Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) - 2
Raspunsuri - Pagina 15
cataghe spune:
quote:
Originally posted by Dinu
Tu crezi ca cei de pe acest forum care vor sa emigreze au macar idee ca vor trece si prin aceste faze de umilinta,frustare, stres, etc? Asta in ideea ca aceasta faza va fi una de tranzit.Tu nu vezi ca unii nici nu au viza pe pasaport si viseaza cu ochii deschisi la fericirea de acolo??? Spune-le te rog, ca tot ai pomenit, si ce insemna munca la negru, ce riscuri presupune, ce compromisuri. Unde e civilizatia pe care si-o doresc toti, cind de fapt ca proaspat emigrant te invirti intr-un cerc de oameni, unii intelectuali cu pretentii, care se preteaza la gainarii minore, incearca sa fenteze sistemul in fel si chip si se lauda seara la o bere ce smecherie au mai facut?!?! Cred ca e important sa se stie si aceste aspecte...macar sa nu fie socati asa cum ai fost si tu, si eu, si multi altii...
Ira: de abia astept sa te vad ajunsa in Canada! Mai vorbim...
Dinu, eu cred ca pervertesti cu buna stiinta esenta mesajului Laurei. Chiar asa, toata lumea care emigreaza e musai sa lucreze la negru, sa treaca personal prin acest gen de experiente? Altfel nu se poate? Asta a spus Laura in mesajul ei? Ma indoiesc!!! Pe mine, de exemplu, nu ma intereseaza sa mi se spuna de 1000 de ori ca lucrurile astea exista, ca asta stiu! Ceea ce ma intereseaza este ce trebuie sa fac ca sa nu trec prin ele, ce au facut cei care au reusit sa le evite si ce au "gresit" - desi "gresit" e numai un fel de a spune - cei care nu au reusit sa le evite. In alta ordine de idei, vad ca ignori total partea din mesajul Laurei in care se spunea ca intr-adevar, pentru multi din acesti oameni aceea a fost intr-adevar o perioada de inceput. Poate ca pentru unii din ei a meritat sacrificiul, la asta te-ai gindit, poate ca dupa acei citiva ani de umilinte au realizat ceva ce la ei in tara nu ar fi realizat nici in doua vieti! De ce nu spui si asta? Ti-e teama ca daca auzim ce se poate realiza acolo prin munca ni se face "pofta" si fugim toti, si ramai numai tu sa stingi lumina?
Zici ca unii viseaza cu ochii deschisi fara sa aiba nici macar viza in pasaport (eu stiam ca viza in pasaport este pentru cei mai multi emigranti faza finala, si pentru foarte putini faza initiala, dar ma rog!) Eu una, inainte de toate lucrurile importante pe care le-am realizat in viata mea, am visat cu ochii deschisi la ele. Cita vreme nu te limitezi la a visa, recomand la toata lumea s-o faca: este o metoda de conditionare pozitiva care da rezultate foarte bune combinata cu actiunea!
Frumos o mai incurajezi pe Ira, lauda tie! Cred ca daca te incuraja si pe tine cineva asa inainte sa pleci in UK, tare bine iti pica! Probabil este felul tau "afectuos" de a-i ura succes, nu?!...
Mai oameni buni, toti care tot povestiti aicea cit de neagra e viata de emigrant, eu cred ca voi nu realizati cit rau le faceti oamenilor astora care sunt pe picior de plecare, cu valizele facute! Credeti ca nu au ei destule spaime, destule nelinisti legate de faptul ca se duc intr-un loc necunoscut unde trebuie s-o ia de la zero? Mai veniti si voi si turnati gaz pe foc, care cu constatari de genul ca daca emigrezi neaparat vei ajunge sa muncesti la negru si sa cauti in gunoaie, care cu articole selectionate, o pagina de forum compusa dintr-un singur mesaj numai cu experiente negative "de la lume adunate" si nici una, nici din greseala vreuna pozitiva! Credeti ca lucrul asta ajuta cuiva? Repet: daca vreti intr-adevar sa fiti de ajutor, dati sfaturi consistente si in cunostinta de cauza. Noi ce sa intelegem din toate mesajele astea? (ca numai pentru ideea ca ti-e greu altundeva decit in tara ta nu avea rost sa curga atitea pagini, asta o stim cu totii!) Ca mai bine stam in tara si punem umarul, nu? Ei bine, cei care s-au scirbit de "pus umarul" si sunt hotariti sa plece oricum nu se vor razgindi! Sau vreti cumva sa-i subminati, sa le taiati tot elanul? Nu pot sa cred... ar fi de-a dreptul josnic, nu va suparati!
Astept cu interes aruncatul cu rosii. Sunt sigura ca se va intimpla cit de curind...
