Cu incredere spre Canada (4)
Raspunsuri - Pagina 2
Ira spune:
Da, in final fiecare din noi are dreptate,
referitor la cultura generala, eu in nici un caz nu o am din scoala,
ci din cartile pe care le-am citit ulterior,
de exemplu, cati dintre voi mai stiti formule de la fizica,
tabloul lui Mendeleev de la chimie,
cati dintre voi mai aveti macar 5% din notiunile de la matematica?
Eu, de ex. am dat bac-ul la mate in liceu,
am luat cea mai mare nota
si acum nu mai stiu decat operatiile primare.
Bine, eu am facut liceul de arta,
insa este unul din cele mai bune din oras.
Eu cred ca daca ne invatau 10 la suta din ce era in programa
si repetam notiunile alea de mai multe ori,
macar le tineam minte toata viata.
Parerea mea este ca cei care reusesc sa se angajeze afara
pe domeniul lor de specialitate
si fara sa fi studiat de loc in tara de adoptie
sunt un procentaj atat de infim
incat nici nu are rost sa fie mentionat, Bogdana.
Da, romanul poate face cu succes la muncile de jos,
dar hai sa fim seriosi
daca ar da 2 bani pe scoala noastra
un inginer din Ro ar fi direct inginer in Ca,
cel putin asa gandesc eu,
sa nu te superi.
Parpalak,
dar acolo nu te poti duce sa te interesezi la scoala
de situatia copilului tau
cand vrei tu?
Intreb si eu, ca mi se pare cam mult 1 semestru
fara vesti de la scoala.
cu drag, I.
dcm spune:
quote:
Originally posted by Ira
Parerea mea este ca cei care reusesc sa se angajeze afara
pe domeniul lor de specialitate
si fara sa fi studiat de loc in tara de adoptie
sunt un procentaj atat de infim
incat nici nu are rost sa fie mentionat, Bogdana.
Da, romanul poate face cu succes la muncile de jos,
dar hai sa fim seriosi
daca ar da 2 bani pe scoala noastra
un inginer din Ro ar fi direct inginer in Ca,
cel putin asa gandesc eu,
sa nu te superi.
ira, sint foarte multi ingineri romani (cunosc personal o groaza, fosti colegi de liceu sau facultate, ai mei si ai sotului meu) care au venit in ca sau usa si au lucrat din prima ca ingineri si au facut cariera exact in domeniile pe care le invatasera acasa. cred ca ce trebuie spus insa cind se analizeaza situatii de genul asta, e ca nu toate facultatile de inginerie din romania erau egale (cel putin pe vremea mea). adica una e sa discuti de facultati unde la politehnica din bucuresti (ca o stiu) se pica, dupa 300 de locuri, cu 8.50 (cum a fost la automatica in anul in care am dat eu admitere la facultate) si cu totul altceva se intimpla cind se intra cu 5.00. adica pina la urma, nu orice inginer din ro, indiferent de field si talente personale, se realizeaza oriunde in lume, dar aia care erau top (inteles in cea mai larga acceptiune, nu vorbesc de olimpici internationali) in ro sint top si aici.
iar in privinta scolilor la care merg copii, dupa atitia ani de stat in us (unde situatia scolilor publice cel putin e si mai tricky decit in ca), am ajuns la concluzia ca nu are nici un rost sa imi supun copiilor standardelor "inalte" ale amintirilor mele din ro, atit timp cit ei traiesc aici si vor fi judecati prin comparatie cu ceilalti copii de aici. citind comentariile laudative la adresa invatamintului din ro si regretele intense cum ca nu e reprodus in ca, nu ma pot mira cum de nimeni nu pomeneste de sistemul de meditatii care a fost nascut in ro tocmai pentru ca in scoli nu se facea mai nimic pentru examenele alea oribile care ne-au tocat tineretea (celor de dinainte de 90). ar fi interesant de discutat pe tema asta cu un fost candidat la medicina de exemplu, care nu-i asa, exact in clasa a 12-a facea fix aproape nimic din materia care ii trebuia la admitere. si nici alte optiuni de studiu nu avea!
Ira spune:
dcm, acesti ingineri au fost angajati
fara nici un examen in USA sau in Ca?
Eu ma cam indoiesc, ar fi f bine sa fie asa.
Eu stiu ca in Ca trebuie sa faci scoala,
sau sa intri in ordinele lor,
altfel pe mine de ce nu ma lasa sa profesez fara studii?
Multumesc, I.
ps.
Spunea cineva(acum nu pot vedea ca modific, sorry)
ca in Ca sunt diferente intre liceu si fac.
