Nasterea acasa

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Bzz... hai ca ma uitai eu pe site:

O iau pe pasi. Parerea mea e ca prezinta o imagine cam veche.
Dar uite eu voi spune ce a fost cu mine... si sa datzi si voi apoi cu parerea.

http://www.birthpsychology.com/messages/wheelchair/wheel.html

Adica primul lucru e ca te invita intr-un scaun cu rotzi..
corect. Daca vrei. Eu am vrut... as fi preferat un pat. Cordonul in jurul gatului si apa care se scurge duc la o recomandare a pozitziei intinsa, dar pe laterala. Risca sa alunece cordonul cu apa. Am vazut gravide care insa cu membranele intacte faceau curse prin spital.

http://www.birthpsychology.com/messages/prep/prep.html

The "prep" is a multistep procedure that usually includes: (1) separation of the woman from her partner, as he is asked to go fill out papers while she is ushered into the "prep" room; (2) replacement of the woman's clothes with a hospital gown; (3) shaving the pubic hair of the woman in labor; and (4) the administration of an enema. These procedures all take place in the "prep room" or the labor room, one right after the other, but for the sake of clarity I will discuss each one separately.

Pai
1. nu m-a separat nimeni de 'otz ca sa ma pregateasca de ceva.
2. corect mi-au dat o rochie de spital. Era ff haioasa si se deschidea la spate. Practica pt la toaleta. Dar daca voiam sa am camesa mea ma lasau.
3. nu m-a ras nimeni pe jos
4 enema= clisma? Hmmm no way. Eu am venit de acasa cu un supozitor cu glicerina romanesc. Mi l-am bagat pe ascuns... si vreo doua ore dupa am fost la toaleta. M-am spalat acolo si o asistenta doar a verificat ca m-am spalat bine. Avand membranele rupte era importat.

Nu s-au petrecut in labour room ci intr-o sala de consultatzie in care s-au decis sa ma admita. Au constatat ca mi s-au rupt membranele, m-au intrebat de alergii si sotzul calcula cate picioare fac centimetrii mei si catzi pounzi kilogramele.

Pana aici site-ul tau nu prea are de a face cu mine.

Urmeaza

Bed

Draga mea daca ai membranele intacte te plimbi pe coridor, stai in dus, patul nu e pat ci se inclina in scaun, fotoliu. Chiar si eu am stat in pozitzie semi verticala. Deci nu te pune nimeni in pat, ba totzi itzi spun ce pozitzie proasta e in pat.

Fasting

Ah nu-ti dau voie in general sa mananci. Adica nu-ti dau ei. Nu e politzie.. daca chiar vrei papi. Ei itzi dau apa cu gheatza.... eu nu voiam sa mananc de loc.

Intravenous Feeding (IV)

IV.. mancare prin intravenos... no way. Mie mi-au dat antibiotic. Trebuia din cauza streptococului. Sau asa sau cezariana. Am preferat sa iau antibiotic la nastere si sa mai pot avea poate alt copil ( caz special). Nu vrei nu capetzi. N-a venit nimeni cu el din prima. Cand medicul a consultat dosarul si a vazut streptococul a zis ca trebuie. Altfel ma trimiteau sa dorm.

The "Pit Drip"

aha petocin adica oxitocina artificiala... Super. Nu ti-o da frate decat daca e o urgentza medicala sa nasti repede. La mine infectzia sa nu ajunga la bebe. Altfel n-ai contractzii dese.. te duci acasa. Nu se grabeste nimeni cu tine. De ce ar face-o? Hormonul cela costa bani!

Analgesia

de durere... nu vrei nu capetzi...pastile eu n-am vrut.

Artificial Rupture of the Membranes (Amniotomy)

nu stiu.. eu am venit cu ele aranjate gata

External Electronic Fetal Monitor

e o centura de material care te infasoara si nu stai lipita in pat. Cand contractiile devin puternice esti rugata sa vii macar o data la 30 min sa masoare. Daca are cordonul in jurul gatului... nu mai zic nimic.

