Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) - 2
Raspunsuri - Pagina 5
aida_o spune:
apropos de emigrare: tocmai am terminat de citit editorialul lui Marius Tuca, la http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2350&
mie mi-a placut :) imi pare rau ca nu am fost "pe faza" si la partea I...
oriunde ati fi, fiti uniti, dragi romani...
http://community.webshots.com/user/atomskin-date
aida_o spune:
na, uite ca am gasit si partea I, ca mi-s persoana ambitioasa http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=2259&
oriunde ati fi, fiti uniti, dragi romani...
http://community.webshots.com/user/atomskin-date
gorjan spune:
Ne sta tare bine sa ne ponegrim reciproc. Ba ca unii sint lusersi, ba ca sint lenesi, mincinosi, plingaciosi, hoti etc. Pai cred ca asa de frumos nu ne vad nici strainii. Ne tot luam uni de altii ca de ce nu-ti place inseamna ca esti ratat sau plingacios sau mai stiu eu ce iar daca iti place ba esti mincinos ba nu ai curaj sa recunosti. Mie personal nu imi place unde sint acum din motive mai mult sau mai putin materiale(chiar mai deloc materiale). Chiar uitaram toti ca impuscaram pe un tovaras ca era dictator si nu prea le avea cu democratiili. Si ce facuram? Pricepuram ca trebuie sa-i luam locul si sa nu mai acceptam alta idee decit a noastra. Ailalti sint prosti si nu stiu care-i chestia .Sper sa fie asa cum spuneti voi, astia optimisti ca in general nu poate sa-ti fie mai rau de cit in tara. Nu pentru mine cit pt cei care chiar lasa pozitii bune, o meserii care le aduc satisfactii si ceva agoniseala si se gindesc ca aici o sa fie si mai sii. Si pentru ca eu cred ca nu merita chiar orice sacrificiu numai ca sa ai casa mai mare cu sau fara piscina si ca trebuie sa mai tii cont si de altele trebuie sa fiu catalogata drept plingacioasa sau luser etc. Chestia cu cine e luser si cine e winer o fii pt uni asa simpla de pot sa traga asa o linie clara intre ele. Bravo lor. Eu nu am vazut inca linia aia dar daca o vad va spui.
Pe mine una m-ar interesa cum e prin alte locuri si mai concret dar si mai personal(impresii personale) si promit sa nu arunc cu rosii in nimeni pro sau contra.
mimitete spune:
citatul nu vorbeste de dezradacinare, ci de homeless, poor si tired people, adica de pleava societatii care ajunge in america manata de miracolul aurului. or, in vremurile noastre, numai chinezii ce mai ajung aici calatorind sub puntea vapoarelor (asta e din povesti, nu ma lua in seama). cine emigreaza are nevoie in primul rand de bani, homelesii n-au nici o sansa. acum se vine cu burse, cu loterie, cu vize de student... iar aurul nu mai e motivul principal al emigrarii, ci libertatea, democratia, sansele egale, civilizatia, etc. spune-mi si mie ce relevanta are citatul Emmei pentru romani in discutia de fata? nici pentru mexicani nu se mai prea potriveste, poate pentru cubanezi doar ;)
[/quote]
Nu cred ca are sens sa despicam firul in patru, evident fiecare a interpretat total diferit poezia respectiva, eu nu am interpretat ad literaem "homeless, poor si tired" ci le-am dat interpretari "filozofice". Cind emigrezei, iti lipseste in general ceva ( a nu se intelege numai banii !) ca sa fii fericit/implinit sau pur si simplu vrei sa vezi cum e si prin alte locuri. Rare sint cazurile de romani care imigreaza din curiozitate dar exista si din astea.
Asta era interpretarea mea si citatul mi s-a parut potrivit.
Cit despre bani, desi existenta lor nu strica niciodata :-)) nu i-as pune pe primul loc ca fiind primul lucru de care un imigrant are nevoie, cunoasterea limbii, putere de munca, incredere in sine si in puterile proprii ... si ar mai fi atitea altele ...
