Pierderea sarcinii..."missed abortion"
Raspunsuri - Pagina 10
try spune:
nique, complicata situatia la tine cu ultima sarcina. Au fost foarte multi factori care ar fi putut influenta mersul prost: tratamentul naturist, tincturile, ovarele polichistice (poate ca intr-adevar erau asa, cu toate ca doctorita n-a fost capabila sa observe sarcina), poate si Flamexinul (nu stiu ce influenta are). Eu sunt un pic sceptica in privinta acestor tincturi si ceaiuri. Ele duc la modificari de balante hormonale care nu intotdeauna sunt benefice. Chiar daca sunt naturale, asta nu inseamna ca sunt automat si bune sau ca fac bine. Aceste plante contin in compozitia lor cantitati mai mari de hormoni naturali care pot sa destabilizeze balansul tau hormonal si sa dea nastere la alte tampenii. Balansul hormonal al fiecaruia are o anumita structura (hormonul x atat, hormonu ly atat, hormonul z atat). A lua aceste plante, ceaiuri si tincturi fara supraveghere medicala si fara o analiza hormonala prealabila care sa relifeze ce anume e deficitar sau in exces in balansul tau hormonal, poate duce la o agravare si mai mare a situatiei tale hormonale existente. E ca si cand ai face tratament hormonal pe baza de pastile fara avizul medicului. In fond iei hormoni, dar naturali, fara avizul medicului. De-aia si rezultatele fetelor care fac tratamentele astea naturiste sunt atat de diferite si controversate. La unele se nimereste sa faca bine, la altele strica si mai tare. Iar eu zic ca nu e bine sa ne jucam cu treburile astea. Poate ca ovarele polichistice ti-au fost determinate tocmai de infuzia asta mare de ceaiuri si tincturi care au exagerat rolul vreunui hormon in organismu ltau si au determinat reactii de genul chistuletzelor. Nu stiu, doar im idau cu presupusul. Incer doar sa te constientizez sa nu mai iei calea mersului pe-ntuneric cand e vorba de treburi de-astea.
Sau poate ca aceste ceaiuri si tincturi au provocat o ovulatie in mod fortat care a rezultat intr-un ovul slab calitativ care pana la urma a fost fecundat, dar care nu s-a dezvoltat cum trebuia. Poate ca daca nu ai fi intervenit cu ceaiurile si tincturile, natura isi urma cursul si nu ar fi permis acelui ovul sa fie eliberat intrucat era slab calitativ. Cateodata nu e bine sa ajuti prea tare natura ca atunci fortezi sa dezvolti ceva ce nu era menit sa se dezvolte si pot aparea monstri ai naturii, fara exagerare. Mi-aduc aminte de o poveste legata de treaba asta cu ajutatul naturii: un individ, mergand prin parc, a vazut pe o frunza o omida ce era in plin proces de transformare in fluture. Fluturasul respectiv, inca in coconul lui, se zbatea sa iasa, sa rupa, sa sparga coconul complet ca sa poata sa-si intinda aripile si sa-si ia zborul. Observatorul nostru, milos, s-a oferit sa ajute mica creatura sa iasa din cocon si a spart el coconul complet si a ajutat fluturele sa iasa, apoi la pus in iarba si a asteptat sa-si intinda aripile si sa-si ia zborul. Pre suprinderea lui, fluturasul n-a mai zburat, el nu si-a mai intins niciodata aripile si n-a mai zburat niciodata, odar mergea pe frunzele de pe pamant. Ceea ce individul i ncauza credea ca e ajutor oferit s-a dovedit a fi un contraserviciu adus naturii. Fluturasii ca sa poata zbura, au nevoie de o anumita zbatre prin care trebuie sa treaca pentru ca procesul maturizari isa fie dus la bun sfarsit. Fluturasii respectivi, in momentul in care se caznesc sa iasa din cocon, depun un anumit efort, efort care pompeaza suficient sange in aripioarele lor astfel incat acestea sunt "hranite", iar in final fluturele are puterea de a bate din aripi si de a se inalta la cer. Prin "ajutorul" oferit, individul in cauza l-a privat pe fluturas de posibilitatea de a trece testul, de a se cazni si de a prinde puterile necesare pentru a trece intr-o noua etapa a dezvoltarii lui.
