Copiii si internetul...
.... fragmente dintr-un articol semnat Akemi Nakamura si aparut in Japan Times, sambata, 5 iunie 2004
Uciderea, in incinta scolii, a unei fetite de clasa a 6-a, de catre o colega de clasa, in Sasebo, Nagasaki, la inceputul acestei saptamani, a fost in sine un fapt ce a socat opinia publica.
Totusi, rapoartele potrivit carora eleva de 11 care a comis crima a facut acest lucru in urma unei dispute online cu victima - au adus in dezbatere necesitatea unei mai mari responsabilitati din partea adultilor in ceea ce priveste permisiunea, acordata copiilor, de a folosi net-ul.
Hirotsugu Shimoda, profesor de studii media la Universitatea Gunma, administrator si al unui web-site care incearca sa-i invete pe copii cum sa se fereasca de informatiile daunatoare pe care le pot intalni pe internet, a declarat:
"Cred ca foarte multi parinti nu constientizeaza cat de periculos poate fi spatiul virtual pentru copii, desi, pentru a constientiza acest lucru, ei insisi trebuie sa fi fost pusi, la randul lor, in situatii neplacute pe net. Poate ca aceasta este si cauza pentru care nu exista prea multe retineri in a permite copiilor sa foloseasca internetul sau telefoanele mobile."
Ministerul Educatiei din Japonia si-a revizuit, in 2002, recomandarile facute scolilor, in sensul de a promova accesul mai larg al elevilor la informatii on-line.
De atunci, foarte multe scoli generale si-au impus sa-i invete pe elevii din clasele mai mari cum sa foloseasca internetul pentru studiul individual, crearea de site-uri web si folosirea postei electronice.
Potrivit Ministerului Comunicatiilor (din Japonia), la sfarsitul anului 2003 aproape 62% dintre elevii japonezi cu varste intre 6 si 12 ani au declarat ca folosesc internetul.
Exista insa voci care spun ca, desi profesorii au fost instruiti cum sa predea folosirea internetului, acestia, ca de altfel nici parintii, nu au spus copiilor care sunt riscurile comunicarii in spatiul virtual.
Mafumi Utsugi, profesor de psihologie la Universitatea Seiryo din Niigata, a spus ca, pentru copii, comunicarea on-line este mult mai dificila decat cea directa, nevand acces la expresiile fetei interlocutorului.
Oamenii, de asemenea, scriu lucruri, pe net, pe care nu le-ar spune niciodata intr-o convorbire fata in fata. De aceea certurile on-line, mai ales intre copii, mai putin capabili decat adultii in a-si controla emotiile, devin mult mai aprinse intr-un timp mult mai scurt", a adugat aceasta. "Pe langa toate, daca acesti copii vad lucruri rautacioase scrise despre ei pe net, ei se simt mult mai umiliti (decat intr-o conversatie fata in fata), pentru ca stiu ca acele mesaje pot fi citite de multe alte persoane."
Site-urile web (chat-uri, forumuri) pentru copii au de obicei seturi de reguli, cum ar fi interzicerea unui limbaj abuziv sau publicarea de informatii personale ale utilizatorilor.
Insa in momentul in care elevi de scoala generala au inceput sa isi construiasca propriile pagini de web cu posibilitatea de a schimba mesaje acolo (asa cum a fost cazul in disputa care a dus la crima din Sasebo), adultii ar fi trebuit sa supervizeze mai atent activitatile on-line ale copiilor.
Acest lucru nu este insa unul tocmai usor. Copiii asimileaza in viata lor tehnologia cu mai multa usurinta decat adultii - si de aceea poate fi dificil pentru parinti sa verifice in ce fel acestia utilizeaza, de pilda calculatorul - sau telefonul mobil.
"Unii adulti nu stiu mare lucru despre internet si sunt surprinsi cand realizeaza ce pot face copiii lor" a declarat un oficial guvernamental. "Adultii ar trebui sa se comporte mai responsabil (pentru a-i proteja pe copii de problemele ce pot aparea on-line), odata ce le ofera copiilor accesul la tehnologia de varf si la cele mai noi mijloace de comunicare".
