Japonia sau Romania ???

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monicar spune:

scuze pentru fonturile imense folosite mai sus.
www.gifs.cc/santa32b.gif" border="0">
Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Monica,

I-am scris prietenei mele japoneze si astept raspunsul ei.


P.S. Citeste raspunsul meu la subiectul "cum te simti in strainatate", te-a intrebat ceva acolo.

Pupici,

Elena&Laura

Este mai important sa fii bun decat sa ai dreptate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicar spune:

Nici nu ma pot gandi la asa ceva, plata cu 70-80% din salariu ar fi extraordinar.Totusi nu am mai auzit de asta. Astept raspunsul prietenei tale, Elena.
Merci,
Monica
www.gifs.cc/santa32a.gif" border="0">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eapopescu spune:

Monica, si eu am nascut in Japonia. Nu stiu exact daca exista o lege in privinta concediului de maternitate dar in brosura pe care am primit-o de la compania de asigurari medicale e specificat un concediu prenatal de 6 saptamani si unul postnatal de 8 saptamani, ambele platite 80%. Probabil ca fiecare firma are politica ei pentru concediu de maternitate. Eu cred ca trebuie sa vorbesti deschis cu cei de la firma, probabil exista un birou special care se ocupa cu astfel de probleme. Eu cred ca poti sa reincepi lucrul chiar si la doua saptamani dupa nastere, daca te lasa inima. Mie una mi se parea ca numai eu pot sa am grija cum trebuie de baietelul meu, desi o aveam pe mama mea aici sa ma ajuta. Eu m-am reintors la laborator dupa 3 luni. Poti sa-ti extragi laptele cu o pompa sau manual si sa-l lasi in sticlute sau sa completezi cu formula in timpul in care lipsesti. Apropos de spital, incearca un spital din reteaua spitalelor nationale (kokuritsu), cele private sunt extrem de scumpe. Conditiile nu sunt extraordinare, poti sta cu alte 3-4 fete in camera, dar fii convinsa ca o sa ai parte de o ingrijire excelenta, cu mult peste ce puteai avea in Romania. Eu am fost foarte multumita. Si totul extrem de ieftin, asa cum spune si Elena, 8 zile de spitalizare dupa cezariana doar vreo 100 000 de mii de yeni din buzunarul propriu, pe cand in State 2-3 zile de spitalizare dupa o nastere normala te costa vreo 4000$. Nu fac cezariana la cerere dar daca nu vorbesti japoneza s-ar putea sa accepte asa ceva, la mine au acceptat, nu folosesc nici un calmant la nasterea normala si nici inductie. Control ginecologic iti fac imediat ce ramai insarcinata dar e recomandat sa-ti faci inainte. Numai bine si sunt dispusa sa-ti raspund la orice intrebare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Monica,
Vezi ca ti-am scris un email despre concediul de maternitate.

Elena&Laura

Este mai important sa fii bun decat sa ai dreptate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicar spune:

Draga Ea,

Multumesc pentru incurajari. Sunt foarte utile informatiile date de tine. La fel cum a zis si Elena, confirmi si tu ca depinde foarte mult de spitalul la care nasti. Inclin sa cred din ce in ce mai mult ca este mai bine sa nasc aici, decat in Romania. Eu am ceva rude medici, dar mi-e urat sa ma duc cu saru'mana la doctori, fie ei si rude, cand pot avea aceleasi servicii (poate chiar mai bune) fara sa fie nevoie de ploconeala.
Asigurarea medicala pe care o am eu, nu este privata, ci din aceea nationala. Voi intreba ce acopera ea si chiar voi cere un regulament al firmei pentru a intelege cat la % din salariu acopera firma pentru concediu de maternitate si pe ce perioada.
Am auzit ceva despre spitalele din Japonia. Ca nu toate ofera serviciul de cezariana. Ma intreb eu, daca nu reuseste nasterea normala si ai neaparata nevoie de cezariana ce fac? Te cara la alt spital? Nu prea imi vine sa cred... Ar fi prea periculos.
Imi poti spune la ce spital ai nascut tu, Ea?
De ce nu folosesc calmant la nastere? Nu e bine? Tu de ce ai cerut cezariana? M-am tot uitat pe forum la raspunsurile mamicilor referitoare la nasterea normala si la cea prin cezariana... nu prea mai stiu acum ce sa cred. Sa inteleg ca aici nu exista acea anestezie epidurala de care vorbeau mamicile celelalte?

Merci si poate ne vedem in vacanta asta. Weekendul trecut a fost o intalnire a romanilor din Tokyo, dar nu am avut cum ajunge acolo.
In ce zona stati voi?

