ce sa NU mancam in timpul sarcinii!
Raspunsuri - Pagina 7
Samsara7 spune:
Riscurile alimentare specifice : toxoplasmoza sau listerioza
Alimentele consumate cotidian pot fi susceptibile, in conditii particulare, de a imbolnavii femeia insarcinata, sau mai grav, de a avea consecvente asupra sarcinii. Produsele perisabile, parazitii, microbii sau toxinele lor sunt la originea acestor pericole.
Majoritatea bolilor infectiase amenintand mama si copilul au disparut aproape . Sunt prevenite prin vaccinari sau pot fi tratate. Dar nu si impotiva toxoplasmozei si a listeriozei. In general aceste boli sunt fara gravitate pt mama dar periculoase pt copil.Protectia cea mai eficace este respectul regulilor de igiena alimentare.
TOXOPLASMOZA*
O analiza de sange este realizata la inceputul sarcinii :
-daca rezultatul este pozitiv (seropozitivitate) nu aveti nici un risc legat de toxoplasmoza
-daca rezultatul este negativ (seronegativitate) trebuie sa fiti urmarita periodic de catre medic si sa respectati regulile de mai jos
Ce este toxoplasmoza ?
Este o infectie provocata de un parazit care se gaseste la cea mai mare parte a mamiferelor si mai ales la pisici. Pisicile care mananca soareci si alte rozatoare sunt cel mai adesea infectate, dar si cele domestice ! Infectia se produce prin contactul cu excrementele pisicii infectate (in momentul curatarii de pilda a « toaletei » sale) ! Sau cu solul, iarba in locurile unde pisicile si-au facut nevoile. Aceasta iarba ingerata si de alte animale, le poate infesta pe cele din urma.
Mai mult de 75-85% din adulti sunt asadar seropozitivi, avand contact cu pisicile (deci au dezvoltat anticorpi impotriva bolii).
Cum se declara boala la om ?
La adult infectia este benigna, ceea ce trece adesea neobservat.
Cere sunt riscurile pentru bebelus ?
· avort
· moartea in-utéro
· leziuni neurologice si oculare.
Cand este perioada cea mai riscanta pt femeia insarcinata ?
Intre a 10-a si a 20-a saptamana de amenoree .Inainte de 10 saptamani pt cazul unei infectari riscul trecerii prin placenta este rar. Dupâ 20 saptamani, pasajul este frecvent si consecventele sunt slabe pt sarcina daca diagnosticul este stabilit.
Cum se ia boala ?
Cel mai adesea prin consumul de carne contaminata, gatita insuficient. Parazitul este deci absorbit pe cale digestiva !
Daca aveti pisica ?·
Trebuiesc luate precautii pt intretinerea laditei in care isi face nevoile. : purtarea de manusi, spalarea mainilor dupa fiecare manipulare.
LISTERIOZA*
Toate femeile gravide sunt concernate de aceasta boala.
Este datorata unei bacterii prin ingestia unor produse infestate.
Germenul este foarte raspandit in apa si pe sol. Poate contamina vegetatia, animalele si alimentele de origine animala.
Boala poate trece neobservata la mama ! Uneori ia aspectul unei infectii urinare, sindrom de gripa sau de probleme intestinale. Bacilul de talie mica trece cu usurinta prin placenta si poate provoca leziuni embrionului ori fatului.
Consecintele pot fi : avort, moarte fetala in utero, precum si forme neonatale cu forme de septicemie (rare).Nu exista examen fiabil pt depistarea listeriozei dar exista un tratament antibiotic eficace, cu conditia de a fi urmarit timp indelungat.
Gravitatea bolii pt viitorul copil justifica cunoasterea regulilor simple de igiena.
Precautiile pt evitarea celor 2 boli privesc originea, conservarea si manipularea alimentelor perisabile.
Recomandarile generale privesc cumpararea, transportul, conservarea si manipularea alimentelor.
Cumpararea si transportul alimentelor
Alegeti un magazin sau supermarket bine intretinut, aproape. Verificati conservarea alimentelor proaspete in raion (vezi indicatiile de pe ambalaj)
Carnea : intre 0° -3°
Branzeturi intre 0 si 8°
Produse congelate ….pna la –18°
Produsele proaspete si congelate cumparati-le la sfarsit, puneti-le pana acasa in pungi izotermice. Odata ajunsi acasa, plasati in frigider respectivele alimente in prioritate.
Respectand aceste reguli respectati calitatile sanitare ale alimentelor si evitati multiplicarea microbilor.
Alimentele adesea contaminate de Listeria :
-lapte crud (nefiert)
-cascaval ras (vandut astfel)
-peste afumat, coquillages, surimi , icre tarama
-germeni cruzi de soia
-mezeluri gatite(pateu, foie gras, toba si produse in gelatina, jambon) Daca cumparati totusi alegeti-le preambalate (nu feliate, taiate pe loc) si consumati-le rapid .
-mezelurile crude ca sunculita, bacon, jambon crud, gatiti-le inainte de a le consuma.
