Dr. Moisa / Marinescu - FIV
Raspunsuri - Pagina 4
Marina spune:
nounou din pacate analizele sotului meu le-am pus undeva bine si nu le gasesc nici in ruptul capului. Iar de tinut minte nu mai tin exact si as spune numai prostii. Inseminarea cu succes a fost in martie 2002 si a trecut ceva vreme. Oricum o sa le caut prin forum pt ca a existat un astfel de subiect unde le-am scris detaliat, si nu numai eu (daca stie cineva care e linkul mi-ar fi de mare ajutor).
Cat despre bani in veci nu am dat 1 leu in plus la cabinet.
nounou spune:
OK, nu-ti face probleme, o sa mai rascolesc eu cand voi avea un ragaz mai mare, forumul asta a devenit un drog, o sa aflu eu toate tainele ..
pentru moment inca traiesc frustarea ca as vrea sa ma adresez si eu voua, celor care sunteti mai demultisor pe aici, insa nu va stiu povestile ...
Nu am sugerat niciodata ca ar fi de dat spaga la cabinet, doar la spital, ca asa e vremurili, imi pare rau daca mesajul nu a fost foarte clar
ardit spune:
nounou, de ieri de cind ai pus intrebarea despre bani am stat sa-mi rascolesc amintirile. Nu mai stiu exact, ceea ce tin minte este ca la embriolog am dat ceva (2mil parca) si la doctor nu mai stiu, parca am vrut sa dau dar m-a refuzat. Ceea ce tin minte cu siguranta este ca in rest la surori si asistente NU AM DAT NIMIC. Si te sfatuiesc sa procedezi la fel. Iti vorbesc nu numai din experienta FIV care am avut-o la giulesti, ci si din experienta cu tot felul de spitale, doctori, surori si asistente medicale cu care am avut de-a face in ultimii 4 ani cu toti membrii familiei (asa de mult incit nu mai suport sa vad perete de spital!!!). Concluzia mea a fost ca o sora-asistenta medicala se poarta la fel fie ca ii dai bani fie ca nu. CREDE-MA. O persoana profesionista te rezolva fie ca-i dai fie ca nu, o persoana eu-nu-duc-plosca-eu-nu-spal-plosca vine la tine sa-i dai bani dupa care iese din schimb si te lasa balta. Si atunci ce-i de facut? Solutia este sa te orientezi spre persoanele din prima categorie care te vor servi de placere si din datorie profesionala.
Eu am trecut prin asta, crede-ma si asculta sfatul meu, o sa vezi cu stupoare (si usurare) ca functioneaza, iar de "omenit", doar pe doctori ca pe urma au ei grija de asistente si stagiare si studente...
Cu speranta ca ti-am fost de folos...
ardit
Marina spune:
nounou nu la tine m-am referit cu banii ci la mesajul lui ghemotoc.
Nu mai stiu exact cum se chema acel subiect dar o sa rascolesc la greu. Era ceva legat analize si de diversele unitati de masura. Acolo a cam scris fiecare cum sta dpdv al analizelor. Dar cred ca sunt cateva luni bune sau chiar jumatate de an de cand s-a discutat
nounou spune:
sarumana
voiam sa-mi evaleaz sansele de a incerca cu inseminare, pe noi ne-a trimis direct la ICSI greu; inca nu se cunosc efectele asupra copiilor nascuti prin ICSI ale acestei proceduri si nu prea as vrea sa fim cobaii care alcatuiesc statisticile intr-un domeniu foarte tanar
gabid spune:
FLORENTINA,
Fetita mea este un FIV+ICSI.Are 2 ani si 7 luni.Este pefecta.Problemeele care le-am avut cu ea au fost din neglijenta medicala ulterioara nasterii.
Merge,vorbeste si este f matura pt varsta ei...exact ca un copil de 3 ani jumatate.
Nu am nici o problema cu ea.Nu e bolnavicioasa...
Nu vei fi cobaiul nimanui.Important este sa reusesti FIV-ul.Ai vazut si tu ce mici sunt sansele.Noi am reusit la ET cu embrioni congelati.
Sotul meau are oligoastenospermie 15 mil/ml-mobilitate 30 % si a necesitat ICSI.
Moni a mea este cel mai batran FIV-ulet de pe forum.In toamna mergem la gradinita!
Gabi.
nounou spune:
Gabi, am tot citit ce ai scris, TE FELICIT din toata inima pentru fetita ta, ai toate motivele sa fii mandra si fericita ..
Din pacate, un succes nu neaparat face regula, iar ICSI se face de curand, din ce am citit, statistica se refera la un esantion de 816 cazuri cu 3.4% copii cu probleme .. asa cum imi doresc sa fiu intre cele 10-30% sarcini reusite, nu-mi doresc sa fiu in 3.4% nereusite .. procentele sunt oarecum comparabile
anemona spune:
Nounou, cred ca inainte de a te alarma de procentul acesta, ar trebui sa vezi care e procentul de "probleme" la copiii conceputi natural. Sunt studii care arata ca procentul de malformatii la copiii ICSI este acelasi cu al celor conceputi natural, altele care arata ca exista o foarte, foarte mica diferenta, dar probleme pot aparea la orice copil. Nici o sarcina pe lumea asta nu este scutita complet de riscuri. Iar ICSI se face deja de prin '93, deci cred ca nu mai e chiar o tehnica foarte noua.
