Conserve si muraturi pentru iarna!!

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Conserve de prune, cirese sau visine, pentru placinta
I
ngrediente Prune brumarii de toama, cirese sau visine, zahar (100 g la 1 kg fructe).

Reteta Prunele brumarii de toamna, ciresele sau visinele se curata de simburi. Prunele se rup in jumatati, ciresele sau visinele, la fel (sau simburii se scot cu cleste special) si se presara cu zahar (100 g la 1 kg fructe). Se pun fructele intr-un lighean, se presara cu foarte putin zahar.Cind se fierb pentru sterilizare, fructele vor lasa suficient suc, cit sa le cuprinda, cala compot.Vor scadea foarte mult in borcane, de aceea acestea se umplu pina sus (fructele chiar se preseaza putin). Fructele se vor folosi numai pentru placinta cu spuma, cu crema de smintina, pentru galuste etc. Siropul se foloseste separat, indulcit dupa gust. Daca se conserva de pe un an pe altul, siropul scade complet si fructele se stafidesc; in acest caz, se vor folosi si la checuri, sau bomboane, sau se vor consuma ca atare.


Conservarea zarzavatului prin deshidratare Ingrediente
Zarzavatul dorit.

Reteta
Prin aceasta metoda se conserva frecvent in mica gospodarie:morcovii, patrunjelul, telina, mai ales cind nu se dispune de spatii de depozitare. Zarzavatul se spala bine de pamint cu spalatorul din plastic, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase, sau se lasa intregi (radacinile subtiri).Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 rinduri cu spatii intre ele (ca gratarul ), intr-o tava captusita cu hirtie de ziar. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare, la orice sursa de caldura (pe calorifer, pe soba de teracota si la soare, cind sint conditii). Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci, tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimbind pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca. Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun in saculet din tifon, atirnat de un cui, intr-un loc uscat. Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare. Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

postat de Leah
05.08.2004/16:11:30

Mie imi place mult porumbul fiert si as vrea sa pun si eu la borcan, in loc sa il cumpar iarna la conserva. Aveti idee cum se face asa ceva? N-as vrea sa risc, sa il fierb pur si simplu si sa il pun in borcane si sa ma trezesc la iarna ca s-a stricat fiindca am uitat ceva.

"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns geut spune:

Leah, dar de ce vrei sa-l pui neaparat la borcan? Eu am curatat boabele, le-am fiert si le-am pus in congelator. Se mentin foarte bine iarna.
Pofta buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

postat de adrianafedorca
06.08.2004/13:12:36


am o reteta de salata de gogosari delicioasa si m-am gandit sa o impart cu voi, se face foarte usor nu necesita firbere si se poate manca de a 2 zi daca nu mai rezistati pana la iarna

2 kg de gogosari
1 buc de conopida (mai mare)
500 g morcovi
1 buc telina cu frunze cu tot ( mai mare)
500 ml otet
1 ulei
250 g zahar
boabe piper 9 eu am pus un pliculet mic)
foi dafin
3 linguri sare

gogosarii se taie felii (de grosimea unui deget) conopida se desface in bucati mici, morcovul si telina se dau prin razatoare (mare), frunza de telina se toaca marunt, si le amestecati bine
otetul, uleiul, zaharul , sarea, piperul, si foile de dafin se pun la fiert pana dau in clocot si se toarna peste compozitia de mai sus, se amesteca bine si se lasa pana a 2 zi ( aproximativ 12 ore, eu o fac seara si dimineata e gata)
a 2 zi se pune compozitia cu zeama lasata in borcane cu filet de preferinta si asta e tot, se poate manca de a 2 zi , borcanele se pastreaza mai bine undeva la rece dar eu le-am tinut in bucatarie pt ca nu am alt loc si am observat ca ultimul borcan s-a otetit rau de tot pt ca a stat la caldura mult timp, daca aveti o boxa sau beci e ideal

din ingredientele de mai sus mie mi-au iesit 6 borcane de 800 g

pofta buna

ADy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianafedorca spune:

tot eu scuze...m-am grabit cu uleiul , si am uitat sa specific cantitatea, 1 cana ulei ( pt salata de gogosari)

ADy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

ARDEI COPTI

ionela-roxana
30/07/2004 : 14:59:56


Si eu tot in pungi la congelator ii pun!
Voi cum ii pregatiti?(sosul)
Eu fac un sos din:ulei masline,sare,zahar si otet!
Mi sa facut foame!

Roxi si bb Rares 9. april.2002
http://ca.f2.pg.photos.yahoo.com/saracutionela


postat de joanna
02/08/2004 : 22:53:42


Congelatorul mi se pare o solutie tare buna.
Eu ii tai cuburi mai mari si ii prajesc in tigaia de teflon pe care am spreiat ulei.Ii las sa se raceasca si ii pun portii la congelator.
Ii folosesc la mincarici de cartofi,ardei cu smintina si usturoi,lasagnia de post si cea cu carne,paste si improvizatiile pot continua.

Joanna


anne-marry
03/08/2004 : 22:08:54


da se pastreaz bine la lada, INSA EU LE PREFER TOATE ;LA BORCAN. cum ii faci?