Internal Electronic Fetal Monitor

Mda... asta-i neplacuta. Nu te obliga sa stai nemiscata insa sau in pat. E o chestie lunga...eu am fost la baie cu ea. Dar ti-o dau doar la nastere indusa. Daca nu ai nevoie de petocin nu-ti dau nici monitorul intern.

Cervical Checks

n-am avut parte

Epidural/Caudal Analgesia/Anesthesia

epidurala... vrei capetzi, nu vrei nu capetzi. Ba mai mult unele asigurari n-o platesc deci nu o ai nici daca ai vreau-o.

"You're 10 Centimeters-Now Push!"/"Don't Push!"

Mie mi-au zis doar sa nu imping pana nu apare capul ca sa nu ma rup.
Ideea e sa nu coboare prea repede ca se poate sfasia muschiul. E o senzatzie de plin cand trebuie sa impingi si nu de jena dureroasa... deci indicatziile au corespuns cu ce simteam eu.

Transfer to the Delivery Room

Pai in sala sterila chirurgicala ajungi doar in caz de cezariana in urgentza.

Lithotomy Position

alegi ce pozitzie vrei.

Sterile Sheets, Disinfectant, and Hand-Strapping

Asternuturile or fi fost sterile cat despre masca si alte dracii. Sotzul era imbracat normal fara halat. nici o masca.
La mana aveam un plasticutz cu alergia.

Episiotomy (And Some Notes on Forceps and the Cesarian Section)

Epiziotomie grad minim.. vindecata. Bebe prea mic.

Mirror

uite.. asta cu oglinda a fost dura.

Apgar Score

buun. perfect... itzi zic scorul daca intrebi daca nu, nu.

Washing the Baby
spalat... eh ... nu imediat... si oricum as fi facut-o eu de puteam

Prophylactic Eye Treatment

Mda... bineinteles dar fatza de o infectare a ochilui si o operatzie la cateva saptamini e preferabila.

Vitamin K Injection Bonding Period , Four- To Twelve-Hour Separation , Bassinet/Warmer

nu a primit. A primit in schimb o injctzie cu sange pt analize gen galactosemie si alte insuficientze. A facut un test de auz. Si asta la cateva ore dupa nastere, dupa prima masa. Si in 30 min era back langa mami ei.

Sa-ti confirme si alte fete care au nascut in State. Despre .ro nu ma bag.

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Nu are sens sa discutam despre spitalele din Romania, deoarece toata lumea stie care e situatia acolo, dar chiar si in Romania, daca platesti, ai parte de conditii cat de cat mai bune.
Sincera sa fiu, prefer sa ma simt ca o vita la abator, numai sa fiu eu linistita ca in caz de ceva viata copilului meu sau chiar a mea va fi salvata. Ce garantii ai acasa?
Cum adica sa te lasi pe mana unor straini? Pai acesti straini sunt profesionsti. Daca nu te lasi pe mana lor, pe mana cui te lasi? Cine e cel mai in masura sa iti spuna cum sa respiri, cand sa impingi, cand sa nu impingi, etc?
Sa nu mai vorbim despre faptul ca daca nasti singura acasa te poti rupe, si tot la cusut ajungi, si este bine stiut faptul ca atunci cand esti taiata este mult mai usor sa fi cusuta, rana vindecandu-se mai bine.

Pe canalul german RTL, este zilnic o emisiune despre nasteri. Sunt profund impresionata de felul in care se poarta dr si moasele cu femeile inainte si in timpul travaliului. Pacat ca asa ceva nu va exista in veci in Romania. In fine, din toate cazurile vazute, nici o nastere nu a avut loc acasa, si nici nu se incuraja acest lucru.

In concluzie parerile sunt impartite si este firesc sa fie asa. La urma urmei fiecare procedeaza asa cum considera mai bine.

AC, merci mult pentru explicatii. Nu stiam ca in Olanda este un obicei sa nasti acasa. Acum am inteles de ce a deschis Alina subiectul.

Crinuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

Fetelor, AC are dreptate si a descris f bine cum se naste in spital in SUA.

