La France (11)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

Ca sa suni la urgente in toiul noptzii, sau in toiul zilei, formezi 15 nr gratuit, si vorbesti cat vrei. Uneori se intampla sa potzi vorbi si romaneste (pe bune, mie mi s-a intamplat)...
Ultima oara l'am folosit exact acum un an. Si tare bine mi-a prins (prietenii stiu de ce ), desi au venit cam tarzior pompierii si doctorii. Si era urgentza mare!!!
Azi sarbatorim ;)

Pupici,
Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

quote:
Originally posted by oLo


Azi sarbatorim ;)

Felicitarile, masa si dansul sunt aici:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=26707

Multam pentru infos ASSEDIC!
Eu am fost inscrisa mai demult, dar m-au radiat inainte sa nasc (in urma cu doi ani), iar apoi m-am mutat in alt departament si nu m-am mai inscris. Ma gindeam eu ca nu scap asa usor... trebuie sa-mi pierd vremea cu drumuri si RV-uri! Dar vreau sa ma inscriu acum, ca probabil ca o sa incep in curind sa lucrez in timp partial si apoi daca fac vreo pauza sa nu fie nevoie sa stau 40 de zile neplatita, adica sa fiu deja inscrisa...

~Otilia&LaAdelita~ www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Sarbatoriti, oLo, sarbatoriti!!!!
La multi ani si la mai mare!!!!

« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadine2004 spune:

Merci , lulu! Voiam sa stiu pt ca in vara vreau sa rezolv cu actele!

La multi ani, Olo! Sarbatoriti ziua lui Kiki, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Otilia, asa fac si eu, lucrez temps partiel, si daca nu depaseste un numar de ore, iti pastrezi si calitatea de demandeur d'emploi! Ramine sa vad, daca cu orele care le fac, am dreptul la somaj...Trebuie sa-ti declari lunar situatia la assedic, avantajul e ca daca ai chef sa faci un curs la afpa (de exemplu), acesta e gratuit, iar in unele cazuri poti fi si platita pentr ca-l faci(mi-au explicat ce si cum, dar nu-s sigura ca am inteles decit pe jumatate).
Nadine, eu la un moment dat (eram inca in Romania) voiam sa fac un DESS in Franta (e destul de complicat de explicat ce e un DESS, dar e ca un fel de masterat), si printre actele cerute era si foaia matricola&programa de la faculta, le-am tradus eroic si le-am trimis (oricum, eu is de principiul ca aduc toate hirtiile posibile si imposibile cu mine, cum Romania nu-i la 2 pasi....)

PS In legatura cu transcrierea casatoriei in termen de 6 luni, la mine scria chestia asta pe certificatu de cutuma, am intrebat ce se intimpla daca n-o fac, si am ajuns la concluzia ca se plateste o amenda; pe urma, am descoperit ca scumpul meu frate era foarte dornis sa se ocupe de chestia asta; nu cumva sa credeti ca-s masochista sa merg de 2 ori pe an la ambasada din Paris sa fac procuri!!!

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samsara7 spune:

La multi ani pentru Kiki si petrecere frumoasa !

Am si eu cateva lamuriri privitor la :

CERTIFICATUL DE NASTERE care se cam da pierdut prin primarii. Pornind de la experienta mea (eu nu m-am lasat si pana la urma nu au avut ce face!) si de ale unor prietene pt care am intermediat cand a fost vorba de asa ceva, trebuie sa va spun ca puteti avea parte ori de functionari neinformati, ori de rea credinta. Oricum ar fi, trebuie sa stiti sa va aparati interesele! Nu stiu daca adeverinta altcuiva va fi privita cu atentie, cert este ca e de ajuns sa va sustineti cauza. Sa explicati in primul rand , sa va turuie gura chit ca persoana din fata voastra are sau nu rabdare sa va asculte. Explicati ca in Romania sunt alte legi, alt sistem si ca suntem romani, supusi legilor romanesti inainte de toate. Ca in locul livretului de familie, in tara noastra se dau certificate (de nastere, de deces, de casatorie) unice. Daca sunteti descusuti ce se intampla cand pierdeti renumitul certificat, spuneti ca aveti dreptul la un duplicat exceptional (nu dati amanunte) si ca neglijenta este sanctionata.
Daca totusi dati peste un cap de berbec (desi veti observa ca si cei mai cornosi se vor imblanzii) atunci cereti seful de serviciu! Si continuati cu aceeasi placa stricata.
In 99.99 % din cazuri veti fi crezuti sau se vor cerceta circularele (exista o lista cu tarile care au acte de stare civila diferite). Eu am avut parte si de 0.01% si mi s-a cerut sa fac (pt casatoria unei amice unde m-am prezentat ca interpreta) o scrisoare la procurorul general in care sa se explice situatia. dar a fost un caz special cu adevarat, am avut de a face cu Muma Padurii !
TRANSCRIEREA CASATORIEI FACUTA PE TERITORIUL FRANCEZ[

