Intoarcerea acasa: cit costa un trai decent in RO?
Raspunsuri - Pagina 10
tlaura spune:
Conchita, in primul rand cine a spus ca fug de pe topic? Sau ce te-a facut sa crezi asta? Nuuuu, eu sunt foarte deschisa discutiilor, chiar si contradictorii, pentru ca bineinteles, adevarul se afla undeva la mijloc. Si intotdeauna incerc sa privesc si partea cealalta a lucrurilor.
Dar... vad ca vorbim impreuna si ne intelegem separat! cum poti sa ma acuzi de asa ceva?:
"tu le ceri taranistilor sa ii dea jos pe pedeserei dupa ce majoritatea si-a dat votul.indemni la lovitura de stat.:) or asta nu este normal. singurele instrumente viabile de schimbare reala intr-o societate cu pretentii sunt cele democratice. sindicatele au marsaluit ani la randul cu sute de mii de oameni pe strazile oraselor, minerii si-au impus vointa de atatea ori, ca sa iti dau doar cateva exemple de actiuni ca acelea propuse de tine fara alt rezultat decat destabilizarea si haosul."
Lovitura de stat? mineriade? Doamne fereste! Nici nu m-am gandit la asa ceva! Chiar nu stiu cum citesti tu, de fapt ce citesti tu! Daca cineva a mai inteles asta din tot ce am scris eu... apai nu mai pun mana pe tastatura in viata mea; inseamna ca nu stiu sa ma exprim.
Si Conchita, discutia asta ar putea continua la nesfarsit, dar nu cred ca e cazul. Asa cum ai spus si tu, si altii, parerile sunt impartite, nu facem decat schimb de opinii aici. Ca m-am aprins putin, e adevarat, dar cand vad cum imi rastalmacesti cuvintele...!
Si nu dau lectii de democratie nimanui, am spus unul din motivele pentru care nu plecam noi din tara. Iar aici suntem pentru a duce ceva in acolo, si nu o sa ne intoarcem in tara cand o sa fie bine , ne intoarcem peste 3 luni.
Ti-ai presarat mesajul cu floricele, dar cuvintele tale sunt ca acul unei . "Dusmani de clasa"! Eu nu am dusmani si nu dusmanesc pe nimeni. Asta e un cuvant prea tare! Eu iti respect si parerea ta si a celorlalti, ca au ramas sau au plecat din tara. Fiecare a facut cum a crezut ca e mai bine pentru el si familie, nu am aruncat cu pietre in nimeni. Poate, cine stie, in cativa ani, sa ne razgandim si noi.
Te pup, nu mai fi suparata pe mine, si noapte buna!
Laura, mama lui Andrei
http://community.webshots.com/user/tcatlaura
otau spune:
quote:
Originally posted by OtiliaLiaquote:
Originally posted by cataghe
Lia-S, cu tot respectul, noi avem centrala (fapt pe care insa il platim printr-o chirie mai mare la apartament), si tot au sarit de 6 mil cheltuielile casei pe luna ianuarie. Si nu stam in sauna, avem cam 20 de grade in casa, exceptind camera copilului unde sunt 23.
Acuma, poate o sa ma sfatuiesti sa fac un pic de economie sa-mi cumpar un apartament ca sa nu mai platesc chirie (4 mil. pe luna, ap de 2 camere intr-un amarit de orasel de provincie). Trebuie insa sa te dezamagesc din start: pt un credit de 15000 de euro pe 20 de ani (cit costa o GARSONIERA in acelasi amarit de orasel), banca pretinde salarii de baza cumulate pe familie minim 300 de euro, cu care noi, familie formata din doi intelectuali, ambii bugetari, nu ne putem mindri, din pacate!
Dar am deviat de la subiect. Ceea ce voiam sa spun insa este ca cred ca si tu ai deviat putin. Subiectul era despre suma necesara pt un trai decent in Ro, si nu despre "sfaturi pt gospodarirea bugetului pt cei din Ro". Cred ca nu ai inteles prea bine, ceea ce ii determina in primul rind pe romani sa-si paraseasca tara nu este neaparat situatia de fapt, cit lipsa de perspective. Si cu asta iti raspund si la exemplul personal cu mersul cu cortul la mare. Poate ca asa ceva se potriveste la 18, hai poate si la 25 de ani. Dar la 35 sau 40, sa ma scuzi, poate ca o sa-mi dai voie sa am alte pretentii... problema este ca bugetul meu ramine la fel in valoare absoluta, sau mai rau, scade!
Acestea nu le-am scris nici din dorinta de a polemiza, nici pt a jigni pe cineva, totusi, mi se pare un pic deplasat sa dai lectii de la distanta in felul in care o faci tu. Nu poti sa impui tuturor oamenilor sa aiba pretentiile de la viata pe care le ai tu. Poate ca altii au alte pretentii si nu ii poti blama pt asta.
