Despre emigrare, pe sleau (fara perdea) - 2

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns try spune:

Da, asa-i gorjan, cand am zis sa treci peste tot nu m-am referit sa calci totul in picioare si sa nu-ti pese de nimic, ci sa treci peste toate cele care-ti sunt obstacole in viata.
Ma bucur ca ne intelegem macar pe-o bucata, asta era si ideea mea: looser esti daca te consideri asa, nu daca-ti zice vecinu', adica exact cum spusasi matale, tine de noi insine.
De-aia as ruga pe cei de-aici sa nu inteleaga ca am facut pe cineva looser/winner sau buruiana/floare rara, ci am incercat sa descriu niste categorii de oameni. In afara de mine, ma feresc sa bag pe cineva intr-o categorie sau alta pentru ca dincolo de ce declara fiecare aici sunt foarte multe fatete ale problemei fiecaruia, ne-ar lua ceva ani buni sa ni le destainuim fiecare si foarte multa buna-vointa. Tot ce poate sa transpara dincolo de mesajele pe care ni le scriem sunt doar atitudini, mentalitati si idei. Si pana la urma asta e ceea ce combatem aici.
Oanei i s-au parut cam drastice clasificarile mele, dar in fond, orice clasificare trebuie sa fie drastica, sa reduca la cateva puncte o mare de entitati, subiecte. Gasesti cateva puncte comune si asa formezi categoriile, grupele. Daca nu esti drastic in astfel de clasificari risti sa te pierzi in detalii si ideea principala se pierde, se disipeaza. Pe de alta parte mi-au spus mai multi ca sunt cam dura in exprimare, dar asta e stilul meu, nu-mi plac ocolisurile si imbrobodirile, daca am ceva sa-ti spun incerc sa ti-o spun asa cum mi-e natura mea, daca nu, ma abtin.
Cand comentez ideile cuiva intentia mea este de a oferi si alte fatete ale unei probleme. Nu avem cum sa ne gandim toti la toate. Pe mine multe dintre raspunsurile de aici m-au inspirat si marturisesc ca unii de aici mi-au oferit si alt mod de a interpreta anumite lucruri. Iar atunci cand combat o idee nu o fac cu lipsa de respect si incerc sa evit jignirile. Dar sunt si oameni carora daca le spui "du-te si schimba-ti camasa" interpreteaza de genul "adica eu sunt jegos sau ce?"

IubiIubi, referitor la tonul discutiilor de aici, pai sa stii ca si subiectul "cu incredere spre Canada" s-a discutat cam la fel la inceput, dar acum a ajuns la partea tzashpe si deja efervescenta s-a pierdut de mult pe drum si au ramas cei ce vor sa culeaga informatiile si cei ce le dau cu placere. Se discuta aucm lucruri concrete: cum o inscriu pe-aia mica la gradinita, cum imi echivalez carnetu' etc.

7 sapt. si 4 zile DNP 1 nov.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Aoleu, nu mai apuc sa citesc, asa repede scrieti! Nu mai scriu despre emigrare decit daca imi cere cineva sfatul, ca m-am plictisit. Desi va voi citi in continuare, Va fi ultimul mesaj postat la un astfel se subiect. Au curs zeci de cerneluri virtuale, dar din pacate, fac mai mult rau, decit bine.