Legea cere ca transcrierea sa se faca in termen de 6 luni de la pronuntarea casatoriei. Dar nu veti fi amendati de nimeni ca ati depasit termenul.
Problema este spinoasa! Daca sunteti rezidente, veti avea nevoie pana la urma sa va refaceti pasaportul, sau sa depuneti actele pentru cetatenie. Si aici, la Consulat sau la Tribunal vi se va cere vestita transcriere. care e pur si simplu un certificat de casatorie romanesc, in care se transcriu toate datele de pe actu lde mariaj (livretul de familie) francez. In care va puteti alege sa luati (dupa starea civila romana) numele sotului sau sa vi-l pastrati pe al vostru. Transcrierea permite printre altele ca starea civila sa va situeze ca rezident cu domiciliul in strainatate.
Acum aveti de ales intre doua situatii: ori aveti un buletin de identitate valabil multa vreme, cu numele de fata, si sa va refaceti pasaportul la nevoie in Romania (si doar acolo). Ori faceti transcrierea, caci e afacere de lunga durata si sa nu va treziti cand va e lumea mai draga ca aveti nevoie de actul cu pricina.

Ca sa faceti transcrierea, iar aveti 2 posibilitati:
1. faceti la consulat procura (vedeti site-ul ambasadei Romane si al consulatelor din Franta, unde sunt scrise preturile pt fiecare document).Puteti alege si varianta unei procuri la notar cand sunteti in vizita in Romania.
2. mergeti personal ca sa faceti transcrierea. Aceasta se face la primaria (de sector pt bucuresteni) in care ati fost inregistrat cu domiciliul ultima oara.
Dureaza 3 luni de zile, poate si mai mult . Se cer documentele de casatorie, certificatul de nastere in copie legalizata, timbre fiscale, formulare tip cerere, etc si se face un dosar. Persoana care are procura se poate ocupa de treaba aceasta, ,pt depunere si eliberare. E cea mai usoara varianta, cu exceptia drumului de facut la consulat si a taxei consulare.
Varianta grea e cea in care va prezentati voi in Ro (daca nu aveti o "pila"veti fi trecuti prin toate chinurile posibile, cel putin cei din Bucuresti). Vi se va cere buletin neexpirat, daca nu aveti nici macar nu incercati! Eu asa am patit, nimeni nu a vrut sa inteleaga ca BI- ul e expirat, ca nu am dreptul sa fac altul. Pasaportul cica nu se ia in cont. Pana la urma am reusit sa fac BI, totusi, insa aceeasi functionara careia ii prezint actele iarasi imi cere pe nepusa masa pasaportul! "Aaaa! Nu aveti pasaport, atunci nu pot sa va fac, mie nu imi trebuie BI ci pasaport. Mergeti acasa si aduceti-l" in ciuda afisului care racnea ca BI-ul este unicul valabil. Trec peste amanunte, am reusit in final in alta zi ( a cata oare? ) sa depun actele, am fost de asta data trimisa la politie cu dosarul in dinti, ca sa mearga rapid la politia Capitalei. Acolo iar explicatii, fotocopii si mutre acre, iarasi ghisee inchise, persoane absente "tocmai azi", cozi interminabile. Am reusit si asta. Peste 4 luni m-am intors in tara, zicandu-mi ca nu mi se mai poate intampla nimic! Si ce credeti? Dosarul era frumos in raft, primit de la politia capitalei cu viza de rigoare. Dar nu se miscase o fila! "Stati asa, ca trebuie sa mergeti la camera x , apoi sa reveniti maine, apoi sa mergeti la camera y, si...'om vedea!".
O sa radeti de mine : de ce nu am dat spaga! Pentru ca nu am indraznit, pentru ca m-am incapatanat si enervat vazand impolitetea, dorinta de a incasa taxe pt dactilografiere (30000 lei si o coada imensa la unica dactilografa la pensie cu juma' de norma; smecheri baietii, vrei-nu vrei, stai la coada, in secolul fotocopiatoarelor la 1000 lei pagina ). Si uite asa mi-am "inflorit" vacanta, mi-am delasat familia si mi-am tocit (dar rau de tot!) nervii : la depunere 3 saptamani, la scoaterea certificatului o alta saptamana...

