experte in bezele?

experte in bezele? | Autor: cici

Link direct la acest mesaj

am nevoie de un sfat
de ce nu-mi ies niciodata bezelele cum trebuie ?cit trebuie sa stea in cuptor (exact) si ce temperatura trebuie sa aiba?exact;
am mincat anul trecut la cineva bezele cu cacao si nuci si de atunci ma tot gindesc la ele dar nu -mi reusesc si gata

cici

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maaria spune:

eu le fac la ochi...si nu pot sa spun ca le-am ratat vreodata.
uite de ce trebuie sa tii cont:
- ouale le scoti cu 1-2 ore mai devreme din frigider sa fie la temperatura camerei;
- eu folosesc maxim 2 oua; am constatat ca daca ramane compozitie prea mult in castron la temperatura din bucatarie se mai lasa pana ii vine randul...si nu mai ies prea bune bezelele ca in primele tavi.
- poti sa pui in compozitie puina lamaie sau otet (un strop mic de tot!!) ca sa fie mai tare.
- dupa ce le pui in tava le pui la foc mic de tot. ai grija sa fie cat mai sus in aragaz si ar fi ideal daca ai mai avea si o tava jos. apoi le lasi cam 15-20 de minute. depinde de fiecare cuptor. oricum te uiti la ele sa nu se ingalbeneasca (nu te speria ca nu dau inapoi daca deschizi cuptorul sa arunci o privire).
- din cand in cand (5 min) poti sa intorci tava (cuptorul meu nu e uniform...asa ca trebuie sa ajut si eu).

spor

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cici spune:

maaria,eu folosesc cuptorul electric cu rezisenta si sus si jos deci mai e valabila chestia cu tava cit mai sus?
dupa ce se racesc bezelele scoase din cuptor trebuie sa fie crocante?
sau le mai lasi o zi intr-un loc uscat?

cici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clopotzel spune:

Fetelor, eu nu sunt lamurita cat trebuie sa tin o prajitura la care ii pun deasupra albus spuma+zahar; deci tot ca bezeaua ar trebui tratata???
Ptr ca am facut o reteta de prajitura care avea un blat, apoi peste venea uns cu gem, si apoi se ungea un strat destul de consistent de albus spuma. eu am crezut ca in jumatate de ora se coace bezeaua, dar era tot moale. Si dupa vreo zece minute dupa ce am bagat-o la cuptor la foc mic mic, a inceput sa prinda crusta maronie, si atunci am tinut usa intredeschisa. Si am lasat asa prajitura vreo 50 minute. Cum trebuie sa fie bezeaua in astfel de cazuri, crocanta ca la bezelele adevarate??? A mea a iesit destul de coapta, dar nu era crocanta. Lipicioasa mai degraba.
Voi ce ziceti?

Before to judge somebody, walk a mile in his moccasins.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Am asteptat sa raspunda cineva in cunostinta de cauza, dar vad ca inca nu s-a incumetat nimeni.
La prajitura descrisa de tine (Figaro), si mie imi iese moale bezeaua de pe deasupra. Nu numai ca nu se intareste, dar dupa ce scot prajitura din cuptor, chiar "se lasa", desi nu deschid usa cuptorului in timp ce se coace (am geam si lumina electrica la cuptor). Eu pun bezeaua de la inceput, iar prajitura sta cam o ora in cuptor si totusi bezeaua nu se intareste (totusi, noua ne place aceasta prajitura, nu stiu daca ar trebui sa iasa altfel?!?). Ma gandesc, daca bezeaua ar fi crocanta, iar blatul moale (si gemul), s-ar sfarma bezeaua cand tai prajitura. Am vazut si eu in reviste prajituri in care bezeaua este tare, dar nu stiu daca nu exista vreun artificiu pentru asta (intaritor, etc.).