Dinu, are dreptate „amicul“ tau, tot ce a descris el este adevarat, si noi am trecut prin tot ce scrie el acolo... in primele doua luni! Nu stiam nimic, nici limba, nici cum merg lucrurile, eram in plop si plopul in aer. Dar cind vin de la un om care traieste cu frica-n sin ca-l suna copilul sau nevasta la 911... sau ca se invata la facultate... sau ca se munceste... parca nici mie nu-mi vine sa cred ce spune.
De ce toate parerile contra vin din Canada? As putea sa raspund la aceasta intrebare, dar nu stiu daca voi fi inteleasa si nu voi primi si eu o rosie peste mutrita. Vin de aici, pentru ca aceasta Canada nu e Occidentul Europei. Canada este o tara in care vin oameni de pretutindeni, nu sint doar romani, sint zeci de natii si de rase. Credeti-ma, ca la amalgamul acesta de natii de aici, ma asteptam la mai rau, noi avem una, mindra si intelectuala [draga Oana, am inteles ca esti o intelectuala, te rog, nu mai este nevoie sa repeti, si desteapta si cum vrei tu... nu ma pot abtine, sanctionati-ma, dar mi-e se scrie totusi legat, chiar daca e vorba de persoana ta!] si doua minoritati, una mai neagra decit cea ungureasca... si stiti ce se intimpla? Stiti cum e sa traiesti cot la cot, si va asigur eu ca destul de bine si frumos, cu toate natiile pamintului? Si sa fie liniste, auziti, L-I-N-I-S-T-E! Si pace!
Canada este o tara de oameni saraci! Pentru ca saraci am venit si nu vrem sa ne imbogatim, vrem sa traim! Atit! Si depinde de noi de cit de civilizata, de cit de frumoasa, de cit de desteapta devine aceasta tara. De noi si de felul in care ne crestem copiii si in invatam sa si-i creasca la rindul lor. Sint romanii (emigrantii, ma rog) tratati urit de bastinasi (care bastinasi, acest cuvint se refera la minoritatile vizibile, la minoritatile quebecos-engleze sau la cele franceze)? Pentru ca civilizatia aici trebuie facuta pe toti, de catre toti si pentru toti si acesti toti, dragii mei, inseamna la un loc, pe linga partea asigurata de minoritatile de mai sus: romani, rusi, polonezi, chinezi, italieni, greci, evrei si nu are rost sa intind popoarele de aici, ca as umple o pagina cu ele. Canada este gradinita copilului meu... Stiti voi ce armonie este la gradinita copilulul meu si ce atmosfera calda si familiala? si vreti sa va spun un pic compozitia colectivului? Directoarea este unguroaica – realizata si bazata tipa. Educatoarele fetite mele: una negresa de pe nu stiu unde, nici nu mai conteaza, e canadianca, cealalta evreica de prin Italia. Alte educatoare: grecoaica, italianca, 2 quebecoase engleze, 2 q. franceze, o portugheza... Copiii? Romanca, iugoslava, rusoaica, chinezi, quebecosi englezi sau francezi, haitieni, hispanici etc. Doamne, ce-mi place ce au reusit sa faca acolo si ce bine le este tuturor. Si in timp ce copiii se joaca impreuna, educatoarele isi fac meseria si inca foarte bine, parintii fac tot ce se poate face pentru a-i creste frumos si a le oferi o viata frumoasa din toate punctele de vedere, se intilnesc, vorbesc, fiecare cum poate, important e sa comunice. Mai conteaza ca vazind ca Agata nu prea are de imbracat, ca nu are mititica, am primit sacul de hainute in stare foarte buna, de la parintii copiilor, care sint pe departe de a fi la nivelul nostru de trai de acum, sint asa cum avem toate sansele sa ajungem si noi in citiva ani, adica nici bogati, nici saraci, ci decenti? Nu, pe mine nu ma deranjeaza, mi-au venit lacrimile si am zis multumesc, sincer! Si stiti de ce? Pentru ca eu am mai emigrat o data, aceasta este a doua emigrare. Am emigrat din Vaslui la Bucuresti! Poate veti ride si imi veti spune ca aceasta nu e emigrare! Ba da, a fost o emigrare si inca una extrem de grea si traumatizanta. Emigrarea in Canada este floare la ureche pe linga ce am trait atunci. Veneam din Vaslui, moldoveanca de', si Vasluiul este dincoace de Prut! Mi-au trebuit 5 ani ca sa devin romanca si nici acum nu stiu daca m-am reabilitat in ochii tuturor! Daca am reusit sa ma integrez ca moldoveanca in Bucuresti, vorbind aceeasi limba cu „bastinasii“ si inca foarte bine, apoi sa stiti ca romanca in Montreal, chiar nevorbind nici o limba bine, nu-mi ridica nici o problema! Stati, bucuresteni, nu dati, ca necazurile cele mai mari le-am avut mai mult de la moldovenii mei plecati la 'nalte scoli, da' mai de multisor asa sau de la alte specii de intelectuali si nu numai. Vreau sa spun ca nu conteaza ce erau, felul in care m-am simtit in primii ani in Bucuresti, nodurile in git si lacrimile de pe obraz nu le voi uita niciodata! De aceea apreciez eu zimbetul unui quebecos, nici unul, dar nici unul nu m-a facut sa ma simt rau pina acum si slava domnului, spre deosebire de ceilalti, aveau si de ce! Iubesc tot ce e roman pentru ca este al meu, dar lasati-mi dreptul sa ma indoiesc de toate calitatile care i se atribuie (si defectele!). Sintem asa cum trebuie, cu bune si rele, cu brazi falnici, dar si cu uscaturi, cu flori, dar si cu buruiene. Si prin comparatie cu alte natii, raminem tot asa, comparatia aceasta permanenta intre desteptaciunea, cultura, frumusetea, civilizatia noastra cu a altora (in care noi tot iesim, statistic si teoretic, invingatori) nu isi are rostul si e total subiectiva, ca sa nu spun ca de-a dreptul falsa. Si are dreptate mn cind spune, ca trebuie sa te intrebi de ce pleci si ce te astepti sa gasesti. Si as mai adauga ca ar trebui sa stii si cine esti si pina unde tii tu si de unde incepe restul: indoctrinari, prejudecati, clisee imprumutate ca da bine si care au uitat sa fie inapoiate si altele de genul acesta. Hai sa incercam sa fim cine vrem sa fim si dupa tot ce s-a intimplat intre noi pe acest forum, sa ne dam mina si sa fim prieteni. Cititi la anunturi umanitare si veti intelege ce vreau sa spun, nu se poate ca aceeasi oameni, care iti dau lacrimile acolo, de emotie si bucurie, sa-ti dea lacrimile si aici, dar de tristete si de neputinta de a opri rautatea.

