Limba japoneza - HELP
Raspunsuri - Pagina 5
Irimell spune:
Sa continuam cu numaratul....
-Pentru animale mai mari decit omul se foloseste tou:
ittou
nitou
santou
-Pentru manechine (de plastic), papusi de ceara, cadavre, roboti in forma umana se foloseste tai.
-Pentru vapoare, ambarcatiuni navale se foloseste seki.
-Pentru lunile anului se foloseste kagetsu.
-Pentru tarile lumii se foloseste kakoku.
Acesti clasificatori totusi nu sint foarte stricti. De ex, oile nu sint animale mai mari decit omul si se numara cu tou. Pinguinii se numara cu wa pentru ca sint pasari, dar unii oameni folosesc hiki pentru ca pinguinii sint pasari care nu pot zbura.
In limba japoneza exista si un alt mod de numarare, care a fost importat din China acum mai mult de 1000 de ani si care reprezinta numerele originale folosite in japoneza veche. In japoneza moderna este folosit pentru a numara obiecte neinsufletite:
hitotsu
futatsu
mittsu
yottsu
itsutsu
muttsu
nanatsu
yattsu
kokonotsu
too
Stiati ca urechile noastre se numara cu ko si degetele cu hon? Mie mi se pare fooooooarte amuzant ...
Aaaa, la 30 de ani se spune misoji, dar la 31, 32 cum?
Fetelor, sa 'disecam' in continuare japonezaaaaa....La ataaaaaaac!
Irimell spune:
Am lipsit putin, dar asta nu inseamna ca nu am mai invatat... Am si niste nelamuriri...tot de nuanta, trebuie sa recunosc.
Este vreo greseala in a folosi doar 'dekiru' in loc de 'koto ga dekiru'?
Nihongo o hanasu koto ga dekiru.
Nihongo ga dekiru.
Am auzit amindoua variantele, dar nu imi dau seama care e diferenta.
Irimell spune:
Am revenit...Pentru cine are probleme cu kanji, am gasit un program instructiv si pe care vi-l recomand:
http://www.asahi-net.or.jp/~ik2r-myr/kanji/kanji1a.htm#intro
Voi ce ati mai invatat? S-a inscris cineva pentru JLPT?
lilanda spune:
Irimell iti multumesc pentru acest topic!!! Imi e de-ajuns sa-mi bag nasul, dimineata prin subiectul tau si sa-mi vina cheful, verva si buna dispozitie de a da piept cu o noua lectie de limba daneza!!!
Pai zau ca voua, celor care invatati limba japoneza, va trebuie memorie de itou elefant, care e mai mare ca omu'!!! Tot respectul meu
Asa ca o curiozitate: cite cuvinte are vocabularul uzual japonez???
pozulici
Irimell spune:
Lilanda, esti tare simpatica...
Eu cred ca daca o limba iti place si incepi sa o cunosti, o inveti cu placere si nu ti se mai pare atit de grea...Eu sint inca in faza de cunoastere.
Din cite imi aduc aminte, exista cam 400000 de cuvinte japoneze, dar nu garantez ca e corect....Oricum, un dictionar bun are cam in jur de 240.000 de cuvinte.
Dar nu cuvintele sint lucrul dureros, ci kanji....Prima oara cind am citit despre ei m-a luat cu lesin....Hai sa iti zic cum sta treaba. Pentru nivelul clasei a XII-a la noi, ar trebui sa stii cam 2500 de kanji. Ca sa poti citi un ziar sau carti de specialitate, iti trebuie cam 4000 de kanji, asta insemnind inca citiva ani de studiu dupa liceu. Deja la 6000 de kanji poti sa vorbesti despre tine ca fiind un invatat...Buuuun...dar numarul de kanji care exista in limba japoneza sint de 10000...Si nici asta nu m-ar deranja atit de tare, daca nu ar avea fiecare 2,3,4 citiri in functie de cuvintele pe care le compun.
Cam asta ar fi pe scurt...Dar nu ma las, asa ca....La ataaaaaac!
Pupici si numai bine,
Irimell
ralucami spune:
Oana m-a facut sa zambesc ultimul tau mesaj! Asa o disperare simteam si eu in suflet atunci cand vb de kanji! Acum m-am vazut in Ro si o pace s-a asternut in sufletul meu! Zici ca mi-a fost memoria stearsa cu buretele caci am uitat si putinul de kanji pe care le stiam.
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
sandra20 spune:
irimell interesant linkul dat de tine...nu prea am timp acum dar peste aproximativ o sapt. ma alatur si eu la "cursul" de japoneza
bafta la invatat
Sa ai curajul sa spui da,sa ai curajul sa spui nu si-n fiecare clipa grea sa ai curajul sa fi tu
http://community.webshots.com/user/sandra2o
Irimell spune:
quote:
Originally posted by ralucami
Oana m-a facut sa zambesc ultimul tau mesaj! Asa o disperare simteam si eu in suflet atunci cand vb de kanji! Acum m-am vazut in Ro si o pace s-a asternut in sufletul meu! Zici ca mi-a fost memoria stearsa cu buretele caci am uitat si putinul de kanji pe care le stiam.
Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
Ralucadraga, cunosc bine fenomenul de 'stergere' cu buretele...Am patit-o si eu!!! Cind am fost acasa, ca o fata constiincioasa ce sint, mi-am luat caietele de exercitii, cartea de japoneza, dictionar....dar crezi ca le-am deschis? M-am intors senina si fericita....dar cu paginile lipite la caietele de japoneza si memoria fara kanji. Te pupic!
Asa ca....La ataaaaaaac!
Irimell spune:
quote:
Originally posted by sandra20
irimell interesant linkul dat de tine...nu prea am timp acum dar peste aproximativ o sapt. ma alatur si eu la "cursul" de japoneza
bafta la invatat
Sa ai curajul sa spui da,sa ai curajul sa spui nu si-n fiecare clipa grea sa ai curajul sa fi tu
http://community.webshots.com/user/sandra2o
Sandra, te astept cu drag...
hitomi spune:
Hajimemashite.Hitomi desu.
Eu sunt nou venita in acest site ,si as vrea sa ma alatur si eu celor care se gambarisesc sa invete limba japoneza.
Momentan sunt studenta in anul 2 la japoneza in Bucuresti,dar stiu ca acolo la locul faptei se poate invata cel mai bine .
Sa ne auzim cu bine