Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) (3)
Raspunsuri - Pagina 15
Laura B spune:
Ira, stii si tu ca din salarii se mai platesc si impozite. Asa cum ai pus problema, cu salariu minim, clar o familie care traieste aici nu se poate considera multumita. Nu pentru ca ar muri de foame... Dar nici nu-si poate satisface micile sau marile placeri. Si ar trebui sa faca calcule mult prea stricte privind ceea ce cheltuiesc (adica cam asa cum fac marea majoritate a romanilor din Romania).
Noi avem mai mult, dar tot sunt "nemultumita". Pentru ca se poate si mai bine.
Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro
Ira spune:
quote:
Originally posted by oz
Nu stiu cum e in Canada dar eu am avut un soc cand am ajuns aici cu un copil mic si am vazut ca scutecele si laptele praf (exact acelasi pe care il foloseam in Ro) erau MULT mai ieftine. Din cei 500 aud pe care ii primeam pentru copil cumparam 4 cutii mari de lapte praf cu 15 aud/buc si 2 baxuri mari de scutece Huggies (cele mai scumpe) cu 35 aud/buc. Cu alte cuvinte cheltuiam 130 aud/luna cu lapticul si scutecele fara sa cumpar ce-i ieftin. Apoi mai cumparam cereale de amestecat cu lapte sub 2 aud/cutie, borcanele cu mancare, sucuri pentru copii, etc cam 50 aud, servetele ude de sters la fund, sampoane, alte produse 20 aud/luna. In total 200 aud din cei 500 pe care ii primeam de la stat.
Wooow, ce alocatie aveti voi, poate ma redirectionez spre Australia, acolo pe deasupra este si cald! Da, preturile sunt mai mici decat aici, intr-adevar, am vazut si cursul aud de curand. Aici unii cumpara scutece la bucata, jur, am vazut de "n" ori cum se cereau 2 scutece, de ex. Mai punea si vanzatorul mana pe ele fara manusa, brrrrr!
Ira spune:
quote:
Originally posted by Laura B
Ira, stii si tu ca din salarii se mai platesc si impozite. Asa cum ai pus problema, cu salariu minim, clar o familie care traieste aici nu se poate considera multumita. Nu pentru ca ar muri de foame... Dar nici nu-si poate satisface micile sau marile placeri. Si ar trebui sa faca calcule mult prea stricte privind ceea ce cheltuiesc (adica cam asa cum fac marea majoritate a romanilor din Romania).
Noi avem mai mult, dar tot sunt "nemultumita". Pentru ca se poate si mai bine.
Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro
Nemultumit poate fi si Bill Gates, asta nu e un etalon, dar voi, uite, ca traiti din 1 salariu, aici dintr-un salariu nu se poate trai.
Pupici Dianei!
Fratilor, hai sa incheiem subiectul ca nu ajungem la consens nici la judecata de apoi. Dinu sa traiasca, el vine repeta aceleasi chestii interminabile ca un disc zgariat care s-a blocat pe o propozitie si noi ii raspundem cu randul, cate o serie de emigranti la fiecare pagina. Canada, USA, Australia si Ro sunt egale, numai ca Romania este mai egala pentru unii decat restul, pleava.
gorjan spune:
Ira nu-ti da statul Canadian pensie sa stai tu unde vrei. Daca pleci ai 60% si daca nu stai macar 6 luni prin Canada nici atit. Cind incepi sa aduni tot ce ai de platit o sa vezi ca ajungi repede la 2000/ familie cu strictul necesar. Eu una nu imi permit sa cheltui 400/copil si sint doua salarii mai mari de 8/h. Pe aici pt inceput sau cind ai salariu f mic alocatiile sint substantiale dar cum incepi sa cistigi cit de cit le taie rapid. Nu sint 500/copil ca in Australia dar sint.
Eu una am incercat sa va dau ceva informatii dar daca credeti ca stiti voi mai bine nu va mai deranjez. M-as fi asteptat la niste intrebar mai la obiect dar se pare ca voi stiti deja tot.
