Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) - 2

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

quote:
Originally posted by freegonzo

Pt Dinu
Am realizat dupa o vreme ca aici emigrantii sunt asteptati ca turmele de bizoni de indieni.Toata lumea incearca sa te mai despoaie de un ban si sa mai profite un pic de lipsa ta de experienta aici.




normal, altfel cum sa progreseze bietii oameni, doar ai vazut strazile pline de drogati, nebuni si handicapati, noroc cu cate-un transport de emigranti, isi mai ridica si ei standardu'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Cleo,





Buna....

Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/alex2.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/nick2.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lai spune:

Freegonzo,

E drept ca intr-un fel esti tratat ca un pusti de 16 ani, in sensul ca incepi pe multe din drumuri de la zero, si, asta, desigur, poate fi foarte frustrant, dar.. daca te opresti aici si te impotmolesti in felul asta de a vedea lucrurile si nu te stradui (e drept, e greu) sa ai o atitudine mai constructiva si sa vezi ce si cum poti sa faci ca sa treci peste dezavantajele pe care le ai ca incepator in tara lor.. atunci chiar devine imposibil sa mergi mai departe.

Te lovesti de faptul ca nu ai istorie de credit, e greu la inceput sa faci rost de un credit card d'apai sa primesti din prima un imprumut pentru o casa sau altele. Ce faci? Te apuci sa-ti construiesti istoria de credit, iti iei mai intai a 'secured credit card', adica depui niste bani la o banca care iti emite un credit card acoperit de banii respectivi, folosesti credit cardul respectiv in mod responsabil, dupa o vreme iti maresc limita de credit astfel incat sa depaseasca banii depusi de tine, apoi poti sa ceri o alta carte de credit pentru care sa nu fie nevoie sa depui bani, o anulezi pe prima, folosesti noua carte de credit in mod responsabil, incepi sa lucrezi si ai un venit stabil, devii eligibil pentru un imprumut, apoi unul mai consistent si tot asa..

Trebuie sa iti trimiti copilul la colegiu, ce te faci ca nu ai fost aici de la inceput ca sa poti sa pui bani deoparte pentru asta inca inainte de a ti se fi nascut copilul, cum fac multi din cei de aici. Ce faci? Incepi sa pui bani deoparte atunci cand poti, mai bine mai tarziu decat niciodata, iti incurajezi copilul sa exceleze la scoala, eventual si intr-un sport sau o activitate extrascolara, te interesezi de toate sursele de finantare pentru colegiu, poate copilul tau reuseste sa ia o bursa, la unele facultati exista ajutor financiar care se calculeaza in functie de veniturile familiei, sau incepi la un community college care e mai ieftin, dai randament bun si din anul III te transferi la o universitate buna, mai lucreaza si copilul part-time in timpul studiilor, mai faci un imprumut, o scoti la capat.

Nu ai experienta pe piata de munca locala. Ce faci? Faci un voluntariat pe meseria ta ca sa incepi sa capeti experienta, iti iei o slujba care poate nu e cea visata, dar iti faci treaba bine, capeti experienta, niste recomandari bune si mai tarziu cauti o alta slujba care ti se potriveste mai bine.

Nu ai reteaua de contacte sociale pe care o are cineva nascut aici. E drept, e un aspect important, si aici conteaza asta foarte mult, nu se numesc 'pile', se numeste 'networking', dar da, e important sa cunosti cati mai multi oameni care sa te ajute. Desi sunt si exceptii, in general, daca nu esti profesionist, nu e suficienta o 'pila' ca sa capeti o pozitie buna si mai ales ca sa o pastrezi, daca nu iti faci treaba ca lumea zbori destul de rapid din compania respectiva. Dar cunoscutii te pot ajuta, chit ca iti dau o informatie dinauntrul firmei despre o pozitie care tocmai s-a deschis, pentru ca multe pozitii nu sunt listate in ziare sau pe internet, sau, cand trimiti CV-ul, din gramada de CV-uri, daca cineva le-a mentionat numele tau, ajuta ca sa ajungi la interviu, dar mai departe cum te descurci la interviu si mai ales cand incepi slujba, daca o primesti, asta e treaba ta. Asadar, admitand ca e important, chiar foarte important sa ai o retea de contacte, ce te faci tu proaspat emigrant? Iti bagi nasul peste tot, te straduiesti sa cunosti cati mai multi oameni, mai ales din domeniul tau, ca nu se stie niciodata de unde sare iepurele. Voluntariand la o companie cunosti oameni. Ducandu-te la diverse cursuri, inscriindu-te in cat mai multe organizatii, agentii, grupuri, cluburi, poate unele sunt exclusiviste si nu te primesc, dar altele, da, oriunde poti, cu oricine poti vorbi, daca te duci la scoala printre colegi, profesori, fii mereu cu ochii in patru si o sa sara si iepurele tau, dar trebuie sa fii activ pentru asta, daca stai la tine acasa si te plangi nu o sa vina nimeni sa-ti puna o slujba in brate.

