Mamici din Arad...?(9)
Raspunsuri - Pagina 13
pufymic spune:
Ceau fetelor!
Claudelu, si eu imi fac (deja!) probleme cu laptele, ca mama mea nu a avut deloc lapte, si nu ne-a alaptat de fel.....ma tot gandesc oare la noi cum va fi?
Claudiak, am vazut pozele .....sunt super!!!!!Ce papusica de fetita ai....sa-ti traiasca!
Li, pupici si tie si sa ai un week-end minunat!
Anto, imi pare rau ca nu mai puteti veni in tara acum.....lasa ca poate cand veniti ne intalnim toate...
Alina M, bine ca nu te mai doare maseaua.....inseamna ca te poti odihni in voie in week-end
Alina33 ce-ti mai face Dragos?
Linda N pe unde esti?Mai da si tu un semn de viata!
Pupici, Ioana si Alesio mic(23 sapt si 3 zile)
http://photos.yahoo.com/pufymic
claudiak spune:
Fetelor, eu trebuie sa scriu acum ceva ce ma roade de citava vreme. Sper ca nu va suparati pe mine.
Citesc aici ca fiecare mamica se plinge ca nu are lapte si ca la fecare i-a povestit mama sau soacra ca nici ele nu au avut. Si mie mi-a povestit mama acelasi lucru si acum stiu ca nu e asa.
Dupa am scris acum citeva saptamini, laptele de mama functioneaza pe principiul legii cererii si ofertei. Mama mea mi-a povestit ca ea ne-a alaptat tot la 4 ore, noaptea nu ne-a dat sa bem. Asta e problema! Odata cum copilul creste (am scris despre asa numitele hopuri in care creste copilul, la 10 zile, la 6-8 saptamini, pe la 15 saptamini (asta e destul de urita faza), apoi pe a 3 luni sau asa). In perioadele astea vrea copilul mai des la piept. Chiar tot la 2 ore (zii si poate chiar noaptea). Dar asta dureaza doar 2-3 zile si apoi a crescut cantitatea de lapte suficient pentru nevoile copilului. In primele 3-4 luni copii iau in greutate intre 113-227g pe saptamina. Plus/minus e normal. Se poate ca intr-o saptamina se ingrase numai 60g iar in celalata poate ecupera. E normal. Intre 4-5 luni 85-142g iar intre 6-12 luni 42-85g.
Faptul ca de e la 7-8 saptamini, pieptul nu mai e asa de plin ca la inceput, nu inseamna ca nu mai aveti lapte. Este absolut normal. Corpul a inceput sa regleze cantitatea care o produce si de aia nu mai face catitati "industriale" Si eu am crezut la un moment dat ca nu mai am destul, dar Vanessa lua normal in geutate asa ca nu mi-am batut capul cu asa ceva. Am mincat normal, absolut tot, inclusiv citrice, ceapa, rosii si mai stiu eu ce se zice ca nu e voie. Am inceput cu cantitati mici, sa vad daca o supara pe Vanessa ceva si cind am vazut ca nu are nimic am mincat normal. Ce e foarte important, lichidele. Eu nu sint bautoare mare dar cind am alaptat am baut vreo 2 litri pe zi (asta e la mine o minune). Inca ceva, Vanessa a fost alaptata din prima zi! Intii la o ora jumate dupa ce am nascut-o (cezariana). 3 zile sint o vesnicie copilul se invata sa bea din sticluta si apoi nu mai vrea a piept... Atita timp cit se respecta aceste "reguli" (cea mai importanta fiind cea cu cererea si oferta) nu se poate sa dispara laptele... Eu nu cunosc in forumul din germania nici o mamica care la 1-2 luni nu a putut alapta ca nu a mai avut lapte... si sint peste 60 de mamici (din care vreo 15 au din nou bebelasi). Dar toate alapteaza la cerere. Daca aveti impresia ca nu e destul laptele, puteti bea ceai de anason (nu mai mult de 3-4 cani pe zi), altele spun ca supa de cartofi ar fi la fel de buna. Tot asa se poate mulge laptele intre mese. Productia de lapte creste atunci. Dar niciodata nu o sa reusiti sa mulgeti asa mult ca si cantitatea pe care o bea copilul. La unele (ca si la mine) functioneaza cu o pompa de mina sau electrica, altele se mulg cu mina, desi cuvintul muls nu e aici potrivit, se pune palma pe piept si apasind se misca inspre sfirc. Dinspre exterior inspre interior. Iar laptele se poate pune ca rezerva in congelator (tine pina la 3 luni). Vanessa il primea daca eram eu undeva plecata.