Si in Rom sunt,
cel putin eu am dat sute de dolari(cum spunea si dcm)
pt. meditatii la admiterea in Conservator.
Adevarul e ca am avut ce invata de acolo,
insa de ce nu am facut asta din liceu?
parpalak spune:
Eu ziceam :) in sensul ca diferenta intre liceu si facultate e mult mai mare in Canada decit in Romania. Acuma stii, zic si eu ce zic si altii, ca nici liceu nici facultate n-am facut in Canada. Cu cum e cu verificarea progresului elevului la scoala, ma mai documentez si-ti raspund!
Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
http://home911.servebeer.com
Bogdana spune:
Parpalak asta a fost asa o parere tinind cont despre ce s-a mai discutat si la partea 3 a subiectului, in care se fac comparatii cu argumente logice intre doua sisteme diferite iar eu am spus ca e dificil. DE ce oare crezi ma adresam tie?
Se poate sa fie o diferenta mai mare intre licee si facultati dar pot sa-ti spun ca sint si licee cu cursuri la nivel universitar creditabile. Cunosc mai mult mediul universitar de asta nu zic nimic de celelalte. Dar dupa cum stii si asta e variat de la un departament la altul chiar in aceeasi facultate.
De ex in Ro in med universitar se urmareste pastrarea sistemului traditional pe cind in Ca se urmareste criteriul de performanta prin centre de excelenta. (Evit sa mai amintesc si sa bag balast informativ de genul nepotismelor, plagiat etc le stie toata lume in Ro)
Din cauza asta poate am ramas pe undeva in urma in privinta specializarilor. Din cite se pare am cam pierdut pasul de 14 ani ceea ce inseamna mult. Cu toate astea sint multi romani care fac fata cu succes si se acomodeaza rapid cu noul sistem. De apreciat sint cei care isi schimba total domeniul si fac performanta in noul domeniu. Asta inseamna sa fii polivalent. Cind esti strict specializat nu mai ai asemenea dexteritate.
. Meditatii se dau si aici daca mergi la univ vezi panouri pline cu anunturi. Aici profesorul la univ de multe ori e doar o persoana care confirma pregatirea ta, ca esti pregatit in disciplina respectiva ceea ce implica un efort urias din partea studentilor de a face fata la cerinte ( vorbesc in general, asta patesc toti studentii nu se fac diferente de origine). De asta sint si f multe abandonuri.
Stiu multi ingineri care s-au angajat fara sa mai faca scoala carora le lipsea doar inelul, nu multi dar sint.
Asta e foarte important de mentionat. De ex un inginer informatician din Franta sau Germania nu este mai bine vazut decit unul din Romania.
Apropo de muzica stiu pe cineva (o rusoaica)care s-a angajat la Filarmonica din Montreal (OSM) pe baza CV ului si executarea partiturii la prima vedere. Daca vrei sa predai probabil vei face multe cursuri.
Chestia cu canadianul in Ro mi-am amintit-o ca tocmai sotul unei prietene imi spunea ca vrea sa-si faca casa la Predeal ca a vazut ca-i fain.
Ira spune:
Eu nu mai inteleg nimic.
Aseara ProTV a anuntat ca in Mtl sunt -50 grade,
iar TV5(post frantuzesc)a aratat -20 grade in dreptul aceluiasi oras.
Care o fi adevarul, v-ati incalzit sau nu?
Basilisk spune:
quote:
Originally posted by Ira
Aseara ProTV a anuntat ca in Mtl sunt -50 grade,
iar TV5(post frantuzesc)a aratat -20 grade in dreptul aceluiasi oras.
Încearcă aici: www.meteomedia.com. Temperaturile sunt anuntate aici in doua feluri: temperatura masurata de termometru, in grade Celsius sau Farenheit si temperatura resimitia de urmare a celorlalti factori pe care termometrul "simplu" nu-i poate lua in considerare: vânt, umididate. etc.
De aceea o sa vezi vara temperaturi de genul +31, cu "umidex" +40 sau iarna -23 cu "factor vânt" -41.
Meteomedia are explicatii foarte bune.
Numai de bine.
Ira spune:
Multumesc, Basilisk!
...si tie, Nelia,
acum vazui ca am postat simultan!
Distractie la saniuuuuuus!!!
nelia spune:
Multumesc inca o data, Ange. Dupa ce am dat drumul la mesaj, mi-am adus aminte ca ai postat niste adrese pe care le voi studia astazi, asa din curiozitate. Ira, s-a incalzit putintel, Agata e acum cu tati la sanius, va spun cum a fost cind vor veni, cu turturi sau fara.
Un sfirsit de saptamina frumos si calduros la toata lumea.
Cornelia, mamica Agatei