Cioran: un nebun ?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Nu cred ca s-a sinucis careva din cauza scrierilor lui Cioran. Si, daca prin absurd, ar fi asa, Cioran e doar un pretex, adevarata motivatie se gaseste in cel in cauza, care s-a agatat de ce a citit ca sa isi justifice propria nefericire si neputinta.

Scrierile lui mi se par veridice, sunt trairi autentice, duse la extrem. Il admir pentru capacitatea de a-si analiza starile de disperare, cu luciditate si profunzime. Cartile lui sunt ca niste calatorii in abisurile constiintei.

Nu ma deranjeaza ca e misogin, asta e el, il iau ca atare. Dar oare chiar e misogin? Ma intreb cat adevar e in ceea ce scrie el despre femei.
De exemplu:
"De ce sīnt femeile mai fericite decīt barbatii? Din cauza ca la ele gratia si naivitatea sīnt incomparabil mai frecvente decīt la barbati. Desigur, nici ele nu sīnt scutite de boli si de insatisfactii; dar aici vorbim de sentimentul care predomina. Gratia naiva a femeilor le transpune īntr-o stare de echilibru superficial, care niciodata nu poate duce la tragedii consumatoare sau la īncordari periculoase. Femeia nu risca nimic pe planul spiritual, fiindca la ea dualismul dintre spirit si viata are o intensitate antinomica mult mai redusa decīt la barbati. Sentimentul gratios al existentei nu duce la revelatii metafizice, la viziunea realitatilor esentiale, la perspectiva ultimelor clipe, care te fac ca īn fiecare moment al vietii sa traiesti ca si cum n-ai mai trai."
E asa? Nu-i asa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

[quote][/quoteeu nu cred ca el poseda o cunoastere reala a femeii...femeia pe care el o cunoaste este una virtuala, personaje din epoca sau literatura, ...personal, nu a cunoscut Femeia cu ceea ce presupune ea de la viscere la trairi...omite astfel , in necunostiinta de cauza, sa vada ca poate Femeia e cea care poseda adevarul ontologic si a carei putere de a trece peste starile depresive,se datoreaza miracolului pe care il traieste:de a putea da viata!lalaiala agonizanta intre a fi si a nu fi este o stare de purgatoriu...faptul ca barbatii (dupa parerea lui) aleg Infernul dupa parerea mea nu ii face mai nobili..noi nu suntem Hercules sa avem puterea de a alege intre latura divina si latura telurica,noi suntem Lut, insa Lutul ales...NU ales pentru nemurire ,ci ales,daruit cu o capacitate unica :de a gandi...revenind insa, avem iluzia alegerii...
insa nu avem puterea necesara sa facem alegeri la nivel transcedental.
Si atunci,cine e mai profund: barbatul(in acceptia lui Cioran ,precizez) care agonizeaza sau femeia care vede inutilitatea situatiei,(trece prin ea) dar VEDE dincolo,vede lipsa solutiei in aceasta criza...
Discutia e lunga...sunt multe puncte de vedere de acoperit..eu una l-am iubit pe Lucian Blaga ,care marturisea onest:Ani de-a randul filozofii (..) au incercat sa gaseasca Adevarul(..)Eu unul ma bucur ca nu stiu,ca nu pot sa stiu ce sunt eu si lucrurile din jurul meu, pentru ca numai astfel pot sa proiectez un inteles....
imi cer scuze dar efectiv nu pot sa imi amintesc citatul exact..e superb! de aceea nu l-am pus in citat sa nu ii mutilez expresia...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by casandra
E asa? Nu-i asa?