Pe vremea mamelor noastre nu era nici un copil alaptat mai mult de 2-3 luni. Dara acum, cind mamele au atitea informatii la dispozitie...
E normal, exista si cazuri cind mamele nu pot alapta din diferite motive, diferite malformatii ale pieptului, pieptul nu este suficient dezvoltat (acum nu vorbesc desre marime, asta nu are absolut nici un rol, ci despre ganglioni mamari). Dar asta e foarte rar. Daca mama e bolnava sau are un necaz foarte mare, s-ar putea sa se opreasca laptele... dar astea, ca noroc, nu se intimpla des.
Despre probleme cu sfircurile, rana sau ca sint sensibile am mai scris. Si eu am avut probleme la inceput, dar am folosit lanolina sau garmastan (cred ca asa ii zice la crema). Desi trebuie sa zic ca lanolina m-a ajutat mai bine. Intre mese am stat la lumina rosie, asta ajuta sa se vindece mai repede. Pentru cazuri extreme, se poate unge sfircul cu ulei cu vitamina E. Dar asta nu e voie prea des, fiindca nu e bine pt. bebelasi. Cit mai mult aer, daca se poate fara sutien si laptele de mama lasat sa se usuce pe sfirc. Astea toate ajuta si in citeva zile se vindeca. Felul in care copilul suge, e iar important. Daca nu tine numai sfircul in gura, sint durerile insuportabile. Trebuie sa ia cit mai mult din mamelon in gurita...
Sincer nu stiu ce as mai putea sa scriu, toate astea stau si in forum, cred ca la capitolul bebelusi.
Eu nu zic, primele 5 saptamini sint obositoare si Vanessa mea adormea tot timpul la piept si dura o vesnicie pina minca. Dar mai mult de 15-20 de minute nu primea de la un piept. Altfel se face rana. In primele 2 saptamini a mai primit seara laptele muls cu sticluta dar cind a primit puteri (s-a nascut cu 2690g si a slabit la 2400g) a baut de numa. A luat chiar mai mult in greutate decit trebuia Cind nu mai se ivesc probleme, e minunat. Simplu, ieftin si mincarea e intotdeauna la indemina, la temperatura potrivita
Sa nu mai vorbim, ca atita timp cit e alaptata e pazita de tot felul de boli. Eu am avut de doua ori gripa (si Roland la fel), odata am avut o viroza intestinala apoi zona zoster. Vanessa nu a fost racita si nici varicela nu primit. Prima oara a avut o usoara otita la 11 luni si acum la 18 luni cind a primit gripa asta urita. In rest nu a tusit, nu i-a curs nasul. Iar in famiiile care au probleme cu alergii (in germania sint mult mai multe ca in romania) prin alaptat se reduce riscul ca copilul sa primesca alergia. Iar la o mama care alapteaza, scade si riscul cancerului la sin.
