Turismul romanesc... incotro?!?
Raspunsuri - Pagina 3
arghirescu spune:
cred ca nu se poate face nimic in privinta turismului de la noi.eu una nu mai dau un leut pe vacante facute aici.
nu am mai fost la mare la noi de 5 ani...uitasem cum e...in mamaia te rup la bani total nejustificat,am platit o salata in care era o jumatate de rosie si un pic de castravete ,cu 60 de mii...de ce?habar nu am...am intrat in hoteluri de 3 stele unde pretul pe camera este de 2 800 000...sintem de rasul lumii.am fost la hotel de 5 stele unde pretul este de 150 de euro....nici unul nu merita nici jumatate din bani.
de fapt nu e prost cine cere,e prost cine da.
am facut niste poze in saturn care v-ar ridica parul in cap...
cred ca totul incepe cu agentiile de turism care habar nu au ce sa faca.sint acolo niste femei angajate cine stie cum ,pentru care notiunea de confort inseamna hartie igienica in baie.
da,vreau sa ma duc undeva unde sa ma simt bine si sa nu ridic un deget,sa vad lume spalata si oameni amabili.nu am chef de pensiuni unde sa ma socializez cu lumea.acolo e o curte,unde vrei, nu vrei te intalnesti cu altii,e o bucatarie unde vrei, nu vrei tre sa dai buna ziua.poate nu am chef...de aia nu imi plac pensiunile
drep urmare banii mei munciti nu vor mai intra in buzunarele agentiilor de turism de aici.
BESTUTZA spune:
BUna, buna la toata lumea!
Uite aseara m-am intors dintr-un tur de 10 zilesi daca tot veni vorba sa va spun cam cum a perceput un turist de nivel mediu, care nu a mai fost de 8 ani intr-un concediu!
Eu zic ca lucrurile se misca lent, dar se misca si se misca in sens pozitiv!! Se poate spune ca sunt un turist mediu si in ceea ce priveste investitia pe care o fac intr-un concediu dar si pretentiile! Si spun asta pentru ca in astea 10 zile am batut cam 2000 km din nord in sud si mi-am facut o oarece parere! Cred ca turismul ofera conditii pentru toate gusturile si buzunarele, dar cel mai important e ca turistul sa fie in stare sa isi aleaga vacanta in functie de pretentiile pe care le are! Problema principala este ca tendinta este de a avea servicii de 4 stele la pret de una sau chiar jumatate! De aici apar cele mai multe probleme! Bineinteles exista si reversul medaliei paltesti patru si gasesti una...Primele patru zile le-am petrecut in Ardeal si Maramures cu o excursie la Manastirile de acolo! Superbe locuri si peisaje!!! Am prins si sarbatorile de Sf Marie si tot freamatul si pelerinajele pe care le fac pe jos locuitorii Ardealului spere lacasle de inchinaciune! A fost ceva extraordinar de frumos sa vezi copii si batrani imbracati in costume populare plecand cu doua trei zile inainte de marea sarbatoare de la casele lor spre manastri! Revin si spun ca nu cred ca m-as satura vreodata sa vad si sa miros nebunia de fan cosit, de dealurile molcome si se apusuri de soare minunate!Dar cel mai tare m-au dezamagit oamenii cu pretentii exagerate si carora tot timpul le putea ceva ! Osa va dau cateva exemple de ceea ce mi s-a parut dovada clara de snobism si petrecere a unui concediu doar de dragul criticarii ! Sigur int-o excursie se prea poate sa nu0ti conc\vina niste lucruri, sunt multe care mai pot fi puse la punct, dar am observat ca pentru multi concediul este un loc in care vii si sub paravanul " am platit " poti umili si jigni cu usurinta, organizatorii sau pe ceilalti turiasti!