Numai bine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
irina2000 spune:
Putini "veterani" va vor da un sfat clar si concret emigrantule "cu puf"! Si acum sa va intrebati voi, de ce? Am auzit mereu "....pai.....depinde....sa vedem....nu imi amintesc....eu stiu...". De ce asa? Pentru ca ei veteranii spuneau ca noi venitii nu inteleg, ba mai mult, sa vedeti exemplu concret,unul din veteranii-emigranti a avut neobrazarea, ba mai mai mult lipsa de bun simt, atunci cand imi era nu greu ci foarte greu, sa imi trimita o poezie-parabola cu un fluturele care moare daca nu isi ia soarta in piept...si asta pentru ca l-am intrebat cum si-a gasit primul loc de munca! Ulterior am aflat, PILA sa traiasca! Asa ca noilor veniti nu credeti ca tot ce zboara se mananca, nici ca cel cu care vorbiti e mai ceva decat voi....am mai spus-o si o repet "adevarul e undeva la mijloc!" Altul tot din asta "vechi" mi-a spus, "noi de X ani stam asa si am incercat orice ca sa iesim din situatia asta, crezi ca te voi ajuta eu pe tine dandu-ti toate informatiile de care ai nevoie ca sa scurtezi din timpul necesar asa zisei acomodari? " Si asta se intampla peste tot si in cercul de prieteni romani si la servici daca nimeresti langa un roman si la interviul pentru job daca ai "norocul" ca HR sa fie roman si peste tot unde vezi romani cam asa este. Nu vreau sa generalizez si totusi o fac din nou....am intalnit si romani OAMENI, putini din pacate dar exista, surprinzator oameni simpli, fara titluri rasunatoare in coada dar de care nu iti este rusine sa spui "e un roman de al meu!".
oz spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Mai oameni buni, toti care tot povestiti aicea cit de neagra e viata de emigrant, eu cred ca voi nu realizati cit rau le faceti oamenilor astora care sunt pe picior de plecare, cu valizele facute! Credeti ca nu au ei destule spaime, destule nelinisti legate de faptul ca se duc intr-un loc necunoscut unde trebuie s-o ia de la zero? Mai veniti si voi si turnati gaz pe foc, care cu constatari de genul ca daca emigrezi neaparat vei ajunge sa muncesti la negru si sa cauti in gunoaie...
Catalina,
fiecare vorbeste din experienta personala, eu zic ca este foarte important cum te pregatesti pentru emigrare, ceea ce faci acasa iti pregateste viitorul. Uite povestea unor cunoscuti (sper sa nu se supere): s-au gandit ca nu are rost sa puna dosarul pentru rezidenta ca dureaza prea mult si atunci 'smecheri' fiind au decis sa obtina o viza de student iar dupa 2 ani aici sa puna dosarul pentru rezidenta permanenta. El obtine un loc la o faculatate particulara, ea nu vorbeste engleza aproape deloc, ajung aici si fac prostie dupa prostie, isi strica creditul complet aiurea (si nefortat), circula fara carnet ca vor spune ca nu stiau ca trebuie schimbat, inchiriaza intr-o zona foarte ieftina unde au probleme cu vecinii, lucreaza la negru de le sar capacele pentru ca trebuie sa plateasca taxa la scoala si sa traiasca. Ei bine, oamenii astia ar putea umple pagini intregi cu experiente negative, cu saracia, lipsurile, frustrarile si prostia oamenilor din Australia. S-au bagat singuri intr-o situatie foarte nasoala, ea nu are drept de munca si nu vorbeste limba, el are voie sa lucreze part-time, dar daca nu merge la scoala il trimit acasa, daca nu plateste taxa il trimit acasa, etc.
Pe de alta parte, cunosc oameni care au ajuns aici stiind exact ce ii asteapta, au venit hotarati sa isi schimbe complet mentalitatile sa lase 'smecheriile' romanesti acasa, oameni pregatiti cu limba stiuta cu un plan de bataie...ei bine astia sunt foarte fericiti.
PS. noi nu am lucrat nici o zi la negru, nici o zi altceva decat pe meserie, am facut munca voluntara pentru experienta dar pe meserie. Asta in conditiile in care banii cu care am venit nu erau o avere (am vandut apartamentul si masina) si aveam si 2 copii.
Ira spune:
Dinu, hai ca ai inceput sa ma scoti din sarite cu insistentele tale.
Stiu ca scrii si pe Quebec.ro, adica carcotesti si pe acolo fara nici un succes.
Dragul meu, sa-ti dau un mic sfat:
Fericirea, pe care tu o tot pomenesti, vine din interior.
Cine emigreaza ca sa-si caute fericirea si linistea interioara, are fff mici sanse sa si-o gaseasca.
Fericirea nu are nici o legatura cu emigrarea, cine a fost fericit in Ro, va fi si in tara adoptiva si invers, cine a fost carcotas in Romania, tot asa va fi si in straini.
Eu zic sa te calmezi ca ai inceput sa te repeti ingrijorator de des.
marimar spune:
Am citi cam tot ce ati scris la acest subiect, ce pot sa zic decit ca exista atitea pareri citi oameni exista, si la fel de multe experiente.
Imi pare rau sa vad ca va jigniti, daca cineva nu e de acord cu parerea altuia de ce nu poate totusi sa ii respecte parerea?
Emigrarea e a naibii de grea, e o dezradacinare, dar e si o alegere, nu te obliga nimeni sa emigrezi, e alegerea ta pur personala.
