Granita dintre gelozie si posesivitate
Raspunsuri - Pagina 3
delphin spune:
Parerea ta, mihiasiro, ai dreptul sa vezi lucrurile asa, iar noi avem dreptul sa nu fim de aceeasi parere, asta nu inseamna ca ce spui tu este sfant!
http://community.webshots.com/user/delphinoi
anapharm spune:
Din gelozie se naste posesivitatea si vice versa.
Sotul nu mi-a dat motive sa-mi manifest gelozia, dar stiu ca as reactiona in mod brutal, caci ma cunosc ca fiind o fire posesiva si extrem de geloasa. In general iubesc ce am, pastrez si sunt atenta cu tot ce-mi apartine. Cum Dumnezeu sa nu fiu geloasa daca sotul meu ar face avansuri altei femei sau invers?
Cand mai stau pe messenger la sporovaiala cu ai mei sau prieteni, vine repejor sa vada cu cine vorbesc, parca nu-i suficient ca-i spun eu inainte, trebuie sa se convinga si el. Iar cand mergem pe strada sau in diverse locuri, el este singurul care sesizeaza privirile altor barbati si ca replica la toate imi spune : Vezi daca am sotie tanara si frumoasa!
Ce mai in coace si-n colo, am recunoscut amandoi ca suntem gelosi. Si poate asa este si normal atunci cand iubesti.
Insa motive de ingrijorare sau suspiciune n-am sa-i dau niciodata. Il iubesc atat de mult, incat n-as putea sa-i fac rau cu ceva.
Geloasa de mine va pupa dulce!
Ana @ Ralucuta din burtica
DPN 5 August - Fetita Raluca - Dr. J. Moruzzi
"Cand iti ploua in suflet, fa-ti umbrela dintr-o bucurie".
Ana Burtch
frunzaverde2 spune:
quote:
Originally posted by delphin
Parerea ta, mihiasiro, ai dreptul sa vezi lucrurile asa, iar noi avem dreptul sa nu fim de aceeasi parere, asta nu inseamna ca ce spui tu este sfant!
Nu pretind ca "ceea ce spun e sfint" dar imi dau seama ca unii vorbesc din perspectiva interpretarii personale a unui fapt si sint putin alaturi pina si de definitiile dictionarului.
In cazul asta vei gasi Delphin 6 miliarde de opinii dar asta nu are nimic de a face cu intrebarea pusa la baza discutiei.
Eu plec de la ideea ca cel care a pus o intrebare ("gelos sau posesiv ?") stie ce inseamna si "gelos" si "posesiv". Raspunsurile ulterioare denota evident ca autorii sint departe de a cunoaste sensul cuvintului "gelos" si al cuvintului "posesiv". E de ajuns sa il cauti in dictionar.
Daca voiai doar sa imi spui ca nu esti de acord cu opinia mea, puteai la fel de bine sa si taci. Nu aduci nici un argument, cel mult pretinzi ca ai dreptul la o opinie, fapt ce nu am contestat. Am avut doar sentimentul ca ca ceea ce fusese exprimat parea un nonsens si mi-am exprimat opinia fata de acest fapt (ca o incercare de a corecta sensul acordat cuvintelor).
Delphin, Poate ca te deranjeaza forma in care ma exprim (facind ca opinia mea sa para o axioma), e doar un mod ca oricare altul (asa cum nu imi place modul de a se exprima al unora, admit ca se poate intimpla ca si modul meu de a o face sa nu fie pe gustul tuturor).
Nu iti inteleg insa agresivitatea fata de mine si sint surprinsa cu atit mai mult cu cit imi formasem o alta imagine despre tine (prin mesajele pe care ti le citisem pe la alte subiecte).
Eliza5 spune:
Mihiasiro, trebuie sa recunosc ca nici eu nu sunt de acord deloc cu ceea ce spui tu. Si cred ca stiu totusi ce inseamna "gelos" sau "posesiv".
Tu spui "Cei care manifesta gelozie fata de partener(a) nici nu au nevoie de motive. Ei gasesc oricind un pretext pentru asta, in orice !". Nu este deloc adevarat.
