Cum incepem educatia sexuala si cand?
Raspunsuri - Pagina 3
descintec spune:
in cartea de care spuneam, la sfarsitul fiecarui capitol este un rezumat cu ceea ce ar trebui sa stie copiiidintr-o anumita categorie de varsta.
intre 2-4 ani:
-numele organelor genitale si diferentadintre sexe
-ca reproducerea are loc atunci cand spermatozoidul unui barbat se uneste cu ovulul unei femei in timpul contactului sexual
-ca bebelusul creste in uter
-ca se naste prin vagin
-elmentele de baza ale menstruatiei si ejacularii nocturne
-ca procese curate si sanatoase
-sa nu puna mana pe perzervative aruncate
(o sa va uimeasca naturaletea cu care primesc informatia, de parca le-ati vorbi despre fotosinteza :))
intre 5-8 ani:
-tot ceea ce stie un copil de 2-4 ani, plus
-cateva denumiri stiintifice (vezica, scaun,urina, uretra)
-deosebirea dintre sistemul digestiv si cel reproducator
-totul despre menstruatie si ejaculari nocturne
-cateva informatii de baza despre modificarile pe care le sufera corpul la pubertate
sunt copii care intreaba si te descos de innebunesti..asa au fost ai mei..eu n-am avut scapare, m-au torturat..dulce tortura :)..dar si daca nu inteaba, nu scapati ocazia de a le face "instructajul"..inseamna ca sunt pudici poate, sau mai inchisi, sau au primit ceva semnale cum ca nu e OK daca intreaba..ei tot primesc din afara o sumedenie de informatii despre sexualiatate..vorbind cu ei, explicati ceea ce inteleg anapoda..in plus, se paca ca cei carora li s-a vorbit sunt mai putin expusi agresiunilor sexuale, inteleg ce li se intampla si stiu cum sa reactioneze..cei care agreseaza copiii sunt de multe ori persoane din anturajul lor, nu psihopati care ii pandesc la colt de stada..si persoanele respective ii testeaza oarecum, se prind daca piticii vorbesc acasa deschis cu parintii..
D.
ralu03 spune:
Copilul meu, anul trecut a vazut reclama cu "Allways" si m-a intrebat ce sunt, binenteles ca m-am blocat si i-am raspuns ceva de genul "exact ceea ce vezi in reclama", n-a inteles el prea mare lucru, dar anul acesta (a implinit 7 ani) la o alta reclama despre tampoane l-am auzit spunandu-mi "ha, ha, ha, pampers pentru fete" si intr-un fel se distra pe tema asta, cum ca fetele mai fac pe ele chiar si la o varsta mai mare. As vrea un sfat despre cum sa incep discutia despre "polutiile nocturne", fetitele sunt oricum mai mature decat baietii la aceeasi varsta, si neavand decat un singur copil, nu pot sa-l invat din exemplul imediat, asa cum faceti voi mamicilor cu fetite mai mari decat baietii.
Chiar mi-e teama sa nu traga concluzii gresite, auzite din cine stie ce locuri.
Maria2 spune:
Descintec am uitat sa-ti spun multumesc pentru ultimul mesaj dar sa sti ca l-am citit. Acum deja am inceput sa-i spun cate ceva dar nu tot inca.
Ralu03 eu am baietelul foarte mic poate vreo mamica de scolarel poate sa te indrume in problema asta.
mp
alycia spune:
Buna mamici, am si eu doi baieti, unul are abia un an deci nu-i bai inca cu el...dar celalalt are 10 ani...si a facut ce a facut, a intrebat in dreapta si in stanga pana a aflat totul...dar absolut totul despre sex si nastere, despre menstruatie, a avut el niste prieteni mai mari mai binevoitori care i-au spus.Pe mine ma intreba asa ca un smecher sa vada cum reactionez si ce-i spun...daca vedeam ca stie lucrurile corect il lasam in pace...dar daca vedeam ca a invatat eronat atunci i corectam eu ideile despre "zap on-line" si celelalte chestii. Ce nu stie inca e despre polutile nocturne...dar cand o sa se produca o sa-i explic eu ce si cum...sper doar ca ce stie sa nu puna in practica prea devreme...oricum mi-a spus ca i se pare scarbos sa faca dragoste ....poate mai trebuie sa se maturiyeye...oricum nu are decat 10 ani la urma urmei!
