Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) - 2
Raspunsuri - Pagina 9
giani spune:
Oana, nu stii pe nimeni care a plecat din curiozitate, insa tu poate ai plecat din curiozitare?!
Scuze, dar care e esenta mesajului pina la urma?
Laura B spune:
Oana, sa-ti raspund eu la intrebare: m-am simtit bine in Romania, ma simt bine si aici. Am avut parte de impliniri acolo, am si aici. Motivele sunt diferite si satisfactiile la fel. Sigur ca atunci cand traiam in tara vedeam ca lucrurile nu sunt perfecte, asa cum vad si aici. "Deplin-implinit" nu stiu daca este cineva. Banuiesc ca toti ne dorim si ceva peste ce avem, ca doar asta ne propulsaza prin viata.
Usor nu este nicaieri. De invatat trebuie sa inveti, de muncit trebuie sa muncesti oriunde in lumea asta daca vrei sa ai satisfactii profesionale si materiale. Asta stie toata lumea si totusi, multi au asteptari nerealiste. Normal ca acestia vor fi nemultumiti oriunde vor trai.
Pasii pe care i-am facut eu in viata si alegerile au fost ale mele, nimeni nu m-a obligat la nimic. Asa cum nimeni nu m-a obligat sa parasesc Romania, nimeni nu ma obliga sa stau aici. Am plecat din tara ca si tine, tot dupa sot. Nu la 20, ci la 33 de ani. Eu spun ca sunt pe o linie buna si din cauza asta sunt fericita si impacata cu viata mea.
Oana, nu peste tot in lumea asta dai de ignoranti. Se poate intampla si altfel. Experienta mea: am fost foarte placut surprinsa cand am descoperit ca medicul meu de familie, canadian 100%, stie destul de multe despre Romania - si lucruri corecte- si mi se pare foarte dragut din partea lui ca la fiecare vizita ma intreaba cum se spune in limba roamna la diverse cuvinte si face analogii cu cuvinte in italiana sau franceza.
Oarecum in alta ordine de idei, nu ii inteleg pe cei care pretind ca "adevarul lor e cel mai adevarat". Parerea mea e ca pareri partinente sunt ale celor ce povestesc din propria lui experienta, fie ca sunt lucruri pozitive sau negative. Totusi, citind fragmentul pus de Dinu mai sus nu pot decat sa ma intreb de ce autorul incearca sa ii induca in eroare pe cei care nu cunosc situatia de la fata locului?
Oare citatul a fost special selectat ca sa activeze subiectul asta, stiind ca va starni reactii?
Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro
mimitete spune:
quote:
Originally posted by lucamatei
Pot sa va spun ca eu fata de parintii lui (el este prima persoana dintr-o familie de 500 de oameni cu facultate si MBA), sunt mult mai destupata la minte. Astia sunt oameni care cred ca Vietnam este un fel de jungla, ca japonezii si acum fac harachiri, ca mestecatul gumei este un pacat, ca a citi o carte inseamna a asculta-o pe CD, ca a merge la un medic femeie este tot ceva nemaiauzit, mai ales a fi medic femeie este tot nemaiauzit...asa ca mine.Mie sa nu-mi spuneti ca nu suntem mai destepti ca ei, in primul rind am vazut si auzit mai multe, comunism, revolutii, sistem de invatamint unde nu invatai, mincai bataie, asa ca imi pare foarte rau sa va spun Eu cred ca sunt, nu neaparat mai desteapta, ci mult , mult mai DESTUPATA.Mi-e sa nu-mi spuneti ca a te crede mai destept ca bastinasii este un trait dacic,
Fiecare este mai destept/destupat sau mai prost decit altii fie ei romani, pakistanezi ,americani..
Mie mi se pare ca greseala este acolo cind te crezi mai destept decit TOTI americanii,romanii,pakistanezii ...
Eu nu-i cred pe americani (sau orice alta natie) nici mai destepti nici mai prosti ca noi, eu cred ca pur si simplu nu putem compara popoarele in ceea ce priveste desteptaciunea.
Comparatia ta nu mi se pare elocventa caci tu te compari pe tine (care presupun ca ai educatie universitara) cu niste oameni care nu au si nici stramosii lor nu au avut asa ca se presupune (desi nu este o regula), cel putin bazat pe rezultate ca nici n-au citit foarte mult ...