Numai bine,
Mihaela
mate spune:
Da Mihaela,ai perfecta dreptate,conteaza nu banii ci atitudinea pe care o ai cand emigrezi.Noi( eu si sotul meu) am avut extrem de putini bani cand am venit in Nz(3mii de dolari ceea ce este ridicol de putin si cate 2 valize in care ne-am indesat cat am putut ca sa ne incadram in cele 20 de kg permise)si intr-un timp relativ scurt(10 luni) trecand prin incercar demne de un roman de succes am reusit si inca foarte bine.Deci conteaza ATITUDINEA pe care o ai si dorinta de a reusi si de a te integra intr-o societate complet diferita.
Oana
lucamatei spune:
Gorjan mai zi-le maica ca le zici bine...conchita, sa stii ca nu pot decit sa te respect...Fetelor, haideti sa fim mai uniti poate ne va fi foarte bine la toti...
oana olson
conchita spune:
quote:
Originally posted by mimitete
Cit despre bani, desi existenta lor nu strica niciodata :-)) nu i-as pune pe primul loc ca fiind primul lucru de care un imigrant are nevoie, cunoasterea limbii, putere de munca, incredere in sine si in puterile proprii ... si ar mai fi atitea altele ...
Numai bine,
Mihaela
Mihaela, m-ai inteles gresit, nu la banii ca scop al emigrarii ma refeream. ci la banii pe care trebuie sa ii ai CA SA emigrezi. am citit, cred, toate topicele deschise de fetele din alte tari si sunt informatii acolo despre cat costa actele, vizele, interviurile, dosarele, examenele de echivalare, cat trebuie sa ai la tine cand ajungi in Canada, Australia, Franta, Germania ca sa nu mori de foame pana gasesti un job...la partea asta ma refeream. a trecut vremea cand treceai granita pe sub sarma ghimpata la unguri sau inotai dunarea la sarbi cu buzunarele goale ca singura avere, prigonit in tara, persecutat, furat...sper ca am fost mai clara. de aceea consider eu ca fragmentul de poem respectiv nu se mai aplica acum. paradoxal, costa enorm sa emigrezi...
referitor la restul din "bagajul" emigrantului, sunt total de acord cu tine, sper ca am dovedit-o in nenumaratele interventii in discutiile despre emigrare.
AC spune:
Conchita cred ca ce spui tu legat de bani nu se aplica la emigratia in Europa. In afara casatoriei sau concubinajului, pentru adultii romani nici nu prea mai exista notiunea de imigratie directa in Europa. Pleci acolo cu o bursa sau un job si continui, emigrand intr-un final, dupa ani de munca in tara aceea. In Olanda vreo cinci. Eu nu cred ca ai nevoie de bani ca sa emigrezi in Europa. Eu pentru primul job am platit 89 de guldeni (mai putin de 50 euro) prima viza cu permis de munca, am tradus inainte diplomele in engleza in .ro si mi-am scos certificat nou de nastere Pentru ultimul am platit ceva mai substantial la apostilatul lui. Si am avut la mine vreo doua sute de dolari transformati in guldeni.... Deci pret total al investitiei ... max 500 dolari... Nici macar biletul de avion nu l-am platit eu. Ba am mai si primit bani de la universitate pentru mutatul catrafuselor din .ro in . nl.
Initial voiam in State, dar nu am avut bani de platit testele sau procesarea aplicatiei de catre universitati ... asa ca nu le-am dat. Olandezii nu mi-au cerut nici un test. Am aplicat, mi-am platit drumul si statul la un interviu. M-au puricat bine doua zile si gata m-au acceptat. Si nu sunt o exceptie. Majoritatea romanilor pe care-i stiu eu aici au venit la fel.
Anne-Sarah si mamica sa Andreea
try spune:
Ha, ha, ha, nu pot sa cred Dinule ca ai adus iar in discutie "hyper-marketurile... pline de cumparatori" si "varietatea de masini scumpe". Astea sunt deja un laitmotiv in descrierile tale despre Romania.
