La France (3)
Raspunsuri - Pagina 4
lu.more spune:
Fetelor, dragelor, am o problema care nu-mi da pace de multa vreme. Am mai scris mai demult despre asta, in treacat (n-am creat un subiect separat), dar la vremea aia nu exista organizatia « romance din Franta », deci poate acum am mai multe sanse…
Treaba sta in felul urmator :
Stie cineva ceva de existenta unui dictionar francez-roman de termeni din domeniul constructiilor ??? Sau de arhitectura, sau macar un dictionar tehnic…
Editura Tehnica din Romania mi-a raspuns ca nu au editat nicodata asa ceva (m-as mira, dar cine stie ?)
Stie cineva incotro sa ma indrept ? Ca tare as avea nevoie….
Va multumesc si va pup
Lulu
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld
emoison spune:
Lulu, si eu am cautat (prin librarii),fara succes, acum un an jumate, inainte sa vin aici. Daca mai ai pe cineva in Ro, ai putea sa-i rogi sa caute prin anticariate, maica-mea era profesoara de limbi straine la Poli si stiu ca se folosea de un dictionar tehnic poliglot (romana, franceza, engleza, germana, rusa), aparut prin anii 80, si de un dictionar tehnic, format "caramida", nu stiu insa daca era scos de editura tehnica sau de editura academiei...Bafta!
Cu bine,
Elena
lu.more spune:
Multumesc, Elena, o sa vad ce pot face, dar zau ca nu prea am sperante... Stiu ca ed. tehnica a scos un astfel de dictionar german-roman, dar nu si francez. Mai caut...
Cu bine.
La Rochefoucauld
lu.more spune:
O intrebare: voi va uitati (in direct) la TV romanesti? Care si-n ce conditii? Merci.
La Rochefoucauld
Corina spune:
Da ,eu ma uit la ProtvInternational!!Ne-am cumparat un decodor numeric ,si cum aveam deja farfuria de satelit,am instalat-o si merge!!!Vedem si alte canale,nemtesti,belgiene,in general cam tot ce e gratis!!
Pupici
Corina si Anna nazdravana!!
chatonel spune:
uite ca nu m-am gindit la posibilitatea de a instala antena pe balcon, poate daca il perii bine pe motanul, o sa fie dragut si o va face????
Toulouse, la ville rose
piatra lunii spune:
Buna, fetelor,
hai ca mi-am varsat oful si la mamici de mai, acu sa mil vars si aici,ca sa ma linistesc de tot- ca m-am cam enervat si nu-i bine, da' cred c-o fi si din cauza hormonilor :))
pai eu ma bucuram asa mult ca ne mutam in Franta,si ziceam ca sa vad de sistemul francez fata de al danez, privind nasterea si ssistemul medical, pai deja m-am enervat ieri suficient, de-am zis ca vreau inapoi in Dk. Am fost la clinica din Toulouse Sarrurs Teinturiers,sau asa ceva, am asteptat doctora o gramada, ca era si de garda , si deja adrenalina mea crestea :))
apoi nu mai zic cum vorbesc frantujii astia de repede, ca desi am facut franceza la facultate, n-am mai vorbit-o de vreo 5 ani, si inca trebe sa ma mai obisnuiesc cu ea, asta e. Adica ii zic ca ne-am mutat de vreo luna, si ea engleza nu stia, si da-i si turuie in franceza,desi o rog s-o ia mai lent nitel.
apoi cica sa ma examineze- si-mi face control ginec.- la asta chiar ca m-am enervat, nu neaparat la control, ci cand am intrebat daca o sa fie asa de fiecare data, si ea a zis ca da, asa e in Franta, cand eu i-am zis ca in Dk nu te mai controleaza atata, de fapt a fost numai prima data,pana cum, si gata. Mi-a mai dat si-o gramada de analize de facut, iar spre deosebire de Dk, nu stiu cum danezii aia nu se mai streseaza atata, si copii lor ies la fel. Acolo nici nu fac test de diabet,decat daca suspecteaza ceva in urina, aici trebe sa ma duc sa-l fac,printre alte teste de toxoplasma,etc.(apropo, de ce trebe sa stau sa astept o ora pt testul asta, si e vorba de a bea o chestie cu gust gretos,de care am auzit?) La inceput ma ingrijorasem si eu in Dk ca n-au vrut sa ma vada decat la 12 sapt. (dar au zis ca daca vreau sa pastrez sarcina,si sunt sigura ca-s gravida, n-au ce face mai inainte), si ca nu fac atatea teste, dar apoi m-am linistit,ca atatea fete stiu care au nascut si fara probleme, ba era chiar relaxant. Plus ca in spital te tin mai putin,asta-i alta treaba.
