Hipospermie, teratospermie
Buna fetelor!
Am o intrebare referitor la spermograme. Concluzia in urma analizei lichidului seminal a fost: hipospermie, teratosperie. In conditiile in care:
densitate: 20 mil/ml;
forme normale: 50%;
forme anormale: 50%.
Ceilalti parametri( volum, pH, motilitate,leucocite) sunt toti in limite normale (respectiv limitele considerate normale de laboratorul unde a fost efectiata analiza).
Va rog sa-mi spuneti cat de problematica este situatia si daca exista remedii.S-a mai confruntat careva din voi cu asa ceva? Despre oligospermie si astenospermie am citit posibile tratamente....
Valorile normale difera cumva de la un laborator la altul? Sau de la o tara la alta?
E ciudat, dar conform WHO (World Health Organization), acest diagnostic ar fi normospermie.
Copiez ce am gasit pe net:
Normal semen values as outlined by the World Health Organization are as follows:
PARAMETER MINIMUM VALUE
Volume (mL) 2.0
Sperm Concentration (million/mL) 20
Motility (%) 50
Forward Progression (0-4) 3
Normal Morphology (%) (WHO) 30
Normal Morphology (%) (Strict) 14
Total Sperm Count (million) 40
Total Motile Sperm (million) 20
Total Functional Sperm (million) 6
GLOSSARY OF TERMS
Aspermia: No semen ejaculated
Hematospermia: Blood present in semen
Leucocytospermia: White blood cells present in semen
Azoospermia: No spermatozoa found in semen
Normozoospermia: Normal semen parameters
Oligozoospermia: Low sperm concentration
Asthenozoospermia: Poor motility and/or forward progression
Teratozoospermia: Reduced percentage of morphologicall normal sperm
Necrozoospermia: No live sperm in semen
Globozoospermia: Round headed acrosome-less sperm
Ar trebui repetata analiza?
Dana
Raspunsuri
Tia spune:
cred ca diagnosticul a fost pus pe baza rezultatului densitatii si al morfologiei, stiam ca densitatea trebuie sa fie de minim 60 mil/ ml, iar la morfologie peste 50% normali
danette spune:
Nu, Carmen, nu l-am primit.
Cand l-ai trimis?
Mai trimite-mi-l inca o data, te rog.
ici
Dana
danette spune:
DA, Tia, datorita densitatii si morfologiei s-a pus acest diagnostic. Dar eu nu inteleg de ce in alte tari exista alte standarde.
In USA, 20 mil/ml se incadreaza in limita normala. Nu este considerata oligospermie.
Iar hipospermie nici macar nu exista ca termen....
Ce scriu mai jos am gasit pe alt site, referitor la valorile normale.
Acolo au alti reactivi, cumva?
"Normal results
WHO standards have established these normal values:
Standardele WHO (World Health Organization) au stabilit valorile normale astfel:
· volume less than or equal to 2.0 mL
(volum mai mic sau egal cu 2.0 mL)
· sperm count greater than or equal to 20 million per mL
(concentratie mai mare sau egala cu 20 milioane per mL)
· motility (movement of the sperm) value is greater than or equal to 50% with forward progression, or greater than or equal to 25% with rapid progression within 60 minutes of ejaculation
(motilitate – viteza deplasare a spermatozoizilor, mai mare sau egala cu 50% cu progresie de inaintarem sau mai mare sau egala cu 2 % cu progresie rapida in decurs de 60 min de la ejaculare)
· morphology greater than or equal to 30% with normal forms
(morfologie mai mare sau egala cu 30% forme normale)
· white blood cell count less than 1 million per mL.
(numar leucocite mai mic de 1 milion/mL.)"
Am tradus eu.
Am senzatia ca unele laboratoare nu dau suficienta importanta.Debiteaza diagnostice foarte simplu.
Dana
aime spune:
quote:
Originally posted by danette
Am senzatia ca unele laboratoare nu dau suficienta importanta.Debiteaza diagnostice foarte simplu.
Danette, e f posibil sa fie si asa...mie dr insa mi-a spus sa nu ma iau dupa ce scrie in alte parti (faceam si eu ca si tine, confruntam valori, etc) ptr ca depinde de aparatura pe care o folosesc, fiecare aparat avand un etalon, si o anumita scara de masurare, etc...
aime
danette spune:
Bine, Aime, dar daca peste 1 luna face o noua analiza, la alt lab., care are alte aparate, si iese absolut in ordine, ier peste inca alte 2 luni face alta analiza care sa zicem ca este mult mai prost decat prima, si asta la un al treilea lab., ce sa mai cred???
Nu este totusi normal sa existe niste standarde internationale, cu o anumita marja? Fiecare laborator are valorile lui?
Tia zicea mia sus ca trebuie sa fie minim 60 mil/ml, iar pe analiza de care vorbesc eu, val. minima era 40 mil/ml.
Ce sa mai cred?
A propos, m-am uitat azi pe graficul tau de la FF, si pare sa meraga super! Iti tin pumnii!
Eu am devenit obsedata cu graficele. Cum ajung la birou, cum deschid site-ul fertilityfriends.com.Eu sunt doar in CD#6, si tare, tare greu trec zilele...
Dana
aime spune:
Ai dreptate Danette, asa e, cu lab astea...dar un sfat repetati analiza la alt lab (pe noi ne-a invatat dr ca ptr spermograma si spermocultura trebuie sa tina 3-5 zile de abstinenta, fara cafea, tigari, ciocolata) si oricum cel mai bine va poate lamuri chiar dr vostru...noi (care nu suntem dr) nu facem decat sa speculam...
Merci,n-ai uitat de mine, da gf arata bine (mai bine chiar ca niciodata) moralul meu e cam la pamant...da imi revin eu,sper.
aime
Tia spune:
daca vrei sa compari rezultatele, este indicat sa faci analizele la acelasi laborator, chiar si dupa un tratament. indicatorii pot varia si din alta cauze (cum ar fi stresul), daca schimbi si laboratorul, cred ca ai erori mari
ilenya spune:
'pe noi ne-a invatat dr ca ptr spermograma si spermocultura trebuie sa tina 3-5 zile de abstinenta, fara cafea, tigari, ciocolata'
Da, asa stiu si eu, dar voua cum vi se pare chestia asta? Daca in mod normal bea cafea si fumeaza, iar in per. ferila e din 2 in 2 zile , atunci mai e concludent rezultatul , sau e fals imbunatatit?
Ilenya
ilenya spune:
'in per. ferila' ... bineinteles ca vroiam sa spun perioada fertila, voi v-ati prins, dar recitind suna chiar haios...ferila...
Ilenya