Pe undeva acest exemplu nu trebuie uitat, prea multa interventie in natura poate duce la dezechilibre. Nu intotdeauna ceea ce credem ca ajuta este insa si de un real ajutor.
Ziceai ca nu stii de unde s-o mai apuci acum...parerea mea, du-te la medic si fa-ti cateva controale amanuntite (asigura-te ca n-ai probleme cu uterul, cu trompele, ca ovarele arata bine si functioneaza normal) si apoi n-ai decat sa astepti sa se intample minunea. Ce sa facem, inca nu putem controla aspectul asta prea mult. Nu intelegem mereu de ce x sau y ramane insarcinata desi are a, b, c probleme, iar altele, fara probleme evidente ne uitam inca in zare dupa barza, iar orizontul pare gol si pustiu...
Cand citesc povesti ca ale lui Florypop ma cutremur. Am dat de multe persoane nemultumite de sistemul canadian/american/german sau mai stiu eu care preferandu-l pe cel romanesc, insa de fiecare data cand citesc cazuri de genul lui flory imi dau seama ce nebunie e acolo si unde este adevarata lipsa de profesionalism. Sistemul romanesc nu inseamna numai Prof. Ancar, Dr. Iosup si ale cateva nume celebre, profesionisti desavarsiti, ci inseamna toti acei mici medici, cu cabinetele lor aparute ca ciupercile dupa ploaie care incaseaza bani pentru serviciile prestate si care servicii prestate nu-s demne nici de un staul de aminale. Si zic si eu ca Felicity: aici e parfum fatza de ce-i in tzara...
25+ sapt DNP 31 oct.
try spune:
"Fetelor dragi ,
Am uitat sa va intreb ceva, pe voi va consulta cineva cand va da sa luati Duphaston, No-spa, etc? Se fac analize hormonale sau pur si simplu se prescriu pt ca ai sangerari sau ai mai avut o sarcina pierduta?
Ma gandesc ca daca nu se face o analiza hormonala sa reiasa ca ai deficit de Progesteron, e inutil sa prescrii astfel de pastile. Pt ca poate alta ar fi cauza pt care se pierde sarcina. Oare gresesc?"
Felicity, progesteronul nu are cum sa faca rau, e vorba de cel natural. Interesati-va cand luati sa nu luat iprogesteron sintetic. Daca e in surplus, surplusul se elimina prin urina. Spre deosebire de ex. de vitamina A, care nu se elimina prin urina, ci se depune in organism, calcliu la fel poate crea probleme in exces. De-aia nici nu se recomanda in sarcina sa iei prea multa vitamina A sau sa manaci alimente care sunt foarte bogate in vit. A. Calciul luat pe cale artificiala, iarasi paoet crea probleme pentru ca se depune neuniform in oasele bebelusului si i le intareste mai mult decat trebuie. Asta poate genera probleme ulterioare lui bebe. Motivul pentru care prin nord america nu se recomanda prea des progesteron, duphaston etc. decat atunci cand se constata ca e cazul, eu cred ca e altul. ala cu ajutatul naturii pe care-l dadeam mai devreme. In mod normal, daca tu produci suficient progesteron, in momentul in care alimentezi artificial organismul cu progesteron, el va tinde sa se leneveasca (ca doar i se ofera mura-n-gura progesteron fara ca el sa se mai chinuie sa-l produca) si in felul asta un corp galben lenevit (caci el e cel ce produce progesteronul in primele 3 luni de sarcina pana cand isi intra in functie ca lumea placenta) nu va mai lucra cum trebuie. Adica de ce sa schimb uleiul la masina daca se dovedeste ca merge bine cu uleiul respectiv? Doar daca se observa ca masina nu merge bine cu uleiul ala, de-abia atunci il schimbi. Se actioneaza doar daca se constata ca e cazul. Pana la proba contrarie se considera ca totul merge bine.
No-spa e strict impotriva contractiilor. Durerile pe care le simtim noi (cele ca de ciclu) in diverse momente sunt de fapt contractii ale uterului. Cand uterul se contracta, doare. No-spa are rolul de a relaxa muschii uterului astfel incat aceste contractii sa dispara. Daca nu, e posibil ca aceste contractii sa declanseze procese ireversibile: subtierea colului, deschiderea colului, eliminarea sarcinii. No-spa nu dauneaza lui bebe.