La ce a zis ea eu as mai adauga: monitoarele au rostul lor si sunt f utile mai ales pt a vedea daca bebelusul are vreo problema, daca nu e cazul nu te tintuiesc cu ele pe pat ci ti le iau jos si te poti plimba prin spital (eu asa am facut ca sa grabesc dilatarea, insa a fost un chin, abia am asteptat sa ajung inapoi in pat....). Eu am avut monitoare interne pt ca era o problema cu bebe si au vrut sa vada mai bine ce este... Plus ca ii auzeam inimioara la bebe (asta imi dadea curaj) si aveam o preocupare cu sotul sa vedem cum respir eu pe contractie, el se uita pe monitor si eu o simteam...

Conform experientei personale in nici un caz nu mi-ar fi fost bine acasa...de ce?

pt ca:
1. medicii si restul cadrelor medicale au fost extraordinari si m-au ajutat f mult
2. am putut primi o epidurala (dupa care eu am implorat dupa aproape 2 zile de travaliu cu contractii f dese fara dilatatie...)
3. faptul ca mi-au rupt ei membranele artificial, a fost f bun caci bebe a facut meconiu in lichidul aminiotic si au vazut ca e semn de stress si l-au monitorizat indeaproape pe copil si mi-au spalat artificial in jurul lui bebe
4. eu am vomat tot travaliul si faptul ca mi-au pus perfuzie cu antiemetic si vitamine a fost f bun....
5. bebe a fost in stress, nu putea iesi dupa 4 ore de impins (disproportie cefalo-pelvica) avea si presiune pe cordonul ombilical deci era infasurat... am ajuns la cezariana de urgenta! ce as fi facut daca asta era acasa? la bebe i se oprea inimioara...nici nu vreau sa ma gandesc...

6. la spital s-au purtat minunat cum nimeni nu s-ar fi purtat cu mine acasa...mi-au respectat dorintele, nu mi-au facut nimic fara voia mea

7. pe mine nu m-a ras nimeni pt nasterea naturala, decat chiar inainte de cezariana pe 1 cm in partea de sus cat sa faca taietura "pe curat", clisma nu am primit, am primit gheata si suc pt sete (la o adica puteam chiar manca usor, insa eu oricum deja vomasem tot pana ce am ajuns la dilatatia max..), am avut camera mea cu patul acela misto cu pozitii si butonase, sotul a stat inclusiv la cezariana langa mine, asistentele au fost super dragute si saritoare, camasa de noapte era f curata si de bumbac si comoda, camera avea un aer primitor de acasa chiar daca erau monitoarele si masa cu ustensile acolo, am avut dus si chiar o vanita portabila daca imi venea ideea sa nasc in apa sau sa ma balacesc in timpul travaliului...
Cand intrii poti sa vii cu scaunul cu roti pt ca te indoi de durere de la contractii si e mai comod...cand am avut contractii false am refuzat scaunul eram viteaza...., cand am fost in travaliu, nici nu am iesit din masina am trimis dupa scaun..
Oxitocina (pitocina) eu nu am primit desi prima data venisem cu contractii insa de travaliu fals desi eram in saptamana 40, iar nici mai apoi, desi nu ma dilatam deloc...
Anestezie am vrut eu, si nu mi-au facut-o decat cand au fost siguri ca ma dilat in ritm normal (la 5-6 cm mi-au pus-o) si eu personal am fost cea mai fericita persoana dupa peridurala, simteam tot, mai putin durerea... eu o recomand tuturor cu caldura, in baza experientei personale si ea mi-a fost recomandata de femei si cu 3 copii la activ. Avand in vedere ca am stat in jur de 10 ore cu peridurala pana la cezariana, eu zic ca as fi innebunit sa stau atata cu contractiile acelea care veneau unele dupa altele si mai statusem inca o noapte si o zi inainte fara, insa era numai la 5 minute si apoi la 2-3 minute (cand mi-au pus epidurala aveam contractii la 2-3 minute. si lungi...).

