Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) (3)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Fetelor, acum chiar c-am tras apa de doua ori dupa mine de barbatu' se tine cu mina de fruncie ca, deh, e din strabuni ardeleni( Horea, Closca si Crisan erau vecini de mosie) si-mi zice ca America face schimb de experienta :"Trimite cinspe mii de soldati la schimb de esperienta in Romanica, sa-nvete bascalia ".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

quote:
Originally posted by amuleta

Draga Ruxij, Julie si Ira, acum ca tot am beut o bere, o sa-mi fac curaj sa va martusisesc : am ris cu-atita pofta citind postarile voastre, ca a trebuit sa trag apa dupa mine.
De ce am beut o bere ? Ca ma exploatara nenorocitii astia de americani de ajunsei abia la noua seara in casa mea de carton de unde ma sufla vara aerul conditionat drept afara, in piscina care de fapt nu e a mea, ca o sa fie abea peste 30 de ani, tocma atunci de-oi reusi sa colectez si eu mostenirea de o casa-n buricul Bucurestiului lupta a trei generatii.
Da uite ca ma molipsii si eu de bascalie, ca singele apa nu se face !Ce bine ca nu-s (f)rigida !




Si eu, care aveam un singur regret dupa ce am postat, acela ca te vei supara tu de bascalia-mi proprie, o singura intrebare mai am.... De unde aveti voi acolo, in America, bere, mey, stiam ca s-a abolit alcoolul, mancarea, timpul liber si buna dispozitie, ca sa nu mai vorbim de casele de caramida si beton, ei lasa, daca mai ai pasaport romanesc, tot mai ai o speranta, aici gasesti din belsug de la timp liber nelimitat si palinca pana la case cu grosimea peretilor cat cea a zidului chinezesc, care, pe deasupra, rezista la generatii nenumarate de mostenitori, noi sa fim sanatosi. Chiar, oare de ce nu s-or mai fi construind piramide ca cele din Egipt, ca parca erau mai rezistente, ba chiar mai fono-termoizolante. Stupizi inginerii astia cu ideile lor novatoare!


Hai sa-ti traiasca si sa-ti infloreasca cei 3 copii
cu drag, Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Dinu
deci asa cum am mai spus...sistemul de referinta este diferit...cei care cistiga >500 lunar in Ro sint cocosi intre gaini. Cind se muta in Ca ajung la limita de jos....deci normal ca au nemultumuri si viseaza la ce a fost odata.

Salariul de 130 euro este mediu...deci asta reprezinta Romania. Uita cazurile extreme....vezi situatia reala din tara. Pentru 1 individ cu 700 citi sint sub media de 130 euro? Tu nu-ti dai seama ca vb de max 1-2% din populatie?

Blocurile din Ro de care se tot vb atit sint in mare parte ceva de speriat. La exterior arata hidos...negre de mizerie...cu balcoane pictate si inchise in fel si chip. Ideea este total gresita...nu au pe nimeni sa le administreze... si te rogi de vecin sa-si schimbe teava de apa calda.
Astept acum sa-mi spui de prietenii care stau in cartierul francez.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Ai dreptate Oana!Cand n-ai nimic in Romania, e mai usor sa te acomodezi in alta tara dar cand ai casa (nu o garsoniera cu peretii mucegaiti),serviciu bun, salariu bun, familie de care esti apropiat si prieteni buni se schimba problema si asta nu inseamna ca esti ratat daca nu te acomodezi in alta tara, asa cum cred unii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemo spune:

Conchita, felicitarile mele cele mai sincere pentru casa. E un pret traznet, sincer nu mi-am inchipuit ca exista asa ceva. Cind am zis 200 000, am crezut ca de fapt o sa imi spui ca e mult mai mult. In plus, in Florida nu e iarna niciodata, ceea ce din punctul meu de vedere e un avantaj. Am fost acolo acum 3 ani in decembrie si era cald, am facut baie in ocean la Fort Lauderdale, parca nici la Orlando nu era mai frig.

Regret daca i-am dat cuiva senzatia (ocebine) ca ii desconsider realizarile – dimpotriva, ma credeti sau nu, ma bucur de cite ori aud de un roman ca o duce bine. Ca acum citeva zile cind m-a depasit un Audi frumos si nou cu abtibild cu steagul Romaniei (recunosc ca pentru cei care au steagul romanesc pe masina ma bucur si mai mult). Eu am vorbit despre propria mea experienta si despre ce am vazut eu insumi, punind un accent poate exagerat pe notiunea de proprietate deplina. Nu incerc insa sa sustin ca e mai bine sa nu ai deloc decit sa cumperi pe credit.

Povestea Conchitei confirma ce banuiam si eu: conteaza mult si zona in care stai (si tara, desigur). Daca nu te cramponezi de nu stiu ce mare oras, poti sa iti permiti mult mai mult. Singura problema este ca intr-un oras mai mic e mai dificil sa gasesti de lucru, dar asta depinde si de meserie. Eu am locuit intr-un astfel de oras 16 luni si mi-a placut mult (dar sotia mea a urit locul ala), dar la vreun an dupa ce am plecat am aflat ca firma la care lucrasem a dat faliment, iar alte firme de soft nu existau prin zona. Dar daca poti rezolva cu locul de munca, e grozav.