25+ sapt DNP 31 oct.
sinzi_ana spune:
quote:
Originally posted by try
nique, complicata situatia la tine cu ultima sarcina. Au fost foarte multi factori care ar fi putut influenta mersul prost: tratamentul naturist, tincturile, ovarele polichistice (poate ca intr-adevar erau asa, cu toate ca doctorita n-a fost capabila sa observe sarcina), poate si Flamexinul (nu stiu ce influenta are). Eu sunt un pic sceptica in privinta acestor tincturi si ceaiuri. Ele duc la modificari de balante hormonale care nu intotdeauna sunt benefice. Chiar daca sunt naturale, asta nu inseamna ca sunt automat si bune sau ca fac bine. Aceste plante contin in compozitia lor cantitati mai mari de hormoni naturali care pot sa destabilizeze balansul tau hormonal si sa dea nastere la alte tampenii. Balansul hormonal al fiecaruia are o anumita structura (hormonul x atat, hormonu ly atat, hormonul z atat). A lua aceste plante, ceaiuri si tincturi fara supraveghere medicala si fara o analiza hormonala prealabila care sa relifeze ce anume e deficitar sau in exces in balansul tau hormonal, poate duce la o agravare si mai mare a situatiei tale hormonale existente. E ca si cand ai face tratament hormonal pe baza de pastile fara avizul medicului. In fond iei hormoni, dar naturali, fara avizul medicului. De-aia si rezultatele fetelor care fac tratamentele astea naturiste sunt atat de diferite si controversate. La unele se nimereste sa faca bine, la altele strica si mai tare. Iar eu zic ca nu e bine sa ne jucam cu treburile astea. Poate ca ovarele polichistice ti-au fost determinate tocmai de infuzia asta mare de ceaiuri si tincturi care au exagerat rolul vreunui hormon in organismu ltau si au determinat reactii de genul chistuletzelor. Nu stiu, doar im idau cu presupusul. Incer doar sa te constientizez sa nu mai iei calea mersului pe-ntuneric cand e vorba de treburi de-astea.
Sau poate ca aceste ceaiuri si tincturi au provocat o ovulatie in mod fortat care a rezultat intr-un ovul slab calitativ care pana la urma a fost fecundat, dar care nu s-a dezvoltat cum trebuia. Poate ca daca nu ai fi intervenit cu ceaiurile si tincturile, natura isi urma cursul si nu ar fi permis acelui ovul sa fie eliberat intrucat era slab calitativ. Cateodata nu e bine sa ajuti prea tare natura ca atunci fortezi sa dezvolti ceva ce nu era menit sa se dezvolte si pot aparea monstri ai naturii, fara exagerare. Mi-aduc aminte de o poveste legata de treaba asta cu ajutatul naturii: un individ, mergand prin parc, a vazut pe o frunza o omida ce era in plin proces de transformare in fluture. Fluturasul respectiv, inca in coconul lui, se zbatea sa iasa, sa rupa, sa sparga coconul complet ca sa poata sa-si intinda aripile si sa-si ia zborul. Observatorul nostru, milos, s-a oferit sa ajute mica creatura sa iasa din cocon si a spart el coconul complet si a ajutat fluturele sa iasa, apoi la pus in iarba si a asteptat sa-si intinda aripile si sa-si ia zborul. Pre suprinderea lui, fluturasul n-a mai zburat, el nu si-a mai intins niciodata aripile si n-a mai zburat niciodata, odar mergea pe frunzele de pe pamant. Ceea ce individul i ncauza credea ca e ajutor oferit s-a dovedit a fi un contraserviciu adus naturii. Fluturasii ca sa poata zbura, au nevoie de o anumita zbatre prin care trebuie sa treaca pentru ca procesul maturizari isa fie dus la bun sfarsit. Fluturasii respectivi, in momentul in care se caznesc sa iasa din cocon, depun un anumit efort, efort care pompeaza suficient sange in aripioarele lor astfel incat acestea sunt "hranite", iar in final fluturele are puterea de a bate din aripi si de a se inalta la cer. Prin "ajutorul" oferit, individul in cauza l-a privat pe fluturas de posibilitatea de a trece testul, de a se cazni si de a prinde puterile necesare pentru a trece intr-o noua etapa a dezvoltarii lui.