Ar trebui sa te compari cu cei care au aceeasi educatie ca si tine si printre respectivii vei gasi unii mai buni si altii mai prosti.
O zi buna,
Mihaela
try spune:
Oana, uite ca acum am reusit sa-ti retin numele, eu de regula citesc pe forum si retin idei, mai putin nume sau nick-uri. Dinu face o exceptie. De multe ori nici nu ma uit cum se numeste persoana. Iar daca in textele mele apare numele cuiva de regula e pentru ca ma duc inapoi in subiect si ma uit expres dupa nume. Eu aici n-am vrut sa combat o persoana, ci o idee. Nu a fost lipsa de respect faptul ca nu ti-am retinut numele. E o tara mai veche a mea, nu am memoria numelor.
"un vecin a indraznit sa ii spuna altui vecin sa nu mai arunce artificii ca era ilegal si ii deranja familia...a doua zi l-a impuscat execution style...". iti dau un contraexemplu cand Nea Ion s-a luat la cearta cu fi-su pentru o galeata de prune si de nervi i-a crapat capu' cu toporu'. Stirile de la ora 17 de la ProTv erau pline de asa ceva cand inca mai eram eu in tara.
Are importanta daca oamenii se omoara intre ei cu pistoale sau cu topoare sau cu mainile libere? Nu, important este ca exista acest comportament. Dar pe noi nu ne ingrozeste atata nea Ion ca suntem cu totii obisnuiti cu toporul, nu-i nimic deosebit la el, ne ingrozeste americanu' care foloseste pistol si nu cutit. Psihopati exista in orice societate, in unele mai multi, in altele mai putini. Cele 2 societati: romana si americana dispun doar de mijloace diferite, in Ro e mai la indemana toporul decat pistolul. iti garantez ca daca posesia de arme de foc ar avea acelasi procentaj in Ro, psihopatii romani nu s-ar sfii sa le foloseasca.
Si referitor la ultimul tau mesaj, nu inteleg de ce te compari cu cei care nu-s din clasa ta. De ce nu te compari cu oamenii cultivati si din familii de 5 generatii de intelectuali din SUA? Te compari acolo cu oameni medii sau submedii. Oare atunci cand te compari cu oameni medii si submedii din Romania nu simti aceleasi repugnari? Nu vezi ca nici ei nu stiu s-arate pe harta Brasovul sau Baia Mare? Deci daca vrei "lupta dreapta", compara-te cu cei din clasa ta. Tu, de cinci generatii de intelectuali imi fac idee ca nu ai avut prea mare tangenta cu lumea de jos din Ro si ti-oi fi inchipuit ca tot romanu' citeste carti si stie cine-si mai face harachiri sau nu in ziua de azi.
Gorjan: "dupa cite stiu eu din botanica buruienile sint cele care se adapteaza indiferent de mediu si sint folosite de obicei pe post de hrana pt animale."
Nu am vrut sa fac o paralela intre categoria de plante care se adapteaza si categoria de emigranti care se adapteaza, am vrut sa fac o comparatie intre cele 2 principii de adaptare. Tot din botanica ar fi trebuit sa stii ca adaptarea este cuvantul cheie pentru viitorul unei specii. Adaptarea asigura perpetuarea unei specii. La ce foloseste o specie de flori rara si deosebit de frumoasa daca nu-i capabila sa supravietuiasca, sa se inmulteasca si sa se raspandeasca?
Ce-ai inteles tu din mesaju lmeu e ca aia de reusesc sa supravietuiasca, adica winnerii in intelesul american, sunt buruienile, iar ceilalti, inadaptatii sunt looserii, adica florile rare. Nu asta am vrut a spune, dar stand sa ma gandesc mai mult, poate ca nu-i lipsita de adevar nici comparatia asta. Dar explicatia mea e urmatoarea: o planta cu capacitate mare de adaptare poate ca nu-i la fel de frumoasa si-i o "buruiana" in definitia populara, dar asta poate ca se datoreaza faptului ca-si indreapta majoritatea eforturilor catre dezvoltarea sistemului de adaptare si mai putin catre culorile si aspectul ei. Prin analogie, florile rare si deosebit de frumoase isi consuma foarte mare parte din energia lor pe aspect, iar sistemul de adaptare ramane automat cu mult mai putine resurse. Acum tu te poti include in ce categorie vrei, e chestie de optiune, de ce alegi sa faci sau sa fii in viata. Eu una prefer categoria buruienilor in acceptiunea pe care am dat-o mai sus.
