Venezuela - telenovela la ea acasa

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Diseara mergem la spectacol !
Suntem in plina “Temporada” (stagiune temporara) la “Teresa Careno” asa ca toata lumea buna merge sa vada “Boema”.
Desi pretul biletelor este astronomic, sala este arhiplina. Din fericire noi avem invitatii gratuite asa ca ne instalam confortabil si incep sa rasfoiesc caietul program care galgaie de nume romanesti. Toate marile orchestre venezuelene sunt pline de instrumentisti romani veniti aici in anii optzeci. Din pacate comunitatea romaneasca (daca poate fi numita comunitate), desi numeroasa, nu e deloc unita. Nici macar noua Biserica Romaneasca din Caracas nu reuseste sa faca fata orgoliilor si invidiilor. Dar asta e, deja, alta poveste.
Spectacolul de pe scena e minunat dar paleste in fata spectacolului din pauze. Sa stiti ca chestia aia cu “ pauzele lungi si dese …” nu e o inventie romaneasca ! Pai aici o pauza dureaza cam cat un act. Se bea, se mananca si se barfeste intr-o atmosfera de veselie generala. Parca am fi la o mare petrecere la care au fost invitati unii sa ne cante opera. Lume foarte eleganta, artisti, politicieni, ziaristi …sa vezi ziarele de maine.
Aplauzele de la final se sfarsesc cu greu iar lumea nu vrea sa se dea plecata desi au trecut cateva ore de cand ne-am adunat. Reusim sa ne luam la revedere de la prietenii nostri cu care urmeaza sa ne intalnim maine dimineata ca se mergem la plaja pentru ca se anunta o zi superba .
Venim maine sa va luam de la hotel ! Maine cand ? Maine dimineata ! Dimineata
cand ? Pai … dimineata ! Insistam, spre disperarea lor, si obtinem un foarte vag 7.30 desi nimeni nu intelege de ce nu era suficient “maine” ?! Somn usor !
7.30 - iesim in fata hotelului echipati de excursie.
8.00 - inca nu a venit nimeni.
8.30 - dam un telefon : ce faceti ? Acum plecam !
9.15 - in sfarsit apar. Ei sunt evident extrem de chevere si nu inteleg nici in ruptul capului de ce suntem noi nervosi … ce bine ca nu intelege nimeni romaneste.
Iesim din oras si aflam cu nu vom merge la plaja de langa aeroport pentru ca e prea murdara si aglomerata ci undeva la vreo 100 km de Caracas. Drumul este superb dar norii se aduna amenintator deasupra noastra. Ce facem ? Continuam; o sa se faca frumos !
Si incepe fratilor o ploaia, cu bulbuci, cum n-am vazut in viata mea. Astept dintr-un moment in altul sa fim luati de suvoiul de apa si sa fim aruncati in rapa de langa drum. Ei insista ca mergem sa facem plaja. Eu murmur, in romaneste, ceva despre sanatatea lor mintala dar ma las in voia lor ca oricum n-am altceva mai bun de facut.
Ajungem, in sfarsit, si parcam intr-in sir imens de masini pline cu oameni veniti …la plaja. Ce facem ? Un pic de rabdare ! Ei bine, in cateva momente ploaia sta, norii se risipesc si iese un soare care ma lasa mut : va rog sa ma iertati domnilor. Vamos a la playa !
Pe plaja defileaza vanzatori ambulanti care seamana cu aia din Mamaia doar ca nu vand namol, piatra de baie si seminte ci ... creveti, inghetata, fructe sau ce Dumnezeu or fi toate minunile de pe tavile lor.
Se apropie ora de pranz asa ca ni se propune o masa de peste proaspat la carciuma de pe plaja. OK zicem noi si pornim spre stabiliment. Din pacate , sau din fericire, trecem prin spatele carciumii unde avem parte de un spectacol care ne taie rasuflarea : bucatarul - un nene burtos, asudat din cap pana in picioare si imbracat doar intr-un short slinos (de culoare nedefinita) – hacuieste direct pe nisip o pisica de mare. O fi proaspat pestele de aici dar sa-l mancati voi !
Nu cedam in ciuda asigurarilor ca acolo se manaca cel mai bine din zona asa ca suntem dusi la o alta carciuma dintr-un orasel din apropiere unde mancam, pana pocnim, fel de fel de bunatati din mare desi locul se cheama … “Galina dorada”.Sic !
Supa de fructe de mare e un vis… oare cum o arata bucatarul ?! Oricum,dupa cateva beri de la gheata, nu mai conteaza. Suntem toti extrem de … chevere !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GabiG spune:

Mama, ce m-am bine dispus si eu! Asta da viata!

si Francesca 1an9 luni
Pe lumea asta exista un singur bebelas (copil) perfect! Si fiecare mama il are!
http://www.geocities.com/adrianb74

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Sa-ti fie de bine tata lu toma,dupa berica ce mai conteaza sortul bucatarului,pe care oricum nu lai vazt!

Valentina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Vreu si eu la !

Nina & Nina-Cristina (2 ani in ianuarie)
http://www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

Vreu si eu la !