Deci inarmati-va cu rabdare, cu speranta (poate exista si primarii unde nu abuzeaza, pe mine nu m-au lasat pana nu le-am dat ce vor, nu am mai rezistat la "nu azi,reveniti maine" in conditiile in care aveam un bilet de avion).
De cate ori imi aduc aminte de peripetia aceasta, va spun sincer ca sunt perplexa. S-a vorbit pe site despre spaga, s-au aprins spirite. Si totusi exista cazuri in care esti dus la exasperare, numai ca trebuie sa fii in situatia respectiva, sa fii presat de timp si in plin iad, ca sa ajungi sa recunosti ca in Romania uneori nu e posibil sa iti pastrezi integritatea. Am fost Stan Patitul si stiu ce spun, m-am incapatanat si ma intreb daca s-a facut floare cu o primavara si daca hora celor care prin exemplul personal vor sa schimbe lucrurile, este cu adevarat suficienta.

Intrebari? Va las sa suflati un pic inainte si sa digerati informatia.




Michaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andiaroro spune:

Raspund repede-repede.........sunt inconjurata de bagaje -maine zburam in Romania!!!

Masteratele sunt de 2 feluri:
DEA-orientat spre cercetare-pentru cine vrea apoi doctorat
DESS-orientat spre"campul muncii"
Nu e cazul sa va mai batetii capul cu denumirile pentru ca din sept 2004 se vor numi la cele mai multe scoli amandoua :Masterat......Insa, exista o diferenta!!! Astea se faceau pana acum ca anul 5 de fac, adica BAC+5. Acum se va renunta la vechea Maîtrise(BAC+4), care va deveni M1, adica anul 1 de Masterat, iarDESS si DEA vor deveni M2, adica anul 2 de Masterat. Prin urmare masteratul va incepe imediat dupa Licence(BAC+3) si va dura 2 ani.Cineva acre vine din alta tara si dem ca are acolo 4 sau 5 ani de facultate poate fi insa acceptat direct la M2.

In privinta actelor, eu am avut numai copii traduse si legalizate in Rom (diploma , foaie matricola, programa analitica) si nimeni nu mi-a respins dosarele pe motivul asta pana acum

pupici

ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Bon voyage Ana!

Cu bine,
Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Am lipsit o saptmana de pe forum si acum nu mai fac fata cititului...uffff. Dar tare imi place, ca am senzatia ca citesc un roman si personajele principale sunteti voi toate. Iar eu citindu-va am senzatia ca nu am apucat sa respir bine experienta de care va bucurati voi si pe care o impartasiti aici tuturor. Fetelor s-o tinem tot asa, "familia noastra" sa creasca si sa infloreasca .
Si cu ocazia asta bun venit noilor "frantuzoaice" Ilenna si Spic de grau .

Ana are dreptate, Maitrisul si DEA/DESS se vor transforma in 2 ani de Master. Actele traduse in Romania sunt intr-adevar acceptate la orice facultate, dar asta nu inseamna ca-ti si dau dreptul sa te inscri in anul de invatamant in care vrei. Eu aveam diploma de licenta din Romania, iar ei m-au acceptat sa fac Maitrise, desi eu voiam sa fac DEA. Deci a trebuit sa fac mai intai Maitrise (anul IV la ei) si sa continui cu DEA anul asta. Cel putin in cazul meu (domeniul literelor) asa fost. Mie programa analitica nu mi-a cerut nimeni, dar ea insoteste oricum foia matricola, nu?

Aura, fara suparare, daca mi-ai pasa si mie acel vestit document, ti-as fi super recunoscatoare. Nu stiu, dar cred ca ma voi reprofila. Am sa arunc si eu un ochi la AFPA, sa vad ce si cum.

Acum va las ca tare ne e somnic (mie si lui)




Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Buna seara.

Michaela, sunt de acord cu tine, nu trebuie sa ne dam batuti atunci când avem dreptate. Eu eram cam speriata la început, dar acum încep sa prind aripi.

Mâine lucrez in interim!!! De la ora 6, dar n-am putut sa zic nu caci MUNCA E SANATOASA. Insa sa nu uit de examene.

Va urez noapte buna.

Sibylle

Mergi la inceput