Noua nu ne plac bezelele, deci nu fac niciodata bezele simple, dar am citit in reviste de specialitate ca, pentru ca bezelele sa iasa tari si nu moi la mijloc, trebuie coapte in cuptor circa o ora si jumatate, la foc foarte mic, cu usa cuptorului intredeschisa!!! In nici un caz nu poti tine prajitura in cuptor atata timp, ca sa se intareasca bezeaua!

Poate vreo "specialista in bezele", cum spui tu, sa ne lamureasca mai bine in aceasta chestiune.

Am vazut intr-o revista o prajitura asemanatoare care se cheama Lintzer, la care blatul se unge cu gem acrisor, iar deasupra se pun albusurile batute spuma cu zahar, dar se inglobeaza nuca macinata in ele (deci este tot un blat) - e ca o crema intre doua foi. Ma gandesc sa incerc si asa, si atunci nu mai exista problema bezelei (daca imi iese prajitura, va dau si voua reteta).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clopotzel spune:

Draga Milia, multam de raspuns.
Data viitoare cand mai fac prajitura asta de care am povestit eu, o sa pun bezeaua de la inceput.
Chiar te rog sa imi spui cum a iesit Lintzer-ul, daca il faci.
Sa-ti spun un mic secret la prajiturile cu bezea deasupra: se taie cat este calda, cu cutitul trecut f. des prin apa fierbinte. Altfel daca tai prajitura cand se raceste, bezeaua de deasupra se usuca si devine casanta.
Eu am facut prajitura luni, si acum este asa de buna. bezeaua este crocanta, si aluatul e delicios. Este o adevarata ispita ptr mine!

Before to judge somebody, walk a mile in his moccasins.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

quote:
Originally posted by Clopotzel
Eu am facut prajitura luni, si acum este asa de buna. bezeaua este crocanta, si aluatul e delicios. Este o adevarata ispita ptr mine!



Nu mai inteleg nimic... Parca ziceai ca nu ti-a iesit crocanta bezeaua...

quote:
Originally posted by Clopotzel
A mea a iesit destul de coapta, dar nu era crocanta. Lipicioasa mai degraba.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clopotzel spune:

Da! Repet, la pajitura facuta luni, bezeaua nu era crocanta, era lipicioasa! Am taiat prajitura cat era calda in tava, si am lasat-o asa pana a doua zi, pe aragaz, neacoperita. Apoi am observat ca incepe sa se usuce. Astfel ca am putut s-o iau din tava si am pus-o intr-o cutie cu capac, stivuita.
Acum bezeaua este uscacioasa si sfaramicioasa.
Acum sper sa intelegi!

Before to judge somebody, walk a mile in his moccasins.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellys spune:

Va rog sa-mi spuneti si mie reteta de bezele!
Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milia spune:

Am gasit aici o reteta:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=13947&whichpage=4

Vezi si recomandarile postate mai sus de Maria. Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maaria spune:

Cici, nu ti-am raspuns pentru ca nu stiu:) si mai bine tac decat sa-mi dau cu parerea.
Nu stiu cum ar fi mai bine sa procedezi, dar daca vrei sa-ti iasa bezelele n-ai decat o singura solutie...sa incerci pana gasesti varianta optima pentru tine (si pe gustul tau).

Si-ti dau totusi o idee :)) poti sa iei un albus, il potrivesti cu zahar (cred ca vreo jumatate de cana) si gata bezelele pentru o tava. Acum urmeaza partea dificila: le coci sus si vezi ce iese. Apoi iei alt ou , alt zahar si le coci cu usa deschisa...cum am citit si eu (e o idee doar, daca eu nu am folosit-o asta nu inseamna ca nu-i buna). Si tot asa...trebuie sa nimeresti... Ideea e sa nu faci treaba asta intr-o singura zi. Eu fac bezele de la 9 ani...probabil ca timpul isi spune cuvantul.

Cat despre prajitura cu bezea..eu nu am facut-o niciodata. Cred ca depinde si de grosimea statului de bezea. Apoi..daca e lasata o zi se mai intareste...

Succes!!

Maria

Mergi la inceput