Plasati in frigider legumele »murdare » in recipiente inchise sau in cutia de jos a frigiderului.Ambalati alimentele in film de plastique sau in cutii speciale. Separati legumele, carnea cruda, mezelurile crude de alimentele « fierte, gatite » si gata pt consumare. Nu puneti un aliment cald in frigider. Spalati frigiderul o data la 15 zile, dezinfectati cu clor, verificati temperatura (4° frigider, -18° congelator).
Nu reincalziti o mancare mai mult de doua ori si consumati-o imediat dupa reincalzire.
SPalati-va mainile dupa ce ati iesit de la toaleta, inainte de masa, dupa ce ati manipulat pamant sau legume pline de pamant, alimente negatite (deci crude, perisabile).
Pastrati ustensilele de bucatarie curate, spalati-le bine, inlocuiti des si spalati prosoapele de bucatarie, buretii de spalat vase. Plansele de tocat: de spalat si dezinfectat cu clor inainte si dupa preparare.
Spalati fructele si legumele, consumati produsele imediat dupa ce le-ati gatit,
Gatiti in profunzime toate alimentele crude sau putin gatite, (carnea, pestele,mezelurile proaspete, crude).
Sper ca nu v-am innebunit! Gata , nu va mai bombardez!
Mult curaj, sarcina usoara tuturor, si si copilasi frumosi si sanatosi! Cand aveti o nedumerire, dati o cautare pe internet! De pilda pt vitamina A, eu am dat cautare, am citit cu atentie (ca nu intelegeam de unde "isteria" cu vitamina A)si am gasit pasajul cautat pe un site medical. Pupici viitoarelor mamici!
Michaela
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by try
Cea mai incerta sursa ramane taranul roman, adica gaina de la mama din gradina pentru ca p-aia nu se chinuie nimeni s-o testeze.
d-aia e frate asa de buna!
sa nu te iei de tzaran, try, ca te iei de mine
pai nu ajung io in romania si il pup in bot pa tzaranu roman: acolo un poulet de grain autentic, un ou adevarat! o branza cum nu mai zic ca nu gasesti in canada...
discutie intre mine si sotul meu, azi-dimineata: (eu mananc ca de obicei branza cu rosii)
-rosiile astea sunt mai scumpe ca de obicei?!
-nu, de ce?
-au gust de rosii!!!
-pai le-au bagat niste gust de rosii suplimentar!
(nu stiu daca sesizati umorul involuntar, faza e pe bune si e extrem de reprezentativa pt manacarea asta "occidentala")
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
gandacelu spune:
plus ca daca te gandesti ce hormoni baga astia in mancarea de supermarket, pai tzaranu roman e "parfum"!!!
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by Jasmine
Si mai terminati cu capsunile alea ca m-ati omorat.Mi s-a facut o poftaaaaaa.....
si mieeeeeeeeeeeeeeeeeeee! si le-am mancat pe toateeeeeeeeeeeeee! am intrat in sevraj!
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
gandacelu spune:
samsara, 1000 de
uite, fetelor, samsara mi-a dat dezlegare la ficatel! am zis ficatzel, nu ficatzoi nu dati cu paru!
deci asa e, cum am citit si eu, vitamina A se gaseste si in unt si in smantana... totul e periculos pe lume! (parafraza dupa floare albastra!)
tot ce e bun pe lume e ori ilegal, ori imoral, ori ingrasa! (murphy)
as adauga: ori contine vitamina A, ori contine mercur, ori contine carne de pui, ori maioneza... aaaaaaaaaaaaaaaaaa!
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=8697&cid=5405
oz spune:
quote:
Originally posted by Samsara7
Ce este toxoplasmoza ?
Este o infectie provocata de un parazit care se gaseste la cea mai mare parte a mamiferelor si mai ales la pisici. Pisicile care mananca soareci si alte rozatoare sunt cel mai adesea infectate, dar si cele domestice ! Infectia se produce prin contactul cu excrementele pisicii infectate (in momentul curatarii de pilda a « toaletei » sale) ! Sau cu solul, iarba in locurile unde pisicile si-au facut nevoile. Aceasta iarba ingerata si de alte animale, le poate infesta pe cele din urma.
Mai mult de 75-85% din adulti sunt asadar seropozitivi, avand contact cu pisicile (deci au dezvoltat anticorpi impotriva bolii).
Da-mi voie sa corectez aiurelile de mai sus:
- pisica este SINGURA gazda intermediara pentru toxoplasmoza
- pericolul din partea pisicii sunt fecalele MAI VECHI DE 24 ORE, inainte de asta oochistii nu sunt infestanti, e greu de crezut ca cineva tine fecale de pisica in casa mai mult de 24 h si abia apoi umbla cu ele
- pisica elimina oochisti de toxoplasma pe o perioada foarte scurta (cateva zile) dupa care, daca nu intervine reinfestarea se opreste
- cantitatea de oochisti din fecale este foarte mica, ca sa fie periculos ar trebui ca persoana respectiva sa 'consume' din ele
- adevarata sursa de infectie pentru oameni sunt gazdele intermediare, adica animalele pe care le mancam, la acestea chistii se gasesc in cantitati FOARTE MARI in musculatura (carne)
- procentul din populatie care este pozitiva la toxoplasma variaza mult in functie de obiceiurile culinare si nu in functie de numarul de pisici cu care au avut contact.