Uite eu de exemplu am fost geloasa si posesiva cu un singur barbat. De ce? Pentru ca mi-a dat motive sa fiu suspicioasa (telefoane la ore tarzii la care raspundea si spunea doar "nu pot sa vorbesc, te sun eu maine", tot felul de secrete in legatura cu locurile in care se ducea sau oamenii cu care se intalnea, etc.
Cu ceilalti barbati din viata mea nu am fost geloasa sau posesiva pentru ca nu mi-au lasat impresia ca ar fi ceva "fishy" la mijloc.
Asa ca nu poti sa generalizezi si sa spui ca o persoana este "geloasa" pur si simplu fara sa aiba nevoie de motive.
frunzaverde2 spune:
Ceea ce voiam eu sa spun e ca o persoana geloasa are gelozia in ea ca trasatura de caracter. Nu poti fi azi gelos, miine nu. Cind esti, esti fata de orice partener, pentru ca TI SE PARE TIE ca ceva nu e clar, pentru ca ai impresia ca nu iti spune totul, ca iti ascunde ceva. Nu ai incredere in celalalt, devii suspicios, banuitor, ti se pare ca orice femeie de pe strada vrea sa ii cada in brate (si te ei de el de parca el i-ar fi facut ochi dulci). Cam asta e gelozia.
Exemplul de genul : un partener era asa si pe dincolo , motiv pentru care eram geloasa dar celalalt partener era diferit si nu mai eram geloasa
denota doar faptul ca in primul caz nu aveai incredere in ceea ce iti spunea partenerul
in timp ce in al doilea caz nici nu-ti puneai problema daca se intimpla ceva (asta oricum nu ai de unde sa o stii ! oricit de perspicace si cu al saselea simt s-ar crede orice femeie !), aveai pur si simplu incredere in el, deci nu aveai motive sa iti MANIFESTEZI gelozia, pe care oricum o ai in adincul tau (o ai pentru ca ai fost deja capabila o data sa o exprimi).
Personal nu sint geloasa, si ca dovada e ca in momentul in care mi s-a intimplat ca un partener sa nu aiba un comportament demn de incredere, nu m-am luat de el (cu banuieli, certuri, reprosuri - pentru ca asa se manifesta gelozia, dincolo de suferinta inutila pe care ti-o provoci tie), am fost pur si simplu dezamagita de comportamentul lui. Si faptul ca am fost DOAR dezamagita nu inseamna ca nu il iubeam, pur si simplu ma situam mai sus de acest sentiment pe cit de dureros pe atit de INGRAT, care e gelozia si care - in opinia mea- nici nu e ceva de lauda. Pentru ca nu e o trasatura de caracter pozitiva sau favorabila, si cum nimeni nu se lauda cu defectele sale, nu vad de ce am face-o cu acesta.
Ca orice defect insa, poate fi corectat. Daca ai constientizat ca esti stapinit de acest sentiment si daca ai constientizat ca e un defect si ca nu face bine nici unuia dintre cei doi parteneri.
Sint multe femei care vor pretinde ca e normal sa iti faci idei (a se citi sa fii geloasa)cind sotul intirzie pe motiv de sedinta si cineva le spune ca l-a vazut la un restaurant cu o tipa dichisita. Cite din aceste femei vor avea incredere in sot cind el le va spune ca tipa era un partener de afaceri si ca sedinta era sub forma unui dejun ?
Cite vor admite realitatea fara a intra la banuieli (chiar neexteriorizate), aceasta fiind dovada increderii in sot ?
