6 ani...cam la ce ora ar trebui mers la culcare

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arboria spune:

Draga Katy,
Cred ca nu era vorba despre hormonii sexuali, nu numai organismul adult secreta hormoni. Melatonina este hormonul care regleaza, printre altele, ciclul veghe-somn. Dar vei gasi mai multe informatii si aici www.keepkidshealthy.com/medicine_cabinet/melatonin_sleep_problems.html
Din raspunsurile aparute pana acum se confirma idea ca nici un copil nu este identic cu altul (din fericire).
Copila mea s-a trezit devreme de cand o stiu , acum a trecut de 6 ani, indiferent de ora de culcare.
Uneori mi-as fi dorit si eu sa se trezeasca dupa ora 9 a.m., dar nu mi-a oferit placerea asta.
Este ultimul an de gradinita si dimineata ea da desteptarea, pe la 6.30. Pana plecam la gradinita se satura de joaca. Iar seara e in pat la 7.30, citim impreuna o poveste si, de obicei, la 8 doarme.
Cred ca are importanta si cata activitate fizica depune in timpul zilei.
Spre exemplu eu i-am luat role (pe care le incalta mai rar decat si-ar dori ea, daca ar putea, ar si dormi cu ele in picioare) si ia si lectii de inot, de 3 ori pe saptamana). Probabil ca daca ne-ar ajunge timpul ar mai frecventa si ceva cursuri la clubul elevilor (modelaj in lut, teatru de papusi, arta populara, cor de copii etc). Poate la vara...
Avem marele noroc sa petrecem mult timp impreuna, eu lucrand acasa. Altfel ne-am simti lipsa reciproc si, dorind sa ne vedem mai des, am impinge ora de culcare tot spre 11 p.m.
S-ar putea sa conteze si ora de culcare a parintilor: daca ei se duc la nani tarziu, iar atmosfera in casa e una vesela, telefonul suna, TV-ul merge non-stop, se primesc vizite pana tarziu, nici copilul nu va simti ca se apropie Mos Ene.
Pentru ei, chiar de la cateva luni, sunt importante "ritualurile de culcare", adica lumina mai slaba in camera, vorbit mai incet, o jucarie muzicala, o poveste spusa la ureche sau un cantecel, ii face sa treaca mai usor in somn.
Dar, cum am mai spus, fiecare copil e diferit de ceilalti.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by katy

Mirelam eu nu cred ca are vreo legatura somnul cu hormonii,cel putin la copii asa mici dar fiecare are ritmul lui.


Hormonii de crestere se elibereaza doar in somn. Un somn insuficient implica si o crestere deficitara, e un fapt medical studiat si dovedit.
J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jackie spune:

Si eu cred ca un copil are nevoie de un numar corespunzator de ore de somn, insa nu sint convinsa ca seara ora de culcare trebuie sa fie fixa, batuta in cuie si devreme...mai intii pentru ca sint din categoria celor care iau copilul la 18 de la gradi si avem nevoie de timp pentru distractii si, in al doilea rind, pentru ca mi se pare mai bine sa fie dispusa la un program flexibil...pentru situatii neprevazute - vizite, o plimbare prelungita, concediu.. de curind am fost la show-ul ala cu artificii de la Casa Poporului si am ajuns acasa la 12 noaptea, iar a doua zi se scula pentru gradi si n-a avut nimic..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kyky97 spune:

Cred ca Jackie are dreptate. Si procedez la fel cu baietii mei. Incet-incet copiii ajung sa-si faca propriul program de somn si faptul ca se intampla cateodata sa nu-l respecte si sa se culce mai tarziu nu le dauneaza.
Deoarece au frecventat o gradinita cu orar prelungit, copiii mei si-au facut obiceiul de a fi in pat cel tarziu la ora 22.00 si a se scula cu noaptea-n cap, la 06.30 (ca la 07.00 vine autobuzul si ii ducea la gradinita, iar daca il pierdeam e jale...ca gradinita nu era aproape...). Ajungeau acasa la 17.00, iar noi parintii, mai tarziu, dupa ora 18.30-19.00. Timpul petrecut impreuna, copii-parinti este foarte valoros si fiind atat de scurt, incercam sa-l umplem cu activitati comune, chiar daca asta inseamna cateodata vizite sau actiuni care depasesc ora de culcare. Cel mare oricum nu dormea nici la gradinita (era in stare sa stea si 2 ore nemiscat sa se prefaca adormit, fara sa schiteze nici un gest care sa-l tradeze, iar dupa ce educatoarea pleca de langa el facea ochii mari cat cepele). Cel mic are alta constitutie fizica si alt metabolism si mai adoarme la pranz. Le-am permis in schimb vinerea si sambata sa isi intarzie ora de culcare, stiind ca a doua zi nu sunt nevoiti sa se trezeasca la ora fixa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancuta06 spune:

Fetelor, eu stiu foarte clar ca cele mai importante ore de somn sunt intre 22.00 si 2.00 am. Asta inseamna ca un copil trebuie sa adoarma inainte de ora 10 seara. Voi faceti cum vreti, dar copiii vostri vor avea de suferit, chiar daca nu va dati seama.

Eu eram unul dintre copiii pe care ii descrieti. Nu dormeam la pranz, ma culcam mereu pe la 11 noaptea, ma trezeam la 6 dimineata. Cand aveam 6 ani mi-a cazut parul din cap, o portiune cam cat o moneda de 100 lei. Mama m-a dus la doctor, care i-a zis clar ca aceasta e o consecinta a lipsei somnului. Asa ca de atunci, la 8 seara am fost in pat, cel tarziu 9, si parul a crescut la loc, dar ondulat.

Ancuta & Martijn, (24.10.2003)


http://community.webshots.com/user/Busch_family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

la noi ora de culcare e 9.30 insa cu palavragitul de seara(povesti etc) adoarme pe la zece....acum de cand e cu bunicul mai intarzie cateodata deoarece el stie povesti lungi cum ii plac lui Rares....
scularea e la7 .30/7.40 cand Adi si cu mine terminam cafeluta vorbita, echiparea si la 8/8.10 pleaca din casa amandoi....cam asta e...

Mergi la inceput