Numai bine,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Ok, scuze daca am blamat pe careva, nu dadeam lectii de viata, ci exemple din experienta personala. Iar ultima data am fost cu preitenii si cortul cand eu aveam deja 34 de ani ! (tot experienta personala)
Si ca sa revin la tine, 15.000 euro mi se pare iarasi exagerat. Anul trecut in sept la blocul meu s-au vandut 3 apartamente: 2 camere 2 bucati cu 16-17.000 dolari fiecare si 3 camere 1 bucata cu 22.000 dolari. (asa mi s-au spus preturile, si nu cred ca aveau motive sa minta). 15.000 euro pt o garsoniera ! VALEUUUUU !
Ce-ar fi sa facem un top al preturilor la locuinte in diferite zone ale tarii. Tare-s curioasa. Si cred ca l-ar ajuta pe Nemo.
Lia-S
Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut foarte-foarte mult in utimii 3 ani.
In primul rand toate preturile sunt exprimate in EURO. De cand a crescut EURO toti vanzatorii de imobile au schimbat macazul. Ceea ce inainte costa 15.000$ acum costa 15.000 Euro.
Apartamentul meu (cu 3 camere, intr-o zona medie) costa acum 3 ani 18.000$. Vara trecuta s-a vandut un apartament din blocul meu, la etaj superior, fara nici o imbunatatire (arata jalnic)cu 23.000 euro.
Poti sa cumperi un apartament la un asemenea pret daca ai toti banii. Daca nu, te duci frumusel la ANL si faci credit. O colega de-a mea si- a cumparat un asemenea apartament cu 3 camere intr-un bloc aproape de mine. Pretul apartamentului este de 42.000 Euro !!! A achitat avansul si acum achita lunar ratele. Nu suna prea incurajator!
In ceea ce priveste statul la cort in vacanta, depinde de fiecare. Eu nu am stat la cort nici cand aveam 18 ani si nu stau nici acum cand am 32. Pur si simplu nu-mi place. Sunt perfect de acord ca sunt si persoane de 50 de ani carora le place sa stea la cort, dar mie nu-mi place.
Aurora
Siminaf spune:
Ca tot a adus Laura vorba de preturile la apartamente: depinde de zona pretul lor; daca este o zona "mai bunutza", un apartament cu 3 camere poate ajunge si la 30-35.000 Euro (acum 3 luni vindut asa ceva in... Drumul Taberei!). E drept ca acum pretul lor a scazut putintel, dar se asteapta sa creasca iar prin vara.
Home, wherever you are...
Simina & Andrei (Deiutzu)
tata lu Toma spune:
Pentru Otilia-Lia :
Regret nespus ca te-am socat cu cifrele pe care le-am dat dar ma bucur ca te-ai si distrat.
Ca sa-ti mai dau un motiv de distractie te rog sa te uiti peste urmatoarele cifre :
Factura gaze 10.12 - 10.01 : 3.961.834
Factura electricitate ianuarie : 1.293.582
TOTAL : 5.255.416 adica aprox. 165 USD
Cred ca restul : apa, gunoi, telefon fix, televizor se duc spre restul de 35.
Si ca sa fie datele mai concrete trebuie sa spun ca stau intr-o casa care are 4 camere ceea ce nu cred ca este un lux atunci cand ai un copil. Eu consider "decent" sa ai un birou/dormitor/camera de oaspeti/camera de calcat.
Si sa stii ca avem centrala termica cu care nu facem in casa 200 de grade. Dar gazul se consuma pentru caldura, apa calda si aragaz.
Cat despre 100 USD pe luna asigurari as vrea sa-ti spun ca am fost chiar retinut. Numai asigurarea CASCO a unei masini straine costa anual cca. 5% din valoarea acesteia. Deci la o masina de 10000 USD se platesc peste 40 USD pe luna. Si eu consider mai decent sa dai 40 USD pe luna decat cateva mii in caz de accident.
So, have fun !
carina spune:
Cand vad ce preturi sunt in Bucuresti la apartamente mai ca imi vine sa ma mut si eu acolo. In Cluj cea mai ieftina garsoniera pe care o poti cumpara, nu in zona centrala ci intr-un cartier si sa fie confort 1 , respectiv 28 mp este 21.000 de euro. In cazul ap cu 2 camere nu gasesti nimic sub 28.000, iar majoritatea sunt cam 31000. IN cazul celor cu 3 camere variatia e foarte mare: de la 36.. pana la 70000. Da ati citit foarte bine. In blocul de vis-a-vis de noi s-a vandut cu 70000 de euro un ap de 3 camere fara modificari!!!
Daca nu credeti va recomand sa cititi ziarul online piata de la A la Z si va veti convinge.
