cum vor ele ca in 2 luni sa fie totul ca la om mare -nu se poate asa ceva,nu este normal si cine incerca sa forteze ajunge la fimoza!
Deci rabdare ca totul va fi bine!!!
Codrutza
Membru matur
fetele va multumesc mult...teoretic stiu si eu, dar cu practica stau foarte prost. Eu stiu ca nu pot rezolva asta deodata dar am incercat de fiecare data dupa baita si chiar in cadita..insa nu reusesc. pot sa zic ca diametru deschiderii nu-i mai mare de 4 mm.... Iar pe pui nu-l deranjeaza deloc cand ii umblu la putzulica, sta asa de linistit, da din picioruse dar nu tipa. de sters, sterg de ficare data mizeria insa nu pot decalota mai mult....nu-mi iese....of....
L-am pus si pe sotul meu(crezand ca reuseste el)...el zice ca ie frica sa-i faca puiului...si ma lasa pe mine...
asa de stresata sunt cu putzulica asta .....
Lidia
Membru senior
atat cat este, este bine. Doar ca trebuie sa o faci la fiecare baie, si ai sa vezi ca usor, usor merge mai mult. Dar fa chestia asta cand este in cadita, in apa, nu pe uscat.
alba
Membru senior
Va rog din inima,nu va mai chinuiti bebelusii,cu aceasta decalotare!PLEASE!
Darian are 3 ani si 3 luni si nimeni,nici doctorul nu m-a sfatiut sa fac asta! De ce oare nu sint toti de aceeiasi parere,nu stiu nici eu!Unii spun asa,unii asa...
Cititi,va rog frumos acest articol!
Codrutza,calmeaza-te te rog si stai calma totul este in ordine!
Lia
Moderator
Nici eu nu i-am facut nimic lui Andrew...si doctorul nostru pediatru a spus ca nu se face nimic.Io inclin sa cred ca e moda "neoromaneasca"...ca mamele tatilor nostri se pare ca tot nimic nu le-au facut...
Codrutza,stai linistita.
Codrutza
Membru matur
Pentru Lia si Alba: voi nu le-ati decalotat putzulicile? si acum la trei ani sunt bine?
...sunt obsedata....da vreau sa stiu daca ce fac e bine
alba
Membru senior
Draga mea Codrutza!
Promite-mi te rog sa lasi putzulica lui Luca Andrei in pace,lasa obsesiile si stai calma!
Darian,e bine merci la 3 anisori,fara sa fi incercat vreodata,sa-i "zgindarim"putzulica!
Iar,iti repet,doctorul mi-a ordonat,ca nici macar sa nu ma ating de ea,ca mai rau i-as face!
Eu dupa cite am inteles "opertia " cu pricina se face doar din motive pur medicale,daca copilul da semne de fimoza la cucosel,dar nu asa din pur senin!O.K.
bebe
Membru nou
si eu am stresul asta cu decalotarea, am intrebat dr copilului, s-a uitat si a spus ca nu are nici o problema si sa ii fac masaj la baie, eventualitatea unei operatii se pune dupa 2 ani daca ceva nu e in regula.
dar am citit articolul spus de alba si m-am mai linistit, cu toate ca totul e atat de contradictoriu.
nu stiu ce sa fac?! radu nu vrea deloc sa stea la masaj, nu ii place deloc, poate il doare?
iar tati nici atat nu vrea sa umble la putulica lui.
asa ca......