If you want to win you have to learn to be a master of the game.
delphin spune:
Mihiasiro, in nici un caz nu am vrut sa fiu agresiva, nu mi-a placut felul tau de a critica spusele altora. Aici ne dam si noi cu parerea, ne spunem experientele, mai schimbam o vorba, nu cautam adevaratul sens al cuvantului, asa cum spuneai exista dictionare. Daca te-ai simtit agresata..... Tu nu ai ca defect gelozia....ci critica.
http://community.webshots.com/user/delphinoi
danyce spune:
salut,
Eu nu vreau sa critic pe nimeni, ci doar sa spun ca in cazul nostru, al meu si al sotului, e vorba de cu totul altceva. La noi se vorbeste de mandrie, nu de gelozie. Mandrie in contextul in care daca cineva imi face un compliment sau ma priveste intr-un anume fel se umfla in pene de mandru ce e. La fel si eu: daca femeile intorc capul dupa el parca pasesc si mai tantos alaturi de el si il privesc si mai dulce.Ma bucur in orice clipa ca e al meu si nu al alteia si am incredere netarmurita in el. El se bucura ca ma are pe mine si nu m-ar schimba pentru nimic in lume cu altcineva.
Pupici,
Daniela Veuger si bebe mic din burtic
frunzaverde2 spune:
quote:
Originally posted by delphin
Mihiasiro, Tu nu ai ca defect gelozia....ci critica.
ok, recunosc, dar este ... o deformatie profesionala, eu fiind filolog de pregatire !(si mai sint si pasionata de domeniu).
Reactionez involuntar la tot ce tine de limba, sensul cuvintelor, greseli de ortografie etc.
Presupun ca fiecare are o sensibilitate particulara pentru tot ce tine de domeniul pe care il stapineste cel mai bine (profesional sau ca pasiune)
If you want to win you have to learn to be a master of the game.
infofun spune:
Mihiasiro in primul rand "autoarea" acestui subiect iti garantez ca stie ce inseamna cuvantul "Gelozie" din dictionar, eu am deschis subiectul nu pentru critica ta, sau a altora, ci pentru a discuta pe marginea experientei fiecaruia. Daca tu nu ai astfel de experiente nu stiu de ce te-ai mai deranjat sa raspunzi, in fond nici nu poti sa intelegi din moment ce nu cunosti absolut deloc sentimentul.
Gelozia se manifesta in mai multe feluri, dar ma refer la GELOZIE CA SENTIMENT, si in niciun caz ca un simplu cuvant din dictionar. Dupa cum cred ca stii un sentiment nu-l poti defini in cateva cuvinte, deoarece difera de la o persoana la alta.
Tu vorbesti in necunostinta de cauza, e ca si cum un om care nu s-a indragostit niciodata incearca sa-si explice ce este iubirea citind din dictionar, si nu cred ca se poate apropia nici pe de parte de realitate, realitate ce o va cunoste poate mai tarziu.
Oamenii sunt capabili de a simti sentimentele cu mai multa sau mai putina intensitate. Este relativ.
Si inca ceva, chiar si copii simt gelozia, ceea ce este un cu totul alt sentiment, dar tot gelozie ii spune. EX.: Am intalnit copii care daca mamicile lor luau un alt copil in brate incepeau sa planga, desi si el se afla langa mama sa.
Eu nu pot sa spun ce este sentimentul pe care il are o mama pentru copilul sau, pt. ca nu sunt mama si ca sa citesc din dictionar, sunt sigura ca nu e ca in realitate, e cu totul altceva, si deci nu pot sa-mi dau cu parerea in aceasta privinta, cum nici tu nu poti explica ce este gelozia, doar din dictionar. Sa fim seriosi cum poti sa descrii un sentiment, daca nu l-ai simtit niciodata.
Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!
infofun spune:
Mihiasiro sunt oameni "profesionisti" in religie, dar asta nu le da niciun drept sa critice sau sa judece oamenii mai "saraci cu duhul", aici nu suntem la scoala, fiecare are lipsurile lui, asta nu inseamna ca ne criticam unul pe celalat.
Faptul ca esti bine pregatita intr-un domeniu nu-ti da dreptul moral de a critica pe celalti, care nu sunt ca tine. Oamenii sunt diferiti si ca pregatire intelectuala si d.p.d.v. sentimental. Incearca sa fii mai umana si sa intelegi pe ceilalti din jur, nu ai nimic de pierdut ba dimpotriva.
Cel mai mare pacat este acela de a nu zambi, macar odata, in fiecare zi de viata!