Pe undeva acest exemplu nu trebuie uitat, prea multa interventie in natura poate duce la dezechilibre. Nu intotdeauna ceea ce credem ca ajuta este insa si de un real ajutor.
Ziceai ca nu stii de unde s-o mai apuci acum...parerea mea, du-te la medic si fa-ti cateva controale amanuntite (asigura-te ca n-ai probleme cu uterul, cu trompele, ca ovarele arata bine si functioneaza normal) si apoi n-ai decat sa astepti sa se intample minunea. Ce sa facem, inca nu putem controla aspectul asta prea mult. Nu intelegem mereu de ce x sau y ramane insarcinata desi are a, b, c probleme, iar altele, fara probleme evidente ne uitam inca in zare dupa barza, iar orizontul pare gol si pustiu...
Cand citesc povesti ca ale lui Florypop ma cutremur. Am dat de multe persoane nemultumite de sistemul canadian/american/german sau mai stiu eu care preferandu-l pe cel romanesc, insa de fiecare data cand citesc cazuri de genul lui flory imi dau seama ce nebunie e acolo si unde este adevarata lipsa de profesionalism. Sistemul romanesc nu inseamna numai Prof. Ancar, Dr. Iosup si ale cateva nume celebre, profesionisti desavarsiti, ci inseamna toti acei mici medici, cu cabinetele lor aparute ca ciupercile dupa ploaie care incaseaza bani pentru serviciile prestate si care servicii prestate nu-s demne nici de un staul de aminale. Si zic si eu ca Felicity: aici e parfum fatza de ce-i in tzara...
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
25+ sapt DNP 31 oct.
TRy mi-a placut la nebunie povestea cu fluturasul...trebuie sa spun ca e deosebita...subscriu in totalitate!!!
sinzi
florypop spune:
Felicity esti o scumpa, nu am cum sa fiu insarcinata avand in vedere ca luni am scos steriletul si am stat cuminte. Dar azi dupa control avem "VERDE LA BEBE"
De abia il astept sa vina acasa avand in vedere ca zilele astea ar trebui sa ovulez....... Tine-ti pumnii stransi pentru noi ca incepem si de data asta simt ca totul va fi bine.
Hai si nu va descurajati totul va fi bine.
Va pup,
Flory - in curand
Felicity spune:
Florypop,
sunt cu pumnii inclestati. si pt tine si pt mine si pt toate fetele de aici. ce-mi place de tine ca esti plina de entuziasm. maine poimanine ne scriem povestea nasterii.
Try,
nu ma refeream ca progesteronul ar afecta sanatatea copilului. ma gandeam doar ca e un automatism in a prescrie asta, daca nu testezi inainte ca ai avea nevoie. tendinta mea tot citind pe forum mesajele celor insarcinate, a fost sa zic...eu de ce nu iau? daca faci o statistica cred ca mai bine de jumate iau, bineinteles nu stiu ce probleme au avut inainte. s-ar putea sa fie justificat si sa nu stiu eu.
Try,intrebari....pt sarcina ta de acum, ai luat vreun tratament inainte, sau in timpul ei? ai luat progesteron in primele luni? cum a fost? ai fost stresata cand ai ramas iar? M-ar interesa opinia ta cand ai o sarcina dupa ce ai avut o pierdere. iti dau mai mare atentie dupa ce ai o intrerupere?
Mara, ar fi frumos medicii chiar sa dea socoteala cuiva, dar sa fie "pe bune". Nu vreau sa para ca vorbesc urat despre Romania doar ca-s la distanta, insa am mari rezerve ca acolo ar lua cineva in seama o reclamatie. Poate ar fi chiar in dezavantajul tau. Mi-ar place sa gresesc, si sa nu fie asa.
fetelor va pup
consuela spune:
Try
Acum iti raspund doar tie ptr. ca nu prea pot tine pasul cu fetele deoarece eu am multa treaba cu fiul meu plus casa si nu am cum sa scriu mereu.
Pe mine nu m-a trimis ginec.la nici o analiza ci doar vrea sa-mi dea Duphaston de capul lui ca sa nu mai pierd sarcina care va urma.
Eu am mai zis ca m-am dus la endocrinologul meu si i-am povestit.El a zis ca nu prea vede de ce sa iau Duph.dar pot lua ca se elimina din organism.E groaznic mi-e teama acum sa fac ceva parca nici copil mnu mai vreau de frica daca mi-l-ar face alta ...glumesc.CE SA FAC????
