Viata In Germania (12)
Raspunsuri - Pagina 15
aschiutza spune:
quote:
Originally posted by ralucule
Am si eu o mare intrebare: e grea scoala asta de soferi aici la nemti? Si e greu examenul pt carnet?
Germana mea a cam devenit de balta, deoarece 2 ani am locuit in olanda si am invatat olandeza si acum fac cam multe confuzii.... Oare sa ma duc la un mic curs de limba germana, ca apoi sa fac scoala de soferi? NU sunt lemn cu semnele si cu condusul, dar am inteles ca trebuie sa fac orele alea impuse....
Din cite stiu eu de la amicii mei, poti sa dai si in romana examenul, numai ca platesti mai mult. Germana presupun ca iti trebuie ca sa intelegi ce-ti spune la examenul de sofat si la cursurile de prim-ajutor. La noi in oras au facut scoala multi romani si nu i-am auzit sa se plinga ca ar fi foarte greu. Sunt insa unele diferente intre regulile lor si cele romanesti, asa ca trebuie sa treci o data prin regulile lor la citit.
"Binecuvintat sa fie deci/ ca traiesc si ca ma duc spre moarte" Esenin
Katink spune:
Camelia aici ai cautat?
http://www.mvhs.de/
Daca tot nu gasesti spune exact ce curs cauti si ti-l caut eu am intrat la Kurse apoi la Deutsch si am cautat dupa Fremdsprache...
Sunt mai multe cursururi (normal ) depinde ce nivel cauti...
Katink
aschiutza spune:
quote:
Originally posted by Camelia
Stie cineva cand incep cursurile la VHS? Am stat o ora pe site-ul lor fara sa reusesc sa aflu. Probabil nu stiu eu unde sa ma uit! Te pomenesti ca trebuie sa merg maine la scoala si nu-mi sunt gata temele!
Daca imi spui in ce oras esti si la ce curs pot sa scormonesc pagina lor. Aici in oras la mine , incep pe la diferite date si e greu de spus in general cind incepe un curs. M-am uitat la cele de limba germana pt straini, banuiesc ca la astea mergi si la noi in oras unele au inceput de pe data de 13.09. Asa ca posteaza repde inapoi...atunci pot sa te ajut mai mult.
"Binecuvintat sa fie deci/ ca traiesc si ca ma duc spre moarte" Esenin
Katink spune:
Ralucule,
la scoala de soferi instructorii vorbesc si engleza, in caz ca nu te descurci in germana, dar eu zis asa pentru tine e bine sa faci un curs de germana, oricum stanga, dreapta, inainte si inapoi stii cum se zice , dar iti prinde bine sa stii mai multe...
Iar teoria o poti da si pe chestionare in limba romana, cel putin aici in Frankfurt asa se obisnuieste.
Si nu a trebuit sa plateasca nimica in plus ca au dat pe chestionare in limba romana.
Succes!
Katink
sfarsitoarea spune:
Porumbita,
Eu sunt sotie de greencarder. Sfatul meu este sa fiti casatoriti, pentru ca altfel trebuie ca tu sa-ti platesti singura relocarea. Daca sunteti casatoriti, firma trebuie sa plateasca relocarea pentru amandoi si sa caute de locuit pentru doi nu pentru unul cum ar face in mod obisnuit.
In ce oras o sa va mutati?
Oricum scrie-mi PM si in caz ca veniti va dau multe amanunte necesare.
Poate-ti usuram viata cum putem.Adica , noi sotiile de greeni cu vechime.
Cu stima
Katink spune:
Porumbita,
noi nu eram casatoriti cand sotul meu a primit contractul de munca in Germania. Si noi intrasem putin in panica, vroiam sa facem repede nunta, numai ca sa plecam amandoi, dar apoi ne-am calmat si am facut nunta dupa 8 luni, adica el a venit aici in 3 februarie 2002 si noi ne-am casatorit in 26 octombrie 2002. Deci 8 luni el a fost aici si eu in Romania. Dar sa nu crezi ca nu ne-am vazut... nuuuu eu am si venit la el in martie, apoi in mai am facut Pastele impreuna si apoi in vara pt o luna de zile, si in septembrie cand m-am intors, mi-am luat rochia de mireasa si pe 10 oct el a venit in concediu in Romania, concediu pt nunta
Eu zic ca graba strica treaba, si eu lucram, nu era un salariu enorm, dar vroiam sa nu las totul balta si nici nu stiam ce ma asteapta aici. Asa ca am venit, am vazut, m-am informat, am aflat ca 2 ani de zile nu am drept de lucru (dintre care un an nu ai deloc drept de lucru, apoi dupa un an primesti un drept de lucru da "ingradit"), drept pentru care astept ca in decembrie sa imi schimb si eu viza si sa am drept de munca - voi implini 2 ani... Timp in care mi-am facut prieteni, am invatat germana, am citit ff mult...
Nu te speria cu viza, o obtii intr-o zi, noi am facut nunta - actele si biserica- pe 26 oct si eu pe 28 noiembrie eram in Germania. Plus ca dupa nunta am mers 10 zile la munte, noi fiind de la mare
Schimbatul buletinului si pasaportului dureaza mai mult, si daca ai toate actele necesare nu ai de ce sa astepti mai mult pt viza. Eu am depus actele intr-o luni si marti am mers si mi-am ridicat pasaportul cu viza pe 3 luni...
Sunt multe de scris, dar cert e ca nu are rost sa va grabiti, Mai stiu pe cineva care s-a grabit, a scos actele si vor face 2 ani de zile in curand si nunta in biserica tot nu au facut-o
Daca ai intrebari cu ce acte iti trebuie la viza astept intrebari,
Katink
ralucule spune:
multumesc fetele, asa ma gandeam si eu , si daca nu imi trebuie cine stie ce cuvinte savante ma descurc, asa vb germana, dar mai bag si din olandeza una alta, si ei sasii astia se uita ca la masini straine la mine
Asa mi se intampla si la ginecolog, dar poate ma duc totusi sa fac cateva ore de limba, sau ii spun lui DIm al meu sa ma lase cu olandeza, engleza, franceza, sa o luam pe germana acum....
Domane domane ce nebunie la mine in casa
merci de incurajari
ralucule
http://community.webshots.com/user/ralucule
Camelia spune:
Ce grozava sunt! Eu cautam pe www.vhs.de. Ar fi trebuit sa caut pe link-ul dat de Katinka, adica www.mvhs.de !
Multumesc de ajutor, fetelor! De acuma ma descurc.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
mamica dulce spune:
camelia...dar tie nu ti-a venit acasa carticica???
la mine vine in posta de doua ori pe an,pentru semestrul de toamna si cel de primavara...trebuie sa fi venit,poate n-ai bagat de seama si i-ai facut vant cu alte hartoage...
sau du-te efectiv la sediu ca sunt teancuri de carticele insirate peste tot,sa iei cu sacul
ca sunt muuuulte cursuri ,sa tot alegi,la o bericica,comod in fotoliu
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0