Am sa va dau exemplul unei turisti foarte "pretentiosi" din care s-a detasat o ramanca pleata in strainatate si revenita pentru excursie dar care a tunut cu tot dinadinsul sa ne arate ca ea este din afara si la indemnurile mele de a se bucura de privelistea si oamenii pe care ii vede mi-a raspuns:"Draga pe mine occidentul m-a facut dura,eu nu pot fi toleranta!"-nepunandu-si nici un pic intrebarea ca daca si pe noi ceilalti un oaresce motiv ne-ar fi facut intoleranti oare ce ar fi iesit?
Excurisi chiar asa s--a numit "Excursie in Ardeal si Maramures " si in pret ere inclus si un ghid spiritual! Turistii erau cam de doau categorii turisti -turisti si pelerini care posteau si venisera cu gand de rugaciune, dar nimeni nu era legat de nimeni ! La obiective fiecare coborasi unii vizitau manstirea altii pur si simplu admirau si fotografiau locurile mirifice! Ea vorbea la telefon si zicea ca a nimerit int-un grup de habotnici, ca nu mai vine niciodata, ca e groaznic1 IAr am intrebat-o ce se gandea ea ca o sa faca! Si mi-a zis ca o sa viziteze maxim o jumatate de ora si plecam si doar o sa vada manastirile din punct de vedere arhitectural! ! Incercam sa ii explic ca minunile arhitecturale ( in special cele din lemn de la Sapanta-care acum se construieste si e cea mai iinalta biserica din lemn din Europa facuta prin imbinarea lemnului dupa vechile traditii maramuresene-superba sau MAnastirea BArsana care este cred o copie a Raiului-sunt create de oameni de oameni inzestrati divin! Orice ai fi spus ea era nemultumita!
Ma rog si alte peripetii cu schimbarea traseului ca ei vor sa vada altceva decat era in program, ca trebuie sa stam mai mult la restaurant decat era programat, ca trebuie sa existe pauza de tigara desi si ceillati din autocar fumau dar isi rezervau fumatul pentru pauzele colective!
Am spus toate astea pentru a incerca sa ne uitam un pic si la noi atunci cand cerem un serviciu si daca in caza nu se ridica la asteptarile noatre cautam ceva care sa ne satisfaca ! Si sa nu cream si celorlati disconfort! Ceea ce am spus este doar mica parte lagat si de ceea ce stim noi sa selecatam si sa culegem dintr-o oferta turistica!Despre ceea ce se ofera altadata!
Findus spune:
Acum trei ani de zile am fost prima data la mare cu cel mic si am ales in Mamaia hotel Pelican care dupa cum ne-au zis cei de la firma (bilete cumparate in Germania) ar fi OK. Tocmai pe ideea ca dai un ban dar stai mai in fata. Si ne era important pentru copil.
Singurul lucru pozitiv : camerele erau renovate si curate.
Negativ : personalul de la receptie sub orice calificare. Exemplu : ajungem, sotul zice pe romaneste "buna ziua , avem camere rezervate ":Duduia zice , tot pe romineste "asteptati". Cind in sfarsit se ocupa de noi zice fara punct si virgula foarte intepata "Parlez vous francais ? , Vorbiti engleza ( scuze ca nu stiu sa scriu in engleza) ? Sotul (foarte nedumerit ) : Pai, daca am inceput pe romineste haideti sa raminem la limba asta !!!!
Ne-a cazat cu chiu cu vai si ne-au aratat unde e restaurantul. Mai bine nu ni-l aratau..... Asa o mincare groaznica nu am mai mincat in RO in viata mea. Si daca bucataria romineasca nu ar fi buna....Dar ce era sa facem daca era platita demipensiune ? Ne-am plins si cu chiu cu vai dupa trei zile de aceeasi ciorba (probabil ca o tot incalzeau pe cea care nu o minca lumea) ne-au schimbat meniul . Dupa cum scria pe bilet ar fi trebuit sa fie meniu la alegere.
Intre timp am aflat ca daca dadeam ceva primeam si mincare buna. Stiam ca se poate proceda si asa dar fiind hotel cu conducere particulara cu pretentii de aproape patru stele (apropo de stilul acesta trei stele si juma ***+ ) aveam totusi alte pretentii.