Toate astea au fost motive pt mine sa o alaptez pe Vanessa. E clar, ca femeie, nu ai libertatea care ai avut-o inainte, nu poti sa fii o jumate de zi sau mai mult plecata, sau sa bei fara remuscari o bere sau a durere de cap nu prea poti lua ceva mai tare ca un paracetamol. Dar credeti-ma, merita.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu am vrut sa tin teoria chibritului nici sa fac cuiva remuscari de constiinta! Departe de mine gindul asta. Si eu am 3 prietene care nu au alaptat. Una nu a vrut de la inceput, celelate 2 au intarcat numai din lipsa de informatii... Doua din ele, vor la al doilea copil sa incerce sa alapteze. Am scris asta numai fiindca obesrv ca in Romania in privinta alaptatului nu prea s-au schimbat multe. Mamele spun ca nu au avut laptele si fetele o iau de buna. Si asta e pacat. La fel au facut verisoarele mele, acum o alta cunostinta de-a mea. Copilul primeste sticluta fiindca mama si soacra i-au spus ei ca nu are lapte...
Daca o mamica vrea sa alapteze sau nu, trebuie singura sa hotareasca. Ce e pt. ea si pt. copilul ei mai bine. Dar o mamica care vrea sa alpteze si nu mai face fiindca nu are informatiile necesare... e pacat.
Asta m-a chinuit pe mine in ultimul timp si am vrut sa scriu. Nu trebuie sa se supere nimeni pe mine, este numai parerea mea pesrsonala, nu trebuie sa o accepte toata lumea. La fel cum si eu accept parerea altora. Cum am scris mai sus, fiecare mamica trebuie sa hotareasca singura ce e mai bine pt. ea si pt. bebelasul ei.
alinamoro spune:
Claudia vreau sa scriu si eu ceva in legatura cu subiectul tau cu alaptatul.Sa stii ca la tara femeile alapteaza copiii si au lapte destul,ii alapteaza chiar pana 1 an jumate-2 ani.Cel putin asa e acolo unde mergem noi la parinti.Foarte rar le da lapte praf la copii.
Eu am facut criza de rinichi cand a avut Dragos 2 luni si deoarece trebuia sa iau medicamente am intrerupt alaptatul si ma mulgeam tot la 3 ore cu pompa,la 4 luni am facut ceva alergie si iar a trebuit sa intrerup alaptatul.Incet,incet a scazut secretia de lapte din moment ce nu-l puteam pune la san.Pe la 4 luni jumate il puneam foarte des la san ca vedeam ca nu se mai satura,dar lapte nu era,era nervos si agitat,tragea de sfarc si nu venea lapte.Atunci am trecut pe lapte praf completare,iar apoi numai pe lapte praf.
Eu l-am alaptat prima data la 3 ore dupa ce am nascut si in spital,fiind cu mine in salon de la inceput,il puneam foarte des la san.
Totusi sunt cazuri cand nu ai ce sa faci,nu mai ai lapte,din pacate!
Pupici la toate fetele!
alina
pufymic spune:
Claudiak, eu imi pun problema cu alaptatul natural, deoarece mami nu mai e si nu stiu exact din ce cauza nu a avut lapte....si nici nu am pe cine sa intreb
Eu vreau sa-l alaptez pe Alesio cat mai mult posibil, si sper ca asa va fi.
Multumim de informatiile legate de alaptat..si cand mai ai timp, si gasesti ceva ce crezi ca ne intereseaza in calitate de mamici si viitoare mamici, posteaza!
Eu oricum nu am pe cine intreba una si alta, asa ca pe voi va voi bate la cap, mai ales dupa ce voi naste, ca sunt convinsa ca voi avea nelamuriri destule...deh, ca orice proaspata mamica...
Alina M, ai dreptate, din pacate sunt si cazuri in care chiar nu mai e lapte pentru puiuti....sper ca la noi nu va fi asa!
Pupici, Ioana si Alesio mic(23 sapt si 3 zile)
claudiak spune:
quote:
E normal, exista si cazuri cind mamele nu pot alapta din diferite motive, diferite malformatii ale pieptului, pieptul nu este suficient dezvoltat (acum nu vorbesc desre marime, asta nu are absolut nici un rol, ci despre ganglioni mamari). Dar asta e foarte rar. Daca mama e bolnava sau are un necaz foarte mare, s-ar putea sa se opreasca laptele... dar astea, ca noroc, nu se intimpla des.