Puiul meu a avut Apgar 8 imediat (era dupa stress, prin cezariana nascut si n-a plans chiar imediat) 9 la cateva minute (9 au zis ei ca asa dau ca si maxim, acum nu conteaza oricum era bun). Bebe a stat cu mine tot timpul cu exceptia vizitelor la pediatrii pt controale de rutina si vaccinari! Asta e inca un motiv in plus: icterul (nu a fost cazul la bebelusul meu, insa majoritatea copiilor il fac intr-o forma care necesita tratament prin expunerea la UV pt distrugerea bilirubinei), controalele medicale ale nou-nascutului, vaccinarile sunt toate f importante pt sanatatea copilului si uneori ii salveaza chiar viata....

Asistentele m-au invatat sa alaptez si sa il ingrijesc pe bebe aratandu-mi exact cum sa-l schimb, cum sa-l spal, sa-l tin etc....

Deci in baza experientei personale eu iti recomand sa nasti la spital, riscurile cred eu, sunt prea mari, olandezii sunt niste ciudati cu nasterea lor acasa, poate ca femeile lor au bazinul lat si sunt ele mai bune facatoare de copii, cine stie... dar daca ai o optiune alege-o pe cea mai sigura pt tine si copil, parerea mea pur subiectiva...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

PULSTAR draga sa stii ca o sa vezi tu cand o sa nasti, ca teoria e una si practica cu totul alta! crede-ma ca si eu is sfatoasa ca tine, pe baza a ceea ce am citit, eu facusem si cursuri lamaze, citisem 41 de saptamani despre nastere...si explicam la toata lumea ce si cum... nu a iesit nimic cum imi imaginam si cum eram ferm convinsa ca e...., evident depinde f mult de fiecare, nu toata lumea face complicatii, dar e bine sa fii prevazator pt binele copilului nu al altcuiva.

OLO bravo! esti extraordinara, curajoasa si ma bucur ca se poate naste si usor si fara probleme!

va pupic,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

quote:
Originally posted by crinuta
Cine e cel mai in masura sa iti spuna cum sa respiri, cand sa impingi, cand sa nu impingi, etc?

Tu insati! Instinctul tau iti va spune exact ce trebuie sa faci(daca vrei sa-l asculti). Nimeni nu cred ca stie mai bine!

quote:
Originally posted by crinuta
Sa nu mai vorbim despre faptul ca daca nasti singura acasa te poti rupe, si tot la cusut ajungi, si este bine stiut faptul ca atunci cand esti taiata este mult mai usor sa fi cusuta, rana vindecandu-se mai bine.

Fals! Este o idee preconceputa si invechita . Studii de ultima ora demonstreaza contrariul. Este mult mai greu sa controlezi pana unde va merge crapatura odata ce ai crestat tesutul. Iar daca intr-adevar se intampla sa te rupi, ruptura va fi mult mai mica, si mult mai usor vindecabila decat in cazul unei taieturi. S-a mai discutat despre epiziotomie la acest topic:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=18263&whichpage=1

AC,
nu inseamna ca daca tu nu ai avut parte de procedurile explicate in sit-ul respectiv, acestea nu se practica la scara larga in marea majoritate a spitalelor.
Cat despre nasterea acasa, eu vorbesc despre sarcinile cu risc scazut (peste 90%) care nu au nevoie de asistenta tehnicizata.
Desigur ca pentru femeile care au o sarcina cu risc ridicat este recomandabila nasterea monitorizata si supravegheata. Nu sunt absurda.
In afara de asta, legat de complicatiile legate de nastere, acestea apar de cele mai multe ori datorita interventiilor inutile ale doctorilor, care sunt facute in asa fel incat sa vina in cascada. Si anume la inceputul travaliului, femeii ii este administrata oxiticina - aceasta face ca contractiile sa devina MULT mai dureroase si mai neregulate - multe femei nu suporta durerea si cer epidurala - epidurala interfereaza cu procesul natural nasterii, femeia nu mai simte contractiile, nu se poate sincroniza si lucra cu proriul corp, intervin complicatii - medicul decide cezariana. Cercul este complet. Toata lumea este fericita, medicul isi ia onorariul si pleaca de la munca acasa, femeia este fericita ca medicul i-a "salvat" viata. Happy end!
Nu vreau sa generalizez, dar cam asta este algoritmul.
Ma intreb, oare acea inteligenta creatoare, geniala cu care ne-a inzestrat Dumnezeu, care este capabila sa dezvolte si sa creasca un copil in interiorul nostru, nu ar fi la fel de capabila sa dea nastere aceleiasi fiinte pe care a creeat-o? Dar probabil medicii stiu mai bine ce si cum...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Pulstar ,