Alycia si cei doi flacaiasi!
daca vreti sa ne vedeti da-ti clik aici:
http://community.webshots.com/user/penciu
descintec spune:
quote:
Originally posted by ralu03
As vrea un sfat despre cum sa incep discutia despre "polutiile nocturne"
Chiar mi-e teama sa nu traga concluzii gresite, auzite din cine stie ce locuri.
G MC'mother
Ralu, o sa incerc sa iti raspund eu..parca sunt Dr. Sex Ceea ce stiu e de prin carti, eu selectez imformatiile de acolo si tu vezi daca iti sunt de folos sau ba.
Intr-o carte am gasit subiectul tratat pe mintea piticilor, cu umor si pe intelesul lor. E cartea de care am mai pomenit mai sus. Autoarea numeste erectiile de la varstele mici "flotari pentru mentinerea sanatatii penisului." :) Deci, cand copiii va intreaba ce se intampla cu puta lor ca intra noaptea in erectie, aveti un raspuns corect si haios la indemna.
Despre polutiile nocturne sau "visele umede": testiculele incep pe la opt-noua ani (sau putin mai tarziu) sa faca exercitii de producere a spermei. In unele nopti, surplusul iese din penis. Este ceva curat si sanatos, corpul lor se antreneaza pentru cand vor fi mari. Este ceva intim, dar nu secret sau rusinos.
O chestie faina care mi-a placut in cartea respectiva si care va ajuta in felul in care abordati discutiile cu ei:
copiii de 2-4 ani, grupa magica - nu primesc informatii despre un anumit lucru, ei inventeaza o poveste pentru a-si explica singuri ce se intampla. De exemplu, daca le spui ca vii cu bebe de la spital, isii magineaza spitalul ca un magazin plin de copii, de unde poti alege. De aici sugestiile pentru mamica ce pleaca sa nasca: sa imi aduci o surioara! Cu ei se discuta foare usor si nu ii socheaza nimic, totul li se pare firesc. Pe parinti ii trec transipratiile sa le vorbeasaca despre fecundare. Ei il privesc cu ochii mari, ca in clipa urmatoare sa zica: da bine, si acum ce mancam? :)
copii de 5-8 ani, umorul de toaleta - apreciaza orice gluma despre fundul gol, pipi, caca, diaree, partz. Se pare ca asta se datoreaza confuziei din mintea lor intre sistemul digestiv si cel reproducator. Toate chicotelile, bancurile, rimele sunt un mijloc de a explora sexualitatea. Radeti cu ei. Adevarul e ca sunt deliciosi. Dar nu le sporiti confuzia prin povesti de genul copilul se naste din samanta inghitita de mama :)) Sunt tehnici la varsta asta, monteaza, demonteaza, surubaresc. E foarte usor sa le explici totul stiintific :).
copiii intre 9-12 ani, dezgustatii - poate va amititi de voi insiva la varsta asta. Eu da. Eram moarta de curiozitate, dar in acelasi timp, chiar si cand nu simteam, mimam un dezgust total :) Etapa cruciala, au nevoie de informatii. Incep sa traga cu ochiul in baia surorilor mai mari, in revistele pentru adulti, in albumele de arta. Desi isi astupa urechile cand le vorbesti despre chestii dezgustatoare, mor de curiozitate si e mare nevoie sa stie. Ii inchideti in masina, pe locul din spate si la drum! Pe parcursul a 300 km de sosea le faceti instructajul. :)
copiii de 13-18 ani, adolecentii, cei care nu stiu ca nu stiu :) de aici incepe greul, ca ii tenteaza sa si faca, nu doar sa stie. Se discuta in sectiunea urmatoare a forumului.
D.
Ortansa spune:
quote:
Originally posted by descintec
copii de 5-8 ani, umorul de toaleta - apreciaza orice gluma despre fundul gol, pipi, caca, diaree, partz. Se pare ca asta se datoreaza confuziei din mintea lor intre sistemul digestiv si cel reproducator. Toate chicotelile, bancurile, rimele sunt un mijloc de a explora sexualitatea. Radeti cu ei. Adevarul e ca sunt deliciosi. Dar nu le sporiti confuzia prin povesti de genul copilul se naste din samanta inghitita de mama :)) Sunt tehnici la varsta asta, monteaza, demonteaza, surubaresc. E foarte usor sa le explici totul stiintific :).
D.