Cornelia, mamica Agatei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

draga cornelia,
da-mi voie sa te imbratisez virtual

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemo spune:

Cornelia, poate ca ar trebui sa creez alt subiect, dar nu stiu daca l-ai observa:

Te rog frumos sa povestesti ce a insemnat pentru tine mutarea de la Vaslui la Bucuresti. Ai fost respinsa de bucuresteni de a fost atit de traumatizant? Eu celor care zic de rau de moldoveni le amintesc doar ca si Eminescu a fost moldovean.

Mie imi sint profund nesuferiti cei care privesc de sus pe cei din alta zona a tarii si care nu ii considera bineveniti in zona "lor". Astfel de insi fac rau unitatii Romaniei.

La facultate (in Bucuresti) nu am observat nici un fel de "regionalism".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucamatei spune:

Din nefericire,sunt de acord cu ce zice Nelia, am intilnit multi moldoveni de ambele parti ale Prutului, care erau discriminati...fete retrase, cuminti cu accent si baieti sfiosi, multi din "moldoveni imputiti" nu ii scoteau...dar asta este viata, va dati seama ce inseamna sa te simti atit de rau in tara ta..zau iti vine sa o iei la goana...
Nelia, sincer imi pare rau prin ce ai trecut , dar sa stii ca si eu simt exact la fel vizavi de americani...eu acasa nu m-am simtit cu lacrimile pe obraji, in schimb aici, Slava Domnului...

oana olson

Mergi la inceput

Care "mi-e", Nelia, pentru ca "mi-e sete" nu se scrie legat nici in Moldova, nici la Bucuresti chiar daca e persoana intii... Daca tu atit ai inteles din mesajul meu abtine-te , doamna...
Eu ma retrag...pentru ca vad ca pe aici nu e rost de conversatii umane, ci numai de catalogari si prejudecati...cine ti-a zis ca sunt mai desteapta...m-am referit la experienta de viata...Doamne ce pacat!
Spune omul ca nu e satisfacut intelectual si voi sariti pe el, ca ori nu citeste, ori e prea destept, ori e temperamental, ori nu a muncit acasa si de aceea nu ii este bine aici...si acum, cum nu are lumea de ce se lua se ia de gramatica...Ce sa mai..i
Iar tu, Nelia, stai in liniste si pace printre oameni saraci...pentru unii, foarte putini la numar, asta nu este, insa, suficient...ala Dinu si inca vreo 2-3...

oana olson

Mergi la inceput

Eu nu mai inteleg nimic...ne corectam gramatical...de asta suntem aici???
Nelia, contravin se scrie legat, draguta.

oana olson

Mergi la inceput

"o minoritate mai neagra decit cea ungureasca"...Doamne Fereste, asa ceva, exista oare?

oana olson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

gata, nu ma mai abtin, si va strig de la jumatea distantei ro-ca: opriti-va (naibii, as adauga....) !!!!! consumati atit timp si atita energie si nu faceti decit sa dati dureri de cap - celor care si asa le au .... legate de emigrarea viitoare!
va rog, opriti-va!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

"o minoritate mai neagra decit cea ungureasca"...Doamne Fereste, asa ceva, exista oare?

Off, Doamne, si-i mai acuzam pe altii de xenofobism si rasism, cand noi improscam cu noroi in aproape toti din jurul nostru.
Am intalnit aici foarte multi romani rasisti, au probleme mari cu 2 rase: indienii si chinezii. Desi aproape nici unul nu a avut incidente neplacute in relatiile cu acesti oameni, incidente care sa-i determine sa le urasca atat rasa, va spun ca aud in jurul meu foarte multe cuvinte urate despre ei, sunt in stare sa-i puna in container si sa-i trimita inapoi acasa "S-a umplut Canada de indieni si chinezi, nu mai poti respira de ei" sau catalogari de genul "indienii=tzigani canadieni". Si am observat ca nou-venitii imprumuta si ei ura asta fata de indieni si chinezi intr-un mod cu totul gratuit.
Teama mi-e (ups, am scris bine?!?!?) ca ne plangem pe ici pe colo ca suntem tratati discriminatoriu si in fond noi suntem mai rasisti decat altii.
Pana la urma nu stiu daca suntem xenofobi sau rasisti sau e doar o nevoie a noastra de a arata ca suntem mai presus, mai destepti si mai scmecheri decat alte natii.
Chiar de unde-o veni comportamentul asta al nostru?

7 sapt. si 5 zile DNP 1 nov.

Mergi la inceput