Cum sa zic sa ma trimita la analize daca el nu considera desi eu am dreptul sa hotarasc nu?
florypop spune:
Felicity, entuziasmul asta il am dupa 4 luni de chin cu stat prin spitale si alte porcarii.Dar acum nu stiu ce am de cateva zile sunt foarte vesela si am asa un sentiment ca voi ramane curand si ca totul va fi bine, ceea ce doresc tuturor fetelor.
In ceea ce priveste povestea cu siguranta o voi scrie la povesti de succes la anul pe vremea asta.
Va pup,
Flory
Maruta spune:
Buna fetelor,
Am facut histero si a fost "floare la ureche". Ti se prinde colul cu o pensa (ca la curetaj) si se introduce cu o seringa mare de metal serul de contrast. Durerea pe care eu am simtit-o (inafara de faptul ca atunci cand am vazut ditamai seringa - am crezut ca mor) a fost una de menstruatie - o durere constanta (ca o presiune in abdomen) dar usor de suportat. Poate ca eu nu am avut dureri mari pentru ca rezultatul a fost foarte bun: " Cum de poti pierde sarcinile ca totul arata perfect ?". Va dati seama ca am fost foarte fericita.
Am intrebat-o pe doctorita de ce mi-a facut histero - la ce ne va ajuta pe viitor.
Explicatia faptului ca am facut histero a fost ca in urma unui avort trompele pot ramane infundate; Si la mine una e putin lipita, dar ma voi duce dupa trei sapt sa o desfundam. Pe urma mi-a spus ca in cazul meu (sarcina oprita in evolutie si un avort anul trecut) trebuie sa vedem uterul, daca nu cumva exista rani pe el (sinechii cred ca le-a zis), forma lui etc ...
Asa ca voi intrerupe anticonceptionalele (mai am 14 de luat), luna care vine voi avea grija sa nu raman gravida si imi voi lua temperatura bazala in fiecare dimineata pentru a realiza graficul ovulatiei. Dupa care in a 2-a zi de ciclu voi merge la ea si in functie de acest grafic imi va da un tratament de ovulatie.
Try - cand am citit azi povestea cu fluturele ma gandeam daca nu am facut si eu acelasi lucru. De fiecare data cand am ramas gravida eu am facut tratament pentru anexita - polidin + antibiotice - si numai asa am ramas gravida (pentru ca nu mai aveam rabdare si nici nu aveam un doctor care sa ma inteleaga).
La sfatul unui medic (Peltecu)luam de cateva luni bune utrogestan + acid folic si degeaba - dar nu ramaneam gravida - caci dupa parerea lui abia dupa 1 an daca nu ramaneam gravida eram "o problema".
Ieri cand am auzit-o pe doctorita mea spunand: s-ar putea ca din cauza unei anexite cronicizate sa fi avut sarcinile oprite in evolutie ... am inghitit in sec ... oricum nu mai fac nimic de capul meu si voi asculta doar de doctora.
Mai vreau sa va spun ca o prietena a facut la fel ca mine (tratament de capul ei pt. anexita) si acum are o fetita superba de 3 ani si 6 luni, iar eu de atunci ma chinui...
Asa ca va voi tine la curent cu ceea ce mi se intampla ... si fiti optimiste ca doctora mea "Sa vezi ce copil frumos o sa facem !".
Maruta
" Cind trupul iti patimeste alearga la doctor, iar cind sufletul iti patimeste cheama un prieten, caci dulcele glas al prietenii este cel mai bun leac al durerii."
I. Golescu
try spune:
Asa e Felicity, cred si eu ca s-a cam format un automatism in prescrierea de progesteron in primele 3 luni de sarcina si aici ma refer in Ro (pentru ca tot vad si eu cazurile de pe forum si cum majoritatea sunt in ro...). Aici in Ca nu stiu daca e aceeasi poveste, dar tind sa cred ca sunt mai rezervati (asta e atitudinea lor generala vis-a-vis de prescrieri de medicamente) in a prescrie usor si oricui medicamente, chiar daca ele nu-s cu pericole sau cu efecte secundare sau mai stiu eu ce alte nepotriviri.