ei, nu zau!! daca feminismul a aparut acu doo sute de ani asta nu inseamna ca pana atunci femeia nu s-a exprimat spiritual ca nu a fost cunoscuta in lume decat foarte putin, asta e altceva. pot sa iti dau o lista imensa, dar cred ca o ai si tu- te tot admir pe forum pentru instructie si inteligenta- cu femei creatoare in a caror opera zbuciumul spiritual este cel putin egal cu al marilor ganditori barbati.
despre echilibru, fie si superficial, nici nu poate fi vorba! femeia si echilibrul constituie o contradictie in termeni! sa nu uitam ca, influentate de hormoni in mare masura, suntem victimele "starilor" fluctuante atat pe planul sentimentelor, cat si al spiritului. no, ca o zisei :) pe langa asta, responsabilitatile femeii in lume poate ca nu tin asa de mult de macro (desi in ultimele decenii..hehehe), dar micro ala care ii sta povara pe umeri o tine intr-o neliniste existentiala permanenta. sigur, nu publica nush ce Caiete in care sa-si noteze nelinistile date de diversificare, de primul partz al copilului, de toanele barbatilor din viata ei,de disperarile cotidiene etc. pentru ca are modestia spirituala sa si le tina pentru ea. Cioran a facut-o, cu toate ca n-a avut nimic de spus despre nimic, nici o idee noua, nici o stare inca neincercata, nici o solutie izbavitoare sau nu pentru destinul omenirii pe care si l-a asumat ca critic in scrieri. este un pastisator marunt al marilor ganditori. ca de suflet nici nu se pune problema, a fost gol si asta a si lasat in urma: o marturie a vidului personal impestritat cu fraze pompoase despre ceea ce ar fi VRUT sa simta, dar n-a fost capabil. numai un imbecil poate dispretui o femeie in esenta ei. numai un badaran in spirit ca cioran se poate mandri cu ura si dispretul asta fata de femei...si oameni, in general.

cat despre sinucideri, promit sa-mi fac timp sa caut date, caci faptul este de notorietate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

conchita,sint si eu interesata daca exista documentat ceva in privinta sinuciderilor din cauza scrierilor lui Cioran..da-mi voie sa fiu un pic susceptibila.
Sint de acord cu ideea ca Cioran poate fi un "pretext",dar nu il putem acuza ca e un "criminal".
Sper ca putem continua discutia despre Cioran fara sa "incingem" prea tare spiritele..pentru ca daca o facem,,cred ca ii dam multa satisfactie

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Rayuela
Sper ca putem continua discutia despre Cioran fara sa "incingem" prea tare spiritele..pentru ca daca o facem,,cred ca ii dam multa satisfactie

ce spirite incinse vezi tu aici? eu mai "la rece" de-atat chiar nu ma pot exprima :))

Mergi la inceput

conchita

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Rayuela

conchita

adica ce vrei sa spui? ca nu poti sa il apreciezi pe cioran drept "imbecil" fara sa ti se miste nici un muschi de pe fata si fara sa transpiri de iritare? da' crezi ca el cand a bolborosit toate chestiile alea despre femei, romani etc, o fi dat pe rascoale de sentimente? ca tocmai asta e "point'"-ul meu: uite ca poti sa pretinzi ca ai sentimente cand nu le ai. si eu n-am nici unul fata de cioran in afara de cel pomenit initial: dezgust. hai ca va las sa-l laudati ca am monopolizat scena si nu-i politicos :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Conchita, multumesc pentru aprecieri. Admiratia este reciproca.

Nu mi-a inspirat niciodata incredere deplina parerea unui barbat despre femei. Aceleasi indoieli le am si pentru parerile femeilor despre barbati. Intotdeauna cand emitem o judecata, ne raportam la noi, la sisitemul nostru de valori. O femeie vazuta prin ochii unui barbat... Barbatul se stie pe el, incearca si el sa o potriveasca pe ea cu ceea ce stie el. Unde nu poate, da cu presupusul, are in fata necunoscutul, asa cum spunea si Blaga, proiecteaza un inteles. Una peste alta, e o privire din afara. Uneori, ca sa intelegem mai bine, trebuie sa ne distantam. Cu greu o femeie se poate distanta de ea insasi. Si atunci, perspectiva barbatului ne ajuta sa ne cunoastem mai bine.

Ca sa cunoastem pe cineva cu adevarat e bine sa luam referinte si de la prieteni si de la dusmani. Nu vor fi impartiale, dar te ajuta sa iti faci o imagine.

Laura, mi-a placut tare mult viziunea ta asupra femeii. Femeia e creatoare, e cea care da viata. Asta e un miracol la care un barbat nu are acces. Poate ai dreptate, de aici isi ia femeia puterea de a-si depasi depresiile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

carevasazica diferenta dintre Conchita si Cioran este ca Cioran pretinde sentimente adinci care's in fapt fake, iar conchita pretinde detasare cind de fapt se infierbinta?
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

conchita,nu te grabi sa ataci un amarit de zimbetinofensiv,respectiv:...cu o intreaga artilerie!!
Personal nu am sustinut ca-l iubesc pe Cioran,de laudat nici vorba!!
Dar chiar daca m-as numara printre cei care il plac..la urma urmei..avem dreptul fiecare la o opinie personala..nu?Ar fi ingrozitor de trist daca toti am fi..de acord.

Mergi la inceput