Nu vreau sa dau spaga
Raspunsuri - Pagina 6
try spune:
parerea mea e ca medicii nu de teama de a supara pe cineva nu fac scandal, ci pentru ca pur si simplu le convine, situatia e in favoarea lor. Daca guvernul s-ar pune pe facut dreptate si respectat legea si de maine nu s-ar mai permite spaga la medici, statul roman nu ar putea sustine o crestere salariala a medicilor care sa atinga nivelul incasarilor lor din spagi. Ca urmare ce interes ar avea un medic sa protesteze impotriva unei situatii daca ceea ce-ar obtine este mult mai putin decat ce are in prezent. In relatia doctor-pacient, doctorul are painea si cutitul in mana, pentru ce si-ar dori el sa inverseze locul?
Vorbesc de situatie in general, nu de anumiti medici. Bine-nteles ca sunt si medici cumsecade si cinstiti, dar fenomenul spagii e de masa si de mare notorietate in Romania.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
cataghe spune:
Nu va suparati, dar chestia cu tinerii care fac medicina cu gindul la fabuloasele lor cistiguri de dupa virsta de 40 de ani m-a facut efectiv sa rid!! Daca asa e, apoi eu nu pot decit sa trag concluzia ca toti medicii din tara asta sunt niste timpiti, va rog sa ma scuzati! Ma intreb ce minte trebuie sa ai ca sa te apuci sa faci cea mai lunga facultate posibil, urmata de cele mai lungi specializari, sa-ti sacrifici ca un prost toti anii tineretii invatind si indurind o serie intreaga de umilinte pentru tine si familia ta, ca sa ajungi pe la 40 de ani, cica, sa ai acces la maretele averi!!! Doamne iarta-ma, da’ nu sunt o gramada de alte profesii pe lumea asta in care faci 4 ani de facultate, mai faci eventual un masterat de 1 an sau o stagiatura la fel, dupa care fie practici pe cont propriu, fie intri intr-o firma si cistigi - in toti anii aia in care ala de-a facut medicina trage ca prostul pe 2 lei - salarii care pentru mine cel putin par colosale si de neatins?!! Hai sa fim seriosi! Sa fie foarte clar, eu nu ma consider buricul pamintului, am facut medicina pentru ca am simtit ca asta o sa pot eu face cel mai bine, dar nici chiar picata din luna nu sint! Am avut si eu colegi pe la alte facultati care aveau scoala 2 zile pe saptamina, am stat si cu ei in aceeasi casa, am vazut cit aveau de invatat si sint foarte lamurita. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar am senzatia ca nu stiti, totusi, despre ce vorbiti! Am citit ce zicea cineva, ca vezi draga Doamne la medicina se toceste, nu e ca la matematica, unde trebuie cica sa gindesti! Eu am tot respectul pentru matematicieni si nu zic ca la medicina nu este si multa toceala, dar daca nu gindesti, cum sa pricepi ceva, cum sa legi lucrurile intre ele? Cind iti vine pacientul si trebuie sa interpretezi cazul, tot toceala se numeste? Si, ca sa termin, stiti care e culmea? Ca colegii mei care mergeau la scoala 2 zile pe saptamina au mai si terminat facultatea printre primii, iar acum sunt foaaaaarte departe fata de mine! Lucreaza deja de aproape 6 ani, in timp ce eu continui sa ma zbat in diverse forme de invatamint, nu au grija banilor, sunt deja niste persoane realizate! Si atunci, nu va suparati, unde e dreptatea?
Povestiti aici de proiecte pentru care se lucreaza noaptea, ca daca nu predai proiectul la timp zbori din firma. Nu ma indoiesc ca e adevarat. Lucrezi, deci, pentru bunastarea si stabilitatea materiala a ta si a familiei tale. Si esti platit pentru asta! Stresul tau este in legatura cu tine si ai tai, prin urmare. Dar cum este oare cind stresul tau mai este legat si de altii? Cum este cind stii, dupa 30 de ore de munca in continuu, ca este foarte posibil sa faci o greseala, pentru ca esti OM, nu robot, si ca acea greseala este posibil sa coste pe cineva VIATA? Cred ca totusi sunt doua tipuri diferite de stres!
