Ajutor! Despre acte copil!
Raspunsuri - Pagina 2
lu.more spune:
Catalina, fostul sot va trebui sa dea o declaratie in fata unui notar ca e de acord sa-i faci pasaport fiului vostru. Mie mi-au cerut si o alta declaratie, pentru iesirea din tara, dar unde crezi? La agentia de turism de unde am luat biletele de avion! Mi s-a explicat ca e pentru siguranta lor, a celor de la agentie, ca cica ar fi fost cazuri in care unul din parinti a parasit tara impreuna cu copilul, iar al doilea parinte (care n-ar fi fost de acord) i-a actionat in judecata! Asta mi s-a intamplat si in Franta, unde am avut nevoie de o declaratie din partea tatalui cum ca fiica mea are voie sa circule liber in Europa (inainte de a avea un pasaport francez si o carte de identitate aici, a primit un "certificat de libera circulatie". Aici au acceptat o declaratie scrisa de mana si semnata, dar apoi tradusa la un notar care in acelasi timp a si legalizat semnatura tatalui.
Am inteles ca vrei sa vii in Franta? Sfatul meu e ca inainte sa pleci din Romania, sa te "blindezi" cu mai multe exemplare ale hotararii de divort tradusa si legalizata, in care se specifica ca cel mic ti-e incredintat tie. O sa ti se ceara de mai multe ori aici, incepand cu inscrisul la scoala sau la asigurarile de sanatate. Si, in orice caz, pastreaza relatii bune cu tatal natural al copilului, ca se poate (sigur) sa mai ai nevoie de el pentru diverse acte si declaratii...
Succes!
bb_alinus spune:
Draga Cataghe,
Ma risc si eu cu un raspuns, chiar daca nu te lamureste pe deplin. Eu lucrez inntr-un aeroport din Franta, si asta fac, inregistrez pasagerii la avion dupa ce le controlez actele in prealabil. Si ma confrunt des cu astfel de probleme. Ideea e ca, chiar daca copilul are un pasaport si e insotit doar de un parinte, ambii francezi, atunci au nevoie de acordul celuilalt parinte ( ca o paranteza daca nu sunt francezi, pt iesirea din teritoriul francez nu au nevoie de nici un acord).
Stiu ca ce ti-am zis pana acuma nu te lamureste, dar eu in locul tau m-as duce direct la Otopeni, si as intreba direct compania cu care intentionez sa zbor, ei fiind obligati sa iti raspunda, deoarece ei sunt responsabili de voi din momentul in care va imbarca!
PS nu am luat in calcul ideea ca plecati cu masina:) si nici cu autobuzul - cu un copil de 5 ani nu e prea comod!
Numai bine,
alinus_bb
Dinu spune:
Buna Catalina! Chiar daca stiu ca esti inca suparata pe mine incerc si eu sa te ajut, poate asa imi mai spal din pacate .
Pentru eliberarea pasapoartelor individuale minorilor care nu au implinit 14 ani, nu este necesar consimtamintul celuilat parinte, daca minorul a fost incredintat parintelui solicitant in urma desfacerii casatoriei prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva.
Situatia ta este o exceptie de la regula datorita hotaririi de divort definitiva. In mod normal, atit in cazul includerii ulterioare a unui copil sub 14 ani in pasapoartele parintilor sau a unuia dintre ei cit si in cazul eliberarii pasapoartelor individuale minorilor care nu au implinit inca 14 ani e necesar consimtamintul scris al ambilor parinti (declaratie notariala).
In ceea ce priveste scoaterea din tara a unui minor, in cazul in care parintii sint inca casatoriti, este obligatoriu acceptul celuilalt parinte sau dupa caz al ambilor daca copilul este scos din tara de catre tertz. In cazul unui divort sfatul meu este sa solicitati tatalui sa dea totusi aceasta declaratie notariala. Evitati eventualele probleme care ar putea sa apara: de ex. tatal sa va acuze in instanta ca-l obstructionati in a-si exercita dreptul de a vizita copilul (depinde de ceea ce s-a decis prin hot. de divort).
Pasaportul se poate efectua in regim de urgenta numai daca poti face dovada scrisa ca trebuie sa pleci in strainatate urgent, caz de boala, deces, contract de munca afara, etc. E necesara audienta la un cadru SEIP care se ocupa cu eliberarea pasap. in regim de urgenta.
Hot. de divort cit si declaratia not. a tatalui trebuiesc traduse, legalizate notarial si supralegalizate (apostilate) de Min. Justitie pt a capata putere juridica si in strainatate (depinde de tara unde veti merge).
Multa bafta!
cataghe spune:
Multumesc pentru ajutor. Din ceea ce ati scris trag concluzia ca pasaport s-ar putea sa-i fac fara consimtamintul ala, dar s-ar putea sa am probleme dupa aceea. Oricum, si eu m-am gindit ca ar trebui sa stau de vorba cu ex-ul, este si mai corect asa, chiar daca domnia lui nu a fost chiar corectitudinea in persoana fata de copil...
Va multumesc inca o data,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
cl spune:
Catalina, nu stiu daca pentru pasaport iti trebuie acordul celuilat parinte (eu a trebuit sa merg cu sotul, cand i-am facut lui Alex, acum cativa ani). Stiu insa, sigur, ca la scoaterea din tara a copilului iti trebuie acordul scris si legalizat al celuilalt parinte. Am o colega divortata, care in fiecare vara isi scoate baietelul din tara, numai cu acordul tatalui, altfel nu poate. Mi-a spus ca, pana cand copilul va implini 18 ani, asta este procedura. Toate cele bune si bafta!
Claudia
Aurelia spune:
Suscriu la ceia ce a spus Claudia,poate reusesti sa-i faci pasaport fara acordul lui
insa sa treci la vama fara acordul lui semnat ,tradus si legalizat in limba franceza NU SE POATE!!!!!si este bine sa se specifiece in acord si durata pe care el ramine in Franta ,asta ca sa nu mai ai si alte probleme dupa aceia ,mai ales pe durata sederii tale aici e bine sa-ti ei masuri de securitate in privinta actelor de care o sa ai nevoie caci birocratii francezii sint putin spus monstruosi..........
Aura&Luca,22 luni