Tendinta de a intreba "da' mie de ce nu mi s-a prescris?" e absolut normala dupa parerea mea, mai ales ca in general in Romania, existand politica asta de eliberare cam exagerata de medicamente, cam toti sunt obisnuiti cu ideea de a luat ceva pentru orice fel de afectiune, boala etc. Un roman daca se duce la medic si nu i s-a prescris nimic i se pare ciudat sau medicul neprofesionist. Asa s-a format obisnuinta asta in gandire, iar cand ramanem insarcinate, mai ales ca sti mca intr-o oarecare masura viata celui mic depinde si de noi, tindem sa facem orice "numai sa fie bine". Si eu cand am plecat din Ro eram mai indulgenta cu ideea de medicamente (chiar daca de-a lungul vietii nu am fost nevoita sa fac tratamente, iar pastile obisnuite luam numai din an in Pasti). Venind aici si vazand care e optica, primul impuls a fost de reticenta fatza de sistem. In stanga si-n dreapta toti romanii se vaitau ca nu li se dau medicamente de catre medicii de familie, ca s-au dus la spital cu "ala micu' " si ca nu i-a dat nimic etc. Apoi am inteles punctul de vedere al medicini ide aici si i-am dat dreptate. Eu nu-s de felul meu o adepta a indoparii cu medicamente si tratamente, iar sistemu lde aici mi-a deschis si mai tare ochii in privinta acestui tip de "ajutare" a naturii. Medicamentele nu fac minuni decat foarte rar, ele sunt o varianta de compromis in tratarea unei boli, afectiuni etc. Procesele biologice/chimice in sine datorita carora avem probleme de sanatate nu prea pot fi reglate cu medicamente decat cu cateva exceptii. Ele de regula doar atenueaza sau fac sa dispara simtomele sua rezolva problemele pe moment, insa procesul ce-a generat problema nu se restabileste decat tot prin natura, tot organismul e cel care trebuie sa lupte etc. Ma rog, ideea asta pe care-am descris-o aici n-o luati ca totalitara, normal ca sunt de acord cu tratamentele si ca doar n-o sa lasi un bolnav de cancer sa moara numa ide dragul "actiunii naturii" si normal ca tratamentele in cazuri de genul asta pot restabili niste echilibre, cel putin partial daca nu total, normal ca se salveaza vieti si ca de aceste medicamente depinde ziua de maine a unor oameni, insa nu-s de acord cu vehicularea de medicamente la scara larga si pentru orice fleag.
"pt sarcina ta de acum, ai luat vreun tratament inainte, sau in timpul ei? ai luat progesteron in primele luni? cum a fost? ai fost stresata cand ai ramas iar? M-ar interesa opinia ta cand ai o sarcina dupa ce ai avut o pierdere. iti dau mai mare atentie dupa ce ai o intrerupere?"
Mi s-a spus inca de la pierderea trecuta de sarcina ca data viitoare, imediat cum voi ramane insarcianta sa ma duc la el (ginecologul) si-mi va prescrie un mic tratament de sustinere: in fond progesteron. La 5 sapt. si cateva zile, pana m-am convins ca e sarcina, am ajuns la el si de la 6 sapt. am luat progesteron (scopul era preventiv: pentru ca aveam de acum bad history, ca sa evitam pe cat posibil riscul pierderii unei a doua sarcini, mi s-a prescris progesteron): vaginal (ca asta cica asa se absoarbe mai bine), cate un ovul pe zi (avea o anumita concentratie de progesteron, era preparat special in farmacie, nu se vindea ca atare in folii sau ambalaje venite de la vreo fabrica de medicamente), pana la 14 sapt. ale sarcinii. Tot incepand de atunci mi s-a prescris si baby aspirin, e o doza redusa de aspirina, tot cu rol preventiv, care se ia zilnic (p-asta o iau pana in sapt. 33-34) si care are rolul de a "subtzia" sangele. Mai inlatura din pericolul formarii de cheaguri, in mare ajuta la o mai buna fluidizare a sangelui ceea ce e in beneficiul schimbului de hrana mama-embrion/fat.
