Spinoasa problema a finantelor
Raspunsuri - Pagina 4
lai spune:
Draga Mihaela,
Si mie mi se pare importanta problema finantelor intr-o relatie. Sigur ca nimeni nu e perfect, dar sunt unele 'imperfectiuni' peste care mai treci cu vederea si care nu te afecteaza asa de mult, dar o atitudine extrema fata de bani mi se pare o problema destul de grava, e ceva de care te lovesti zi de zi, gandeste-te bine, ca o sa ai de infruntat problema asta o viata intreaga, si ,pe masura ce anii trec, e posibil (probabil) sa se inrautateasca..
Eu am avut un prieten roman care ma scotea din minti, ieseam in oras la o pizza si pana sa apuc eu sa scot banii din portofel sa platesc jumatatea mea facea bine si-mi amintea cu exactitate cat trebuie sa-i dau inapoi pana la ultimul cent, si nu ca ma asteptam sa plateasca el, dar ma deranja cumplit atitudinea lui. Din cand in cand avea mari accese de generozitate si ma ducea la cina la nu stiu ce restaurant super-scump sau imi lua nu stiu ce cadou extravagant, pe care probabil ca pana la urma platea mai mult decat daca nu mi-ar fi tinut socoteala la fiecare nenorocita de felie de pizza, dar toate astea erau numai cand considera el si era tare mandru de ce-mi oferea; sincera sa fiu m-as fi lipsit de toate cinele lui extravagante si as fi preferat de o mie de ori sa fie mai relaxat in atitudinea lui fata de bani in viata de zi cu zi. Daca ma suparam si incercam sa discut cu el, ma scotea tot pe mine vinovata, ca eu am "o problema" cu banii si de ce ma cramponez de chestiile astea, de ma simteam si ca ultimul om.. Pana la urma ne-am despartit, au fost si multe alte motive, dar uitandu-ma inapoi cred ca viata ar fi ajuns un calvar langa un astfel de om.
Iar ce povestesti in legatura cu atitudinea lui fata de tine si realizarile tale in general, desi spui ca ati discutat si in parte ati rezolvat problema asta, mie totusi nu mi se pare ok, e un mare semn de intrebare daca el asa gandeste, si stii tu, gluma, gluma, dar...
Bafta multa orice decizie ai lua, gandeste-te de o mie de ori si ai incredere in tine!
Lai
edison spune:
Draga Mihaela,
Pana acum ti-au scris (cred) mai mult femei.
Uite si un sfat din partea unui barbat!
Gena nu este cea a zgarceniei, ci (parerea mea) cred ca este cea a tiranismului, care se manifesta de la individ la individ in diverse forme (cazul tau: zgarcenia).
Cu un asfel de om nu e bine sa iti legi viatza!
De ce: pentru ca oamenii un pic cate un pic, renunta la "lucrurile pe care le fac pentru ca sa fie iubiti, placuti, ... etc" si incet incet isi imbraca blana cu care natura i-a dodat.
E greu de tinut sub control o asfel de personalitate chiar si atunci cand esti constient de acest lucru, darmite cand te crezi sanatos, si cu intentii bune.
Sfatul meu: decat o iubire egoista (orinde ar fi ea) mai bine un planset bun vreo 2-3 luni.
Sper sa te fi ajutat,
Edi.
Ninja spune:
Inca o parere de barbat: banul trebuie sa fie la femeie, ea sa-l dramuiasca. Insa trebuie sa-i dai si lui acolo un ban de buzunar, ceva...
Daca mai incalc regulamentul, voi fi banatwww.click-smilies.de/sammlung0903/sauer/angry-smiley-036.gif" border="0">
Kaa spune:
Draga mea, iata ca barbatii pot exprima concis ce se straduie sa iti comunice cu explicatii toate fetele astea sufletiste. Pentru ei e o bulina alba, pentru mamicile lor o medalie de merit ca au crescut asa baieti! In concluzie, de la mine sa stii ca situatia nu se imbunatateste cu timpul, fie ca e doar zgircenie fie ca e dorinta de a domina, ci se accentueaza. Daca nu ai stofa de martir, fa cale intoarsa inainte sa fii legata de copii sau in loc strain, meriti mai mult. Daca faci concesii nici macar nu te va aprecia mai mult, nu te alegi decit cu suferinta. Hai sa spun ca poti sa iti asumi concesii din ce ti se cuvine tie, dar pentru bebe.. ar fi pacat sa inceapa viata cu restrictii nerezonabile.. Te sarut si iti tin pumnii, nu te grabi la decizii, ai timp.
edison spune:
Draga Mihaela,
Mai am ceva de spus.
