Mandrie si prejudecata

Mandrie si prejudecata | Autor: Donia

Link direct la acest mesaj

Ati citit cartea? V-a placut? Cat de tare? Cat de putin? (va rog, nu-mi raspundeti la ultima intrebare, nu as putea suporta...)

Este una dintre cartile mele preferate, o recitesc in fiecare an, de cateva ori, asta cam de 10 ani incoace. De fiecare data cand se termina imi pare rau, parca regret ca nu mai pot "trai" si eu acolo.
Intr-una din noptile trecute nu puteam sa adorm si m-am trezit recitand (in gand) scrisoarea pe care dl. Darcy i-a trimis-o Elizabethei dupa ce a cerut-o de sotie prima oara. "Nu va nelinistiti, doamna, la primirea acestei scrisori, de teama ca ea ar putea contine o repetare a cererii care aseara v-a nemultumit atat de mult..." (sau pe aproape)

Am citit prima oara cartea pentru ca era serialul la televizor, se transmitea o data pe saptamana si dupa primele doua espisoade mama mea nu a vrut sa-mi spuna cum se termina, dar mi-a spus ca pot citi cartea, daca vreau sa aflu mai multe. Aceasta este povestea dependentei mele...

Dar nu-mi pare rau, normal, mi se pare ca m-a invatat atat de mult despre onoare, caracter, PREJUDECATA, demnitate... si multe alte lucruri bune. Ma bucur ca am crescut cu un astfel de "Indreptar pentru tinere fete".

M-ar interesa si parerea voastra, dar aveti grija, iubesc cartea asta ca pe copilul meu (desi nu am nici un merit)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Banti spune:

Ei, nu pot sa spun ca am citit-o de atit de multe ori ca tine, dar
mi-a placut si mie. Prima oara am citit-o dupa ce am vazut filmul la tv in perioada comunista, apoi am recitit-o in adolescenta si apoi in timpul facultatii a trebuit sa o iau iarasi la rasfoit ca o aveam de studiat la cursul de literatura engleza, asa ca am citit-o in original. O am si in biblioteca. Mie in general imi place ce au scris surorile Bronte.
Cind eram copil ma visam maritindu-ma cu Mr Darcy sau cu un tip ca el, desi la inceput mi s-a parut tare nesuferit si arogant, dar apoi mi-am dat eu seama ce barbat sensibil si gentleman desavirsit era :-)
Tinind cont de epoca in care a fost scrisa, eu cred ca e o carte buna si, da, poti invata multe despre onoare si caracter din ea, insa ma intreb citi o mai citesc astazi. Ca nu cred ca tinerii de azi se mai inghesuie, din pacate, sa citeasca o astfel de carte.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

Doina, si mie imi place "Mandrie si prejudecata". Dar dintre cele doua surori eu o prefer pe Emiliy, e mai aproape de sufletul meu. "La rascruce de vanturi" e una din cartile pe care le iubesc cel mai mult. "O carte pagana, plina de obsesia cruzimii si a dragostei, care intrece cele mai bune carti ale lui D.H. Lawrence atat in senzualitate cat si in anvergura; o creatie a pasiunii navalnice, dar si o opera de mare rigoare intelectuala" (A. Dworkin)

e musai sa plec, dar promit sa ma intorc sa mai vorbim despre cartile surorilor Bronte

D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

m-ati uns la suflet si promit ca in curand am sa le recitesc. Mi-au placut amandoua foarte mult. Am vazut si filmele, si citatul din scrisoare m-a facut sa-mi retraiesc acea atmosfera si emotiile personajelor. Da, trebuie sa le recitesc! deja ma vad traind in alta epoca. Nu stiu daca mi-ar place, de multe ori m-am intrebat cum puteau femeile sa traiasca doar in umbra barbatilor, fara alta ocupatie decat casa si copiii. Unele dintre ele, f inteligente de altfel, isi asumau pozitia de "prostute" ca nu cumva sa ramana nemaritate si in felul asta sa fie blamate de societate.
Niciodata nu am citit o carte decat 1 singura data, oricat de mult mi-a placut, dar astea cred ca le iau din nou la rasfoit.

Un Paste Fericit!
Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

o carte minunata..bineinteles.Alaturi as pune "La rascruce de vinturi","Pe aripile vintului"(cred ca am citit-o de 10-15 ori,basca am vazut filmul de tot atitea ori),"Jane Eyre".
O romantica incurabila

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Da, foarte frumoasa carte. Credeam ca numai eu si sora-mea avem obsesii la carti, eu cu Mandrie si Prejudecata, ea cu Jane Eyre.
Dintre ecranizarile celor doua carti care vi s-a parut mai reusita? Mie personal imi place mai mult Mandrie si Prejudecata, acum e drept ca si cartea imi place mai mult, deci probabil ca sunt subiectiva.

