Masina de paine
Raspunsuri - Pagina 4
coral spune:
La cozonac si pasca eu folosesc masina numai pentru framintat. Daca nu este destul de elastic aluatul il pun de 2 ori.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
coral spune:
As dori sa ii cumpar mamei o masina de piine din tara, ma poate ajuta cineva cu informatii?
Ce capacitate are cuva de piine si daca are mai multe programe.
There is a difference between knowing the path and walking the path.
Caroline spune:
Coral, multzumesc pentru reteta de cozonac. Am si eu una copiata tot de pe un forum (poate chiar asta)- nu am practicat-o dar am sa v-m pun si pe asta aici.
Intrebarea mea este, tu ce fel de drojdie folosesti, uscata sau proaspata?
Iata si reteta asa cum am gasit-o eu - imi pare rau ca nu am rtetzinut si numele autoarei, dar ii transmit multzumirile noastre - poate se recunoaste :
"Ma gindeam ca poate ii face trebuinta cuiva reteta de cozonaci moldovenesti,
adaptata pentru masina de piine si la ingredientele de pe aici. Reteta e verificata si
rasverificata de mine chiar si in seara asta. Daca puneti sa framinte masina de
piine, nu puneti mai mult de 1 kg de faina (2 cozonaci) ca nu incape. Deci:
Ingrediente: 1 kg faina alba (6 1/2 cani - cups), 8 galbenusuri (de la oua
free-range iese mai colorat aluatul), 1 cana zahar, 100 ml whipping cream, 100 g
unt, 2 linguri ulei, 4 lingurite drojdie uscata, 1 lingurita rasa sare, 1 1/2
cani lapte, esenta rom si vanilie, coaja rasa de la o lamiie si optional de la o
portocala, optional 2-4 linguri alcool (coniac, rom)
Umplutura: una sau doua dintre urmatoarele umpluturi, dupa gust:
1. Crema de nuca: 1 farfurie adinca plina cu nuci sau alune macinate (nesarate)
de care vreti, 6 albusuri spuma, un praf sare, esenta de rom, alcool ca mai sus,
2-3 linguri cacao frecate cu 3-4 linguri zahar ca sa nu faca cocoloase. Se
amesteca toate.
2. Rahat taiat bastonase; 3. Stafide muiate de ieri in alcool (rom, coniac); 4.
Chocolate chips.
Aluat: Galbenusurile se presara cu sarea si se lasa sa stea putin; se bat apoi
spuma cu zaharul, esente, alcool, coji rase; smintina cu untul se incalzesc usor
la temperatura camerei; drojdia se pune la muiat in lapte cald; se porneste
masina de piine la optiunea dough - framintat aluat - dureaza putin pina incepe,
timp in care amestecati usor toate de mai sus cu o parte din faina. Restul de
faina puneti in cuva masinii de piine, turnati deasupra aluatul si asteptati sa
se termine framintatul si crescutul aluatului. Pe la jumatatea ciclului, inainte
de a doua framintare, turnati uleiul.
Ungeti masa de intins aluat, sucitorul, tigaile de copt si miinile cu foarte
putin ulei si impartiti aluatul in doua. Intindeti cu sucitorul, o sticla, sau
doar cu miinile aluatul intr-un patrat aproximativ, cu latura ceva mai lunga
decit tigaia de copt, ungeti jumatatea dinspre dvs cu crema de nuca, sau
presarati alta umplutura, rulati si transferati in tigaie. Lasati sa creasca
vreo 1/2 ora in cuptorul incalzit putin si intredeschis apoi puneti la copt la
260-280 grade F, depinde cit de bronzat il vreti. Daca vreti lucios, ungeti cu
ou batut si presarati cu zahar pudra inainte de a pune la copt. Coaceti cam o
ora, raciti pe un gratar de sirma.
Cozonac (din citite, nu din incercate, da' pare sa iasa gustos)
"1 kg faina, 8 galbenusuri 4 albusuri, 300 g zahar 250 g unt, 50 ml ulei 500 ml lapte, 50 g drojdie, rom, vanilie, sare (eu i-as mai pune si coaja rasa de la o lamiie)
Umplutura:
600 g nuci coapte si macinate, 400 g zahar, 4 albusuri
Pentru decorat:
1 ou, 1 lingura de zahar tos, 5-6 nuci
Maiaua se pregateste muind mai intai drojdia cu putin lapte caldut (nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.
Cat creste maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie. Intr-un lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurilie batute si putin lapte caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit de curent.
Nucile pentru umplutura se usuca in cuptor fara sa rumeneasca, se trec prin masina de macinat nuci se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pana se obtine o pasta consistenta.
Se ung tavile cu unt. Cu mana unsa cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale (daca tavile sunt mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa. Deasupra se repartizeaza o treime din cantitate de nuca intr-un strat cat mai uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu celelalte parti de aluat. Cozonacii se lasa sa cresca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se decoreaza cu miez de nuca in jumatati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora."
Sa aveti pofta!
Ferigutza spune:
Coral, Caroline,
Mercic de retzete, o sa incerc una din ele si poi va spun daca mi-a ieshit.
DElia
Caroline spune:
quote:
Originally posted by Caroline
Coral, multzumesc pentru reteta de cozonac. Am si eu una copiata tot de pe un forum (poate chiar asta)- nu am practicat-o dar am sa v-m pun si pe asta aici.