Iar referitor la faptul ca esti looser sau nu, e o chestie care vine din interiorul tau in sensul ca e o perceptie pe care fiecare si-o atribuie lui insusi. Nu conteaza ca vecinu' te face looser, daca tu nu te simti ca atare, este ok. Dupa mine looser e cel care are sentimentul de looser, care are impresia ca n-a reusit pana atunci in viata, care punandu-si in balanta realizarile si nerealizarile (aici poti sa treci orice aspect, nu neaparat cati bani ai acumulat sau cate case ai) constata ca al doilea taler e mai greu.
Deci daca tu crezi ca balanta la tine inclina nefavorabil, te poti considera un looser. poti realiza foarte multe in viata, iar cei din jur sa te considere un om de succes, dar tu in sufletul tau sa ai sentimentul ratarii. In cazul asta esti un looser. Esti looser cand te simti looser. Cand ma definesc ca fiind looser/winner o fac in raport cu propria-mi persoana. Vecinu' cand te face looser/winner o face in raport cu propriile-i valori care pot fi total diferite de ale tale, de-aia pentru mine conteaza mai putin ce crede vecinu'. In subiectul de fata nu era vorba de cei ce sunt considerati looseri/winneri de comunitate sau societate, ci era vorba de cei ce se simt asa, de cei ce au sentimentul inadaptarii, al esecului, al ratarii. Te simti looser, atunci esti un looser, indiferent cat ai reusit sa realizezi in viata sau nu. Te simti winner, esti winner, indiferent daca-ti lipsesc multe sau ai tot ce crezi ca-ti trebuie.
Comentariul tau ulterior "Ce sa-i faci mai daca ai mei parinti nu ma lasara sa trec peste nimeni nici macar sa calc pe picioare pe careva nu facea parte din programa lor. Bravo tie mai, da vezi sa nu dai peste un elefant ca nu stiu cum mai treci peste el asa cu una cu doua." n-am inteles unde bate la ce te refereai, n-am vazut legatura cu mesajul meu.
Sper ca prin explicatiile de mai sus am reusit sa-i raspund si oanei la intrebarea legata de cine-i looser si cine-i winner in acceptiunea mea. Iar eu cand am zis de mahala nu ma refeream la cuvintele spuse. Poti sa folosesti cuvinte foarte decente, dar tot sa ai atitudine de mahala. Eu condamnam ceea ce ne caracterizeaza de multe ori pe noi ca romani: tendinta de a riposta de multe ori cu o atitudine de superioritate pentru cele mai neinsemnate lucruri din viata, suntem in stare sa cream un scandal in autobuz pentru ca cineva s-a impins in noi: "nu vezi dom'le ca te bagi in mine?", "da' tineti-va plasa mai departe ca-mi rupeti ciorapii". Aici astfel de incidente de regula se rezolva mai pasnic. Prin modul in care rezolvam astfel de probleme ii invatam si pe copii nostri ca este normal sa aiba astfel de atitudini. Si-uite-asa ne pastram identitatea.
Dinu: "Poate tu ai avut parte numai de experiente placute, prietenii mei insa aflati acolo nu au avut norocul asta (crede-ma, niste tipi super pregatiti)."