Acum, dupa cum vad ca a decurs sarcina, eu consider ca progesteronul nu era absolut necesar, adica as fi dus sarcina asta la bun sfarsit si fara progesteron, insa la inceput, cand sti ica ai acum o a doua sansa sa faci un bebe si ca sansa aia a venit, nu vrei sa risti nimic. E acel "dar daca de el depinde totusi buna evolutie a sarcinii mele?" care vrei nu vrei iti ciocaneste mintea. Asa ca stiind ca nu are ce rau sa faca, am acceptat fara probleme sa-l iau, chiar am fost dornica sa mi se prescrie ceva. Acest ceva m-a ajutat dpdv psihic sa gandesc pozitiv. Ceva de genul "acum iau si progesteron, n-are de ce sa nu fie mai bine ca data trecuta".
Desi inima mi-a spus tot timpul ca de data asta o sa fie totul ok, nu pot spune ca am scapat de temeri, frici, angoase etc. Odata ca bucuria ca-s din nou insarcinata s-a mai diminuat, normal ca au inceput sa-si faca loc temerile: oare de data asta o sa fie bine?, oare o sa mai fie vreo problema?, oare oi avea totusi ceva nedescoperit pana acum de doctori care sa ma impiedice sa duc sarcina la bun sfarsit? oare, oare... si tot asa. Normal ca m-am framantat, dar am incercat sa-mi pastrez pe cat posibil calmul, am incercat sa analizez datele si sa rationez ca totul e bine. Greturile au inceput pe la 6 sapt. si m-au tinut pana la 16, astea au fost o mare garantie pentru mine ca treburile merg bine. Se considera ca greturile si voma sunt dovezi ca acolo in burtica lucrurile merg bine. Asa ca prima zi de greturi mi-a pus pe chip un zambet imens, iar, cand am ajuns acasa, i-am spus sotului razand "am greturi". O alta dovada ca totul era bine era faptu lca nu am avut dureri/sangerari. Daca ma speria ceva mai tare era durerea. La sarcina trecuta am avut dureri timp de o luna pana am pierdut sarcina si stiam de acum ca durerile astea pot fi cu dus si intors. Apoi a fost informarea: am citit tot ce-am putut despre avorturi spontane, peirderi de sarcina, sarcina in primul trimestru etc. Cu cat reuseam sa-mi explic mai multe si gaseam raspunsuri la mai multe intrebari cu atat ma simteam mai stapana si mai putin panicata. Incertitudinea si intrebarile "dece?" fara raspuns sunt un motiv de panica pentru mine. Stiam ca cele mai multe sarcini se pierd pana la 8 sapt. (de fapt sunt compromise pana la 8 sapt. pentru ca nu intotdeauna apare si eliminarea imediat ce inima lui bebe inceteaza). Stiam ca daca la ecografia de 8 sapt. bebe e corect dezvoltat si inima bate corespunzator, riscul de a pierde sarcina e din ce in ce mai mic. Asa ca asta a fost un prag care odata trecut m-a facu tsa ma simt mai bine. Apoi era pragul psihologic la 11 sapt. (varsta la care peirdusem sarcina trecuta). Cand am trecut de el si-am vazut ca nu au aparut nici un fel de probleme, am rasuflat mai usurata. Apoi pragul de la 12-14 sapt. cand oficial iesi din trim I si intri in trim II, deci si riscurile de avort scad simtitor pentru ca placenta preia functia hormonala si procesele se regleaza mai bine. Ei, normal ca nu scapi complet de temeri, apoi astepti primel miscari, oare la mine de ce nu misca, oare de ce nu misca mai des etc. Apoi te ma icalmezi si cand vezi ca misca, dar apar alte si alte temeri mereu. Zici ca te vei linisti cand il vei tine in brate si vei vedea ca e intreg si normal, insa sunt constienta ca din puctul ala or sa apara alte si alte frici, e in natura naostra ca mamici. Asa ca de cand afli ca o inimioara bate in tine si pana inchizi ochii pe lumea asta vei avea temeri legate de copilul tau. Unele suntem mai panicoase, altele mai rationale, altele mai indiferente, altele mai ignorante, altele exagerat de grijulii. Fiecare cum e construit, psihologic vorbind.
Cert este ca dupa pierderea trecuta, am dat mult mai mutla atentie tuturor detaliilor, deja aveam ceva cu care sa compar si sa pot aprecia cand ceva nu e in regula, dincolo de instinctul pe care fiecare il are.