1. 2000 de euro nu cred ca e un salar prea mare pentru o tara straina, cel putin in conditiile in care tu nu vei lucra prea mult la inceput (cred ca va vrea un bebe cat de curand) pentru ca ca eu stiu persone care au salarii intre 500 si 1000 de euro in Romania. Din acesti bani, va trebui sa va intretineti pentru o perioada amandoi + un bebe si sunt curios cat va ramane si pentru micile bucurii ale vietii ca sa nu mai vorbesc de probleme mai spinoase gen "calitate versus pret (ex: stiu ca in state, un 'ou fericit'[ecologic] costa de 5 ori mai mult decat unul normal )".
2. Din 2000 de euro, cand veti scadea toate cheltuielile crezi ca vor ramanea suficienti bani pentru o afacere ?
3. eu am 24 de ani, casatorit, si inca nu am strans cine stie ce bani [majoritatea banilor stansi au fost stansi in timpul casatoriei :D] asa ca nu trebuie sa te stresezi prea tare cu banii momentan.
4. iti recomand sa faci o analiza SWOT asupra situatiei tale, desi poate parea crud sa evaluezi sentimentalul printr-o asfel de analiza, dar e vorba de viatza ta totusi
5. daca te vei casatori acuma, cred ca intreaga ta viatza se poate duce de rapa, pentru ca in aceasta perioada a vietii tu trebuie sa acumulezi suficienta experinta pentru a putea avea un venit cat mai bun. Daca tu vei renunta 2-3 ani la munca, te vei trezi la 26-27 de ani ca nu poti concura nici cu o persoana de 22 de ani pe piatza muncii [de ce: vei avea aceleasi cunostinte ca cineva mai tanar, daca nu cumva mai putin]
6. daca totusi te vei decide sa te casatoresti cu el, te sfatui urmatoarele:
a) orice ar zice el, pastreaza-ti apartamentul din Romania !!! (el trebuie sa se simta amenintat, sa stie ca tu ai unde sa te intorci, pentru ca daca va realiza ca tu esti dependenta de el, e posibil sa-ti faca viatza un calvar)
b) daca poti fa in asa fel in cat sa ai un contract prenuptial in care sa fie clar ca in caz de divortz, copii iti raman tie, iar tu sa fii libera sa iti reconstruiesti viatza [in acea tara sau in romania] - nu stiu daca se poate asta, nu ma pricep la asfel de chestii, dar cred ca ar fi o idee buna
c) sa nu te sfiesti sa-i zici (cat de curand), ca daca se poarta necuviincios cu tine zbori una doua in Romania [chiar daca nu intentionezi asta]
d) murfy: daca ceva rau se poate intampla, se va intampla - adica noi trebuie sa vem grija ca sa prevedem toate relele posibile si sa ne pazim de ele.
7. din pacate cunosc suficiente cazuri de vieti feminine nefericite din pricina unei simple decizii. ma doare cand vad sau cand aud asfel de lucruri.
Toate cele bune,
edi.
P.S. Subcriu la ideea ca sotia trebuie sa administreze banii in casa
mihaela_80 spune:
Va multumesc tuturor! Si imi pare bine ca am primit si raspunsuri din partea unor barbati, pentru ca perspectiva e putin diferita.
Citesc si tot recitesc ceea ce mi-ati scris si analizez, si ma gandesc...si ma simt din nou stapana pe situatie...
E formidabil cum am putut de multe ori sa dau sfaturi prietenilor aflati in impas, dar mie nu am putut sa imi dau prea multe...
va doresc toata fericirea din lume si va consider niste oameni extraordinari pentru ca v-ati facut timp si ati incercat sa ma ajutati cu un sfat.
de cateva ori unii au presupus lucruri care nu sunt adevarate (de ex, nu planuiam sa ne mutam in germania, venitul lui e mai mare de 2000, etc..) dar esenta ramane, si esenta e ca instinctul meu a functionat bine si ca momentele mele de indoiala si nefericire nu au fost pt ca as avea complexe, ci pt ca lucrurile CHIAR nu erau cum trebuie...