Ti-am mai explicat, Dinu, dupa mine realizarea sau esecul nu tine neaparat de pregatire. Nu tine de cate scoli inalte ai facut si cate doctorate ai terminat. Tine dupa parerea mea mai degraba de scoala vietii, asta-i capacitatea de adaptare. La unii scoala vietii nu a acumulat resurse pentru adaptare decat in cateva medii, la altii scoala vietii a insemnat acumulari care i-au permit sa inoate si-n alte ape. Poti fi zidar si sa razbesti si poti la fel de zidar sa fii si sa simti ca un ratat. Poti sa fii inginer sau medic si sa simti c-ai castigat cursa si poti sa fi inginer sau medic si sa simti ca-ti curge esecul prin vene. Asta-i cea mai mare greseala pe care o fac multi, considera ca daca au scoala si/sau experienta in munca automat vor avea succes. Multi dintre noi ne-am format intr-o societate in care stratificarea sociala se facea dupa numarul diplomelor obtinute. Erai inginer, medic, profesor erai realizat, erai muncitor in fabrica erai omul de jos. Mentalitatea asta fie ca ne place sau nu inca isi mai pastreaza ceva radacini prin creierasele noastre. De-aia si atat de multi nefericiti in randurile celor cu inalte pregatiri care emigreaza. Li se pare de neacceptat ca ei, cu pregatirea lor, nu pot misca mare lucru, iar raspunsul pentru ei vine usor: societatea canadiana e de vina. In esenta vina e a noastra, a celor ce nu putem intelege ca aici treburile functioneaza dupa alte criterii, ca stratificarea sociala nu tine neaparat cont de studiile facute. Societatea asta vine sa ne darame noua regulile cu care noi eram obisnuiti de aceea si debusolarea multora, multi nu mai inteleg care e valoarea si care e non-valoare. Iar Oana cred ca aluneca usor pe aceeasi panta: " ii vine mai usor unui om care nu s-a implicat in literatuta romana... sa se adapteze intr-o tara pentru ca legatura lui cu tara de bastina nu era asa de puternica to start with." Dupa mine legatura cu tara de bastina nu tine de numarul cartilor citite sau de memorarea unor ani din istoria romanilor, tine de un sentiment interior, un sentiment de apartenenta care ti-e cultivat de-al lungul timpului. E adevarat ca de multe ori cartile iti pot cultiva acest sentiment, dar dupa parerea mea rolul definitor il joaca familia, anturajul, mediul in care te invarti.
"O intrebare: cam cum se inclina balanta in Canada? Romani realizati sau nerealizati? Asa, din ce vezi tu la fata locului."
Nu-ti pot raspunde referindu-ma la comunitatea de roamni din Canada, eu cunosc doar o frantura din toti acesti romani veniti aici. O sa-ti raspun strict referindu-ma la prietenii si cunostintele mele. Din 18 familii cat am reusit sa numar acum rapid si despre care avem oarecare informatii 11 din ele consider ca au razbit aici, restul de 7 nu sau nu prea. 2 dintre familii deja s-au intors in Ro si acum au revenit (dar le-am pus tot pe lista de minusuri pentru ca oamenii astia nu-si gasesc locul nicaieri, sunt oarecum nefericiti), iar o a treia familie va pleca in curand in Ro. Asta am judecat-o in functie de cum se simt persoanele respective aici, cam care e atitudinea lor despre experienta ce-au trait-o aici. Bine-nteles ca nu i-am intrebat direct, ci doar fac o presupunere in urma unor discutii care au avut loc cu diverse ocazii intre noi. Nu stiu daca te ajuta cu ceva aceste date, oricum ele n-au nici un fel de relevanta per total, ci pot doar sa-ti faca tie o idee cam prin ce mediu ma invart eu.
"daca tu ai curajul sa iti sustii punctul de vedere face to face cu unul dintre ei, mi-e teama ca se termina urit tare". tot ce-i posibil, Dinu, avem experiente de viata diferite si suntem marcati de lucruri diferite.
Problema cu faptul ca multe conflicte se nasc in randurile celor din Canada eu o explic asa: In Canada 99% din emigranti (nu vorbesc de cei ilegali) sunt oameni cu studii superioare, oameni obisnuiti cu un nivel de pretentii fata de restul societatii, ca urmare este mult mai usor sa nemultumesti un astfel de om, a fost invatat ca anumite lucruri i se cuvin, nemultumiri care ajung la urechile formului. In contrapartida, majoritatea romanilor din Spania, Italia de ex. sunt fara studii superioare, oameni care nu au emigrat, ci au ramas ilegal, in timp incercand o parte din ei sa-ti legalizeze statutul. Ei sunt de regula cei ce nu au fost obisnuitii calculatoarelor si discutiilor forumiste, de-aia nici n-o sa poti sa afli starea lor de spirit. Uita-te cat de greu gasesti aici pe forum pe cineva din aceste tari si dupa cate stiu sunt destul de multi si pe-acolo. O parte din mirajele occidentului au fost transmise si prin acesti oameni, dar pentru noi cei de aici e foarte greu sa le verificam, nu-s multi care vin sa ne povesteasca "pe sleau" cum e pe-acolo. N-am nici o garantie ca daca in Spania ar emigra in principal cei cu studii superioare nu s-ar naste la fel de multe controverse. Cei emigrati in alte tari occidentale, sunt de regula exceptii, aceste tari nu duc o politica de emigrare deschisa, ci ajungi acolo mai mult printr-o conjunctura de situatii decat prin decizie proprie. Multi din acestia pleaca initial cu contracte de munca si ajung in final sa emigreze, iar procesul emigrarii la ei apare ca fiind diferit de al canadienilor. Canada e o tara cu politica deschisa de emigrare si foarte multi din cei ce pleaca se asteapta ca daca statul e deschis catre emigranti sa faca si mai mult pentru ei, si de aici o serie de nemultumiri. Li se pare ca li se cuvin din start niste treburi. Unii vin chiar cu pretentii aberante, cazul individului din Quebec pe care l-ai citat mai sus.
