HSG la Medsana
Raspunsuri - Pagina 3
gaba-rema spune:
Buna, doamnelor si domnilor, sunt mai noua pe-aici, ma numesc Gabi.
Intai de toate, va multumesc pentru informatiile de care am beneficiat din partea voastra citindu-va mesajele!
Am facut HSG la Giulesti pe 04/06/2004. Durere suportabila, de foarte scurta durata, echipa de radiologi extrem de incurajatoare. Imediat m-am dat jos de pe masa, m-am simtit OK, am plecat acasa cu masina la nici jumatate de ora de la interventie. N-am avut nevoie nici macar de Nurofenul pe care-l tineam in buzunar. Nici de tampoanele externe de care ma temeam ca voi avea nevoie.
La prima injectare parea ca am o sinechie partiala, dar la al doilea "jet", uterul s-a aratat foarte normal. Trompele au fost permeabile, dar substanta de contrast a trecut oarecum greu ... TROMPE FILIFORME. La o trompa apare o indoitura (cudura), iar substanta se vedea discontinuu; cica e "partial permeabila". Cealalta trompa are "traiect ascendent"(o fi bine sau nu?), si e "slab permeabila".
Proba Cotte:
- partial pozitiva la prima trompa (aia cu cudura);
- slab pozitiva la a doua (cea cu traiect ascendent).
Sincer, sunt cam confuza. Eu stiam ca trompa ori e permeabila, ori nu e. Asta cu "partial" si "slab" permeabila ma cam incetoseaza tare de tot.
Nicaieri pe internet n-am reusit sa ma dumiresc ce-i cu proba Cotte!?
CINE MA POATE AJUTA CU O EXPLICATIE?
Oricum, la 3 zile dupa HSG am facut perfuzii. Nu stiu cu ce anume, dar banuiesc ca ceva cu penicilina. Stie cineva ce mai contin perfuziile de la Giulesti, si mai ales cum actioneaza ca sa trateze (sa desfunde) trompele astea partial sau slab permeabile?
Solutia din perfuzie a intrat excelent (!), permeabilitatea (sau "penetrabilitatea", nu mai tin minte exac...) a fost "1" ... adica trompe permeabile!
SUNT CAM CONFUZA SI TARE AS VREA SA MA LUMINEZ PUTINTEL! CUM STAU DE FAPT???
Papanicolau a iesit foarte bine (clasa = 1), sper din suflet ca s-a analizat si secretia sa nu fie vreo gonoree acolo. Analiza de Chlamydia (tot din col, nu din sange) a iesit negativa.
Cu partea de ovulatie stau OK, curbele termice sunt foarte fiabile, am avut si 2 ecografii de monitorizare care au aratat clar cand am ovulat (si a coincis perfect si cu scaderea de temperatura dinaintea saltului post-ovulatoriu!). In ultimul timp, mi s-a intamplat insa ca glera cervicala (sau mucus) apare abundenta si frumoasa 4-5 zile inainte de ovulatie, apoi scade si dispare ... astfel ca exact cand ar cam fi nevoie de "umezeala", se instaleaza uscaciunea ...
Cam asta ar fi. Asadar, HSG supoartabil, durere de scurta durata (mai mult m-a usturat colul cand au bagat speculum-ul sau tenaculum-ul, ce-o fi aia, dar asta pentru ca deschiderera colului meu e anormal de stramta, altfel nu ma deranja nici etapa asta de inceput al investigatiei.
DACA CINEVA MA POATE DUMIRI, I-AS FI MAI MULT DECAT RECUNOSCATOARE!
Va urez tuturor succes si curaj!
Gabi
psj spune:
Am citit pe forum ca e indicat sa stai vreo jumatate de ora cu picioarele in sus si ma gandeam ca e cam greu sa faci asta in camera de asteptare .
Tia spune:
dupa instilatii trebuie sa stai cu picioarele in sus, HSG-ul este mai mult o metoda de investigatie, decat de tratament.
ardit spune:
psj, da stiu raspunsul de pe forum dar se referea la instilatii (sa stai cu picioarele...) si din cate stiu trebuie sa te internezi oricum pt.asta. Dar HSG se poate face si ambulatoriu, nu tre'sa stai cu nimic pe pereti, te ridici si pleci, si doar daca vrei sa beneficiezi de asigurarea medicala (de stat) tre'sa te internezi (de forma) cu adeverinta de salariat, tot tacamu'..
iar despre durere la HSG, acum pot sa spun ca o concluzie din ce am citit pe forum, ca faptul ca nu doare cand se aplica presiune cu lichid, este un semn bun, inseamna ca trompele sunt neinfundate (permeabile). Pe mine m-a durut, deci... nu stau prea bine..