Raspunsuri
Lia spune:
mei,io am serioase indoieli in legatura cu rolul major pe care l-a avut internetu' in cazul acelei crime....
Julie spune:
Ma rog, pana la urma politia si procuratura vor decide care sunt adevaratele imprejurari, nu ma mai intereseaza. Deocamdata varianta oficiala e ca folosirea, nedirijata de un adult, a net-ului a jucat un rol hotarator in ceea ce s-a intamplat.
Ceea ce as dori insa sa discutam este necesitatea (sau nu?) a supravegherii activitatii internautice a copiilor nostri si impactul acestui tip de media asupra relatiilor sociale (intre copii, desigur). Pana la urma si in Japonia acest fel de dezbatere a pornit de la aceasta crima, indiferent care a fost adevaratul sau mobil.
J.
Lia spune:
nu vorbeam depre mobil...cauzele trebuiesc cautate in alta parte,nu la internet.Asta voiam sa spun.
tu vorbesti despre supraveghere..in cazul acelor fetite,si daca erau supravegheate,care ar fi fost diferenta?era un site unde copiii purtau discutii,nu-i asa?care trebuia sa fie rolul parintelui?sa citeasca zilnic sau de cateva ori pe zi ce discuta copilele acolo?sa modereze discutiile,ca nu cumva una dintre copile sa se simta atacata virtual si s-o ucida pe cealalta?!
Julie spune:
Tocmai asta e, ca pe site-urile de dicutii oficial destinate copiilor (in Japonia), discutiile se poarta sub supravegherea unor moderatori adulti.
Disputa care se pare ca a dus la crima s-a nascut pe site-ul personal al celei ucise (pentru ca, asa cum se aminteste in articolul de mai sus, copiii sunt invatati la scoala sa isi construiasca astfel de site-uri, dar nimic mai mult), care a facut mistocareala de cea care, cateva zile mai tarziu, i-a luat gatul (mai precis, misto-urile au fost postate pe 28 mai, crima s-a petrecut pe 1 iunie). Astfel de site-uri scapa de sub aripa scolilor si, de cele mai multe ori, dupa cum s-a tras concluzia, si de ochiul parintilor.
Un parinte, zic eu, ar putea fi mai atent la felul in care internetul afecteaza viata reala a copilului sau, cat timp isi petrece pe net si da, pana la o anumita varsta, si ce posteaza.
Desigur, asta presupune o buna comunicare intre parinte/educator si copil, nu o atitudine dictatoriala a adultului vizavi de copil.
De asemenea, ma gandesc, ar trebui copiii sa fie invatati (si poate ca si noi sa invatam odata cu ei) o anumita eticheta "internautica" - iar sarcina asta nu mi se pare normal sa cada doar in capul scolii iar pe parinti sa-i doara la basca, sa le puna copiilor calculatorul in brate si mobilul in ghiozdan si atat.
Intr-adevar, cauzele a ceea ce s-a intamplat sunt dincolo decat strict o cearta pe internet, dar vina nu e doar a unui copil dotat cu un cutter :P
OtiliaLia spune:
Hai sa va dau si eu cateva bucatele dintr-un articol din Yomiuri Shinbun editia on-line. (http://www.yomiuri.co.jp/index-e.htm)
Am citit articolele si din The Japan Times si din Yomiuri Shinbun.
Preadolescenta suspecta "a asteptat ca colega ei sa moara"
O eleva de 11 ani care si-a ucis colega de clasa cu un "box cutter" saptamana trecuta a declarat politiei ca ea a asteptat pana cand victima a murit...
Politia crede ca acest lucru demonstreaza ca crima a fost premeditata.
S-a descoperit ca ucigasa s-a simtit "in plus" la clubul de baschet in care s-a inscris si a devenit violenta dupa ce a "demisionat" din club in aprilie.
In ianuarie la insistentele mamei a renuntat la antrenamentele de baschet intrucat performantele scolare au inceput sa scada, ajungand seara de multe ori tarziu acasa de la antrenamente.
Sora mai mare a criminalei a declarat ca surioara ei (criminala) dupa acest lucru a devenit obsedata de calculatoare.