ce spui tu de ciclul care duce la cezariana nu stiu cat e de valabil pe peste tot. Sunt de acord cu tine ca peridurala administrata prea devreme duce la slabirea contractziilor si de aici ..necazurile curg.
Dar... vezi tu pe aici prin vest cezariana nu e platita de tine ci de asigurare. In multe tzari medicii sunt agreatzi sau nu de aceste companii si reciproc. In fine... o procedura medicala discutabila... e platita de cine sparge oalele. De aceea, cel putzin in State unde am nascut eu se incearca de catre totzi sa te ajute sa nasti, nu sa-ti impuna cum sa nasti. Serios vorbind...discutand putzin si interactzionand prin incurajari... am controlat contractziile unei nasteri induse pana pe la vreo 9 cm dilatatzie... fara sa urlu... doar respirand. Sunt femei si femei... eu am invatzat sa-mi cunosc corpul in timpul cursurilor de respiratzie... si in timpul nasterii mi-am adaptat ce am invatzat, la ce am simtzit. Si cred ca ajutorul lor/// compenseaza o lipsa de experientza, o femeie acum 20-30 de ani... avea copii in general mai devreme, la o varsta cand corpul reactzioneaza putzin altfel. Si in plus...viatza unei familii...presupunea adesea experientza nasterii la cei apropiatzi..invatzare prin mimetism daca vrei.

Nu cred ca tot ce am trait eu se aplica in spitalele din .ro de exemplu. De asemenea sunt convinsa ca daca prima nastere ar fi fost mai simpla, poate la a doua as fi considerata alternativa de a naste acasa. Deci nici eu nu-s absurda. De exemplu mama mea m-a nascut intr-o ora. O colega de-a mea a nascut acasa in Olanda pentru ca nu a mai ajuns la spital. Sunt enorm de multe cazuri in care e extrem de simplu. Sa stii ca cel putzin pe aici... medicii le lasa absolut libere pe aceste femei fericite. Poate e ceva recent, poate nu. Nu stiu. Poate e urmarea presiunii exercitate de psihologi ca cei pe care ii citezi tu. Nu stiu. Dar zau ca asa e.
Si atunci cand medicii nu dau buzna si nu itzi impun ceva... atunci mersul la spital are avantajul de a te ajuta in caz de nevoie... necazul este ca nu stii mereu daca pici intre fericite sau nefericite. Si pulstar ... vei vedea ca in acele momente... contezi asa putzin in ochii tai. Doar bebe conteaza. El sa fie sanatos. Dupa nastere, dupa ce bebe e ok, te gandesti la tine:):):). Zau si eu un sentiment minunat sa aiba altcineva prioritate...

Anne-Sarah si mamica sa Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pulstar spune:

AC, multumesc pt., si tie la fel !
Nu stiu de ce, dar eu dinainte cu mult timp de a ma apuca sa studiez problema si sa-mi formez o parere si o convingere definitiva, intotdeauna am simtit ca nasterea este un proces natural care nu are nevoie de interventii exterioare(nu stiu de ce). Documentarea ulerioara asupra problemei nu a facut decat sa-mi confirme intuitia.
Mama mea a nascut foarte usor(are 3 nasteri la activ). A spus ca pentru ea durerile nasterii au fost asemenea unei dureri de masea(desi a nascut de fiecare data in spital) , si ca in timpul travaliului nu s-a vaietat deloc. Poate ca si ea mi-a insuflat incredere. Sper sa seaman cu ea .

quote:
Originally posted by AC
o femeie acum 20-30 de ani... avea copii in general mai devreme, la o varsta cand corpul reactzioneaza putzin altfel. Si in plus...viatza unei familii...presupunea adesea experientza nasterii la cei apropiatzi..invatzare prin mimetism daca vrei.