gabi3604 curaj, din ce spui tu situatia arata roz spre f.f.bine, multe fete de aci'ar vrea sa stea asa bine ca tine, fa instilatii si treci la treaba (uscata sau neuscata..) Si nu esti confuza, ai doar o lipsa de informatii, problema cu care ma confrunt si eu.. bafta
ardit
gaba-rema spune:
La perfuzie, doctorita m-a intrebat intai ce simt, cand o fi inceput sa bage lichidul. Simteam vag de tot un soi de jena bilaterala de la lichid, dar chiar greu de sesizat, si am mai simtit gazul (aerul, presupun) care a balbait un picut in uter. Cand colo, doctorita zice "ce sa-mi mai zici daca te doare sau nu, ca esti gata. Am ramas paf (mai ales c-am asteptat juma' de zi ca sa intru!). Deci, toata procedura a durat 1-2 minute, eu asa am resimtit cel putin (ca n-am stat sa ma uit la ceas, desigur :)). Chiar am intrebat daca trebuie sa mai stau culcata, ca sa nu curga solutia afara, si mi s-a raspuns ca n-are ce sa mai curga, ca solutia a penetrat foarte bine. Si adevarat a grait, caci in afara de un pic de rozaliu, de la colul meu prea stramt (si usor largit / debridat cu 3 zile inainte, la HSG) n-a mai curs practic nimic, nici atunci nici mai tarziu.
A, inca ceva ce mi se pare util de stiut: doctorita a zis ca s-ar putea sa ma doara umarul (he-he!), caci se poate intampla sa se activeze nu stiu ce nerv, dar nu e obligatoriu. Nu m-a durut nici un umar. In schimb, cam la jumatate de ora de la perfuzie m-a durut moderat spre taricel pe mijlocul burtii, usor pe stanga (cred ca mai sus de uter si de anexe). Probabil o durere reflexa, ma gandesc eu. Ma prevenise si doctorita sa am la indemana un analgezic sau antiimflamator sau ce stiu eu ca-mi face bine la durere. Aveam in geanta niste Nurofen (il luasem special, in caz de nevoie). Am inghitit unul, fara apa. Durerea mi-a trecut in mai putin de un sfert de ora de-atunci. Cred ca n-a apucat sa lucreze Nurofenul, ci pur si simplu i-a venit durerii chef sa-mi treaca, na! Tot episodul de durere, cu crestere rapida, maxim sustinut si scadere inca si mai rapida decat cresterea, a durat sub jumatate de ora. Apoi nimic, nici ieri (ziua de perfuzie), nici azi. O pata bej cat jumatate de unghie, e tot ce-am mai vazut pe tamponasul zilnic...
Maine mai fac o sedinta de perfuzie si-apoi pauza pana la ciclul urmator, caci ma apropiu de ovulatie. Poate voi face timp de 3 luni la rand treaba asta, dupa care sper sa se normalizeze tractul meu genital...
Fumatoarele n-au voie sa-si satisfaca viciul timp de minim o ora dupa perfuzie. Se poate intampla o oarecare sangerare in urmatoarele 20 de ore, nu obligatoriu. Asta nu ar fi, cica, nici un motiv de panica.
Pe curand si va tin pumnii la toate!
Gabi
psj spune:
Fetele care ati facut HSG , cam ce riscuri implica procedura (daca exista vreunul) ?
Paula
Tia spune:
Paula, daca respecti conditiile in care trebuie facuta aceasta interventie (analiza secretiei si cultura col inainte, momentul cand trebuie facuta - nu trebuie depasita ziua 10) teoretic nu exista nici un risc.. mai degraba cresc sansele sa ramai insarcinata!
iti tin pumnii, sa fie bine si sa auzim de
Relya spune:
Paula, nu-ti fa griji ! Procedura e simpla si nu implica riscuri. Nu se face sub anestezie ci doar se administreaza injectabil un antispastic.
Eu nu am facut nici o analiza ci doar VSH-ul ( nu trebuie sa fie marit ). Tot citind despre HSG pe forum am vazut ca fiecare medic are "stolul" propriu in ceea ce priveste analizele !
Sigur acesta investigatie trebuie facut imediat dupa ciclu. Chestia cu rasul tine de fiecare medic radiolog. Nici eu n-am stiut ca trebuie dar nici n-au strambat din nas.
Dureaza un ceas cu tot cu internare. Pe mine nu m-a durut deloc. Mai mult a fost neplacut...Dar asta difera de la organism la organism...
Cu cat sunt trompele mai infundate cu atat doare mai tare . Dar asta e doar o supozitie a mea , n-are suport "stiintific "...
Dupa ce iti baga substanta de contrast se face prima "poza" dupa care stai la orizontala jumatate de ora si apoi iti face a doua "poza" ( proba de cot parca se numeste ).
Astepti sa fie gata filmul si poti sa pleci. Poti sangera usor o zi , doua.
Mult succes !
Relya spune:
Gabi3604, Sorry! N-am citit cap coada toate mesajele de la inceput. Acuma vad ca proba” de cot “ despre care am pomenit e proba cotte…Eu n-am vazut nika scris ci doar am auzit medicii vorbind intre ei.
N-am inteles mare lucru nici eu, dar cica asta e mai importanta decat prima. Vad exact cum se scurge lichidul, unde sta mai mult, etc. si in baza acestei probe se pune diagnosticul .
Numai bine !
Eu
PS. Stiu ca nu te-am lamurit, voiam sa iti spun ca am auzit si eu de proba asta...
ardit spune:
da, daca nu te doare asta inseamna ca liqidul trece usor prin uter si trompe si se disipeaza in organism la capatul trompelor, si totul este OK;
daka te doare este din cauza ca liq.face "presiune", ceva pi acolo e infundat dar, DAR exista sansa minunata ca prin aplicarea acestei presiuni sa se desfunde trompa (permeabilizare)