Alina, mie mi-e clar ca daca cineva e bolnava, are dureri si nu merge altfel trebuie luate medicamente! Nici nu e vorba desre asemenea cazuri. De aceea am si scris asta mai sus. Nu sint absurda. Si nici nu vreu sa lamuresc pe cineva cu forta Dar cind mi-a povestit ieri prietena mea despre cunostinta noastra comuna care da lapte praf fiindca mama si soacra ii spune ca nu are lapte destul... Gasesc numai ca e pacat ca din lipsa de informatii sa intarci bebelasul...
Dupa cum am scris, am avut si eu probleme cu sanatatea, dar nu a fost asa de grav incit sa trebuiasca sa iau antibiotice. Ca noroc. Daca ar fi trebuit sa iau, probabil ar fi trebuit sa ma opresc cu alaptatul, fiindca la penicilina si oxacilina sint alergica. Am primit numai medicamente pe baza de plante, care se impacau cu alptatul. O singura data am facut o zi pauza, dar Vanessa era deja mai mare. Cind am avut zona zoster, am avut asa dureri cumplite ca a trebuit sa iau niste calmante mai puternice.
Care crezi ca e diferenta intre mamicile de la tara si cele de la oras? Eu cred ca nici una... Despre asta nu pot scrie ca nu ma cunosc.
Pufymic
Cu placere. Daca ai intrebari scrie-mi si incerc sa te ajut.
Eu nu mai scriu acum despre tema cu alaptatul, dupa cum am scris, nu vreau sa aibe cineva impresia ca vreau sa fac pe desteapta Asta ma chinuise pe mine de citava vreme, mai ales ca avusesem de curind cu mami o discutie pe tema asta si mi-am dat seama cit de diferit se gindea si se proceda acum 20-30 de ani.
V-am pupat
Edit:
P.S. Mi-am recitit subiectul scris si poate suna la prima vedere putin cam "dur"? Imi cer scuze nu am vrut sa sune asa, nu vreau sa critic pe nimeni. Nu asta imi era scopul. Incercam sa dau mai departe niste informatii care eu le gasesc foarte utile si pe care le-am primit si eu pe masura ce se iveau diferite probleme. De ex. citisem si eu despre asa numitele hopuri de crestere, dar nu mi-a fost in clar decit cind Vanessa se cerea ot la 2 ore la sin, desi inainte bause tot la 3-4 ore. Atunci am intrebat si eu in forum ce poate fi. Sau cind sinii mei seara erau moi si eu am crezut ca nu mai am lapte... Si mi-au explicat fetele si moasa ca nu e asa. Si au avut dreptate, Vanessa se ingrasa mai departe.
Nici eu nu m-am "nascut" mamica, invat si acum in fiecare zi ce inseamna sa fii mamica. De aceea ma bucur ca pot in diferite forumuri sa caut si sa gasesc informatiile de care am nevoie.
Dar acum chiar ca am terminat Am scris azi un roman intreg
alinamoro spune:
Mai fetelor pe unde sunteti? Ma gandesc ca nu la plaja pe vremea asta!Ce timp nasol! Ma duc imediat sa ma culc ca asa pofta de somn am!!!!
Clau si Alina ati fost sa votati? Nu va intreb cu cine votati! Eu nu am fost,poate dupa-masa.
Claudiak stiu si eu persoane(nu le poti zice mame)care nu au vrut sa alapteze ca sa nu li se lase sanii,ca sa poata pleca cand vor de-acasa fara sa depinda de copil.
Nu mi s-a parut "dur" ceea ce ai scris,am scris si eu ceva legat de alaptat,nu ca m-ar fi deranjat subiectul tau.
alina
pufymic spune:
Ceau fetelor!
Claudiak, o sa apelez la sfaturile voastre de cate ori voi avea nevoie.
Alina M, spor la votat si sa-l alegi pe cel mai bun!
Cam liniste azi pe aici....