Ideea cu solutiile concrete nu-mi apartine, ci a fost amintita de mn prima data, eu doar subscriu la idee si mi-am oferit sprijinul daca are cineva nevoie de el, dar oricum nu se poate construi aici acest lucru. Subiectul actual a pornit pe alte pante, e greu sa-l mai abati acum de la firul pe care si-a croit drum.
7 sapt. si 4 zile DNP 1 nov.
khristin spune:
quote:
Originally posted by Dinu
Uite un exemplu, nu imi apartine, de pe un alt forum (nu-i voi da numele pt a nu face reclama). Mentionez doar ca experienta se refera la Canada iar pe forumul respectiv asemenea pareri nu sint exceptii iar subiectul e abordat de diverse persoane. Ne auzim, timpul ma preseaza dar promit sa revin. Lectura placuta!
Dinu,
Bine ai revenit printre noi . Intamplator stiu despre ce forum este vorba si afirmatia de mai sus cu "exceptiile" nu-ti prea fac cinste. A da copy si paste la un mesaj nu inseamna mare lucru, mai ales atunci cand nu reflecta experienta personala, si nu ai nici cea mai vaga idee despre ce se petrece intr-o alta tara. Poate ai vrea sa ne povestesti despre experienta ta intr-un alt context in NZ? Toate bune,
Cristina
Ira spune:
Concluzia acestui topic este urmatoarea:
Romanii sunt cei mai destepti.
Romanii sunt cei mai uscati si curati.
Romanii sunt cei mai educati.
Romanii emigreaza ca sa imbogateasca strainii.
Romanii emigranti o duc prost.
Romanii care nu o duc prost in occident... o duc extraordinar de prost,
dar nu vor sa recunoasca de jena.
Romanii care au emigrat deja, nu vor sa spuna celor care vor sa faca acest pas de neajunsurile emigrarii special pt. a-i infunda si pe ei.
Mancarea in occident nu are gust.
Occidentalii zambesc fals.
Ei au arme si trag de nebuni.
Ei sunt, de altfel, si f naivi si pot fi pacaliti cu usurinta.
Ei vor ca tu sa muncesti, altfel iti va merge rau!
Programul de munca in occident e f strict, si nici nu te lasa sa stai pe net pe DC la munca.
Salariile sunt mici in occident.
Chiriile sunt mari in occident.
Mobila nu prea e in occident.
Masinile sunt proaste.
Asigurarile sunt mari.
In occident sunt taxe.
Si impozite.
Pa pa, Dinu, pe mine -una- m-ai convins sa stau acasa!
cu drag, Irina
ps.Nelia, nu-ti mai mobila casa ca sa imi faci impresie, ca nu mai vin.
try spune:
Imi cer scuze pentru mesajele kilometrice, abia acum realizez cat de mare a iesit. Asta e, mi-e greu sa ma exprim in putine cuvinte.
7 sapt. si 4 zile DNP 1 nov.
lucamatei spune:
Draga Try,
Eu mi-am expus o parere personala despre ceea ce s-a intimplat in parc cu o femeie oarecare...am si scris in mesaj, am fost foarte calma, ea a fost cea care s-a enervat. Nu am folosit, cum ai spus tu cunvinte gen, mahala...Dar ai dedus tu ca am fost eu cea temperamentala...de unde asemenea deducere habar nu am ca nimic din mesajul meu nu indica asta...
Giani, esenta mesajului este in primul rind un raspuns la "suntem daci, therefore ne credem mai destepti ca altii..."