Bafta si numai bine.
marimar spune:
Am inteles si eu ca scutecele si mincarea pentru copiii e mai scumpa in RO decit in NZ de exemplu, am vazut si cu ochii mei cind am fost si mi-a transmis recent si o prietena plecata in vacanta: borcanasele de mincare sint de cel putin 2 ori mai scumpe in RO decit in NZ.( aici borcanasele sint de la 70 centi-1,50 NZD bucata/120g iar in RO 3 NZD bucata. Pentru bebelusi, un pachet de 100 de scutece/nappies, din cele mai bune costa in jur de 40 NZD iar un pachet de 100 bucati pentru copii de 13-18 kg in jur de 60 NZD. Si asta cind nu sint reduceri.Baby cereals sint in jur de 2,30-2,80 NZD un pachet de 100-175 g. Lapte praf, din cel mai bun, in jur de 14 NZD o cutie de 900 g.
La hainute sint mereu reduceri, ca la orice altceva, la sfirsit de sezon poti sa cumperi lucruri la jumatate sau 75% din pret.
Exista asa ceva in RO?
Ma indoiesc !
Ira draga, nu-ti mai fa atitea probleme, important e sa nu ai asteptari mari pentru inceput, sa fii pregatita pentru orice, sa stii ca inceputul e greu si probabil nu vei gasi usor de munca sau in meserie dar cel putin exista posibilitatea de MAI BINE, exista o lumina la capatul tunelului si cu munca si putin noroc in 2-3 ani veti fi multumiti cu realizarile voastre. Pentru ca posibilitati de a avea o viata decenta exista, mult mai multe decit in RO !
14 sapt si
Laura _Oprescu spune:
just to Know pentru toata lumea:
in Canada, s-a schimbat legea emigrarii: ai voie sa lipsesti trei ani chiar si consecutiv( din cinci) pentru ca sa iti poti pastra rezidenta.Ca sa obtii cetatenia ,ai nevoie de trei ani ...
deci, nu mai e valabila conditia de a sta minimum sase luni in Canada ca sa mentii rezidenta..Legea s-a schimbat in 2002 parca in iunie...
Ira spune:
Astazi este zi libera in Ro, in cinstea intrarii noastre in NATO!
Laura, mersi pentru info, este bine de stiut!
Marimar, multumesc si tie de incurajari! Gorjan, nu trebuie sa te superi, si eu vreau sa stiu cat mai multe despre Ca, dar trebuie sa ne mutam la subiectul aferent, aici se pune problema daca e bine sa emigrezi sau nu. Bineinteles ca pentru cine are bani si suporta lipsa de civilizatie de pe aici si sistemul mai mult decat haotic, este f indicat sa stea. Cine a emigrat, are 3 optiuni, ori sa se simta bine acolo unde e si sa incerce sa se integreze, ori sa carcoteasca vesnic si sa atraga ori mila ori rasul celorlalti, ori sa se intoarca, ceeace este f onorabil, daca a realizat ca in Ro ii este mai bine.
Gorjan, nu stiu cum e cu pensiile in Ca, insa te invit, daca doresti, la sub. cu Canada, sa-mi spui daca tu acolo vezi pensionari jerpeliti care mananca numai paine, care nu au bani de medicamente, care sunt prost imbracati, etc, asa cum sunt majoritatea pensionarilor din Ro.
Mersi si weekend placut tuturor!
dans spune:
Ira,
Una din afirmatiile tale m-a deteminat sa iti raspund:
"Gorjan, nu stiu cum e cu pensiile in Ca, insa te invit, daca doresti, la sub. cu Canada, sa-mi spui daca tu acolo vezi pensionari jerpeliti care mananca numai paine, care nu au bani de medicamente, care sunt prost imbracati, etc, asa cum sunt majoritatea pensionarilor din Ro.
"
Sint de acord ca este o situatie tragica si crede-ma ca as face orice pt a imbunatati situatia, macar pt ca parintii mei sint pensioari si ei si se descurca destul de greu.
Dar trebuie sa realizam un lucru, foarte dureros de altfel!
Pensionarii nu constituie viitorul Romaniei si din punct de vedere al politicii economice si financiare nu are sens ca resursele tarii sa fie canalizate exagerat de mult in aceasta directie. Ceea ce este important in acest moment este ca economia sa creasca si sa creasca si venitul mediu si PIB-ul, asa incit cind actuala generatie va ajunge la pensie, situatia sa fie mult imbunatatita.
Din punct de vedere al politicii sociale are foarte multa relevanta implicarea statului in bunastarea cetatenilor care sint la virstra a 3-a. Si asa ar trebui sa fie!