Pupici, Ioana si Alesio mic(23 sapt si 4 zile)
claudiak spune:
Acum am si eu o intrebare la mamicile cu copii putin mai maricei...
Pe Vanessa mea incepe incet "sa o chinuie talentele" Incet, nu e chiar cuvintul potrivit, face figuri deja de vreo 3 luni, mai mult sau mai putin. Cind nu-i convine ceva sau nu ii dau ce vrea incepe sa plinga si sa tipe. Ca de ex. ieri, cind vroia neaparat sa "deseneze" pe o carte cu povesti. Ea are foile ei pe care poate sa le mazgaleasca si o carticica de colorat si eu nu sint de acord sa mazgaleasca pe tot ce ii pica in mina. A facut din nou un circ de numa. La inceput am incercat sa-i explic frumos ca nu are voie si de ce nu are voie, dar cind am vazut ca nu am cu cne vorbii am lasat-o acolo sa-si faca damblalele si cind s-a potolit a venit la mine. Atunci i-am mai expicat odata de ce nu a primit cartea si a fost totul ok. Toate bune si frumoase... pina acuma a facut figurile astea numai acasa, ce o sa fac daca o apuca pe strada sau la cumparaturi?
Voi cum procedati?
Claudelu spune:
Fetelor ce vreme faina ii afara...iti vine doar sa dormi...NU MAI VINE VARA ODATA?????
Noi am fost la vot si ce surpriza am avut...presedinta de comisie e chiar o prietena buna de-a noastra...am votat si apoi am mai stat la barfe...Vad ca nu se inghesuie oamenii la vot...eu iti spun cu cine am votat ca doar ce-o fii(de batut sper ca nu ma bati), am votat cu Claudiu Cristea, l-am votat ca ii stiu si pe el si pe nevasta-sa si imi place mutra lui, oricum stiu ca nu are sanse...in rest nu prea ai cu cine vota, ca doar toti is o apa si un pamant
Am o durere de cap de mama focului, cred ca iar ma apuca nenorocita asta de sinuzita...imi plesneste capul de durere, abia vad ce scriu...
Raul si el azi toata ziua a dormit, vremea asta l-a dat gata si pe el ...
Merg si eu sa ma pun in pat ca innebunesc de durere...
Va pup si poate daca ma lasa durerea intru diseara!!!
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/claudia_floarea/my_photos
alinamoro spune:
Claudiak,si Dragos face figuri de-astea de vreo 2 luni.Daca nu-i dau ce vrea el sau daca nu-l lasa sa faca ce vrea incepe sa urle si se arunca jos.La inceput i-am explicat frumos ca nu-i voie,dar cand am vazut ca situatia se repeta am luat masuri cum ar fi nuiaua.Stiu ca unii parinti nu sunt de acord cu bataia,dar eu zic ca e foarte necesara.Uneori il las sa faca si ce nu as vrea eu ca e imposibil sa zici tot timpul "nu-i voie".Eu cred ca intre 2-3 ani e o perioada cand vrea sa-si impuna si ei personalitatea.Toti copiii cred ca trec prin aceasta perioada.Am mai folosit o metoda,pedepsirea,in genunchi cu mainile sus,dar nu se streseaza ca-l pedepsesc chiar sta cu placere in genunchi.Uneori il las singur in camera sa planga cat vrea si cand se potoleste vine el singur la mine si vorbim mai "civilizat".
Clau sa stii ca mi-a placut si mie de Claudiu Cristea,dar eu zic ca nu are sanse,din pacate.Mi-a placut ca a fost foarte civilizat si nu a jignit pe nici unul dintre contracandidati.Eu am votat cu Dorel Popa.Cred ca va ramane in turul 2 el cu Falca sau cu Ovidiu Marian.Tu ce zici,cine va merge in turul 2?
Ioana voi ati votat sau nu aveti adresa din buletin pe Cluj? Cum te simti cu lipsa de calciu,mai ai crampe la picioare?
alina