SIMPLUl ii coci la cuptor, ii lasi apoi la inmuiat pana la racire de 3/4 cu sare grunjoasa de preferat intr-un castron acoperit cu un capac si appoi ii cureti ii clatesti ffffff usor sub apa, eu ii tai felii curatati de seminte insa ii poti lasa si intregi cam cat mancati la o masa si ii pun in borcan, pun peste ei umpik de ulei, baobe de mustar, piper si sare dupa gust, ii sigilez si ii pun la fiert la sterilizat. NU ITI FACE GRIJI CA ISI LASA SINGURI ZEAMA. sunt deliciosi si pratici fiindca ii deschizi si ii papi de-a-gata fara sa mai dezgheti etc.

se tine f bine si la lada insa eu am vazut la salata de vinete. la fel: mi-a tinut muuule mai bine la borcan.

spor la treaba

anne-marry 21 sapt DPN 21 Dec.
http://photos.yahoo.com/aniuta22111980
NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA


Clopotzel
04/08/2004 : 16:31:58


Pana anul trecut am pus numai la congelator ardeii copti, insa asta iarna am savurat ardei copti din borcane (eu i-am pus cu sos de rosii- ca ptr mancare).

Am notat si retetel voastre si o sa le xecut.

Referitor la salata de vinete la borcan: acum sa nu radeti de mine, cum vine aia?
Eu pun vinete coapte la congelator, dar salata de vinete?!?!

Cei mai buni prieteni ascultã
ceea ce nu spui.



postat de adrianafedorca
04/08/2004 : 19:42:05

si eu tot la congelator pun ardeii , ii coc pe o tabla , unele prietene ii baga si la cuptor dar mie imi plac pe aragaz, ii las sa se raceasca si ii bag in pungi , daca vrei poti sa-i cojesti , dar mie mi-e lene asa ca ii cojesc cand ii mananc, la fel procedez si cu vinetele le coc le bag la pungi si la congelator, anul trecut am pus si fasole verde din aia subtire care e galbena de fapt, o curat o spal si o oparesc ca 10 minute in apa cu sare o racesc si o pun in pungi si la congelator cu ele , sunt foarte bune la iarna si nu au conservanti ca cele din comert
spor la treaba si succes
am uitat de verdeata mai pun si patrunjel si marar le spal si le infasor in folie de aluminiu , sunt bune cand uiti sa cumperi de la piata , ai o rezerva, nu mai trebuie sa iesi la piata sa cumperi, le scoti le toci si sunt ca si proaspete

ADy


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Karina spune:

"Delikat" la borcan pt. iarna

1 kg morcovi, 0.5 kg patrunjel, 0.250 kg telina, 0.250 kg gulii, 0.250 kg varza, 0.250 kg conopida, 0,5 kg ceapa, 1 legatura frunze de patrunjel, 1 legatura frunze de telina, 5 buc. ardei verde, 5 buc. ardei rosii.
Se toaca toate cu masina de tocat sau se dau pe razatoare. La 1kg zarzavat curatat, se pune 200g sare. Se lasa sa stea o zi si jumatate dupa care se pun in borcane fara sa se scurga zeama.

Eu tot timpul asta folosesc in loc de "Delikat".



Karina + Bogdanel

Nu traim ca sa mincam, ci mincam ca sa traim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Am o problema : ce sa fac cu patlagele verzi (intre portocaliu si verde) din gradina ? Anul trecut am facut dulceata (ideea sotului, numai ca mai avem in camara si e foarte dulce).

Intrebarea nu e simpla : aici nu gasessc borcane mari (cel mult 2l) si deci nu le pot pune clasic la murat. Daca aveti un sfat nu ezitati.



Mik.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Eu am gustat o data dulceata de gogonele si nu mi-a placut. In schimb imi plac foarte mult murate mai ales daca au o nuanta rosiatica. Daca nu le poti mura intregi le poti felia si le pui asa in borcane de 2 L, nu este nici o problema in privinta pastrarii peste iarna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Muraturi asortate: poti sa le pui la murat, in borcane de 2 litri, dar amesteca-le cu mai multe legume: morcov taiat felii sau fasiute, felii de telina, conopida buchetele, ardei capia, ardei iuti. Pui in borcan si frunze (tulpinite) de telina (verzi) si marar uscat si torni saramura fierbinte peste ele. Apoi inchizi borcanul etans.
Ai grija, daca borcanele sunt mici (2 l), sa nu pui prea mult marar si frunze de telina, ca ies muraturile prea aromate si nu sunt bune!

Eu mai folosesc toamna gogonele (alaturi de alte legume) la salata berlineza (pusa pentru iarna). Dar pentru 6-8 borcane de salata nu-ti trebuie mai mult de un kg de gogonele, care in plus trebuie sa fie tari (adica nu verzi de tot, dar nici date in parg, ci albicioase). Daca te intereseaza iti scriu si reteta asta, daca nu o ai, bineinteles. Noua ne place foarte mult (e usor picanta).

Mergi la inceput