Cu alte cuvinte, intotdeauna trebuie sa fie realizat un echilibru (care de altfel este destul de instabil) intre politica economica si cea sociala.
Bineinteles ca daca nu s-ar fi furat ca-n codru in ultimii 14 ani, si daca in mod colectiv romanii ar fi pus umarul la rezolvarea problemelor de ordin economic (productivitate, etica muncii, profesionalism, scapat de relicvele falimentare ale economiei centralizate, etc, etc), situatia ar fi fost cu totul alta acum si ar fi beneficiat si pensionarii.
Nu mi-o lua in nume de rau, pt ca ma doare cind ii vad pe parintii mei cum se chinuie si cind citesc in presa despre atitea cazuri tragice.
Dar consider ca foarte putin se mai poate face pt a corecta situatia prezenta si ca toate resursele trebuie sa fie canalizate in a schimba societatea pe viitor.
Nu in ultimul rind, nu uita cit de dezechilibrata este societatea romaneasca dpdv al raportului intre forta de munca activa si populatia pensionara. Cu economia in starea in care este, cu toate furturile care se fac fara nici o jena, cu PSD-ul la putere, nici nu este de mirare ca pensionarii o duc asa rau!
conchita spune:
quote:
Originally posted by dans
Pensionarii nu constituie viitorul Romaniei si din punct de vedere al politicii economice si financiare nu are sens ca resursele tarii sa fie canalizate exagerat de mult in aceasta directie. Ceea ce este important in acest moment este ca economia sa creasca si sa creasca si venitul mediu si PIB-ul, asa incit cind actuala generatie va ajunge la pensie, situatia sa fie mult imbunatatita.
hahaha, cat cinism! important este sa ne fie noua bine cand vom ajunge la pensie, adica, nu parintilor si bunicilor nostri. ei oricum nu merita, oricum o sa moara, ca ce chestie sa ne stricam resursele pe ei, nu-i asa? este cea mai dezgustatoare afirmatie facuta pe DC de buna vreme incoace...
dans spune:
Conchita,
Eu nu am afirmat deloc ce ai spus si dupa cum am spus in mesaj este tragic ca se intimpla asa. Dar asta este realitatea!
Cit despre chestia cu "dezgustator", fiecare cu opinia personala.
Daca ceea ce am spus in mesaj nu este real, atunci lamureste-ma tu. care este realitatea? Si care este solutia pt a iesi din situatia dezastruasa din Romania?
Un politician trebuie sa fie cinic cind pune in balanta situatia curenta si viitorul potential. Banii disponibili sint limitati. Daca pui la socoteala toate furturile, aramin si mai putini.
Tu, daca ai avea puterea (discretionara) in Romania si ai avea la dispozitie PIB-ul Romaniei pe 10 ani, cum ai aloca banii???
Daca te-ai concentra in primul rind pe partea sociala, cel mai probabil ai falimenta economia. Daca ai favoriza economia, probabil ai distruge viitorul prin neglijarea invatamintului, al serviciilor medicale si sociale. Intotdeauna trebuie sa fie gasit punctul de echilibru si asta inseamna ca anumite segmente ale societatii vor suferi intr-o anumita masura.
Oricit de cinica si de tragica este afirmatia, pensionarii nu reprezinta viitorul tarii! Si este imposibil ca in conditiile adaptarii si alinierii economiei nationale la cea europeana (ceea ce inseamna marirea preturilor in timp ce veniturile nu tin pasul) si in conditiile unui PIB modest comparativ cu nevoile tarii, statul sa se asigure ca nici un semgment al populatiei nu sufera.
Si atunci intrebarea este: carui segment al societatii trebuie sa i se aloce bani multi pt a stimula/asigura viabilitatea, dezvoltarea si bunastarea intregii societati?
Daca ai o vedere ingusta si te gindesti doar la pensionari, sau doar la un anume segment al societatii, atunci afirmatia mea este cinica si poate "dezgustatoare". Dar la nivel macro situatia este extraordinar de complexa si nici o solutie nu va rezolva toate problemele in mod echitabil.
Si atunci este o simpla (si foarte complexa in acelasi timp) problema de a alege cum sa fie impartiti banii - bugetul. Cinic, dezgustator ... dar este realitatea!
LIFE SUCKS!