In februarie criminala s-a reinscris la clubul de baschet profitand de reducerea numarului de membri si a participat la un turneu scolar de juniori. Dar in aprilie dupa ce a inceput scoala (anul scolar in Jp incepe in aprilie) s-a plans parintilor ca colegele de club nu o anunta in schimbarea orelor si a datelor de antrenament si ca doreste sa renunte pentru ca se simte data deoparte.
In aceasta perioada a scris pe pagina sa personala de web mesaje "triste" de genul: nu-mi place stilul de mancat al cutaruia, nu-mi place sa ma joc cu prietenii,
Cu 10 zile inainte de crima a ameniintat un coleg de clasa (baiat) cu acelasi instrument cu un "box cutter".
Avocatii au cerut teste psihiatrice desi tot acelasi avocat declara " nu vad nici un fel de anormalitati psihiatrice, dar ar fi bun un consult profesional psihiatric.
Vineri acelasi avocat a declarat ca nu mai e cazul de test psihiatric pentru ca acest lucru a fost descoperit.
Criminala a scris o povestioara dupa un fil "Battle Royale" despre elevi de gimnaziu care se ucid intre ei pe pagina sa de web in ianuarie, de asemenea critici la adresa colegilor de clasa.
OtiliaLia spune:
Articolul nu este complet tradus, dar cred ca se pricepe ce "vrea sa zica".
Pentru cine doreste - rubrica "crimes accidents" -
titlu - Preteen suspect 'waited for girl to die'
linkul este cel din postarea anterioara.
OtiliaLia spune:
PS: Articolul poate fi citit doar astazi, maine pagina va fi reactualizata cu alte stiri.
cl spune:
Brrrrrrrrrrrrrrrrr!!!
Am citit, mai demult, un articol (regret, nu mai stiu unde) despre dependenta adolescentilor de calculator si internet. Si faptul ca in Japonia se trag semnale de alarma, ca adolescentii nu mai vor sa aiba prieteni, se refugiaza in internet si devin tot mai singuratici, psihicul le este afectat. M-am cam speriat atunci. Si cam sunt si Stan Patitul. Am avut o perioada cu Alex in care nu mai stia sa se joace, era tot timpul la calculator, nu-l mai interesau prietenii lui. Era mai irascibil, mai nervos, incepusem sa nu ne mai intelegem cu el. Numai si numai calculator, jocuri, asta vroia. Atunci mi-am zis ca nu degeaba psihologii trag semnale de alarma despre dependenta de calculator si internet. Mi-a fost foarte greu sa-l dezvat, recunosc, dar ma bucur ca am reusit. Avem program limitat la calculator si numai la sfarsitul saptamanii. Tot ce este abuz, nu e sanatos. Prefer sa-si zdreleasca genunchii afara, cu trotineta si rolele, decat sa-l mai vad in fata calculatorului. Am sa fac tot ce se poate sa nu devina dependent de calculator si internet.
Claudia
Cristina spune:
Parerea mea este ca aceasta fetita-criminala este in primul rand o victima a parintilor care nu au observat ca este ceva in neregula cu copilul lor. Sunt multi copii marginalizati, multi copii respinsi de gasca..Asa a fost mereu.
Dar de filme ce ziceti? ("Battle Royale"). Pai se pare ca nu net-ul ia dat idei, ci filmul in cauza. Io zic ca se putea certa cu victima si face to face.
Dom'le, si aia de gazuiesc tot felul de site-uri (free sau cu plata) ar trebui sa fie raspunzatori pentru ceea ce gazuiesc (vb. cuiva, se vand si organe pe net mey......brrrrrrr). Habar n-am cum, da prea e de tot.
Julie spune:
A vazut careva filmul in cauza?
In alta ordine de idei, evident ca adultii sunt principalii vinovati.
Am aflat intre timp ca ucigasa (groaznic suna, dar asta e) se manifestase out of ordinary... tot pe internet. O supraveghere a activitatilor sale (inclusiv) internautice ar fi putut duce la evitarea tragediei... ma gandesc...