Adoptind in Romania
Vad dintr-alte discutii ca sunt citeva fete aici care stiu cite ceva despre adoptie, acasa. M-am gindit sa incep o discutie despre pasii care trebuie luati in priviinta aceasta. Adica, odata ce ne-am hotarit ca vrem sa adoptam, unde ne indreptam?
Unul dintre faptele decare ne-am lovit este ca ambasada Romana de aici (SUA) spune ca un cetatean Roman rezident in strainatate nu are dreptul sa adopte un copil de acasa (exista un moratoriu pe adoptii internationale, din 2001). Discutind cu o agentie de adoptie de pe aici, inteleg ca acest moratoriu este destul de "selectiv", cu cazuri care in continuare sunt aprobate, insa cetateni Europeani (sau stabiliti in Europa) au prioritate. Discutind cu un avocat Roman, exista un nou proiect de lege, se pare, propus de guvern, care este acum revazut de consiliul pentru copii al Uniunii Europene. Se pare ca incearce sa obtina un raspuns in Iulie 2004... Ambasada spunea ca in toamna 2003 vor avea totul gata -- nu stiu ce sa mai cred.
Voi ce stiti despre asta? stie carea ceva despre proiectul de lege? E public, poate fi citit? De unde?
Si daca am locui acasa, cum ar merge treaba, care ar fi pasii, care sunt leaganele de copii care au grija mai buna de copii? (Bucuresti sau in provincie, nu conteaza!)
Multumesc frumos :-)
Ioana
(Ca prezentare -- sunt noua aici -- locuiesc cu sotul si doua pisici in SUA, am incercat sa avem copii de citiva ani, acum incercam sa adoptam...)
Raspunsuri
buflea spune:
Si eu sunt interestata de subiect ...am incercat sa caut ceva informatii pe Internet si nu scrie mai nimic.
P.S. Unde esti in State ?
liliana csaki spune:
Din pacate pt voi, Ambasada are dreptate, desi cetateni romani aveti domiciliul in strainatate si sunteti asimilati cetatenilor straini, drept urmare, pentru moment nu se fac adoptii internationale(din 2001),nici voi nu puteti adopta.Oficial, pentru ca neoficial s-au mai facut, tocmai "ne-au tras din nou de urechi"(109 adoptii in Italia) din cauza asta, si explicatia guvernului a fost ca erau proceduri incepute inainte de intrarea in vigoare a moratoriului si care trebuiau finalizate.Intradevar exista un proiect de lege privind protectia copilului, cred ca e la guvern pentru discutii pe marginea lui si din cate am auzit ar exista o posibilitate sa se dea din nou "liber" la adoptiile internationale, numai ca acestea nu se vor mai face prin fundatii ca pana acum ci doar prin organismele de stat abilitate in acest sens.O sa-ntreb maine pe cineva de la o Directie de protectia copilului sa vedem daca au proiectul.Cu privire la data de la care este posibil sa intre in vioare nu stiu, la un moment dat eu auzisem de 1 ian, dar a trecut de mult, deocamdata nimic oficial.
Daca erati acasa, pe scurt pasii ar fi fost urmatorii:
se obtine intai atestatul de familie apta sa adopte, gasesti un copil, primesti plasament, incredintare in vederea adoptiei, acordul Comitetului Roman de Adoptii(CRA) si-apoi la Tribunal unde se definitiveaza adoptia.Dupa acest ultim pas schimbi certificatul copilului si in noul certificat in dreptul parintilor sunt trecuti parintii adoptivi.Fiecare din pasii pe care i-am enumerat presupune intocmirea anumitor formalitati:analize medicale, teste, anchete sociale.Toata procedura poate dura in jurul a 6-8 luni(+-).
Acum, copii sunt nu numai in leagane ci si la asistenti maternali, adica familii care au dreptul si sunt angajati ai Directiilor de protectie a copilului,evident mai bine ingrijiti sunt in familii desi si situatia leaganelor s-a mai schimbat, mai pot fi copii si in maternitati sau in asezaminte finantate de ONG-uri(mai putine).Chiar daca au conditii de viata mai bune ceea ce le lipseste cu siguranta e caldura unui camin.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
buflea spune:
Deci fetelor eu zic asa ... pana se vor debloca adoptiile Internationale mai avem timp sa incercam pe pielea noastra . Nu cred ca va dura mult pana vom putea si noi adopta - sper eu.
ioana_s spune:
Liliana, esti o comoara de informatie!!!!
Am mai stat si eu sa caut pe web-urile guvernului care e situatia acuala. Am gasit informatii foarte interesante -- si trebuie sa-mi marturisesc admiratia pentru cantitatea de informatie care se gasaste acolo! -- insa ceva cam vechiute in domeniul protectiei copiilor (cam totul este din 2001). Pagina ambasadei Romaniei din SUA nu mai contine nici o informatie despre adoptare (ultimele vesti erau ca deschid procesul din nou in toamna trecuta, darasta era in Iulie). Nu m-am uitat pe pagina EU inca -- mor de curiozitate sa aflu care este planul propus! Daca cineva de pe aici are access, le promit recunostiinta eterna :-)
Din cite inteleg, o data ce proiectul de lege e aprobat de EU, trebuie trecut prin Parlament (simpla formalitate, probabil), apoi implementat, putin cite putin. O data ce structurile interne sunt puse la punct (un nou sistem de acreditare a lucratorilor cu copii, un nou cabinet pentru problema adoptarii, programe pentru intarirea familiilor, probabil niste programe pentru subventionarea familiilor romane care vor sa adopte, as spera!), agentiile de adoptie internationale vor trece printr-o faza de re-acreditare in Romania. Cele care trec, vor incepe sa functioneze din nou.