Corina

Mergi la inceput

Corina,eu am vazut mai multe ecranizari dupa jane Eyre dar numai una dupa Mindrie si prejudecata..ai idee,or fi mai multe ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabrianah spune:

hei, ce vreumuri!..
jane eyre a fost prima carte pe care am citit-o din colectia aia de "dragoste", mama mi-a dat-o sa o citesc,cred ca aveam vreo 13-14 ani..si tin minte ca mama ma tot striga sa vin sa spal vasele, dar eram atita de "prinsa", ca si in timp ce spalam o intrebam pe mama :"da de ce o mai tine pe nebuna aia in pod?! numai pentru ca brodeaza frumos?!?!" :):)
Am citit si mindrie si prej. si mi-o placut f. mult, o citisem de mai mutle ori decit pe jane, ca era si mai faina si mai subtire..
Bunica prietenei mele, tanti Mariti, citea cartea asta la peste 80 de ani si i se parea la fel de fermecatoare. era o romantica incurabila,era o scumpa. Citea si Dostoievski la aceeasi virsta, spre deosebire de noi, "nepoatele , care toceam cursuri...
Ma gindesc cu bucurie la virsta aia, in care savuram replici din romane...acuma citesc carti mai reale.. despre copii, educatie, disciplina, jocuri, si tot asa..si carti de bucate..am colectie

ana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Pt.Rayuela

Eu am vazut doar o ecranizare dupa Jane Eyre si doua dupa Mandrie si Prejudecara. Din cele doua mi-a plcaut mai mult una in care Darcy era Colin Firth.

Uite ce-am gasit:
Ecranizari:

1. "Pride and Prejudice" (1995) (mini)
2. Pride and Prejudice (1940)
3. "Pride and Prejudice" (1980) (mini)
5. Pride and Prejudice (1967) (TV)
6. "Pride and Prejudice" (1952) (mini)

Ecranizarea de care zic eu e cea din 1995.

Corina

Mergi la inceput

Cricor multumesc!!Chiar nu aveam idee ca sint atit de multe ecranizari..eu am vazut-o numai pe cea veche..cred ca cea din 1940!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:
Nu stiu daca mi-ar place, de multe ori m-am intrebat cum puteau femeile sa traiasca doar in umbra barbatilor, fara alta ocupatie decat casa si copiii. Unele dintre ele, f inteligente de altfel, isi asumau pozitia de "prostute" ca nu cumva sa ramana nemaritate si in felul asta sa fie blamate de societate.

Cristina, e chiar interesant ca ai spus asta. Jane Austen, autoarea cartii "Mandrie si prejudecata", nu a fost apreciata nici ea la vremea ei, doar din cauza ca era femeie si barbatii vremii nu credeau ca femeile ar trebui sa se expuna publicand. Sau se credea ca a castiga bani din scris nu este o trasatura feminina si faceau tot ce puteau pentru a impiedica asta.
Cand Jane Austen si-a trimis prima data cartea pentru a fi publicata, nu a fost acceptata. Cativa ani mai tarziu i-a schimbat titlul in cel actual si a avut succes, chiar daca nu si financiar. A castigat in total cam 25000 lire sterline din cartile ei, mult pentru o femeie in acea perioada, dar foarte putin comparativ cu un barbat.
Si cel mai rau imi pare ca Jane Austen nu a cunoscut marea dragoste, nu a fost casatorita, desi a surpins toate tonurile si nuantele acestui sentiment.

Filme eu am vazut vreo 3, unul artistic cu Laurence Olivier in rolul lui Darcy, dar filmul nu pastreaza chiar fidel linia cartii.
Apoi am mai vazut doua ecranizari facute de BBC, prima prin '82-'83, parca, iar ultima cea cu Colin Firth care si mie imi place cel mai mult, drept pentru care o prietena buna mi-a facut cadou casetele video cu filmul.

Mie imi place epoca aceea pentru ca ma vad traind in locul Elizabethei (niciodata in locul servitoarei sau menajerei) si visez cu ochii deschisi cum ar fi sa am timp sa citesc, sa ma plimb, sa calaresc, sa studiez pianul sau pictura, sa brodez... Vise... Cred ca de aia recitesc atat de des cartea.
In plus mie imi plac valorile, manierele si obiceiurile acelei perioade, se punea pret pe conversatie, curtoazie, replici "fine", onorabilitate, virtute, etc.
Imi mai place si cum Jane Austen surpinde "capriciul si inconsecventa", ipocrizia si prostia, cateodata rad singura in pasajele cu varul Collins si Lady Catherine de Bourgh.

Mergi la inceput