Nu stiu de ce si imi pare rau, dar am senzatia ca vorbim limbi straine, eu va inteleg pe voi, voi insa refuzati cu desavirsire sa va ginditi macar un moment la ceea ce spun eu sau Amuleta. Cineva se mira ca mai scriu aici, eu nu scriu impotriva voastra, eu incerc sa va impartasesc o experienta pe care am trait-o si o traiesc in fiecare zi, ca multi alti medici din tara asta in care nimeni nu se sfieste sa dea cu pietre! Va marturisesc ca atunci cind am terminat facultatea am fost foarte hotarita sa ramin in tara, pentru ca eram convinsa ca este nevoie de mine aici, ca voi schimba ceva, ca daca fie si numai femeile alea care nimeresc la mine sunt tratate omeneste si li se da atentie, tot e ceva! Acum stau si ma intreb, pentru ce? Ca sa ma injure pe la spate imediat ce ies din salon ca mi-a dat nu stiu ce? Ca sa se duca dupa aceea sa povesteasca in stinga si in dreapta cit de “generoasa” a fost ea cu mine? Ca sa stau la “mila publica”? Nu, multumesc. Sper din tot sufletul sa reusesc si eu sa evadez, ca multi altii care au gindit la fel ca mine, chiar daca va trebui s-o iau de la zero.
Numai bine,
Catalina.
P.S. Va reamintesc din nou ca rindurile de mai sus nu sunt scrise pentru a-i combate pe cei care zic ca sistemul sanitar din Romania este un dezastru, ci pentru a-i contracara pe cei care sustin ca medicina este o profesie ca oricare alta. Daca ar fi o profesie ca oricare alta, pe subiectul asta se scria de mult despre spagile date la functionari, politisti, politicieni, judecatori si asa mai departe. Uite ca nu se scrie! Oare de ce? Pentru ca medicina este o profesie ca oricare alta, nu-i asa?!
This is the first day of the rest of my life!
papadie spune:
Recunosc de la bun inceput ca n-am avut rabdarea sa citesc tot subiectul.
Vreau doar sa punctez citeva chestii:
-aici platim asigurare si avem la dispozitie toate minunile (sa ne treaca greata cu acupunctura etc) dar daca ma apuca nascutul la 12 noaptea nu sun medicul meu ca nu are program la ora aia. Ma duc frumos la spital si nasc cu cine o fi. Cu cineva pe care atunci il vad prima data (nu-mi face bine la moral, parol). Platesc cam 200 de euro asigurarile. Luna de luna. In Romania as da la nastere 100 si as naste la 2 jumate in noaptea daca atunci ma apuca.
-detest sa dau spaga pentru ca nu stiu cum s-o fac. mi-e rusine. ca atare mereu am ales clinici particulare... Daca in caz de urgenta as ajunge la spital da, as da spaga. De ce? Medicii trebuie sa aibe un anume confort. Nu vreau sa-i tremure mina de foame sau de nervi ca i-au furat portofelul in tramvaiul 41 atunci cind imi face "o lama". (eram inca studenta si aveam salariul de cel putin 10 ori mai mare decit al nevestei sefului. Ea era medic rezident!)
-sistemul sanitar este mizerabil in primul rind pt ca medicii nu sunt motivati salarial (la fel cum nici profesorii nu sunt, si nici politistii!)
-"Cand se vor trezi si romanii ?
Cand vor avea constiinta?" citez intrebarile postate de nikita. Draga mea nu romanilor le lipseste constiinta, ci guvernantilor. Atita vreme cit pentru sanatate si educatie bugetul este unu' cu petic in fund sa nu ne miram ca indemnul de a nu da spaga pt propria sanatate este un indemn la sinucidere! Ceea ce nu e ortodox. Din pacate, medicii sunt niste mici Dumnezei. Din fericire, EI EXISTA!
Sa fim sanatosi!
liris spune:
este fapt cunoscut ca medicina se facea ptr bani. este o meserie banoasa peste tot : in America (din salarii cinstite) si-n Romania (din salarii mici si spagi). in Romania este mult pina intrii in sistem. cind ai un post si treaba e aranjata totul devine lin.
eu , stiu ce vorbesc, ptr ca am stat multa vreme cu un grup de fete de la medicina in Bucuresti. si stiu cit invatau , si erau si din cele care nu invatau ...
cumnata mea a dat de trei ori la facultate , a intrat abia in 90 si de 4 ori rezidentiatul ca sa ia chirurgie...a innebunit pur si simplu invatind .
eu insa nu vorbesc de partile si oamenii buni ai medicinei , eu vorbesc de cei care-si bat joc de pacienti, care cer bani si apoi macelaresc oameni sau de cei ptr care trebuie sa iei credit la banca sa-i platesti.