Intrebarea mea este, tu ce fel de drojdie folosesti, uscata sau proaspata?
Iata si reteta asa cum am gasit-o eu - imi pare rau ca nu am rtetzinut si numele autoarei, dar ii transmit multzumirile noastre - poate se recunoaste :
"Ma gindeam ca poate ii face trebuinta cuiva reteta de cozonaci moldovenesti,
adaptata pentru masina de piine si la ingredientele de pe aici. Reteta e verificata si
rasverificata de mine chiar si in seara asta. Daca puneti sa framinte masina de
piine, nu puneti mai mult de 1 kg de faina (2 cozonaci) ca nu incape. Deci:
Ingrediente: 1 kg faina alba (6 1/2 cani - cups), 8 galbenusuri (de la oua
free-range iese mai colorat aluatul), 1 cana zahar, 100 ml whipping cream, 100 g
unt, 2 linguri ulei, 4 lingurite drojdie uscata, 1 lingurita rasa sare, 1 1/2
cani lapte, esenta rom si vanilie, coaja rasa de la o lamiie si optional de la o
portocala, optional 2-4 linguri alcool (coniac, rom)
Umplutura: una sau doua dintre urmatoarele umpluturi, dupa gust:
1. Crema de nuca: 1 farfurie adinca plina cu nuci sau alune macinate (nesarate)
de care vreti, 6 albusuri spuma, un praf sare, esenta de rom, alcool ca mai sus,
2-3 linguri cacao frecate cu 3-4 linguri zahar ca sa nu faca cocoloase. Se
amesteca toate.
2. Rahat taiat bastonase; 3. Stafide muiate de ieri in alcool (rom, coniac); 4.
Chocolate chips.
Aluat: Galbenusurile se presara cu sarea si se lasa sa stea putin; se bat apoi
spuma cu zaharul, esente, alcool, coji rase; smintina cu untul se incalzesc usor
la temperatura camerei; drojdia se pune la muiat in lapte cald; se porneste
masina de piine la optiunea dough - framintat aluat - dureaza putin pina incepe,
timp in care amestecati usor toate de mai sus cu o parte din faina. Restul de
faina puneti in cuva masinii de piine, turnati deasupra aluatul si asteptati sa
se termine framintatul si crescutul aluatului. Pe la jumatatea ciclului, inainte
de a doua framintare, turnati uleiul.
Ungeti masa de intins aluat, sucitorul, tigaile de copt si miinile cu foarte
putin ulei si impartiti aluatul in doua. Intindeti cu sucitorul, o sticla, sau
doar cu miinile aluatul intr-un patrat aproximativ, cu latura ceva mai lunga
decit tigaia de copt, ungeti jumatatea dinspre dvs cu crema de nuca, sau
presarati alta umplutura, rulati si transferati in tigaie. Lasati sa creasca
vreo 1/2 ora in cuptorul incalzit putin si intredeschis apoi puneti la copt la
260-280 grade F, depinde cit de bronzat il vreti. Daca vreti lucios, ungeti cu
ou batut si presarati cu zahar pudra inainte de a pune la copt. Coaceti cam o
ora, raciti pe un gratar de sirma.
Am inecrcat aseara reteta de mai sus si au iesit niste cozonaci deliciosi.
Am cateva precizari de facut - cantitatea de faina este 6 cupe si 1/2, nu 1 kg, care inseamna ceva mai mult decat 6 1/2 cups
Toate masurile numite "cani" sunt de fapt cups.
Ies 2 cozonaci FOARTE MARI asa ca daca formele nu sunt prea mari puteti face 4 cozonaci.
Alte impresii - foarte buna umplutura #1, cu nuca si cacao
Nu am pus nici un fel de alcool si a fost foarte bun si fara.
Incercati-o este delicioasa
Caroline spune:
Sa va dau reteta mea de paine integrala. Iese pufoasa si buna. Eu o fac zilnic, si chiar de 2 ori pe zi.
1 1/2 cups apa (la temperatura camerei)
1 1/4 linguritze sare
3 2/3 cups faina integrala (eu o cumpar pe cea mai ieftina - de la Food Basic 2.5kg $1.99)
1 1/2 linguritze drojdie
Atentie, folositzi linguritzele speciale pentru masura, nu cele de forme diferite din tacamurile voastre.
Se alege programul "grains" (4:10h) si...gata. O paine minunata.
simonaM spune:
dar fara masina?mai stiti alte retete de piine pufoasa.eu nu am masina,dar as incerca sa fac la cuptor.astept retete.mona78
calina73 spune:
eu fac paine cu mana dar ma-ti convins sa cumpar o masina de paine vad ca este o comoara la casa omului.eu fac painea asa:
1 lingura de drojdie pulbere,1/2 de lingura de zahar si apa calda asta pentru maia.
1 kg de faina ,sare , apa calda si ulei .
dupa ce o farmant o las la crescut dupa care o asez in tavi o mai las iarasi la crescut si dupa aceea o bag la cuptor.toata operatiunea dureaza cam 2 1/2.
DAR ACUM AM SA CUMPAR O MASINA DACA FACE SI COZONACI....
Christina spune:
Caroline, cat de mare iese painea a carei reteta ne-ai dat-o 1,5 lb - 2lb? Si cand vorbesti de paine integrala, te referi la whole wheat? ca vreau si eu sa-ti incerc reteta.