Chiria pe care eu o platesc la un apartament de 3 camere este una foarte mica raportata la actualele chirii si asta pentru ca stam in acelasi apartament de 3 ani. Chiria, deci este de 110 euro pe luna. Intretinerea pe decembrie la 3 persoane a fost 2100000. Curentul inca 600000. Dintr-un foc 7000000. Ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca platesc telefonul fix, mobilele, internetul, pampers, lapte, mancarea pentru noi si pentru copil (pentru care inca gatesc separat), transport. Iar preturile la mancare sunt extrem de mari comparativ cu alte parti. Si spun asta in cunostinta de cauza. Sotul meu are contracte pentru care trebuie sa stea si cate 3 luni in germania si in acest timp se descurca cu mancarea, iar media pe zi pentru mancare a iesit mai jos decat a mea. Sora mea e in Anglia (Londra- un oras scump) si stiu si preturile de acolo care surprinzator sunt mai mici ca la noi la majoritatea produselor. Asa ca cine spunea ca strainii ar trebui sa castige de nu stiu cate ori mai scump se inseala dupa parerea mea.
Nu stiu daca mesajul meu si-a avut rostul dar nu pot sa nu-l scriu. Nu spun ca daca aavea 5000000 pe luna am muri, dar nici nu pot ca as avea un trai decent. Personal iesim in oras o data la cateva luni, si asta din lipsa de timp, comandam mancarea acasa uneori (max 3 ori pe luna- pizza cand chiar nu am avut timp sa gatesc). Dar pentru mine trai decent inseamna sa imi pot plati toate darile, sa putem manca si carne pe langa legume, sa ii pot da copilului meu ce vrea. Hainele nici nu intra in cheltuielile lunare ca pentru Carina le primesc de la sora-mea si uneori chiar si pentru noi.
Deci, concluzia mea e ca in Romania, ca sa traiesti decent, fara griji prea mari, cam ai nevoie de 1000 de euro. Noi nu avem atat si nen descurcam dar nu punem deoparte nimic. (Luna asta Carina a fost bolnavioara- o bronsita usoara - si am cheltuit 2000000 numai pe medic si medicamente. Intamplator am fost si eu si s-au dus inca 2000000 pe medicamentele mele si pe consultatii).
Anda si printesuca Carina (1 an si 4 luni)
http://community.webshots.com/user/andamihai
oz spune:
quote:
Originally posted by carina
IN cazul celor cu 3 camere variatia e foarte mare: de la 36.. pana la 70000. Da ati citit foarte bine. In blocul de vis-a-vis de noi s-a vandut cu 70000 de euro un ap de 3 camere fara modificari!!!
Cu 70.000 euro poti sa-ti cumperi aici o casuta, una buna intr-un oras mai mic sau una veche si la periferie intr-un oras mare. Dar poti sa-ti cumperi casa ta!
diana904 spune:
quote:
Originally posted by ozquote:
Originally posted by carina
IN cazul celor cu 3 camere variatia e foarte mare: de la 36.. pana la 70000. Da ati citit foarte bine. In blocul de vis-a-vis de noi s-a vandut cu 70000 de euro un ap de 3 camere fara modificari!!!
Cu 70.000 euro poti sa-ti cumperi aici o casuta, una buna intr-un oras mai mic sau una veche si la periferie intr-un oras mare. Dar poti sa-ti cumperi casa ta!
Pai si in Bucuresti e valabil acest lucru...cu 70.000 euro poti sa-ti iei apartament cu 3 camere in Pta Victoriei sau o casuta mica cu ceva curticica la periferie!!
oz spune:
quote:
Originally posted by diana904
Pai si in Bucuresti e valabil acest lucru...cu 70.000 euro poti sa-ti iei apartament cu 3 camere in Pta Victoriei sau o casuta mica cu ceva curticica la periferie!!
Bucuresti nu este Sydney iar salariile de aici nu se compara cu cele de acolo. In plus aici poti sa faci un imprumut la banca si sa platesti casa, in Ro situatia se detelioreaza cu viteza prea mare ca sa poti face planuri pe termen lung.
cl spune:
quote:
Originally posted by ozquote:
Originally posted by diana904
Pai si in Bucuresti e valabil acest lucru...cu 70.000 euro poti sa-ti iei apartament cu 3 camere in Pta Victoriei sau o casuta mica cu ceva curticica la periferie!!
Bucuresti nu este Sydney iar salariile de aici nu se compara cu cele de acolo. In plus aici poti sa faci un imprumut la banca si sa platesti casa, in Ro situatia se detelioreaza cu viteza prea mare ca sa poti face planuri pe termen lung.
Asa este!!! Din pacate!!!
Claudia
otau spune:
Am uitat sa precizez un lucru foarte important.
In Romania (dupa cum probabil bine stiti) se practica sistemul: "Suma de bani din cartea de munca nu corespunde cu cea luata in mana".
Concret: salariul "pe bune" e de 500$ si in cartea de munca este trecut salariul minim pe economie(in jur de 2.300.000 lei).
Vrei sa faci card de credit? Nu se poate decat pe suma trecuta pe cartea de munca.
Vrei sa faci credit ipotecar? Nu se poate ca suma trecuta in cartea de munca e prea mica si banca nu-ti acirda creditul.
Vrei masina? Nu se poate ca cine iti face leasing pe 2.300.000 lei?
Ca sa nu mai vorbim de pensie. Ceea ce inseamna ca e obligatoriu (daca vrei sa ai batraneti linistite) sa faci o asigurare pentru pensie.
Aurora