Ajutor! Despre acte copil!

Ajutor! Despre acte copil! | Autor: cataghe

Link direct la acest mesaj

Va rog sa ma ajutati intr-o problema de mare importanta pentru mine!
Ma intereseaza actele de care am nevoie pentru a putea pleca cu fiul meu de 5 ani in Franta, avind in vedere faptul ca eu si tatal lui suntem divortati, copilul fiindu-mi incredintat mie prin hotarire judecatoreasca definitiva. Am nevoie de declaratie din partea tatalui pentru a-i face pasaport? Dar la granita, cind trebuie sa iesim din tara?
M-am gindit ca poate ati mai fost unele dintre voi in situatia mea si ma puteti lamuri. Ma intereseaza si cind s-a intimplat, pentru ca din august 2003 a iesit o ordonanta in care se spune ca parintele caruia ii este incredintat copilul "poate cere" sa i se faca copilului pasaport, dar cica e interpretabila si se cer mai departe declaratiile cu acordul celuilalt parinte atit pentru pasaport cit si la frontiera. Voi ce stiti?
Va multumesc,
Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

Catalina, eu stiu ca pentru a face unui copil pasaportul trebuie acordul ambilor parinti.Asa era cel putin panaa cum doi ani.Atata stiu eu! mult noroc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

quote:
Originally posted by Laura _Oprescu

Catalina, eu stiu ca pentru a face unui copil pasaportul trebuie acordul ambilor parinti.Asa era cel putin panaa cum doi ani.Atata stiu eu! mult noroc!

Laura

Asa era si anul trecut cand am plecat noi. Am mers la notar, unde am dat declaratia pentru pasaportul copilului si pentru iesirea din tara. Si nu cred ca s-a schimbat ceva. Dar la vama, cand am plecat (eu cu copilul am venit la o luna dupa sot), nimeni nu mi-a cerut nimic.(ma refer la declaratie)
Cred ca va trebui sa ai acordul tatalui.
Multa bafta!
Laura, mama lui Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Noi i-am facut in vara pasaport lui bb si a trebuit sa mearga si sotu' sa dea cu consimtamintul desi nu avea chef sa mearga(erau niste calduri...), notareasa a zis ca e musai dar acum nu stiu daca treaba asta se aplica si in cazul parintilor divortati. Sorry daca nu te-am lamurit pe deplin...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GabrielaG spune:

http://www.mai.gov.ro/Diacritice/InformatiiMI/Acte_NecINF/PasaportINF/apasinf.htm
Asta e adresa in care poti citi mai multe despre pasaport. Iti spun sigur ca iti trebuie acordul tatalui dat prin notariat si trebuie precizat ca isi da acordul ca sa-i faci pasaport si sa te insoteasca peste granita. Stiu ca mie mi-a trebuit acordul sotului sa trec copilul in pasaport(si cum nu ne-am gandit inainte de a pleca el, a trebuit sa mearga acolo la consulat).
Eu oricum le-am scris un email celor de la minister si au fost draguti ca au sunat ei la Iasi si de aici m-a ajutat cineva.
Nu stiu nimic de ordonanta de care zici si de aceea iti spun ca cel mai bine e sa le trimiti un mail la adresa data pe site sau sa suni acolo, la Alba Iulia la serviciul pasapoarte. Pe de alta parte , la telefon primesti atatea informatii cate persoane iti raspund, asa ca...mai bine mergi personal sa intrebi la ghiseu sau iti cauti o pila care iti da un raspuns competent si iti si rezolva problema daca se poate.
Sanatate si noroc,
Gabriela si baietii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Va multmesc pentru raspunsuri.
Problema e ca "Tara lui Papura Voda" nu se dezminte nici de data asta. In ordonanta scrie:"(2) La cererea ambilor părinți ori a reprezentantului legal, în situații motivate, se poate elibera pașaport individual și copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani; pentru minorul încredințat unuia dintre părinți prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pașaportul individual se poate elibera la cererea părintelui căruia minorul i-a fost încredințat." Discutabil ar fi, cica, termenul "se poate", care poate fi interpretat ca "s-ar putea sa se poata" sau "s-ar putea sa nu se poata"!!! Asta mi-a explicat o prietena care e notar si care mi-a spus ca autentifica toata ziua astfel de declaratii, in ciuda ordonantei, pentru ca Serviciul de pasapoarte are propriile sale regulamente de functionare, independent de lege, caci legea e interpretabila!!! In schimb, pe site-ul recomandat de Gabriela - multumesc, Gabriela! - care e site-ul Misnisterului de Interne, zice clar: "Notă: În cazul divorțului părinților, dacă minorul a fost încredințat unuia dintre părinți prin hotărâre judecătorească ramasă definitivă, nu mai este necesar acordul celuilalt părinte și nici actul de identitate al acestuia.", ceea ce este valabil, se pare pentru serviciul de pasapoarte al capitalei. Cu toate astea, astia de aici de la Alba continua sa ceara declaratiile!
Eu chiar nu mai stiu ce mai cred, probabil ca o sa ma deplasez pina acolo sa intreb, dar daca nu i-as sti pe cei de aici de la pasapoarte!!! Te trateaza ca pe un gunoi chiar si daca te duci cu pile si parca vad ca-s batuti in cap si or s-o tina pe a lor pina in pinzele albe!
Multumesc si va rog mai scrieti daca mai stiti ceva, sau daca lucreaza cineva in domeniul juridic si se pricepe.
Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Daca o fi si-o fi, ai putea sa incerci si varianta asta: am inteles ca la Serv. Pasap. din Bucuresti se fac pasap. in regim de urgenta pt. toata tara. Incearca sa vii in Buc., te inscrii in audienta la Sef Serv. si bagi un motiv de urgenta plauzibil, s-ar putea sa ai sorti de izbinda. Stiu ca si asta e un drum greu de strabatut( sprijinit peretii Serv. Pasap., nervi consumati) dar ar fi o solutie, nu? Sau daca ai o pila sa te bage in audienta "peste rind". Eu am avut una dar din pacate nu mai e acolo, asa ca nu mai e de ajutor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

Eu stiam ca pasapoartele in regim de urgenta se fac fara nici un fel de audienta,se plateste o taxa si atat,spui ca este urgent sa-ti faca pasaport si iti fac.Si eu cred ca cea mai buna solutie este sa vi la Bucuresti.
Oana

Mergi la inceput

Lasa, taxa de urgenta de 100.000lei e basca! Aia o platesti oricum, numai ca seful de serv. (e in ultima cladire din curte, parca corpul "B", nu mai stiu bine, la et.1, trebuie sa scrie pe formulare intr-un colt o data (de obicei pina-n 3 zile) cind trebuie sa fie gata de ridicare pasaportul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

Asa o fi,nu mai stiu.
Oana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Ce tampenie! Adica legea zice clar ca nu e nevoie de declaratie in cazul vostru si aia de la pasapoarte in Alba o interpreteaza dupa bunul lor plac.
Dar Catalina, daca chiar ajungi sa-ti trebuiasca declaratia respectiva, nu ai putea sa-l convingi pe tatal natural s-o dea?

Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P

Mergi la inceput