Granita dintre gelozie si posesivitate

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

vad ca discutia ia alta turnura si nu are sens.

Infofun,
dupa spusele tale, numai cine a trait sentimentul (deci ESTE gelos) are dreptul la o opinie pe marginea subiectului. In consecinta, ce rost are intrebarea ta (sinteti sau nu ?) din moment ce cel care ar spune ca nu e gelos nu o poate sti decit daca a trait sentimentul, deci este gelos.

Pe de alta parte, trebuie sa fi trait in Evul Mediu pentru a avea dreptul de a vorbi despre Evul Mediu ?
Sau un exemplu mai la indemina, cum de atitea femei au incredere in ce le spune medicul lor ginecolog barbat atit timp cit barbatul acela nu va sti niciodata cum e sa nasti pentru ca nu poate trai acest gen de experienta ?
Daca am fi nevoiti sa experimentam tot ce e pe lumea asta inainte de a avea dreptul de a vorbi despre toate, la ce mai foloseste instruirea si inteligenta (in sensul de capacitate de perceptie, intelegere...) ?

Daca citeai rindurile mele cu atentie, ai fi remarcat ca afirmasem : plec de la idea ca cel care a deschis subiectul stie ce inseamna cuvintul in chestiune. Deci nu la tine ma refeream in comentariile mele, ci la unele din postarile ulterioare.

hai sa o lasam balta, fiecare vrea sa aiba ultimul cuvint sau sa pretinda ca are dreptate, si ajungem la discutii inutile care nu mai au nici o legatura cu subiectul

o zi buna tuturor

If you want to win you have to learn to be a master of the game.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns infofun spune:

Draga mea, nu vreau sa am ultimul cuvant ci numai sa fiu inteleasa corect, asta nu inseamna ca tre' sa imi analizezi fiecare cuvintel in parte.
Ceea ce am vrut eu sa subliniez este faptul ca, cuvintele sunt de multe ori mult prea sarace, pentru a putea da o explicatie completa unui sentiment.
Si da, vorbim despre lucruri ce nu le-am experimentat, insa nu-i putem contrazice pe acei care au trait pe pielea lor, si nu putem face, decat presupuneri.
La intrebarea " sunteti sau nu...?" ma asteptam la raspunsuri negative, insa nu ma asteptam ca cineva care nu a experimentat sa contrazica spusele unei persoane ce a cunoscut sentimentul, si in niciun caz la ciritice.

Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jojo spune:

Mai,fetelor,hai ca ajungeti in asa ritm in Zona Zoster
ESte un subiect interesant si nu are rost sa-l prefaceti intr-un duel de cuvinte
Sincer mi-e cam frica sa intervin ca poate sariti si pe mine...
Deci pace si iar pace ,suntem pe un sait de copii,si atmosfera de aici ar trebui sa fie mai putin incordata.

Mergi la inceput

Jojo eu doar am raspuns provocarii. Nu am motive sa sar asa pe tine degeaba, doar nu ai zis nimic neadevarat. Ai dreptate, e un subiect frumos dar unii se simt bine doar cand stica dispozitia altora.
Hai ca tie iti dau un asa ca sa nu-ti mai fie teama.

Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!

Mergi la inceput

...scuze-"strica".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by infofun
Gelozia se manifesta in mai multe feluri, dar ma refer la GELOZIE CA SENTIMENT, si in niciun caz ca un simplu cuvant din dictionar. Dupa cum cred ca stii un sentiment nu-l poti defini in cateva cuvinte, deoarece difera de la o persoana la alta.

aici nu sunt de acord
e vorba despre definitia cuvantului 'gelozie', nu despre definirea sentimentului de gelozie, la asta se referea Mihiasiro, la parerea careia am subscris inca de pe prima pagina, inainte sa si-o exprime. posesivitatea creaza gelozie, nu dragostea.
si voi dati dovada de posesivitate fata de adevarul despre gelozie+posesivitate, implicit de gelozie fata de mihiasiro ca are alta parere. este exact modelul din cuplu: femeia este posesiva fata de barbat si crede ca acesta ar trebui sa actioneze ca un obiect aflat in proprietate si devine geloasa cand barbatul se emancipeaza de sub jug si are alta parere: cum ar fi aceea ca mai sunt femei care merita admirate, placute, iubite. vorbesc de model, de principiu, fara referiri la persoana.
la persoana, pentru infofun: consideri provocare faptul ca o alta persoana are alta perceptie asupra temei de discutie? pentru delphin: cand spui "noi" fara sa verifici ca impartasesti o opinie majoritara, vrei sa sugerezi ca dispui de mijloace de presiune asupra cuiva care nu e de acord cu tine? tot de principiu va intreb, pana la urma.

Authority Zero

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by infofun

[blue][b]Jojo eu doar am raspuns provocarii. unii se simt bine doar cand stica dispozitia altora.

Nu era nici o provocare, pur si simplu o opinie. Nu sint genul care sa aiba nu stiu ce satisfactii in a crea disensiuni.

Nu am trait sentimentul (in sensul ca nu sint geloasa in relatia cu cineva) dar l-am cunoscut ca venind din partea unui partener fata de mine, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa imi pun pe hirtie experienta personala, cu detalii etc ; am sarit direct la concluzia trasa.
Iar opinia pe care am exprimat-o venea din sinteza pe care am facut-o si prin prisma celor citite pe aceasta tema (carti ale caror autori sint psihologi si sociologi). Pentru ca si mie mi se explica ca "din dragoste " m-ar acuza de a nu-i rezerva exclusivitatea si am incercat sa aflu mai multe pentru ca mi se parea absurd sa ingradesti libertatea de miscare a cuiva pe motiv ca il iubesti. iar cind o femeie se agata de partenerul tau e absurd sa il acuzi atit timp cit nu el a avut initiativa. Deci iarasi nu e dragoste, e doar gelozie.