A trebuit sa fug cu copilul de pe plaja ca si-a stricat burtica cu ciorba lor si pentru ca nu as mai fi ajuns cu el pina la etajul trei (liftul nu functiona) ne-am oprit la WC-ul de la parterul hotelului. Orice hotel ar un WC la parter. Nici nu am apucat sa tragem apa bine ca ne astepta femeia de servici foarte ofticata : Dar ce, nu avem WC in camera , tre sa murdarim WC-ul unde merge domn director ?
Hai, ca nu mai vreau sa continui sa-mi amintesc pe ce-am dat banii si pentru ce m-am deplasat 1800 km.
Problema e ca noi cunoastem marfa insa cei care vin cu adevarat in RO sa-si faca concediu pentru prima data credeti ca mai vin si a doua oara ?
Si eu am mari sperante in pensiunile particulare conduse de oameni care si-au bagat in afacere ultimii bani poate si au tot interesul ca turistii sa fie multumiti , sa vina si la anul, sa faca reclama buna mai departe.....La toti acestia le doresc numai succese si ma bucur ca exista , poate ca prin ei isi vor schimba strainii parerea despre turismul rominesc.
iulia grosman spune:
daca vreti liniste si calitatea serviciilor va recomand in bran VILA BRAN. e ceva super si te face sa uiti de toate neplacerile.
energy spune:
locurile sunt superbe in Ro, peisaje de vis.
Am fost la Voronetz (cazatzi 8 zile) pentru a putea vizita zilnic manastiri (Putna, Humorului, Agapia, etc). Pensiunea, frumoasa (absolut toate conditiile). Ca tot omul, mergi la masa. Servetzele albe, mici d-alea ieftine. Un grup de nemtzi, cam 20 de buc, la o masa lunga alaturi. Servetele d-alea mari, rosii. Ei, nu-i nimic, ete na! mananc si cu alea albe. Vad papanasi pe masa lor, ii zic sotzului: sa comandam si noi dupa friptura, mi s-a facut pofta. OK, zice el. Nemtzii termina si pleaca, noi in fine terminam si friptura. Zice sotzul chelnerului: va rugam si niste papanasi!
N-avem!!
Cum n-avetzi?? pai am vazut ca la masa alaturata atzi servit!Erau pe comanda speciala, dar acu' n-avem!
Daca n-ar fi oamenii de rahat in tzara asta, cred ca am avea niste concedii pe cinste. Cred c-ar trebui sa importam si noi ca alte tzari oameni la munca (stiu si eu, sa vina albanezi sau somalezi sa ne serveasca la restaurant). Pina una alta, patronii de pensiuni/restaurante sint de kk in RO, in acelasi meniu cu coperta frumoasa figureaza aceleasi pretzuri pentru toata lumea, dar banii romanilor nu sunt buni. Ma intreb, nemtzii aia or fi lasat mai mult de 10% bacsis fatza de cat lasam noi de fiecare data??
mami si george spune:
nu este corect ce se intampla.am citit in monitorul oficial ca nu trebuie sa existe doua tarife :unul pentru straini si unul pentru romani.nu il am acum la indemana,dar data viitoare va spun si nr.eu lucrez la un hotel de 3*** din baile olanesti si nu sunt preturi diferite.
mariaangeli_que spune:
Nu imi mai amintiti de concediu in Romania,
,al meu a fost groaznic,dupa ce ca am platit o caruta de bani,am fost la Herculane,m-am simtit f. rau tratata in hotel si la restaurant,daca nu aveai pe tine un kil de aur in inele ,bratari si lantisoare nici nu te bagau in seama,in ultima zi chelnerul care ne servea la masa ne-a vazut masina ,sa fii vazut seara cum a alergat la noi sa ne serveasca cu sarut mana si alte vrajeli dar ciubucul tot 0 lei a fost plus ca sotul le-am mai si zis ca unchiul meu e seful al mare de la Bucuresti ,si era hotel privatizat,vezi doamne,Singura speranta sint pensiunile si vilele