Probabil tine si de experienta, insa eu cred ca in cea mai mare masura, atitudinea in timpul nasterii este determinata de informatiile inscrise genetic in fiecare dintre noi, deoarece suntem purtatoare ale bagajului informational ancestral al tuturor stramosilor nostri pe linie materna. Avem astfel inscrisa in noi toata intelepciunea acumulata timp de zeci de mii de ani prin intermediul succesiunii a sute de generatii de mame si fiice. Din acest motiv cred ca nici o femeie nu este singura in timpul nasterii, ci este sustinuta si inconjurata de atat de multe persoane apropiate, fie asta chiar si la un nivel pur spiritual. Esential este sa fim suficient de receptive.

quote:
Originally posted by AC

... vei vedea ca in acele momente... contezi asa putzin in ochii tai. Doar bebe conteaza. El sa fie sanatos. Dupa nastere, dupa ce bebe e ok, te gandesti la tine:):):). Zau si eu un sentiment minunat sa aiba altcineva prioritate...

Eu nu sunt adepta ideii ca scopul scuza mijloacele.
Consider ca este la fel de importanta atat bunastarea copilului cat si cea a mamei, deopotriva. Pentru ca daca mama nu este ok, nici copilul nu vad cum ar putea fi ok, asta datorita stransei inter-dependente mama-copil. O mama trebuie sa fie sanatoasa si puternica pentru copilul ei, iar un copil are nevoie de o mama puternica. Asta cred si simt. Eu ma ghidez mult in viata dupa instinctul meu. Pana acum nu m-a tradat niciodata.
Oricum, ma opresc aici si ii doresc Alinei o nastere asa cum si-o doreste.

Toate cele bune!

_pulstar_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina Maria spune:

Va multumesc la toate pentru atentia oferita acum am sa astept linistita si cu cat sarcina va inaita sper sa am un inpuls spre una din variante.
Va doresc si voua ceea multa sanatate si putere!

alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oLo spune:

quote:
Originally posted by AC

Super Olo... al doilea copil, nu? Sa creasca sanatoase si frumoase fetitzele. Si sa nasti tot asa usor si un al treilea bebe. Sa fie dupa inima ta.
Cinstit, ai fi nascut si primul bebe acasa? Dar daca nasterea primei fetitze ar fi fost cu cantec, ai fi vrut sa nasti al doilea acasa?

Pai eu n-am vrut :D
asa s-a intamplat ;)

Dar al treilea-l fac acasa. Ca-i simplu si avem experientza ;)

Pupici, Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns timea spune:

Salutare,
eu sunt din categoria 'nascut la spital" dar pentru faptul ca sunt o fricoasa si vreau in plus si epidurala. Aici, in Canada se practica si nasterea acasa si cea in case de nasteri in care nu nasti cu doctor ci cu moase. Am vazut si la TV. emisiuni cu nasteri la spital, acasa, si cred ca nici una nu este mai buna decat alta ci numai mai buna pentru fiecare caz, pentu fiecare psihic. De ce o femeie care se simte confortabil sa o faca in propria ei casa sa nu o faca? Eu zic ca pe meleaguri straine, unde sunt foarte atenti cu mama si copilul, nu te-ar lasa sa nasti acasa daca asta ar prezenta riscuri.
Asa ca cel mai bine este sa o faci cum iti zice inimioara.... Apropo, am vazut intr-o emisiune pe una care voia sa nasca cel de-al treilea copil acasa si nu era convinsa sa o faca sau nu, a facut sedinte de hipnoza sa afle copilul e confortabil sa se nasca acasa. Asa ca orice se poate
Timea si bb Mara DPN 5 sept

Mergi la inceput