Viata in Germania (5)
Raspunsuri - Pagina 5
peca spune:
quote:
Voi ce stiti? In Germania care e treaba? Dupa casatorie, care sunt procedurile ce trebuie urmate pentru a obtine rezidenta, cetatenie???
daca te casatoresti cu un cetatean german, primesti viza de sedere pe un an(la inceput) si apoi pe 2 ani, fiindca dupa 3 ani ai dreptul sa iti faci cetatenia germana, daca renunti la cea romana, sau daca nu vrei sa renunti la cetatenia romana atunci primesti viza definitiva de sedere.
drepturi: ai aceleasi drepturi ca sotul tau(dobandite normal prin el), mai putin de a alege;
dreptul de munca il primesti de la inceput, fie neliminat fie limitat
daca te casatoresti cu un cetatean cu domiciliul stabil in germania, ai dreptul la cetatenie sau viza de sedere devinitiva(asta depinde de tine ce alegi, ce iti convine), dupa 5 ani de sedere aici(tu, nu cel cu care te casatoresti), si drepturi,..doar drepturile pe care le are si el.
dreptul de munca il primesti dupa 2 ani de sedere*
astea sunt in bayern,
*dupa noile legi din 2002
peca spune:
ah, am uitat asa spun legile..dar cand ajungi sa lucrezi cu ei mai bine cu capul de bereti
cazul meu:
venita aici in noiembrie 2001, sotul: inca cetatean roman cu dreptul de sedere definitiv, sta aici de 9 ani, nu si-a facut mai repede cetatenia germana fiindca nu a vrut sa renunte la cea romana
am venit, m-am dus m-am ameldanit la primarie apoi merg la arbeitsamt; si imi spun: dreptul de munca il primesc numai daca imi gasesc de lucru, sau daca nu vreau sa lucrez, il primesc automat dupa 2 ani de sedere
in vara 2002, ma duc la ei ca mi-am gasit loc de munca...si , pai sunt legi noi, si pe baza faptului ca sunt multi someri, acum trebuie sa astepti 2 ani ca sa primesti dreptul de munca
in 2001 merg la landratsamt....imi pune viza pe 1 an, si imi spun ca in urmatorul an o primesc pe 2 ani, fiindca dupa 3 ani, pot sa imi fac cetatenia
in 2002 cand merg la ei, imi pun tot pe 1 an, fiindca intre timp sotul si-a depus dosar pt. primirea cetateniei, si ca intru la alte legi,...ii intreb ce alte legi: cica am dreptul la cetatenie dupa 3 ani, ii lamuresc ca asa mi-au spsu si in 2001, da cica...da..dar atunci erau niste legi...si acum dupa legile noi..daca el/ea nu e cetetean german astepti 5 ani...
la enervez si ii intreb eu ce treaba am cu legile din 2002, cand eu am venit aici in 2001 si intru la legile acelea, im spun ca logie eu am dreptate dar nu si practic
apoi ii intreb asa:
daca as fura o paine si m-ar inchide pt. 2 ani, dupa ce as face 1 ani si 9 luni de inchisoare..ar veni legi noi care ar spune ca cei care au furat o paine sunt de acum condamnati la 4 ani,..eu la ce legi as intra....." si imi raspund: legal 2 ani, practic...discutabil...apoi a urmat un sir de adjective tare dragute la adresa lor, la care ma-au lamurit: ca auslendar joc eu cum canta ei si nu invers! - (asta cam asa ar suna pe romaneste)
si daca vreau sa se aplice si pt. mine toate legile cum sunt scrise..sa imi fac cetatenia germana (asa asa mi-au spus-o) si apoi m-au lamurit ca oricum o sa viu toata viata mea defavorizata prin simpul fapt ca mi-am dobandit cetatenia si nu m-am nascut cu ea!
Irinusha spune:
quote:
Originally posted by peca
.... la care ma-au lamurit: ca auslendar joc eu cum canta ei si nu invers! - (asta cam asa ar suna pe romaneste)
si daca vreau sa se aplice si pt. mine toate legile cum sunt scrise..sa imi fac cetatenia germana (asa asa mi-au spus-o) si apoi m-au lamurit ca oricum o sa viu toata viata mea defavorizata prin simpul fapt ca mi-am dobandit cetatenia si nu m-am nascut cu ea!