Lauraa spune:
Esti o tipa desteapta,cu capul pe umeri. Te admir
M-am gandit mult la tine si la situatia ta si cred ca exista o solutie mica. Anume, sa intorci foaia de acum (cam tarziu dar poate merge). Pur si simplu sa inceapa sa-ti creasca pretentiile. Sa te iubesti mai mult. Sa iti cumperi ceea ce iti place din banii tai si daca nu ai,sa-i ceri lui.E omul de langa tine, nu ar trebui sa te refuze. Daca o face... Sa te gandesti mai mult la tine,sa fii mai egoista.Sa-ti arati nemultumirea. Sa-i spui de la obraz (sau sa bati shaua desi nemtii nu inteleg aluziile ca romanii - nu se foloseste metoda pe aici) ca inelul de logodna a fost sub asteptari,tu de fapt ai visat la unul cu diamant. ( Eu i-am explicat cum sta treaba cu inelul, am zis ca un inel de logodna fara diamant nu e inel de logodna - stiam ca-si permita, daca nu si-ar fi permis altfel statea treaba). Esti frumoasa,desteapta,tanara,scolita, nu-ti vinde pielea ieftin (de data asta chiar la propriu) . Expune-ti pretentiile (materiale sau de orice natura) ca sa stie si el de la inceput la ce sa se astepte.
Laura si papusica din burtik (31+ saptamani)
chatonel spune:
Lauraa, sfaturile tale sint foarte bune, dar... ramine pusul in practica!!!
Eu niciodata nu am stiut sa cer ceva cuiva, chiar daca el are sau a avut sau o sa aiba salariu mai mare, mi-e greu sa spun: "vreau asta si nu am bani, stiu ca tu ai, cumpara-mi!"
Si, cum bine spui, nu asculta nici o ureche aluziile.
Hmmmm..... bine ca nu am ajuns niciodata la mina nimanui si ca mi-am pastrat independenta :)
Toulouse, la ville rose
Guestus spune:
parerea lui Guestus.....tu si neamtul vedeti problema din alt unghi.
poate el considera ca relatia cu tine este diferita....nu la modul ca sintem de azi frati de cruce in tot si toate.
ai imprumutat bani ii dai omului inapoi si nu dai nastere la comentarii. nu conteaza ce salariu are el. te bazezi pe cit dispui tu. la el acolo nu se procedeaza cu "da-mi 200 pina pina miine".
1-8 martie exista doar in estul europei. nu-l faci pe el sa intelega.
in categoria cadou intra si un breloc. si cui ii faci un cadou nu se asteapta la un ferrari. se bucura ca te vede....bineinteles ca depinde de persoana.
andreeadascalescu spune:
draga mihaela,
n-as vrea sa iti dau sfaturi, pentru ca pana acum n-am facut asta niciodata...
insa as vrea sa-ti spun ce se intampla in familia mea...sunt casatorita de 7 luni (chiar azi le aniversam :D)dar consider ca de fapt eu si sotul meu suntem casatoriti de mult timp...suntem impreuna de 7 ani...exceptand primii doi ani (cand inca ne chinuiam sa ne cunoastem) in urmatorii anii nu am pus nicodata problema banilor...ai mei sau ai lui. au fost intotdeana ai nostrii! si ca sa fiu si sincera pana la capat, trebuie sa recunosc ca eu sunt mult mai cheltuitoare decat sotul meu! el intotdeauna renunta la multe lucruri in favoarea meu...dar si eu il las sa-si faca de cap cand ajunge in raionul pentru masini de la metro...:)
niciodata nu ne-am jignit unul pe altul si consider eu ca intr-o relatie totul trebuie sa vina de la sine...nimic nu trebuie impus.discutat-da, comentat-da, dezbatut-da dar nu impus.
eu nu am evaluat nicodata cadourile primite de la sotul meu...fie ca a fost vorba despre o pereche de pantofi(care ma strange un piculet dar pe care o port cu placere ori de cate ori stiu ca nu trebuie sa stau foarte mult in picioare), fie ca a fost o lumanare parfumata sau doar o floare.
nu m-a deranjat nici ca inelul de logodna n-a avut diamant ci o pietricica roz...eu cred ca totul depinde de fapt de incrderea pe care o avem in noi si in partenerul de viata.asta conteaza cel mai mult dupa iubirea pe care i-o purtam/ne-o poarta.
o viitoare mamica