..pai baga textul acilea ca io nu ma precep la d'astea stiintifice:-).
sa vaz si io cat de usor este.
Ortansa-deX mamica
descintec spune:
quote:
Originally posted by Ortansa
..pai baga textul acilea ca io nu ma precep la d'astea stiintifice:-).
sa vaz si io cat de usor este.
Ortansa-deX mamica
intai eu cred ca parintii ar trebui sa isi fac temele, in caz ca au uitat. Eu am fost caz care a uitat, daca oi fi stiut vreodata :), muulte despre anatomie si etapele sexualizarii, deci mi-am luat carti si atlase pe aproape si m-am pus pe studiu :). Apoi, cand vine fetita si iti spune ca a mancat samanta si ii e frica sa faca caca, ca nu cumva sa scape in veceu copilul. Sau baiatul zice ca a facut sex cu fetita din vecini, adica a pupat-o ca in filme, si acum o sa fie tata si trebuie sa isi ia o slujba, iei copilul de manuta si iei si ideea lui Carmen aproape. Adica, te apuci si desenezi (sau in caz de antitalent ori lene, deschizi o carticica cu poze, un atlas) si ii explici copilului cum sta treaba. Aparatul genital femin, ovarele. Ciclul, felul in care ovul migreaza prin trompe, cateva informatii despre menstruatie. Aparatul genital masculin, testiculele, productia de spermatozoizi, erectia reflexa a copilului(flotarile pensului :)), polutia nocturna. Diferentele intre aparatul digestiv si cel reproducator (fetele nu fac pipi pe unde nasc, baietii nu fac pipi in timp ce ejaculeaza, este o supapa care inchide uretera, bebe creste intr-un saculet special in uter nu in stomac). Povestesti ca pentru un bebe e nevoie de un ovul si un spermatozoid, si pentru asta e necesar un "cablu" (?:)), penisul (zapp online a lui Stefan, care poate fi priceput de catre cei care stiu reclama), care sa ii duca la intalnire. Cum se formeaza si creste bebe in burtica si cum se naste (vezi povestea Simonei). Si apoi mergeti si mancati un senvici, ca timpul pentru prepararea fripturii l-ati petrecut facand stiinta :)
Sa va asteptati, of course, nu doar la intrebari asa dragalase, ci si la cele din artileria grea. Despre sexul oral (mama, ce-i aia sex oral? pai, cand spui oral, la ce te treferi in general?..aaa, ooraaal, aaa, cu gura? aaaa, m**e!!!..sau: prezervativele cu arome sunt pentru sex oral?), despre orgasm (mama, eu daca am ciclu, trebuie sa am si orgasm acum?), despre ...despre...despre......
D.
MadalinaM spune:
Aceleasi povesti cu tati si mami care se string tare, tare in brate le spuneti si copiilor infiati?
Ar trebui cumva adaptata povestea?
Eu cred ca in cazul asta sint mai multe probleme, copilul trebuie sa aiba incredere in tot ce spun/fac parintii. Daca in momentul cind va afla totul despre el, despre parintii lui, despre sexualitate si despre orice altceva are o umbra de indoiala in ceea ce priveste "adevarurile" aflate anterior, relatia lor risca sa degenereze.
Eu nu am o solutie...poate voi!
karmen spune:
Am gasit o carte destinata opiilor de 4-5 ani referitoare la educatia sexuala pe intelesul lor. E ca o poveste in care se pleaca de la cunoasterea corpului barbatului si femeii (cu desenele aferente)apoi ce inseamna iubirea, actul sexual, cum se naste copilul, prin ce transformari trece la pubertate si cum face la randul lui un copil.
Uite ce zice cand explica actul sexual: " Atunci cand un barbat si o femeie se iubesc mult, ei sunt un cuplu, si se imbratiseaza si se strang tot mai tare unul in altul. Ei se mangaie, se saruta, si se apropie tot mai mult ca si cand ar vrea sa fie o singura fiinta. Atunci penisul barbatului se intareste asa incat poate intra in vaginul femeii iubite si cele 2 corpuri sunt strans legate unul de celalalt ca si cum ar fi unul singur. Asta inseamna ca "fac sex" sau "se culca impreuna". Cand esti mare si esti indragostit esti foarte fericit sa te culci cu cel pe care-l iubesti si nu vrei sa te deranjeze numeni".
Si tot asa, mai departe.
Carmen Ghilescu