Si nu pot sa cred nici ca argumentele puctuale pe care ti le-am adus la mesajul tau chiar au fost nuci in perete. Replica ta ulterioara la aceste argumente a fost ceva de genul "taci, fa, nu vezi ca esti proasta!?!?". Asta e reactia tipica a lui nea Ion cand nu stie ce sa-i raspunda nevesti-sii. Faci pe interesantul cum ca eu n-am inteles nimic din postarile tale. Nu-mi lipseste mie inteligenta, Dinu, ci tie bunul simt de a recunoaste niste lucruri evidente sau poate iti lipseste capacitatea de analiza. Imi faci impresie a fi genul de individ care vrea cu tot dinadinsul sa-si demonstreze puctul de vedere mergand cu incapatanarea pana la paroxism. Iar cand nu mai ai ce spune scoti replici de genul "taci, fa, nu vezi ca esti proasta!?!?"
Emigrarea am mai spus-o si cu alte ocazii si altii de aici au formulat aceeasi idee: nu este altceva decat problema de adaptare, mobilitate si flexibilitate la noul mediu. E ca-n botanica daca vrei: plantele care se adapteaza usor la medii, soluri si conditii noi traiesc si se dezvolta; altele, desii flori rare, pretioase, bune de pus in tablou, sunt saracele asa firave ca nu pot supravietui decat in cateva locuri in lumea asta. Dezamagirile emigrantilor sunt efectul faptului ca nu suntem capabili sa ne autoapreciem posibilitatile in raport cu "testele" pe care trebuie sa le trecem. Multi habar n-au ce "teste" trebuie sa treaca si, cum spunea cineva, se arunca cu capul inainte (exemplu bun pentru prietenul lui Dinu, medicinistul care saracu' s-a dus in UK fara drept de rezidenta si de munca, dar isi plangea de mila ca societatea engleza nu-i dreapta cu el). Credem ca suntem capabili sa daramam munti, dar unii din noi clacam in fata unor probleme minore, altii n-au stiu ce-i greul in viata si cand au dat de el au vrut inapoi la mama. Astia sunt looserii de care se tot vorbeste peste tot. Winnerii sunt aia de lupta si trec peste. Nu neaparat cei ce au facut bani si au acumulat material diverse lucruri.
Sunt 3 lucruri dupa mine importante care fac diferenta intre un winner si un looser sau macar care te ajuta sa treci mai usor peste obstacolele emigrarii:
- aluatul din care esti facut (mentalitate, deschidere catre nou, personalitate, caracter etc.);
- ce stii sa faci in viata (meseria, pregatirea, dedicatia fata de ceea ce faci, la ce altceva te mai pricepi etc.);
- omul de langa tine (asta daca-l ai - cat de mult te poti baza pe el, cat de mult te poate sustine mai ales dpdv moral, emotional, daca ai unul care trage la aceeasi caruta cu tine sau ba).
Si cand ma gandesc ca mai incearca anumite teorii sa ne invete cum ca oamenii sunt toti egali... s-avem pardon, sunt foarte multe pozitii de start de la care pornim inca de la nastere, iar pozitia in care te afli tu sau eu nu tine nici macar de cat de bun, inteligent sau om de treaba vei deveni in viata. Tine de sansa sau de norocul de-a te fi nascut in anumite conditii sau nu (numarul si varietatea acestor conditii sunt foarte mari). Cand o sa intelegem acest lucru n-o sa ne mai preocupe atat de ce Ionescu a luat premiu cu coronita si eu nu, pentru ca el oricum e mai bata ca mine sau de ce Popeasca o duce mai bine, desi a venit dupa mine in Canada, cu o meserie de rahat si cu 2000 $ dupa el. Cu atat mai putin in pozitia de emigranti nu pornim toti de la acelasi nivel, nici macar nu poti spune ca pornesti de la zero. Daca ai porni de la zero inseamna sa anulezi tot ce ai facut, invatat, experimentat pana atunci, ori nicaieri nu se intampla asta. O iei de la zero cu casa, masina, de multe ori job si viata sociala, dar fiecare vine aici cu un "pachet". La unii "pachetul" este mai voluminos si mai valoros, la altii nu, fiecare va porni de la acel start pe care singur si-l va fi castigat pana atunci in viata.