Nina & Nina-Cristina (2 ani in ianuarie)
http://www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinamoro spune:



alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tata lu Toma spune:

Colonia Tovar pentru Caracas este ca Breaza pentru Bucuresti. Adica vile, vilute si viloaie intr-o zona submontana (cam 2000m alt.), aflata relativ aproape de aglomeratia capitalei.
Diferentele vin de la cei care au “fondat” locul. Colonia Tovar e … nemteasca. In 1843 nemtii s-au instalat aici si de atunci sa te tii : arhitectura “teutona”, bere, carnati, strudele, capsuni cu frisca, iodlere, pantaloni scurti din piele, papusi si alte minuni specifice civilizatiei germanice. Senzatia este incredibila : intrarea pe poarta “coloniei” te teleporteaza la mii de kilometri distanta…incep sa inteleg de ce berea e asa de buna in tara asta. Pai cu asa profesori, cred si eu !. Oricum locul este cea mai stranie destinatie turistica venezuleana.
Nu stiu cum e in zilele de lucru dar atmosfera din week-end este cam ca un Oktoberfest; doar conversatia care se poarta intr-un fel de germana (“badischen”) amestecata cu spaniola venezolana te aduce cu picioarele pe pamant caraibian.
Noi suntem in gasca mare, invitati de o tanara pianista care are o “casuta” aici, casuta construita da tatal ei … sirian, mare comersant in Caracas. In curtea casei se incinge un barbecue pe care toata seara se frig delicioase fripturi de vita stropite din belsug cu “Cuba Libre” si bere “Polar”. Toata lumea canta, rade si danseaza. Eu ii invat pe ei cantece romanesti iar ei ma invata … salsa. Avantaj eu !
Poate nu va vine sa credeti dar la un moment dat petrecerea se muta in casa pentru ca se lasa ”frigul” adica sunt vreo…20 de grade asa ca trebuie facut si focul in semineu ! Incerc sa le povestesc cum vine chestia cu frigul la Romanica iar ei incep cu intrebari de genul :
Cum e cand ninge ?
Ce faceti vara cu hainele de iarna ?!...si invers !
Ce sunt alea muraturi ?
Cum adica masinile au calorifer ?
Cantecele continua pana spre ziua si toti adorm … Chevere !
…………………………………………………………………………………………………
Isla Margarita – “the island that moves to a South American beat” (asta ca sa citez dintr-un ghid turistic) se afla la aproape o ora de zbor de Caracas si este un mic paradis turistic si … fiscal asa ca a devenit o destinatie preferata atat pentru Nord Americani cat si pentru venezueleni veniti la plaja sau/si la cumparaturi.
Columb o descopera in 1498 iar Bolivar – El Libertador o elibereaza in 1814.
Ca tot veni vorba de Bolivar : venezuelenii chiar au un cult pentru omul asta pe care il respecta si-l cinstesc la tot pasul. Orice oras, orasel sau satuc are o piata centrala care se cheama … Plaza Bolivar si in care troneaza o statuie a lui … Bolivar, moneda nationala se cheama … Bolivar, peste tot monumente si case memoriale ale lui … Bolivar. Bravo mai Libertadorule !
Margarita are mai mult de 300 de zile de soare pe an, e ferita de uragane si furtuni, plajele ei sunt superbe, fructele divine, mancarea delicioasa si face una din cele mai bune cafele de pe lume.
Locuitorii Margaritei sunt poate si mai primitori decat venezuelenii de pe continent si se pricep de minune sa faca turism : pentru cca.150 USD poti petrece in voie de vineri din zori pana duminica la miezul noptii. Pentru banii astia primesti : avion dus-intors de la Caracas, hotel de trei stele, mancare si bautura pana nu mai poti si o groaza de activitati cu care sa-ti omori timpul ( tenis, schi nautic, dans, vaporase, caiace, beach volley, etc, etc) – timp sa ai sa le faci pe toate.
Sunt greu de descris, in cuvinte, plajele tropicale sau mesele asezate afara sub palmieri, mese ce abunda de arome si gusturi care mai de care mai exotice : “pabellon criollo” (dublul “ll” in Venezuela se pronunta aproximativ “gi”; deci ar fi cam “pabegion criogio”) facut din carne de vita desfacuta in suvite, fasole neagra, orez si banane prajite trebuie gustat, nu povestit, iar fructele trebuie adulmecate si savurate intr-un sezlong pe malul marii in asfintit in timp ce pe fundal se aud incetisor acordurile unui “quarto”.
Bineinteles ca in timpul asta fete superbe danseaza necontenit, cu un suras sincer pe buze, pentru ca si aici toata lumea este evident…chevere !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinamoro spune:





alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Mai-mai-mai... Daca eu, sedentara cum sunt, si-mi zic: "asta as vrea sa vad si eu, cu ochii mei"... foarte frumos.

si... chevere!

Q

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Tata lu' Toma, m-ai convins. Ai descris asa frumos ca-mi doresc ca-ntr-o buna zi sa ajung sa vizitez si eu Venezuela sau macar insula Margaritei .

Stau si ma gandesc acum, oare cate locuri pe pamantu' asta or merita vazute... si noi nu stim decat de cateva. Dar intotdeauna merita sa ai un ghid cu tine mai ales daca nu esti genul de turist iscoditor.

10 sapt DNP 1 nov.

Mergi la inceput