Deci, Buflea, avem destul timp pentru alte incercari pina se deschid portile din nou :-)
Si sa-ti raspund la intrebare, locuiesc in San Francisco. Tu? Daca esti prin apropiere, mi-ar face placere sa mai cunosc un suflet de Roman pe aici! poti sa-mi trimiti mail daca vrei.
Cu bine, si multe multumiri!
Ioana
buflea spune:
quote:
Originally posted by ioana_s
Deci, Buflea, avem destul timp pentru alte incercari pina se deschid portile din nou :-)
Si sa-ti raspund la intrebare, locuiesc in San Francisco. Tu? Daca esti prin apropiere, mi-ar face placere sa mai cunosc un suflet de Roman pe aici! poti sa-mi trimiti mail daca vrei.
Ti-am trimis email - eu sunt departe rau, pe coasta cealalta - New Jersey ... dar nu conteaza, mi-ar place sa vorbim.
mstroie spune:
Liliana am citit povestea adoptiei fetitei de la Campina si apoi am vazut pozele in care mai apare un baietel sexi , el este tot adoptat? (poate ai scris dar n-am vazut eu)
Bravo! Sa-ti traiasca!
oana_mm spune:
quote:
Originally posted by liliana csaki
Daca erati acasa, pe scurt pasii ar fi fost urmatorii:
se obtine intai atestatul de familie apta sa adopte, gasesti un copil, primesti plasament, incredintare in vederea adoptiei, acordul Comitetului Roman de Adoptii(CRA) si-apoi la Tribunal unde se definitiveaza adoptia.Dupa acest ultim pas schimbi certificatul copilului si in noul certificat in dreptul parintilor sunt trecuti parintii adoptivi.Fiecare din pasii pe care i-am enumerat presupune intocmirea anumitor formalitati:analize medicale, teste, anchete sociale.Toata procedura poate dura in jurul a 6-8 luni(+-).
Acum, copii sunt nu numai in leagane ci si la asistenti maternali, adica familii care au dreptul si sunt angajati ai Directiilor de protectie a copilului,evident mai bine ingrijiti sunt in familii desi si situatia leaganelor s-a mai schimbat, mai pot fi copii si in maternitati sau in asezaminte finantate de ONG-uri(mai putine).Chiar daca au conditii de viata mai bune ceea ce le lipseste cu siguranta e caldura unui camin.
http://community.webshots.com/user/lilianacsaki
Draga Liliana,
Subiectul ma intereseaza si pe mine foarte mult, dar de aici, din Romania. Ai idee cum decurge adoptia in cazul unui nou nascut abandonat in maternitate. Te intreb deoarece noi am vrea sa adoptam un nou nascut, dintre cei abandonati in maternitate pentru a incerca sa evitam faza cu dosarul de abandon semnat de mama dupa 6 luni de la abandon, moment in care ea sa se poata razgandi. Poti sa imi spui ceva despre situatia asta???
Multumesc, Oana
OMM
m34 spune:
Draga OMM,
Situatia copilasilor abandonati in maternitate este similara cu cea a copiilor din alte centre de plasament din punct al situatiei juridice.
Adica mama trebuie sa isi dea consimtamantul scris, act asupra caruia poate reveni in termen de 45 de zile.
Daca nu se cunoaste unul sau ambii parinti, se da anunt si se asteapta 6 luni, dupa care se considera copilul adoptabil.
Ioana,
Liliana are perfecta dreptate, asa este cum spune ea: romanii cu domiciliul in strainatate sunt asimilati strainilor dpdv al adoptiilor. Exista posibilitatea sa te muti in ro o vreme (aproape un an), iti inchiriezi casa, iei un servici chiar si fictiv, rezolvi problema si pleci. Dar treaba asta presupune un efort considerabil...
Cu legea cea noua sunt inca discutii aprinse si nu cred ca putem prevedea noi care va fi textul final si cand va aparea.
Numai bine,
antoioana spune:
Multumim Liliana si Mihai!
Stiti care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva pentru a adopta? (statut social, civil, financiar, etc.?)Tocmai mi-a trecut o nebunie prin cap, dar cred ca n-are nici o treaba cu realitatea...da' de-acum o spun, chit ca ati putea spune ca-s nebuna sau naiva...daca i-as ruga pe ai mei sa adopte un copil? Si-apoi sa-l iau eu. Dar cum as putea sa-l iau? Sa fie un fel de cedare de drepturi parintesti...
Hai ca am luat-o razna...
anto