Pe masura ce acest subiect se dezvolta gasesc tot mai multe motivatii puerile pentru care unora nu le merge bine in viata de dupa emigratie. Mi-as dori ca acei ce au nemultumiri legate de problema emigrarii sa poata avea taria sa recunoasca ca nimeni nu-i vinovat pentru situatia nefericita prin care trece, ci el insusi prin lipsa-i de capacitate de a se adapta la mediul respectiv. Ce importanta are daca mediul este mai bun sau nu decat cel vechi, daca SUA sau Canada sunt mai bune decat Ro? Daca vrei intr-adevar sa afli raspunsuri la de ce nu a mers, atunci trebuie sa le cauti in tine insusi.
Eu incepusem sa devin o inadaptata in Romania, incepusem sa nu mai pot sa fac fata presiunilor acelui sistem, simteam ca ma sufoc, ma modificam intr-o alta directie decat o facea mediul meu. Din momentul in care am constientizat acest lucru, aveam 2 solutii: ori ma adaptez la mediul existent, ori imi schimb mediul si caut unul pe masura a ceea ce incepeam sa devin. Asa am ajuns in Canada. Aici mi-a gasit linistea si pacea interioara de care am avut nevoie. Am trecut ca multi altii si prin momente dificile si ele au fost la mine mai degraba de natura emotionala decat materiala (nu ma refer aici la dorul de tara sau alte chestii de-astea, asta e o boala la care eu sunt imuna, ci ma refer la momente de cumpana cand nu stiam daca am pornit pe calea care trebuie aici sau nu, cand actionam fara sa am inca garantia, feedback-urile ca totul merge in directia pe care o urmaream eu), dar au fost scurte si nu foarte intense, ceea ce numesc eu ca ori "virusul" ce m-a atacat pe mine a fost mai slab, ori "sistemul meu imunitar" a fost mai puternic.
Dincolo de toate astea, acest subiect aici nu-si are rostul decat, asa cum spunea cineva, se poate invata ceva concret din el, se dau exemple concrete de situatii dificile si solutii de iesit din ele. Altfel, lumea-i plina de filosofii, iar filosofiile nu fac altceva decat sa ridice probleme, nu ofera si raspunsuri. Aflarea raspunsurilor ramane tema pentru acasa pentru cititori.
Daca cineva va initia o astfel de actiune de a strange intr-un loc posibile probleme si solutii concrete, atunci imi voi oferi cu draga inima cunostintele pe care le-am acumulat eu pana acum din experienta mea de viata sau de emigrant, pana atunci dupa parerea mea subiectul ramane o forma de filosofie. Si ca sa pun bombonica pe tortul asta filosofal, uite aici un link cu experienta unui roman plecat in SUA, experienta care porneste la inceput de la exemple concrete, dar autorul nu cauta sa ofere solutii eventualilor cititori, ci analizeaza efectele psihologice ale emigrarii, pentru ca in ultima parte sa fie un pur tratat de psihologie. E un fel de uite ce se poate intampla in mintea ta cand emigrezi si de ce?
www.giosan.com/jurnaldeamerica.pdf
Si pentru ca nu ma pot abtine vreau sa comentez parerea unei doamne care a postat aici, dar in partea I a subiectului.
M-a uimit cand aceasta doamna a considerat cretinism faptul ca americanu' nu-i raspunde la replici, toti "tac malc". S-a gandit poate ca nu au acelasi sange temperamental prin vene care sa-i faca sa se antreneze in discutii contradictorii in locuri publice? Doamna respectiva se crede mai desteapta numai pentru ca americanu' nu-i raspunde la provocari tip mahala? Te-ai gandit cumva, doamna, ca poate asta tine de cultura lor sociala si nicidecum de retardare mintala?
7 sapt. si 1 zi DNP 1 nov.
cataghe spune:
quote:
Originally posted by try
Eu incepusem sa devin o inadaptata in Romania, incepusem sa nu mai pot sa fac fata presiunilor acelui sistem, simteam ca ma sufoc, ma modificam intr-o alta directie decat o facea mediul meu. Din momentul in care am constientizat acest lucru, aveam 2 solutii: ori ma adaptez la mediul existent, ori imi schimb mediul si caut unul pe masura a ceea ce incepeam sa devin.
Subscriiiiiiiiiuuuuuu!
This is the first day of the rest of my life!