Monica

www.gifs.cc/santa32a.gif" border="0">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eapopescu spune:

Abia acum am vazut mesajul tau si intrebarile! Sorry! Nu ai inteles bine, nu accepta cezariana la cerere, asa numita elective C-section, dar cezariana de urgenta o fac ... de urgenta. Eu in primele luni eram pro cezariana, am discutat cu medicul, el a zis ok, face o exceptie in cazul meu, ca sunt straina si nu vorbesc japoneza, dar pe urma m-am razgandit, mi-era teama de operatie si m-am decis pentru nasterea normala. Doctorul nu prea era de acord cu nasterea normala, ca e cam complicat, ca-mi trebuie translator, gasisem si asa ceva. In saptamana 33 era inca in breech position fapt ce impunea cezariana, dar din fericire s-a intors in pozitie normala in urmatoarele 2 saptamani. Inca insistam ca vreau sa nasc normal. Numai ca am avut ruptura de membrane si nastere prematura la 35 de saptamani, deci cezariana de urgenta. Acum nu regret, e adevarat ca nu stiu ce inseamna nasterea normala dar a fost asa de simplu cu cezariana, intr-o ora s-a terminat operatia si eram foarte bine si eu si baietelul meu. Numai ca n-am avut anestezie generala ci spinal si e greu de suportat stresul (iti fac un sedativ). Asigurarea nationala am avut si eu, sotul meu are privata si de la el stiu. Asigurarea nationala iti acopera 300 de mii de yeni. Aproape 3/4 daca nasti la un spital din reteaua nationala. Eu am nascut la Saitama Kokuritsu Hospital, cu doctorul Suzuki, vorbea perfect engleza, studiase in State.
Sarcina usoara si sunt aici oricand daca ai nevoie de mine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicar spune:

Draga EA,
iti multumesc pentru raspunsuri. Si eu locuiesc acum tot in Saitama, pe aproape de Wakoshi. Chiar peste drum de noi este un spital... poate voi intreba acolo in weekend tarife. Cred ca e bine sa fac si un control ginecologic, ca spre rusinea mea nu am facut nici unul in viata mea. Dar nici nu am avut probleme. Imi poti spune in japoneza la cum sa le spun fetelor de la receptia spitalului ca vreau un consult? De fapt nici in romaneste nu stiu exact ce trebuie sa cer...
Vreau sa intreb daca sunt capabila sa fac un copil? sau daca am ceva probleme. ce trebuie sa controleze tanti doctorita? In afara de sa se uite pe acolo, trebuie sa-mi ia ceva sange? Lamuriti-ma si pe mine, ca probabil voi ati mai trecut prin asta.
Multumiri,
Monica

www.gifs.cc/santa32a.gif" border="0">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Monica,

Ma bag si eu in vorba..
Parerea mea este sa te duci la spitalul unde a nascut Ea, si chiar la doctorul ei, daca zice ca vorbeste bine engleza. Ideea e sa dai de un medic care stie engleza, pentru ca altfel, in conditiile in care tu nu stii japoneza, eu cred ca te duci degeaba la consultatie !!
Gandeste-te ca daca, Doamne fereste, ai vreo problema si medicu' nu e in stare sa-ti explice ce ai (si sunt multi doctori care stiu foarte putina engleza si pur si simplu nu sunt in stare sa-ti dea explicatii in aceasta limba).
Poti sa te duci, daca vrei, si la spitalul de langa tine, in primul rand trebuie sa intrebi daca au ginecologie (unele spitale nu au): "Fujin-ka arimasu ka ?", "fujin-ka" e ginecologie; daca are ii spui ca vrei sa mergi acolo si daca te intreaba la receptie de ce (e posibil sa n-o faca cei de la receptie ci doar asistenta de la ginecologie) ii spui ca "Cheku (de la englezescul "check") shiitai desu kedo..." ("vreau sa fac un control"). Ei, si cand ajungi la ginocologie, eu zic sa intrebi pe asistenta daca doctoru' stie engleza "Sensei wa, eigo wakarimasu ka ?" sau "sensei wa eigo shaberemasu ka?". Asistenta o sa te intrebe care iti e problema si poti sa-i spui ca ai vrea sa ai un copil si vrei sa vezi daca totul e o.k. din punctul tau de vedere....e, acum problema e cum ii spui asta in japoneza ???...in japoneza mea aproximativa si foarte pe scurt eu i-as spune: "Kodomo hoshii desu kara, cheku shiitai desu.." (as vrea sa am un copil si de aceea vreau sa fac un control). Sunt convinsa ca exista si variante mai corecte decat ce ti-am scris eu, o las pe Ea sau pe altcineva sa iti dea mai multe lamuriri...

Mult succes !

Elena

P.S.1. Sange nu o sa-ti ia acum, la prima vizita, nu e cazul.
P.S.2 De ce esti asa de sigura ca o sa fie o "tanti doctorita" si nu un "nene doctor" ? imi inchipui ca asta iti doresti tinand cont ca e si prima ta vizita la ginecolog, dar fi pregatita si pentru un "nene"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicar spune:

Pricepui...
O sa-mi notez pe o hartiuta ce tre sa intreb. Cateva cuvinte mai inteleg si eu, dar stiti care e teama mea cea mare? Daca fac greseala sa intreb ceva in japoneza, tot in japoneza mi se va raspunde si atunci incep durerile de cap...
De exemplu, daca voi intreba 'aveti cabinet de gineco?' , nu imi vor da un raspuns simplu DA sau NU, pentru ca ei sunt japonezi... Ci vor tolocani vreo 5 minute, si intr-un final, dupa ce spun eu magicele cuvinte Sumimasen, wakarimasen, (adica scuze, nu inteleg) , vor scurta la un indelung asteptat DA... sau Nu.
Voi studia pe Internet unde anume este spitalul de care spunea EA.

Am auzit ca japonezii respecta foarte mult notiunea de privacy, asa ca sper ca daca e un Nene Doctor, nu o sa-mi fie rusine.

In ce statie este spitalul asta de care vorbesti tu , EA?

Pa,
monica

Mergi la inceput