Vorbesti de familii destramate. Nu ma indoiesc ca exista, dar cred ca pentru cele mai multe dintre ele emigrarea a fost 'cireasa de pe tort', pentru ca este o experienta traumatizanta si daca legatura dintre cei doi soti nu e puternica, daca nu stiu cum sa reactioneze la stres, cum sa rezolve situatii conflictuale, cum sa 'lucreze' impreuna si nu unul impotriva celuilalt, atunci da, pot aparea multe probleme. Dar, daca asta este cazul, atunci problemele respective ar fi aparut cel mai probabil, mai devreme sau mai tarziu, chiar daca nu ar fi emigrat, pentru ca mai devreme sau mai tarziu in viata s-ar fi lovit de o situatie dificila, conflictuala, pe care n-ar fi stiut cum s-o rezolve. Cred insa ca multe alte cupluri devin mai puternice trecand prin experienta asta, sprijinindu-se unul pe altul si dovedind intelegere si dragoste si putere de a trece prin foc si para.

Spunea cineva ca e important cu cine te asociezi cand ajungi acolo si avea mare dreptate. Daca esti influentabil de catre cei din jurul tau, si marea majoritate dintre noi suntem intr-o anumita masura, si ajungi intr-un grup de oameni care se plang si se plang si nu iau nici o masura, si nu-ti dai seama la timp cat de daunator poate fi, ajungi ca ei, ajungi sa vezi totul in negru si sa incerci inconstient sa-ti salvezi eul interior dand vina pe una si pe alta, si in timp chiar esti convins ca nu se poate si altfel.

Cat despre toti care vor sa te despoaie.. Pot sa-mi imaginez ce experiente trebuie sa fi avut ca sa fi ajuns la concluzia asta. Da, exista o sumedenie de intermediari, asociatii, organizatii si indivizi al caror scop este in primul rand sa faca bani. Si, daca o pot face pe pielea ta, o fac. Nu pentru ca esti emigrant si li s-a pus lor pata pe tine, ci de pe urma oricui pot sa faca bani, fac. Ce sa faci tu? Sa te informezi, sa te informezi, sa te informezi, sa ai discernamant, sa evaluezi orice serviciu la care te gandesti sa apelezi si sa vezi daca merita pentru tine, el se foloseste de tine, tu de el, vezi daca folosul pe care ti-l tragi tu merita banii pe care ii platesti. Pentru ca oamenii vor sa-si faca viata cat mai usoara, folosesc intermediari pentru tot felul de servicii, consilier pentru impozite, consilier pentru admiterea la facultate, intermediar pentru cumpararea unei masini, avocat pentru rezolvarea unor acte etc etc etc Stai si judeci. Poti sa te informezi singur si sa iti rezolvi problema singur? Ai de la cine sa ceri sfaturi informate fara sa trebuiasca sa apelezi la un astfel de serviciu? Fa-o! Daca iti permiti serviciul respectiv si consideri ca atat cat te scuteste de efort, timp, stres, nesiguranta, merita, atunci apeleaza la serviciul lor si nu te plange ca te storc de bani! Faci o analiza costuri-beneficii, vezi incotro inclina balanta, si alegi! Nu-ti ia nimeni banii din buzunar, tu singur ii dai, si, ca sa nu te simti fraierit, informeaza-te, informeaza-te, informeaza-te! Iar daca te-ai ars o data, ca se mai intampla, a doua oara o sa stii sa nu te arzi! Americanul zice ca "there's no such thing as a free lunch", adica nimica nu-i pe de-a moaca, totul are un pret, tu tre' sa te intrebi daca merita pentru tine sa-l platesti sau nu. Asta nu e o predica sa devii un monstru rational, sunt si oameni care te ajuta fara sa se astepte la ceva in schimb si nu trebuie sa iti pierzi increderea in oameni (cu bucurie in suflet cred, vad ca exista asemenea oameni pe acest forum deosebit), dar trebuie sa ai discernamant.

Bafta multa tuturor!

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Poftiti la partea a treia...
Julie

Mergi la inceput