pensionare

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lizuca spune:

Sa traiesti, cool! Mai spune-mi, te rog, cum se calculeaza cuantumul pensiei de invaliditate? In functie de ultimele salarii, ca si in cazul pensiei pentru limita de virsta?

gabi & alisia (22 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Pensia de invaliditate se calculeaza la fel ca celelalte tipuri de pensie INSA nu in functie de ultimele salarii !!!
Se tine cont de salariile din prima zi de angajare pana in ultima zi de activitate in munca.

***Cuantumul se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui PUNCT DE PENSIE (Valoarea actuala a pct-ului de pensie este: 2.759.141 lei)***

La pensia de invaliditate se iau in calcul si perioadele asimilate: armata, facultate, drepturi de asiguri sociale.

---Daca vrei detalii suplimentare...nici o problema!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandana spune:

cool, mai abuzam de tine cat ne raspunzi :-))

speta:
- barbat nascut in mai 54
- incadrat la handicap accentuat preexistent calitatii de asigurat
- vechime in munca 25 de ani si ceva luni+ 5 ani facultate la zi
- raspuns neoficial de la pensii se poate pensiona pt limita de varsta in mai 2009 cu aplicarea art 47 din legea 19
- este in curs de rezolvare a actelor medicale pt propunere de pensionare de invaliditate grIII (sper ca am zis bine), pt o afectiune ce NU are legatura cu handicapul preexistent

intrebare: cum se va calcula aceasta pensie? se va lua in calcul stagiul complet diminuat la cele doua treimi mentionate la art 60 si 47?

:-))

multumesc

Mergi la inceput

dandana,

Raspunsul neoficial de la casa de pensii este oficial :))
Exemplificam: o persoana barbat nascuta in 1954 are dreptul la pensie limita varsta la implinirea varstei de 65 ani, in cazul prezentat 1954+65=2019. Intrucat are handicap accentuat, reducerea varstei se face cu 10 ani (art 47 lit. "b"), adica 2019-10=2009.

***In cazul in care se pensioneaza de invaliditate, calculul pensiei se va face tinandu-se cont de cei 25 de ani de vechime in munca, de perioada de facultate, perioada stagiului militar, perioada de somaj, etc.***

(Art.47 se refera ca aceste persoane pot beneficia de PENSIE LIMITA VARSTA cu reducerea varstei cu 10 ani, DOAR daca realizeaza 2/3 din stagiul complet, adica din 35 ani. Persoana de fata a realizat mai mult)

(Art.60 - stagiu potential, INSEAMNA ca daca persoana aceasta se pensioneaza de invaliditate si are o vechime mai mica de 2/3, i se acorda din oficiu un stagiu pana completeaza aceste 2/3)

Sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

Daca cuantumul pt.pensie de invaliditate gradul III (stabilit recent)este 1.800.000 lei ,pt.pensie de invaliditate grad II ,adica pt 8 ore ar fi dublu ? sau altfel se calculeaza ?
cu multumiri ,ili

Mergi la inceput

Cuantumul pensiei de invaliditate de orice tip (gr.I, II sau III) se calculeaza la fel ca si pensia pentru limita de varsta, adica:
Pentru intreaga activitate desfasurata de asigurat se calculeaza:
1) Nr. puncte in fiecare luna = raportul intre salariul brut lunar si salariul mediu brut pe economie din luna respectiva;
2)Punctaj anual = raportul intre suma punctelor realizata in toate lunile anului si 12(lunile anului);
3) Punctaj mediu anual = raportul intre nr pcte anuale , insumate, si nr. de ani ce alcatuiesc stagiul complet de cotizare;
In urma acestui raport de la pct (3) rezulta PENSIA reflectata in puncte si care se inmulteste cu valoarea unui punct de pensie care acum este de 2.759.141 lei.
EXEMPLU:daca la pct (3) rezulta 1,5 puncte, cuantumul pensiei va fi:
1,5 x 2.759.141 = 4.138.712 lei. Daca este pensie de invaliditate gr. III cuantumul acesteia va fi pe jumatate.

Ai inteles? :))

Mergi la inceput

mersi,am inteles si modul de calcul,
ili

Mergi la inceput

cool, multumesc de raspuns dar mai am doua intrebari

1. de unde chestia cu pensia de invaliditate de gr III este jumate din pensia obisnuita? am citit si tot citit prin lege, cam subtire la capitolul calcul, singura mentiune care ar diferentia este calculul stagiului potential. zau daca pricep!

2. revenind la intrebarea mea, barbat cu handicap accentuat si pensie de invaliditate grIII (dar pt o boala ce nu are legatura cu handicapul) la calculul punctajului mediu anual, stagiul complet este cel din art 47 adica 2/3 din 35 ? este evident de ce ma intereseaza :-)) in aceasta situatie cred ca din calcul vor iesi sume bune

multumesc!

si mai este ceva? acum e maxim 5 pt punctajul mediu anual?

iar multumesc

Mergi la inceput

da, am citit pe siteul din prahova

este 5 incepand din 2003

si mentin intrebarea 1! nu am gasit nicaieri aceasta diferentiere, se calculeaza absolut indentic cu pensia de limita de varsta dar stagiul realizat se completeaza cu stagiul potential pt care sunt cele trei procente destul de mici (dar bine ca sunt!) si de aici pot iesi sume diferite, evident

multumesc!

Mergi la inceput

"Daca este pensie de invaliditate gr. III cuantumul acesteia va fi pe jumatate."
valabil ?
ili

Mergi la inceput