Bineinteles ca si eu am avut temerile si indoielile mele, exact ca tine am gandit inainte de a lua aceasta decizie si nu a fost o decizie usoara. Am avut emotii la primele ecografii, mai ales la cea morfologica, pana mi-a spus dr ca le are pe toate la locul lor. Inca mai am emotii, dar recunosc ca aceste emotii nu vin din faptul ca este un copil ICSI, ci din faptul ca probabil orice mama, mai ales peste 35 de ani, are temerile ei si asteapta sa aiba confirmarea ca totul e in regula cu puiul ei.
Este o problema delicata, eu spuneam inainte de a face acest FIV ca nu vreau ca, din dorinta de a fi mama, sa fac un copil care mai tarziu sa ma condamne. Dar cred ca totusi e chestie de asumare a unui risc care de altfel se intampla in toate in viata asta, pt ca si a concepe natural un copil implica un risc, si a-l lasa in tabara si a-l lasa sa traverseze sa-si cumpere o inghetata.
Si eu mai am o problema la care ma gandesc: cum ii voi spune eu fetitei mele despre modul in care a fost conceputa, mai ales daca va afla la o varsta la care ii va fi greu sa inteleaga asta. Fetelor, v-ati gandit la asta? Daca da, impartasiti-mi si mie parerea voastra, va rog, o astept!
Doamne, ajuta tuturor mamelor sa aduca pe lume copii sanatosi, cu toate ne dorim asta. Si cand ICSI e singura sansa, cu atat mai mult, sa ne rugam sa luam decizia cea mai buna!
Anemona
nounou spune:
Anemona,
Nu vorbeam de o tentativa de eliminare totala a riscurilor, evident ca asa ceva ar fi utopic, insa de a face toate eforturile de a le micsora. Sigur nu poti sa-ti lasi copilul pe strada singur la inghetata cu gandul "eh, daca e sa se intample, asa a fost sa fie!" - ii spui de nenumarate ori sa fie atent, sa se uite bine cand traverseaza, etc. Cam asa e si cu riscul calculat/asumat la ICSI, unde in afara de ceea ce nu ar putea fi ok din cauze naturale, ar mai putea aparea si erori umane, tehnice, etc., deci ... concluziile se trag de la sine
ok, nu dramatizez, sunt realista, asta tot, nu pesimista
Desigur ca nu voi renunta nici in ruptul capului la aceasta lupta, dar o sa fiu cat mai bine pregatita in ea ..
Cat despre cum voi spune copilului, cred ca voi astepta sa ajunga la momentul in care va putea intelege chiar nu-mi fac griji pana acum, imaginati-va ritmul progresului tehnic, informatic, stiintific ... e greu si de imaginat, generatiile ruleaza mult mai rapid conceptii, principii, se adapteaza cu totul altfel ...
nounou spune:
quote:
Originally posted by ardit
nounou, de ieri de cind ai pus intrebarea despre bani am stat sa-mi rascolesc amintirile. Nu mai stiu exact, ceea ce tin minte este ca la embriolog am dat ceva (2mil parca) si la doctor nu mai stiu, parca am vrut sa dau dar m-a refuzat. Ceea ce tin minte cu siguranta este ca in rest la surori si asistente NU AM DAT NIMIC. Si te sfatuiesc sa procedezi la fel. Iti vorbesc nu numai din experienta FIV care am avut-o la giulesti, ci si din experienta cu tot felul de spitale, doctori, surori si asistente medicale cu care am avut de-a face in ultimii 4 ani cu toti membrii familiei (asa de mult incit nu mai suport sa vad perete de spital!!!). Concluzia mea a fost ca o sora-asistenta medicala se poarta la fel fie ca ii dai bani fie ca nu. CREDE-MA. O persoana profesionista te rezolva fie ca-i dai fie ca nu, o persoana eu-nu-duc-plosca-eu-nu-spal-plosca vine la tine sa-i dai bani dupa care iese din schimb si te lasa balta. Si atunci ce-i de facut? Solutia este sa te orientezi spre persoanele din prima categorie care te vor servi de placere si din datorie profesionala.
Eu am trecut prin asta, crede-ma si asculta sfatul meu, o sa vezi cu stupoare (si usurare) ca functioneaza, iar de "omenit", doar pe doctori ca pe urma au ei grija de asistente si stagiare si studente...
Cu speranta ca ti-am fost de folos...
ardit
Ardit, imi cer scuze, abia acum am vazut ca mi-ai raspuns, iti multumesc foarte mult!
Sigur imi foloseste ce mi-ai spus, principial sunt de acord cu tine, insa ma gandeam ca acele persoane care chiar isi dau silinta si fac ce fac in primul rand din profesionalism, sunt insuficient remunerate pentru serviciile pe care le presteaza si nu mi-ar parea rau sa dau ceva, daca merita .. e foarte adevarat ca am dat de multe ori cand nu era cazul si, cum spuneai, n-a contat de nici un fel, dar daca as trece in extrema cealalta as risca sa nedreptatesc pe cei buni
Problema e ca eu chiar n-am simtul masurii: de ex. cand mi s-a recoltat sange pentru analize (m-a umplut de vanatai pe ambele brate!), am dat asistentei 150k. E mult? E putin? E rezonabil??