Americanii, chiar si cei educati nu sunt totusi mai culti ca noi, nu vreau sa generalizez, am lucrat in Neuroscience cu oameni de calibru ridicat, care intr-adevar se pot compara cu intelectualii nostri, nu cu mine nicidecum, eu am cu 30 de ani mai putin ca ei deci experienta lor isi spune cuvintul...Datorita experientelor mele, nu ale nimanui al cuiva cred totusi ca sunt mai matura decit multi americani, turci, traci, ce vreti voi...inclusiv socrii mei, dar si prietenele mele romance care sunt medici, avocati, critici de arta , arhitecti...Experienta mea de viata, ma face sa cred ca sunt totusi un om mai incercat decit altii...asta este o parere personala.M-am comparat cu socrii, pentru ca asta a fost experienta mea...din nou, experienta personala este cea mai importanta, apoi am iesit in lume si am vazut ca intr-adevar exista si oameni...nu la fel de multi ca in Europa, cu care pot discuta la acelasi nivel...Cel mai tare si mai cult american cunoscut de mine, nu a citit mai mult decit multi tneri romani pe care ii cunosc ...Eu nu compar romanii cu americanii vizavi de cine este mai destept ci vizavi de ce am experimentat noi ca adolescenti si de ceea ce au parte ei ca adolescenti...daca voi nu va considerati mai bogati in experienta ca ei, eu una ma consider...asta este esenta subiectului.
Apropo de am plecat de curiozitate...mi-am raspuns singura totusi...nici acum nu stiu de ce am plecat, presupun ca de curiozitate sau de imaginea facuta de romanii de afara ...cum ca ciini umbla cu hot-dogul infasurat in jurul cozii....nu stiu, probabil ca voi descoperi in timp.
oana olson
mn spune:
quote:
Originally posted by lucamatei
Am si eu o intrebare...Care dintre voi a plecat din Romania, desi se simtea pe deplin implinita
si eu si sotia lucram pentru una dintre primele compani care introducea internet in tara. Aveam impreuna suficient si eram multumiti. Una din colege a venit cu ideea sa punem la loteria vizelor, si uite asa am ajuns aici. Niciodata nu m-am gindit sa plec, pina cind m-am vazut cu viza in mina.
legat la ce povestea Dinu, pai crezi ca este normal ca barbatul sa urle la copii si nevasta si nimeni sa nu faca nimic? Eu cred ca persoana respectiva nu era speriata asa de tare de politie cit probabil de faptul ca va fi deportata.
legat de munca de aici, eu in tara de cind eram in liceu imi placea sa petrec ore bune in laboratorul de informatica si sa repar pe acolo una alta. Dupa ce am terminat la 18 ani m-au angajat cu norma intreaga, si intre timp am intrat la facultate intr-un oras univeristar. Si asa am ajuns sa lucrez vineri/simbata/duminica cite 12 ore si luni 4. Dupa care luam trenul si la facultate. As putea continua dar nu vreau sa fac apologia vieti mele. Ce vreau sa arat este ca nu am simtit cu nimic ca lucrez mai mult aici decit in tara.
Intradevar problema se pune cind nu muncesti acelasi lucru, dar hei demonstreaza la lume ca esti mai buna decit ei si te vor angaja pe tine. Eu cred ca cel care munceste in tara daca va munci la fel aici va avea de 10 ori mai mult. Dar daca in tara nu ai muncit nimic aici nu poti avea decit de 10 ori mai mult decit nimic.
Emigrarea nu va fi de sccces pentru cei care au tras mitza de coada bazindu-se pe bani lu' tata sau bani din alte parti.
Este pentru cei care au apreciat banu', si stiu ca pentru a il avea va trebui sa "transpire". Este pentru cei realisti care stiu ce ii asteapta. Nu este pentru cei care cred ca veniti aici straini o sa aplece palaria si o sa ii faca director.
mn
lucamatei spune:
Ira, ai mare dreptate...am ris de m-am prapadit.
Dinu, ti-am mai spus-o si ti-o repet, daca ar fi mai multi oameni ca tine, ar avea Romania o sansa...Citatul acela este cam dur, dar la fel de dura este si catalogarea omului ca loser-winner, buruiana-floare...
Haideti totusi sa ne respectam parerile si experientele, chiar si daca trebuie sa raspundem unui subiect cu "No Comment".
oana olson