Si cand ma gandesc ca intentionam sa facem si bb 2 repede,daca da Dumnezeu, adica sa ne prinda tot aici. Pai acu nici nu mai stiu ce sa zic,ca nu-s asa o placere controalele astea vaginale, si cand stiu ca se poate si fara,si aici sa am asa ceva de fiecare data...
hai ca mi-am varsta macar nervii, pana m-oi obisnui poate, si le-oi lua ca atare, acu fuse socul unui nou sistem medical,poate.
cum e cu anestezistul,ca a trebuit sa-mi fac programare si cu asta, daca zic acu ca nu vreau epidurala se poate sa ma razgandesc la nastere,sau daca zic nu, asa ramane?
iar m-am mirat cand m-au intrebat de numele meu de fata- da' am inteles pe urma ca asa e aici, te "urmareste" numele asta toata viata, indiferent ca-ti schimbi numele dupa casatorie.
mda. Cam asta, mai zice-ti-mi si voi din experientele voastre,daca ati si nascut vreuna la clinica asta, sa mai vad si alte experiente si sa ma resemnez ca asa e aici,fiecare tara cu sistemul ei. Nu stiu de ce m-am iritat asa tare ieri, de toate la un loc, asteptare,control,oboseala, teste de sange, trimis din loc in loc,du-te colo pt ecografie,du-te dincolo pt teste,etc. cred c-am uitat de Ro si m-am obisnuit prea tare cu Dk...
bine, hai ca ma opresc, ca v-am zapacit si pe voi cu nebunia mea :))
pupici !
oLo spune:
Piatra Lunii, eu zic sa te linistesti. Cred ca hormonii-s de vina.
Cu franceza nu te speria, si eu venisem cu impresia ca vezi doamne cata franceza stiu eu... Si la inceput nu pricepeam o boaba. Nu faceam disctinctia cuvintelor in fraza. O sa te obisnuiesti repede.
La controlul lunar, intr-adevar simie mi se facea control ginecologic. Parerea mea e ca-i mai bine asa, se poate observa rapid daca e vreo pb cu colul (o colega de a mea a trebuit sa ramana acasa, in pat din luna a 6 deoarece colul se scurtase). Daca nu-ti fac control ginecologic, cum sa stie cum e colul???
Analizele , eu zic ca iar e bine sa faci cat mai multe (decat prea putine si sa ai surprize neplacute mai incolo). La toxoplasmoza nu se bea nika. Faza cu bautil e la testul de diabet gestational, daca e cazul sa faci testul asta. Eu n-am facut. Daca n-ai avut toxo la viata ta, in fiecare luna vei face test de toxo, pentru siguranta.
Cu anestezistul vei lua RDV prin ultima luna de sarcina. Fie ca vrei, fie ca nu vrei epidurala. Daca nu vrei, spui la nastere ca nu vrei. Dar daca nu vrei acum si atunci vei vrea??? (cum a fost cazul la mine)
Ca sa vezi cum e cotata maternitatea la care te duci, da o cautare la www.topdesmaternites.com
Bisous,
Mihaela (mamica lui Emma (25 luni) si Anaïs Clara (9 luni juma'))
Aurelia spune:
Aha ,ha!acum ma face sa rid revolta ta dar cind am trecut si eu prin toate astea ma facea sa pling ,mai ales testul cu bautul glucozei pentru a ti se ridica glicemia !!!!!!!mama ce naspa a fost i-mi venea sa-i string de git pe aia de la laborator!!!!!apoi cu anestezistul a trecut repede ca era unul de culoare si tare coulllll!in schimb la nastere cit am asteptat sa am dilatatia necesara ma tot controlau din 15 in 15 minute si puneau alea manusile alea uscate de te ustura si pe creer!!!!cind puneau degetul inauntru!!asta m-a revoltat cel mai tare mi se parea la mintea copilului sa puna si ele un lubrifiant pe degetul ala ce-l bagau inaintru ca tare ma mai durea ,parca bagau o ramura de copac!
Aura&Luca,2 ani!
"Daca dragoste nu e nimic nu e"
http://yamafoto.com/?ref=6538