Fetele din USA, poftiti la o barfa!!! (20)
Raspunsuri - Pagina 4
amuleta spune:
Orice copil nascut pe teritoriul SUA este automat cetatean american. Pasaportul se scoate pe baza certificatului de nastere si SSN (primul il ridici tu la 3-4 sapt. de la County iar al doilea te gaseste el pe tine, vine prin posta). Se completeaza un formular semnat de ambii parinti, se lipeste o poza si se plateste o taxa. Intr-o luna vine documentu'. Exista si procedura de urgenta, daca le arati biletul de avion.
Viza despre care se vorbea se plateste in Romania, la oficiul pasapoarte, asta daca nu are decit pasaport american si sta peste ...luni in Romania. Despre pasaport romanesc nu stiu, ca inca nu m-a preocupat. Mai ales in cazul baiatului, n-am stiut daca armata mai este obligatorie in Romania si nu stiu cum sint legile pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate. Poate ca sint ca aia cu drobul de sare.
ciuf spune:
Fetelor sa va spun cum am procedat eu cu actele copilului.
Din spital ni s-a spus unde sa aplicam pentru certificatul american. Pretul a fost cam $30 si fiecare copie $6. poti sa iei cate copii vrei.
Apoi cu acel certificat american, plus copii dupa pasapoartele parintilor si certificatul de casatorie si $30 se elibereaza certificatul rom. Cu asta va duceti in Buc. in sectorul 1 pentru a vi se pune codul numeric personal.
Pentru eliberarea pasaportului american am depus hartiile la posta, urmand sa-l primim in 24 zile lucratoare. Pretul a fost de $70. Trebuie poza facuta pentru bebelus.
Poti trece bebelusul pe pasaportul tau. Cu apasaportul american nu poate sta mai mult de 30 zile, iar in cazul in care sederea e mai lunga de perioada asta, va duceti lunar sa i se puna viza in pasaport.
Cam atat imi vine in minte.
Numai bine,
Ciuf (mama lui Luca)
http://community.webshots.com/user/ciufa
ciuf spune:
Noi la puiutul nostru i-am facut pasaport american. Cand ne intoarcem din tara vrem sa-l trecem pe pasaportul meu. Si asta e tot $30.
Andrada spune:
quote:
Originally posted by Laura _Oprescu
neata la toata lumea...
prin urmare, daca se naste aici e cetatean american?(eu stiam ca numai la 18 ani are dreptul sa ceara cetatenia si o primeste )
pasaport american il facem tot aici...
cel romanesc insa unde il facem? in RO sau la consulat?
sunt multe confuzii si sper sa le dam de cap ca sa stim ce facem cand "deliveram"...
vad insa ca difera de la stat la stat unde se face certificatul de nastere american al copilului....
cand mergem deci in Ro, o sa il legitimam cu pasaportul lui romanesc asa-i?
e cel mai convenabil...
pup
Laura
Laurel uite aici locatia unde trebuie sa te duci, ai si orarul si nr de telefon:
http://iafdb.travel.state.gov/details.asp?FacilityName=USPS+Passport+Agent&AFID=6206&FacilityTypeID=G&FacilityEMail=&PhoneNumber=%28219%29+427%2D7301&FaxNumber=%28219%29+427%2D7346&Address=1501+S%2E+Clinton+Street&City=Ft%2E+Wayne&State=IN&ZipCode=46802-9998&Handicap=Y&Photoonsite=Y&Photonearby=N
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
lexi spune:
Ciuf, mie mi-au spus ca nu-l pot trece pe pasaportul meu, din moment ce are un alt pasaport. Solutia e sa-i faci pasaport romanesc separat de al tau, acum se face si inainte de 14 ani, cum era pe vremea noastra. Iar perioada de sedere a americanului in Ro s-a prelungit la 3 luni, in baza nu stiu carui acord de maaaare prietenie (nu si reciprocitate).
Cetatenia copilului nascut pe teritoriu american e americana, indiferent de provenienta parintilor (zice la amendamentu' paishpe din constitutie). In pur spirit scolaresc, definitia americanului este ca americanul e atunci cand se naste in America sau cand se naste in orice alta parte a lumii, dar din parinti americani (sau macar unul sa indeplineasca aceasta conditie).
Lauriciu, ce stiai tu cu opshpe ani, e, de fapt, 21, cand are dreptul sa ceara cetatenia americana si pentru parintii care nu-s cetateni pana atunci. Asta fiind primul lucru pe lista de recunostinte, de genul "tu m-ai nascut, da' io-s si mai si"... :-)
Cleomax spune:
'neata
hop si io cu destele-n sus, stiu si io toar'shaaa.
asa, deci suptscriu la ce spuse lexi, cu un singur "amendament", ca si lauriciu are dreptate la aia cu opspe ani, adica daca un copil se naste aici din parinti straini si acestia decid ca le e dor de tara natala, isi iau calabalacul si pleaca, acel copil poate, in baza certificatului de nastere, sa ceara recunoasterea cetateniei la 18 ani.(iar pt parinti face petitie la 21).
nu se mai intampla asa ceva in zilele noastre insorite, da' pe vremuri, adeca prin 1900, veneau multi romani, munceau cativa ani si se intorceau la casele lor. copiii lor au apucat pe urma minunatia de comunism si cei care au vrut au cerut sa li se recunoasca cetatenia, lucru care s-a si intamplat. de ce optspe si nu doosh'unu? uan uord: militeri cu accent pe primu'i.
o zi minunata, ma duc sa-mi ud rosiile
ciuf spune:
Bai fetelor, nu stiu ce sa mai zic.
Cand am sunat la Consulatul din Chicago ca sa cer informatii despre certificatul rom. am intrebat si de pasaport. Acel domn mi-a zis ca ma costa inca $30 daca vreau ca copilul sa fie trecut pa unul din pasapoartele noastre.
Eu zic sa suni la Consulat ca sa stii sigur. Mie, cel putin, asa mi s-a spus.
Ciuf
allya spune:
DRAGILOR! mi s-a rezolvat problema cu cresa! a dat Bunul Dumnezeu de a preimit socru-meu viza de turist pe 10 ani!
mai acuma ce inseamna asta? cat poate sta la o vizita si cand poate reveni inapoi? stiu ca depinde de INS dar daca voi stiti mai multe va rog sa-mi ziceti!
va pup! sunt atat de fericita!
Laura Takacs spune:
Allya, poate sta maximum 6 luni, stampila i-o pune in pasaport la intrarea in America. Dupa 6 luni mai poti face o prelungire de 6 dar sfatul meu e s-o faci cu acte in regula, cand pleaca sa aiba "tzadula" ca ai facut totul ca la carte, altfel risca sa fie intors de la granita data viitoare (granita americana). Prelungirea dureaza cateva luni (pana vine aprobarea ei), stiu de la o prietena care tocmai a facut pt mama ei. Iti spun mai pe toamna cand am si eu de gand sa fac prelungirea pt matusa mea.
Felicitari, cred ca ti s-a luat o piatra de pe inima!