Stiu si eu ca gelozia apare si la copii - ca in exemplul dat de tine, si dictionarul defineste aceasta notiune dar am facut abstractie de aceasta acceptie a termenului in masura in care imi imaginez ca intrebarea ta nu se referea la acest aspect.

Ceea ce ma face pe mine sa reactinez la o dezbatere nu e neaparat intrebarea in sine, baza subiectului ci uneori dezbaterea in sine, opiniile exprimate, constatarea ca un cuvint e interpretat gresit si de aici lumea il foloseste in mod curent gresit.
Dar fiecare e convins ca are dreptate pentru ca asa i s-a explicat lui sau asa si-a insusit el termenul sau notiunea respectiva. Si in postari am avut sentimentul ca lumea numeste gelozie (asa zisa "dovada de dragoste") ceea ce de fapt e altceva (lipsa de incredere, si in sine si in partener), de aceea mi-am permis sa insist asupra definitiei.

Imi cer scuze daca pe unii va deranjeaza sa vi se explice lucruri pe care sinteti convinsi ca le cunoasteti si implicit nu va puneti macar problema ca s-ar putea sa va inselati.
E acelasi lucru ca si greselile de limba, cineva care aude in familie "renumeratie" va spune "renumeratie", va fi convins ca asa e corect si cind i se spune ca de fapt corect e "remuneratie" va mai avea si pretentii de etimolog pretinzind ca notiunea ar veni de la "numar" si deci ar fi corect.

Si ca dovada ca se poate face abstractie de persoana raminind in sfera ideilor : am citit cu placuta surprindere raspunsul dat de Conchita cu atit mai mult cu cit la un alt subiect fusesem in totala contradictie. De idei, fara atacuri personale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by mihiasiro
Si ca dovada ca se poate face abstractie de persoana raminind in sfera ideilor : am citit cu placuta surprindere raspunsul dat de Conchita cu atit mai mult cu cit la un alt subiect fusesem in totala contradictie. De idei, fara atacuri personale.

serios? nu imi aduc aminte.:)) e posibil sa fiu pe aceeasi lungime de unda cu infofun si delphin pe alta tema, sunt convinsa, la fel ca si ele, ca tine. nu ne fura nimeni caii de la bicicleta daca gandim diferit, cred ca tocmai asta e castigul unei conversatii, ti se ofera o alta perspectiva asupra unui subiect.

o iubitoare de logica. :)

Authority Zero

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by delphin

eu sunt geloasa, destul de tare si uneori si posesiva. Nu i-am dat niciodata motive pt. care ar avea suspiciuni si nici el mie, dar uneori este mai puternica decat mine tentatia de a verifica factura desfasurata de la tel. sau mobil

uite daca tot spuneti ca disec firul in patru, citatul de mai sus confirma ceea ce spuneam, ca atunci cind esti gelos nici nu ai nevoie sa ti se dea un motiv, nu ai incredere si atunci incepi sa ai suspiciuni asupra partenerului si incepi sa il verifici : mai intii factura de telefon (si eu o verific dar ca sa vad tarifele si durata convorbirilor in scopul de a schimba ceva pentru a plati mai putin, in nici un caz pentru a vedea cu cine a vorbit el fara stirea mea).

Dar dupa factura urmeaza buzunarele, extrasele de cont bancar, telefoanele in locurile unde spune ca se duce si bineintels totul e din ... prea multa dragoste !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Daca exista granita intre gelozie si posesivitate?
Eu zic ca orice persoana geloasa este posesiva, gelozia fiind un caz particular de posesivitate, esti gelos pentru ca tu consideri ca cel/cea pe care esti gelos iti apartine cumva, adica el/ea ar trebui sa aiba ochi doar pentru tine. Gelozia apare fie cand tu il/o consideri pe el/ea mult prea bun/a pentru tine si nu esti sigur/a ca ai suficiente calitati ca el/ea sa nu se mai uite si in alta parte (in cazul asta n-ai incredere in tine), fie cand ti se pare ca celalalt/a nu e demn de incredere, adica ti se pare ca e o fire mai usuratica, ca nu poate sa apartina unei singure persoane (in cazul asta n-ai incredere in el/ea).

Dar exista si posesiviatate fara gelozie. De ex: el vrea sa stie tot timpul unde este ea, la ce ora iese de la servici, in cat timp ajunge acasa, nu pentru ca i-ar fi teama ca ea are pe altcineva, dar decat sa piarda timpul prin magazine sau sa-si vada prietenele, mai bine vine acasa sa ii faca ceva de mancare, sa stranga dupa el, sa o ajute pe soacra-sa, adica timpul nu-i mai apartine, el si numai el trebuie sa fie in centrul preocuparilor ei... Se poate da si un exemplu in care ea considera ca el tot ceea ce face sa faca pentru ea. Exista astfel de cupluri, aici se manifesta posesivitatea, fara urma de gelozie.

Un alt caz de posesivitate fara gelozie: tu ai incredere in el, el te inseala, tu descoperi, te simti lezata si va despartiti. Daca tu consideri ca el nu-ti apartine, deci nu esti posesiva, de ce te superi?

Eu zic ca gelosii sunt posesivi, dar exista si posesivi care nu sunt gelosi.

Mergi la inceput