"Stresul tau este in legatura cu tine si ai tai, prin urmare. Dar cum este oare cind stresul tau mai este legat si de altii? Cum este cind stii, dupa 30 de ore de munca in continuu, ca este foarte posibil sa faci o greseala, pentru ca esti OM, nu robot, si ca acea greseala este posibil sa coste pe cineva VIATA? Cred ca totusi sunt doua tipuri diferite de stres!"
medicii care iau pielea de pe om , cei despre care vorbim noi aici nu sunt stressati. eu sint sigura ca dorm foarte bine noaptea.
nu esti singura care vrea sa plece din sistem. cumnata mea invata ca sa plece de asemenea si nu-i este nici ei usor la 35 de ani. si mai sunt multi medici care iau drumul bejaniei ...
ptr ca ne este foarte clar ca medicii nu sunt bine platiti si apoi isi acopera gaura financiara cu bani de la pacienti.cam ce solutie ar fi ptr remedierea situatiei? daca e vorba sa ne impartasim experienta de zi cu zi : atunci ce gindesc colegii tai , ce solutii vad ei? cum se poate remedia situatia asta?
si haideti sa extindem subiectul si la functionarii publici ,politisti , la oamenii politici si la toate spagile care v-au secat si pe care nu ati vrea sa le mai dati.
liris spune:
nu toata lumea isi permite clinici particulare . ca sa fim corecti: cam toata lumea nu-si permite clinici particulare.
liris spune:
asa sa fie! numai ca-i cam simplu... daca in buget s-ar vedea la fel intr-adevar toata lumea ar merge la clinici private (apropos se fac si operatii la clinicile private ?)...
parerea mea.
papadie spune:
Da, se fac si operatii la clinicile particulare. De ce nu merge toata lumea??? Pai sa-ti spun: "Privati??? Costa mult!" (fara ca vreodata sa se intereseze cit costa) Plus mentalitatea obosita "Daca nu-mi ia bani e clar...nu mai am nici o sansa!" Si nu o data m-am lovit de aceste replici. ( E clar daca merge la clinica particulara da o taxa, ca toata lumea...deci pacientul se simte incadrat intr-un tarif, bagat in aceeasi oala cu toata lumea. In momentul in care pacientul da spaga si medicul o ia(!) se creeaza (paradoxal!!!) o legatura de incredere (un soi de incredere) intre pacient si doctor. Pacientul are senzatia ca merge pe mina cui trebuie si ca daca i-a luat banii o sa fie bine. Si pleaca cu alt moral "la taiat").
Daca medicii ar avea salarii colosale nu as da. In clipa in care stiu ca le platesc atentia (atunci cind e vorba de exemplu de parintii mei) le dau oricit! Medicul care ia se simte si el, presupun, oarecum obligat sa opereze atunci cind este odihnit, calm...nu cind da gripa peste el.
Tot sa fim sanatosi va urez :-)
"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)
papadie spune:
Nu inteleg aceasta revolta impotriva spagii la medici in contextul in care toata lumea se lauda ca a dat suta de mii la politist si nu i-a luat carnetul. Este revoltator sa dai spaga la medic pt propria sanatate, dar este comod si normal sa scoti suta de mii in locul carnetului. DE CE? Comoditatea e mai de pret decit sanatatea?
Manuc spune:
quote:
Originally posted by amuleta
Candy, ce s-ar intimpla daca platitorul de spaga, in loc sa se vaicareasca, ar organiza o demonstratie cu pietre (ca ouale si rosiile sint prea scumpe) in fata ministerului sanatatii ?
Tocmai asta este problema, nu ai unde sa te duci sa reclami, pentru ca nu se va intampla nimic. La ministerul sanatatii sunt tot medicii pe care ii regasesti in spitale sau oricum de acolo provin si cunosc foarte bine sistemul.
Atunci cand ne moare cineva apropiat suntem intr-adevar tentati sa dam vina pe doctori. Sunt ferm convinsa ca atunci cand unui doctor ii moare un pacient, chiar daca nu era omeneste posibil sa-l salveze, traieste un esec. Suntem oameni cu totii. Dar chiar nu cred sa fie asta cauza principalelor nemultumiri ale pacientilor si ale medicilor.
Am mai multi medici in familie, deasemeni am cativa prieteni cu aceasta profesie, nu vorbesc chiar fara sa stiu nimic despre subiect. Ma intriga faptul ca anomaliile din sistemul sanitar sunt privite de medici ca ceva foarte normal, iar povestea cu invatatul mi se pare ca sfideaza toti oamenii bine pregatiti din alte domenii.
Problema dezbatuta aici era spaga, care e justificata prin salariile mici. Oricat de mari ar fi salariile, fara spaga tot nu vei fi tratat omeneste in cele mai multe cazuri.
Sau poate cat mai multi doctori ca cel de la Ploiesti sa deschida ochii celor care ar putea face ceva, sau poate o minune...
Manuela si bb Costin