Deci,
- feriti-va de pisici si mai ales de fecalele lor, dar nu e cazul sa exagerati. Daca aveti pisica nu o hraniti cu carne cruda, in felul acesta evitati infestarea ei.
- NU consumati carne care nu este bine preparata, riscul este prea mare
try spune:
Uite ca fetele au fost mult mai informate ca mine si v-au spus cum e cu toxo si cu plasmo . Am zis si eu ca daca e asa nociv, carnea e testata astia si de toxo, da' acu' imi dau seama ca daca e inofensiv pentru adulti, nu vad de ce-ar testa astia DOAR pentru femeile gravide. M-am dat si eu desteapta mia devreme, va rog sa ma scuzati.
Gandacel, pai io ziceam de animalele din curtea lui badea Ion nu ca n-ar fi gustoase (nu-mi aduce aminte ce supa de pomana facea bunica la tara, cu taitei de casa, hhhmmmmm), ci ca prezinta pericol mai mare de infectie cu diverse, ca pasaretu' din curtea de la tara nu e testat de nimic. Din animalele-alea mai mari, porcu', vaca, in mod normal se duc mostre la veterinaru' din sat ca sa obtii aprobabea ca e bun de mancat, dar cati fac asta (daca taie animalul pentru consum propriu)? Nu vorbesc aici de toxo si de listeria, ci de altele ce le poti "imprumuta" de pe la curtea omului.
Noi luam rosii de la Costco, d-alea mai micute (nu vorbesc de alea cat cireasa) si cu codite verzi. Sunt gustoase ca rosiile din gradina bunicii. Dupa restul nu ma omor nici eu. Da' ce, gandacel? In Romania ai numai rosii bune la gust? In extrasezon tot d-astea de aici cam gasesti.
Si mai termianti cu capsunile-alea ca mi-e o greata de mor...
13 sapt DNP 1 nov.
Samsara7 spune:
Draga Oz, iti multumesc pt calificative! Sa stii ca nu imi permit sa arunc aiureli decat dupa ce m-am documentat inainte. Nu m-am gandit insa ca e necesar sa fac un curs aprofundat despre toxoplasmoza, ci doar sa dau o idee generala. Si eu pot explica despre oochisti si asa mai departe! Daca citesti insa "'aiurelile" cu atentie vei vedea ca nu ai facut o analiza prea atenta a frazei. Nu am spus ca pisica nu ar fi gazda ( e in parte adevarat, caci sunt gazde toate felidele, adica toate mamiferele carnivore care se hranesc cu rozatoare infestate). Pisica e principalul pericol pt femeile insarcinate stiind ca este un animal de casa, adoptat de multe familii
. E la fel de adevarat ce spui despre faptul ca excrementele pisicii nu pot fi periculoase decat daca sunt mai vechi de 24 de ore. Da, e normal sa cureti de fecale ladita in care pisica isi face nevoile, inainte de 24 de ore. Dar nu mi-e jena sa iti spun ca de pilda eu tin ladita pe terasa, fiind umpluta cu niste graunte minerale absorbante . Si mi s-a intamplat, din diverse motive pe care nu stau sa ti le explic, sa arunc produsul acesta si dupa 24 de ore(e de fapt prevazut sa tina mai multe zile,). Si oricat ma chinuiesc, tot raman cateva mici fecale ascunse, asa ca sa nu imi spui ca nu pot fi expusa riscului oricate masuri de siguranta iau.
Si daca gazda e unica pisica cum spui tu, cum se face ca mai jos vorbesti despre o sursa de infectie prin gazdele intermediare?
"adevarata sursa de infectie pentru oameni sunt gazdele intermediare, adica animalele pe care le mancam, la acestea chistii se gasesc in cantitati FOARTE MARI in musculatura (carne)"
Si ele cum s-au infectat?
In fine, nu mai intru in dezbateri pe tema aceasta! Ma voi abtine de la sfaturi necerute, si sa mai spun prostii si aiureli. Oricum daca esti mai documentata, nu te impiedica nimeni sa ma corectezi politicos.
Cu bine!
Michaela
oana cretu spune:
Sa stii, draga oz, ca eu azi am fsot la dr si mi-a zis sa evit contactul cu pisica, si mai ales cu cutiuta unde isi face nevoile, caci este foarte periculos, riscand sa-mi transmita aceasta boala, toxoplasmoza.
oana si bb din burtica
"Si maine mai este o zi..."
http://community.webshots.com/user/oanacretu..."
crinuta spune:
Eu nu inteleg de ce nu putem manca ficat. Mie tocmai mi-a fost recomdandat, deoarece in urma analizelor facute am o usoara anemie.
Acum ce fac? Dupa cine ma iau?
Crinuta si puiutul mic