25+ sapt DNP 31 oct.
try spune:
Pe mine nu m-a trimis ginec.la nici o analiza ci doar vrea sa-mi dea Duphaston de capul lui ca sa nu mai pierd sarcina care va urma. Eu am mai zis ca m-am dus la endocrinologul meu si i-am povestit.El a zis ca nu prea vede de ce sa iau Duph.dar pot lua ca se elimina din organism.
Consuela, nici mie nu mi s-au facut analize hormonale pentru a se vedea daca e nevoie sa iau sau nu progesteron. In mod normal se spune ca si pentru prescrierea de anticonceptionale trebuie in prealabil sa faci dozari hormonale sa vezi ce fel de anticonceptionale se potrivesc mai bine.
De ce se prescrie asa usor? In primul rand pentru ca nu are efecte secundare. Daca prin administrarea arficiala (a nu se intelege ca progesteronul e in forma sistetica, oricum feriti-va de varianta sintetica, ci artificial se refera la administrare, adica nu e un proces natural, ci artificial, e omul care intervine, nu natura) de progesteron se ajunge la o cant prea mare de progesteron in corp (adica cel produs de corpul tau + cel administrat artificial), atunci organismul elimina prin urina cant. in surplus (normal ca se elimina din cel administrat artificial, nu din cel produs de organism. Singurul inconvenient legat de progesteronul administrat fara a se vedea in prealabil daca e nevoie de el sau nu, e ca obisnuieste organismul mai lenes. Corpul nostru, cand vede ca are la discretie si fara efort acest progesteron, va tinde sa produca automat mai putin si sa completeze necesarul din progesteronul administrat artifical. Dar cum progesteronul se administreaza pana intra in functiune placenta (e o adevarata fabricuta de progesteron care isi face datoria cu foarte multa consecventa), atunci n uexista riscul ca bebe sa ramana fara progesteron, chiar daca corpul galben (el produce progesteronul pana placenta intra in functiune ca lumea) se leneveste. Nu ma intreba de ce placenta nu se leneveste si ea atunci cand vede ca exista progesteron la discretie in organism ca nu stiu, la intrebarea asta n-am gasit raspuns. Intreruperea progesteronului prin sap.t 12-14 nu duce de regula la probleme, insa daca incepi tratament cu progesteron si-l intrerupi sau micsorezi doza sa zicem in sapt. 8, apar automat sangerari si viata lui bebe e pusa in pericol. Deci, daca faceti tratament cu progesteron, nu sariti pastilute, nu renuntati la tratament din prorpie initiativa faca sa va consultati medicul si nu micsorati doza, doar ca vi se pare voua cam mult. Daca nu tolerati forma de progesteron care va fost prescrisa, vorbiti cu medicul si el va va inlocui asta cu altceva.
Acum leagt de dozarile hormonale: neajunsul lor e ca ele observa nivelul de progesteron produs de tine la un moment dat, deci e o analiza statica. Chiar repetata sa zicem saptamanal, tot statica e valoarea. Pentru o sarcina e de ajuns sa scada drastic nivelu lde progesteron cateva zile si sarcina sa fie compromisa sau embrionul sa sufere malformatii din cauza asta sau sa sufere carente in dezvoltarea lui fireasca. E greu sa observi aceasta valoare (nivelul de progesteron) in dinamica. Ar insemna sa faci dozari hormonale zilnice sa vezi cand iti scade progesteronul si atunci sa administrezi rapid suplimentul in cantitatea necesara. De fapt nici nu se lucreaza cu cantitati exacte, ci cu maxime si minime. Atat timp cat excesul de progesteron administrat artificial nu este daunator, unii medici considera inutil sa mai faci dozari hormonale din cauza neajunsului pe care-l ofera aceste rezultate. Deci ar fi o munca de Sisif ca reglezi exact-exact nivelul de progesteron produs natural pe baza dozarilor hormonale. Asa ca se prefera varianta prevenirii pericolelor de nivel scazut de progesteron pri nadministrarea artificiala de progesteron atunci cand au existat niste antecedente (si nu se stie exact cauza pierderilor de sarcina, ci doar se fac presupuneri) sau cand exista semne ca ar putea fi ceva care nu merge bine la sarcina respectiva, chiar daca nu au existat antecedente de avort.
Eu dupa ce-am cantarit toate aceste informatii am decis ca pot sta linistita luand progesteron fara riscuri.
25+ sapt DNP 31 oct.