Bine ai venit in Germania!!!
Irinusha - cu minunea "surpriza" de 34+ saptamani din burtica
peca spune:
da mai irinusha, nu ma asteptam sa fiu tratata altfel, dar nici sa nu mi se spuna cu atat bataie de joc asa ceva. fiindca tonul cu care mi-a spus asta nu a fost altcumva decat flegmatic,
dar aste este, ne adaptam...ridicam barbia si mergem mai departe
ancuta06 spune:
peca. .
Mersi mult
Ancuta & Martijn, (24.10.2003)
http://community.webshots.com/user/Busch_family
Elena spune:
Fetelor, dragutelor, imi spuneti si mie daca se gasesc in Germania icre gata preparate ? daca da, cum se numesc ?
Cu drag,
Elena&Laura
alba spune:
quote:
Originally posted by Elena
Fetelor, dragutelor, imi spuneti si mie daca se gasesc in Germania icre gata preparate ? daca da, cum se numesc ?
Cu drag,
Elena&Laura
Draga Elena,
Tin minte ca mama a cumparat,anul trecut un borcanel de icre de la un magazin rusesc!
Prima oara nici nu am stiut ce sunt,aveau o culoare cam ciudata,erau roz bonbon,da erau icre icre,mama le-a mai pus un pic de ceapa tocata si gata au fost
Deci incearca la un magazin rusesc,poate stie cineva cum le zice la icre pe ruseste ???
&
Corina & Darian,tot mai nazdravan...(4 ani si 6 luni)
Mirunda spune:
Icre=Fischeier(salat)
Eu le-am vazut des la turc.
Pa!
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
tinatache spune:
Gospodinele, cum se face Spargel-ul? Am mancat udneva, mi-a placut si acu am luat sa fac sie u dar mi-am dat seama ca habar n-am! Am luat sa fac si sos olandez. Cred ca Spargelul tb doar fiert, nu? sau cum?
Un Paste Fericit!
Cristina
tinatache spune:
quote:
Initial creeata de Betty Boop
Buna, locuiesc in Germania, Frankfurt am Main si tocmai am aflat ca sunt insarcinata.As dori sa stiu ce au experimentat fetele din Germania, cum decurg pe-aici lucrurile inainte, in timpul si imediat dupa nastere, cum s-a comportat personalul medical fata de voi, care sunt conditiile in cazul unei asigurari medicale gesetzlich si tot ce credeti voi necesar de stiut.Multumesc!
acu' sa nu spuneti ca eu culeg mesajele de pe forum si le aduc aici, ca n-a fost ideea mea :)))
Betty, eu am nascut itnr-o clinica particulara dar avand asig. de stat. am stat 2 pers. in camera, uneori chiar am ramas singura ca ba pleca una, ba venea alta. Cine voia putea plati pt o cuseta cu 1 pat. Conditiile au fost super, din cate am inteles mai bune decat la spital (mi-a spus cineva care a tot fost prin spitale). Insa fiind o clinica micuta nu au statie de urgenta pt bebei. Asta inseamna ca daca Doamne fereste copilul are ceva il duce cu ambulanta repejor la o clinica specializata. Cum aici si asta este in centru diferenta ar fi fost de cateva minute. Oricum, cazurile de urgente sunt rare si ei reactioneaza prompt. Am avut si inca am mare incredere in dr. meu si de aceea m-am dus unde are el paturi ocupate. e unul din sefi si m-am dus la el la recomandarea cuiva de aici de pe forum, care a nascut tot acolo si tot f multumita e.
Am avut cezariana, pt ca si primul a fost tot cezariana si a fost cam repede si nici nu ma simteam prea bine in ultimele luni, aveam dureri in partea de jos, uterul era damblagit rau de tot. Nu am avut probleme, decizia a fost a noastra iar dr. ne-a sustinut. Copilul este ingrijit foarte bine, oriunde ai fi, spital sau Frauenklinik, cu asig. de stat sau particulara. Pai... nu mai stiuc e sa-ti spun, mai zi tu ce te-ar interesa. In ce zona stai?
Sarcina usoara!
Un Paste Fericit!
Cristina