Ira, mult succes, si cit mai mult succes tuturor celor care ati optat pentru acest pas ! Nu va lasati impresionati de nimeni, ascultati paresi si pro si contra, deschideti ochii bine si sa va asteptati la greu dar sa aveti mereu dorinta de a trece peste greutati cu bine !
freegonzo spune:
Pt Dinu
In primul rind ceea ce ma scoate din sarite e atitudinea'trebuie sa fii fericit ca ai ajuns in Ca'.Venirea mea aici a fost un vis implinit iar dezamagirea a fost cumplita.Nu m-am asteptat sa vad cocioabe ,drogati, nebuni si handicapati umblind liberi pe strada.Dupa multi ani petrecuti in vestul Europei,dupa orasul in care am locuit in Ro si dupa statutul care l-am avut acolo standardele mele sunt complet altele.
De asemenea nu m-am asteptat ca dupa ce am trecut prin furcile caudine,dupa ce am dat o gramada de bani,am stat in 'hold'pt un an asteptind un raspuns,si dupa ce mi sa spus ca odata aici am toate drepturile sa ma vad tratat ca un pusti de 16 ani si sa trebuiaca sa ma lupt pt a gasi o asigurare,sau sa primesc un permis de conducere de incepator,sau sa aud toata ziua ca nu am faimoasa experienta canadiana.
De asemenea nu m-am asteptat nici sa ma vad cu masina furata dupa o luna si cu banii pierduti,nici sa-mi fie frica sa-mi las copilul nesupravegheat o clipa,si nici sa fiu nevoit sa apelez la institutiile canadiene de spalat creierul si etichetare (cele care se ocupa de noii veniti)
Am realizat dupa o vreme ca aici emigrantii sunt asteptati ca turmele de bizoni de indieni.Toata lumea incearca sa te mai despoaie de un ban si sa mai profite un pic de lipsa ta de experienta aici.
Vreau sa mentionez ca aceasta este ultima mea postare aici si inainte de a ma judeca uitati-va si voi la oamenii de pe strade sau la romanii care au depasit 5 ani in Ca si poate o sa le remarcati privirile ratacite (glassy looks)familiile destramate stresul evident de pe fata si fericirea cu care vorbesc despre Ca.
Salut
nelia spune:
quote:
Originally posted by freegonzo
Am realizat dupa o vreme ca aici emigrantii sunt asteptati ca turmele de bizoni de indieni.Toata lumea incearca sa te mai despoaie de un ban si sa mai profite un pic de lipsa ta de experienta aici.
Vreau sa mentionez ca aceasta este ultima mea postare aici si inainte de a ma judeca uitati-va si voi la oamenii de pe strade sau la romanii care au depasit 5 ani in Ca si poate o sa le remarcati privirile ratacite (glassy looks)familiile destramate stresul evident de pe fata si fericirea cu care vorbesc despre Ca. [quote]
Cornelia, mamica Agatei
try spune:
Aici ii dau dreptate lui oz, Dinu si altii confunda situatia emigrantului din Canada cu a vizitatorului ramas la negru prin Europa. Aici ajungi foarte greu ca vizitator si sa ramai in ideea ca cine stie. In Europa se practica la greu mersul in vizita si ramasul acolo. Cunosc zeci de exemple, normal ca atunci cand n-ai drept de rezidenta si de munca situatia e mult mai cumplita. Cei ca Dinu ajung sa vada foarte multe exemple de felul asta in jur si tind sa considere experienta plecarii din tara ca una nefericita sau care nu merita sau... etc. Va rog nu trageti semnul egal intre cei emigrati, plecati de-acasa cu o hartie care le atesta drepturile de emigrant, si cei plecati la ce-o pica din cer. Ii inteleg de ce pleaca pe acestia din urma, dar experientele lor sunt de cu totul alta natura si in nici un caz nu se pot numi emigranti. E adevarat ca multi din ei incearca sa-si autentifice sederea acolo dupa un timp, dar… nu iese tuturor. N-am sa plang de mila unui emigrant care n-a stiut sa-si evalueze sansele inainte de a pleca si cu atat mai mult n-am sa plang de mila unui fugit la munca la negru in Europa. Am mai spus-o ce-ti faci cu mana ta se numeste "lucru manual". Lipsa informarii, trierea necorespunzatoare a informatiilor primite si incapacitatea de a lua decizii potrivite pentru sine este principala cauza de esec a emigrantilor. Daca doar iti depui niste acte la ambasada astepti sa fii chemat la interviu si apoi iti faci 2 valize, asta nu se numeste ca esti pregatit sa emigrezi. Foarte multi desconsidera rolul informarii despre noul loc unde urmeaza sa ajunga si se bazeaza pe faptul ca eventual sunt unii acolo care-l vor ajuta si-apoi fie ce-o fi...
Cum iti asterni asa dormi. Daca nu dormi bine noapte e ca nu ti-ai tras bine cearsafu' sub tine, nu ca te-a sabotat cineva, nu vine nimeni special sa-ti puna tie pietre sub saltea.
8 sapt DNP 1 nov.