Acum e drept ca Orlando numai mic nu e. Deci problema cu serviciul nu se pune. Pur si simplu pare o combinatie grozava. Asta e o chestie buna in SUA (vorbesc din auzite): existe orase micute, dar cu multe locuri de munca in domeniul tehnologic, plus clima si relief agreabile, plus preturi accesibile: Boise (Idaho), Boulder (Colorado) si probabil ca mai sint si altele. Asa ceva nu se gaseste peste tot.

Asa cum am mai precizat, frustrarile mele nu sint in primul rind de ordin material. Doar ca uneori frustrarea produsa de senzatia ca in afara Romaniei viata mea isi pierde unele dimensiuni esentiale ma face sa caut nod in papura – si cine cauta, gaseste, ca eu nu am spus nimic neadevarat, doar semnificatia acelor adevaruri e discutabila. Asadar, nu sugerez nimanui sa ma ia drept etalon. Dimpotriva, cei mai multi romani plecati par destul de multumiti.

Mult succes tuturor

Nemo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giani spune:

Da' cei care au avut sevicii, apt, masina, ma rog, la standardele romanesti de pina la mijlocul anilor 90, , familie, prieteni, si au si aci toate celea enumerate mai sus, astia unde-i incadram?
Tu Idora poate ai prins alte vremuri in Romania, vremurile astea cu salarii de 1000 de dolari ori euro ori ce fel de valuta o mai fi pe acolo, nu erau la vremea plecarii noastre. De fapt in afara de niscaiva tarabisti de abia aparusera pe piata, economie privata nu era, serviciile mai acatarii erau tot pe la marile uzine de stat, si nu stiu cum e acum pe acolo, da' pe vremuri nu era cu interviuri si resumee, altele trebuiau. Poate acu' e simplu sa iti cumperi un apartament in Ro, or fi existind anumite mijloace prin banca, insa nu asa era si acu fo 10 ani, aveai 10 mii de dolari cash, cumparai apt, nu-i aveai, noroc bun.

Deseori ma gindesc, la naiba, se intimpla minunea si me intorcem in Romania, cum o fi emigrarea in sensul asta, oare reusim sa ne adaptam. Da' servicii, ne gasim? Tinind cont ca nu mai avem 25 de ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

quote:
Originally posted by lucamatei

Eu ma gindesc ca intr-o societate saraca, unde opresiunea este fara seaman, bisnita, tigani, seminte, oameni haini, nu ar trebui sa faca nimeni copii...Eu insa vad ca romincele sunt mai dornice ca oricind de bebelusi, chiar daca sistemul medical este de pomina si nu au ce sa manince.
Asta este pentru mine un indicativ de prosperitate.


Fara sa vreau sa-ti tai din optimism, asta nu e un semn de prosperitate, a se vedea tarile africane care stau bine cu natalitatea si nu cu prosperitatea, uite ca am inceput sa scriu si in versuri :-). Cu cit tarile sint mai dezvoltate, cu atit au natalitatea mai scazuta.
A fost un intreg subiect pe tema asta chiar pe acest forum.

O zi buna,

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucamatei spune:

Inseamna ca de aceea fac americancele cite 3-6 copiii, de nedezvolata ce este tara.
Africancele nu au auzit sau vazut metode contraceptive.Dar chiar si ele si nemincate tot le arde de.
Iar romincele fac copii pentru ca au totusi ce sa le ofere, ele nu se insira sa faca 3-4 copii ca familiile americane.
Asta chiar nu am auzit-o, cu cit e tara mai nedezvoltata cu atit sunt mai multe nasteri..


oana olson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Asta mi-aduce aminte de lagatura care exista, se pare, intre bani si fericire. Exista, (am auzit la radio un sondaj), un anumit interval de bunastare in care oamenii se simt fericiti. Cei cu avut mai mare sau mai putin decit in intervalul vizat sint predispusi la depresii, melancolii, trsitetzi. Mie una si Maica Teresa si Bill Gates mi se parea/pare ca au totusi luminitza in ochisori...

Asa o fi si cu copiii, se pare ca cei cu icre negre la aperitiv si ceilalti cu cite o masa pe zi (eventual parasutata din avion) au ceva in comun, fac copii multi. Sa fie nefericirea de care vorbea sondajul de mai sus?

A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Pentru lucamatei :
http://www.2100.org/demo/LeCoupDeFrein.html
Din articolul citat reiese ca natalitatea globala este in scadere in toate tarile, desi ramine mai mare in tarile nedezvoltate.
Doua situatii merita, cred eu, subliniate : scaderea brutala a natalitatii in Rusia de dupa razboiul rece (situatie similara si-n Romania) si faptul ca dintre tarile dezvoltate, SUA pare sa aiba o situatie "mai acceptabila", desi nici aici nu de atinge numarul de 2,1 de inlocuire a populatiei.
http://www.insse.ro/comunicate_comert/SitDemo_may2000_eng.htm
Articolul de mai sus precizeaza ca natalitatea in Romania in 1999 a fost de 10 NN vii la 1000 locuitori (comparativ cu 15 in SUA, 11 in Germania si Franta). Mortalitatea in Romania este 12 la 1000 locuitori.
Putem argumenta cu sufletul sau cu statisticile. Amindoua sint valabile si valoroase, atita vreme cit raminem constienti de diferenta dintre ele.

Mergi la inceput