pentru iubitorii limbii romane
Raspunsuri - Pagina 4
ralucami spune:
Fetelor sa o luam incetisor si pe rand. Deci la piept Saphir eu stiu asa PIEPT / cu pluralul PIEPTURI cand are senul de torace (in cazul oamenilor , a animalelor).Apoi PIEPT cu pluralul PIEPTZI atunci cand te referi la partea din fatza, a unui obiect de imbracaminte. La vb "a aseza" conjugarea este in felul urmator: eu asez, tu asezi, el/ea aseaza, noi asezam, voi asezatzi, ei/ele aseaza. Cacao nu are cum sa fie cacofonie. Cacao este un cuvant de sine statator, in timp ce cacofonie se considera o asociatzie sau repetare de sunete discordante. Stiu ca nu se accepta o cacofonie chiar si atunci cand se pune virgula. Ea poate fi evitata prin urmatoarea formula: precum/ca si /intocmai +dativ. Fetelor eu asta stiu,cu atat am reusit sa imi aduc si eu aportul. In caz ca am gresit cu ceva va rog sa ma corectatzi si sa ma... iertatzi![]()

Hai noroc si sanatate- ca-i mai buna decat toate!
Adela99 spune:
Multumesc ralucami
Pot sa continui cu micile mele indoieli?
Azi (de fiecare data cand ma apuc sa scriu ceva, mai imi apare o nelamurire: azi-astazi, sant corecte amndoua?) am citit undeva ca e diferenta intre dialect si grai. Eu sincera sa fiu (cu toate ca mi-e rusine sa-mi recunosc ignoranta, dar n-am de ales daca vreau sa ma destept ![]()
)am folosit intotdeuna grai ca si voce, vorbire. Ex:ce frumos graiesti, da' ce grai ai, samd. Dialect am crezut ca e: dialect ardelenesc, moldovenesc, samd. Si azi am citit ca grai e de fapt dialect (asa cum il foloseam eu) si dialect e aromana, dacoromana, samd. Cine ma poate lamuri?
"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga
conchita spune:
quote:
Originally posted by Lauraa
Cum este corect?
Am luat marul DUPA raft.
sau
Am luat marul DE PE raft.
???
Dupa capul meu mic, a doua e corecta.
amandoua sunt corecte, depinde unde a cazut marul :))
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by Lauraa
Cum este corect?
Am luat marul DUPA raft.
sau
Am luat marul DE PE raft.
???
Dupa capul meu mic, a doua e corecta.
amandoua sunt corecte, depinde unde a cazut marul :))
n-as zice....
eventual "am luat marul DE dupa raft !"
Corect ar fi "am PUS marul dupa raft"
conchita spune:
quote:
Originally posted by OtiliaLia
n-as zice....
eventual "am luat marul DE dupa raft !"
Corect ar fi "am PUS marul dupa raft"
greseala mea ca, de lene, n-am mai scris si restul, intentia era de gluma, oricum n-a fost reusita.
descintec spune:
quote:
Originally posted by Adela99
Multumesc ralucami
corect: sa continuu
D.
Adela99 spune:
quote:
Originally posted by descintecquote:
Originally posted by Adela99
Multumesc ralucami
corect: sa continuu
D.
Multumesc! Inca o problema eliminata. Incetul cu incetul....
"Un om nehotarat ajunge la fiecare pas pe pragul unei alternative, adica in situatia de a vedea ca este intr-adevar o fiinta libera. Un om hotarat este lipsit de acest neajuns."
Lucian Blaga
elara spune:
Buna, fetelor.
Ma bucura ca subiectul acesta (nascut in primul rand la initiativa Adelei - sa nu te superi ca renunt la 99, dar imi place mai mult asa si sigur nu te cionfunda nimeni: nu-i asa, fetelor?)are un real succes cu atat mai mult cu cat aflu ca nu este prima initiativa de acest gen.
Regret ca nu am mai putut intra ieri pe net sa fiu aici cand voi ati postat atat. Am citit cu mare nerabdare toate mesajele voastre si cu real interes.
Acum, sa-mi dau si eu cu parerea pe scurt ( care coincide cu a unor dintre voi). Corecte cred eu ca sunt urmatoarele formulari:
- nu mai am decat/am doar
- marul de pe
- el/ea/ei/ele aseaza
- el/ea/ei/ele sa aiba
- mi-ar placea
- cat despre pluralul la "piept" si "continuu" (forma care mie imi pare a fi mai mult a adeverbului) sau "continui" (cum imi pare a fi corect pt. indicativ, prezent, p I, sg.) nu ma pronunt inca fiindca nu sunt sigura, dar am sa verific acasa, ca am un dictionar de dificultati gramaticale.
Am sa mai fac cateva mici atentionari fara sa numesc pe cea in ale carei mesaje am gasit formularile eronate, fiindca dorim sa invatam nu sa ne aratam una alteia ce lipsuri mai avem.
1. Forma corecta a verbului "a scrie" la indicativ,prezent, pers a II-a, sg. este "scrii" nu "scri".
Si 2. - corect este "imi mai" nu "mai imi".
Si acum, as mai aduce in discutie alte doua situatii care nasc controverse.
1. - Adjectivele "roz" si mov" sunt defective de plural. Asadar nu exista forma la plural a acestora indiferent de substantivul determinat. Singura forma admisa si corecta este aceea a substantivului "roza" (sinonimul pentru "trandafir") care are pluralul "roze" (trandafiri).
Adjectivele "roze" si move" nu exista!
2. - Formularea "prietena care ( asdar in forma de nominativ sau mai rau in acuzativ "la care") i-am dat cartea ieri" este gresita desi am auzit-o des in diverse exprimari similare.
Corect este "prietena careia i-am dat cartea ieri" ( forma de dativ - cui am dat cartea? .
Va pup pe toate. 
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca
pisi-pis spune:
fetelor pentru subiectul asta nemaipomenit!
quote:
Originally posted by elara
am sa verific acasa, ca am un dictionar de dificultati gramaticale.
Elara, ce dictionar este acesta? Sunt interesata sa cumpar ceva de acest gen.
elara spune:
Abia acum am remarcat ca in discutie era forma de la modul conjunctiv, prezent a verbului "a continua". Insa oricum acesta se construieste cu forma de indicativ, prezent si conjunctia "sa". Deci parerea mea inclin sa o pastrez dar nu ma pronunt inca definitiv.
O zi buna si wk ( offf jargoanele astea
imi cam plac si mie unele ) placut tuturor. 
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca