Exista si musulmance aici? (2)
Raspunsuri - Pagina 5
hannen spune:
Da am citit cartea aceea,multi ani in urma.Insa nu am uitat despre ce este vorba,din contra.Dar asta nu inseamna ca asa e peste tot.Femeia ocupa un loc de cinste in islam.
Profetul a zis"Paradisul se afla sub picioarele mamelor noastre"
Iar cand cineva l-a intrebat cine merita respectul meu si grija mea profetul a zis:"In primul rind mama ta",iar tanarul a intrebat ,in al doilea rind?"mama ta",a fost raspunsul,iar in al treilea rind"mama ta",a venit iarasi raspunsul.Abia a patra oara i-a raspunsul"urmatorul e tatal tau,apoi sunt rudele tale cele mai apropiate"
In discursul sau de adio,profetul Mohammad a zis"O voi,oameni buni,sotiile voaste au anumite drepturi asupra voastra,si voi aveti anumite drepturi asupra lor.Purtati-va bine cu ele,si fiti buni cu ele caci ele sunt partenerele si sprijinul vostru.Cel mai bun dintre voi este cel mai bun fata de sotia sa."
Dar mai sunt barbati ,in special in vest,care mai au indoieli in privinta statutului femeii in islam.Pentru ei femeie este inca o non-persoana ,care traieste intre cei patru pereti ai casei sub dominatia barbatului.Aceste notiuni sunt total gresite si se bazeaza pe ignoranta islamului,nu pe cunosterea lui.
Pentru a judeca aceste false idei ale barbatilor din vest,ar fi suficient sa studiem atitudinea fata de femei in diferite societati din trecut.
In timpul civilizatiei romane ,femeia era privita ca un sclav,grecii o considerau un bun ce se putea cumpara si vinde.Crestinii le vedeau pe femei ca pe niste ademenitoare,raspunzatoare de caderea lui Adam,in India,hindusii o considera pe femeie mai rea ca moartea,molima ,serpii sau chiar ca iadul.Viata unei femei se sfarsea cu viata sotului ei,ea trebuia sa sara in rugul funerar al sotului ei.
In statul arab preislamic,femeia era considerata o cauza de durere si nefericire,iar fetitele erau ingropate de vii dupa nastere.
In Franta in 587 CE,s-a tinut o adunare pt a stabili daca femeia poate fi sau nu considerata o fiinta umana.Henri al optulea,in Anglia i-a interzis femeii citirea Bibliei,in evul mediu ,Biserica Catolica le-a tratat pe femei ca o clasa inferioara.In Cambrideg si Oxford,studentele si studentii nu au avut drepturi egale pana in 1964,
Inainte de 1850,femeile nu erau considerate cetateni in Anglia,si nu au avut nici un drept pana in 1882.
Continuarea ar fi legata despre venirea islamului,si cum acesta le-a eliberat pe femei din stadiul intunecat al obscuritatii inca de acum 1400 de ani.Urmeaza drepturile femeii stabilite de islam si de asemeni indatoririle ei.
Acum insa nu prea am timp la dispozitie.Conculzia este,a nu se face confuzie intre un musulman si un ignorant.Diferenta fiind ca unul respecta islamul si tot ce inseamna acesta,inclusiv femeia si drepturile ei ,pe cand celalat habar nu are sau nu-l intereseaza.
Numai bine.
Nicole&Amira
mate spune:
"Continuarea ar fi legata despre venirea islamului,si cum acesta le-a eliberat pe femei din stadiul intunecat al obscuritatii inca de acum 1400 de ani.Urmeaza drepturile femeii stabilite de islam si de asemeni indatoririle ei."
Doamne,am trait sa o citesc si pe alta,nu de alta dar daca nu citeam nu credeam.Chiar indoctrinarea a atins asemenea cote???
Oana
dodo spune:
Oana, poate ar fi bine sa postezi la alt topic, nu de alta, dar esti incarcata de ironii gratuite, varsa-le la alte subiecte, nu aici, te rugam frumos. Nu transforma acest subiect intr-o gilceava, asa cum s-a intimplat cu alte subiecte, unde au ajuns in pragul balacarelilor! Te rugam frumos sa te abtii!
hannen spune:
Nu credeam sa pun vreodata intrebarea aceasta,pina la urma totusi o fac.
Care este scopul mesajelor voastre?Ce vreti sa demonstrati?Daca noi simtim ca suntem fericite,voi vreti sa ne convingeti ca ne inselam?
Cum poate afirma un om asa ceva,cineva care are pretentia ca respecta pe ceilalti din jur si ii respecta credinta?
Telurile oamenilor in viata sunt diferite,difera de la persoana la persoana.Daca pentru o femeie implinirea cea mai mare este aceea de a fi mama,aceasta nu este universal valabila.Sunt femei care cred ca, casatoria sau un copil ii impiedica sau ii ingradeste libertatea,ii incetineste sau stopeaza cariera .Deci fiecare percepe in felul sau unic sentimentul de fericire.
Pentru mine un maret sentiment de fericire de neegalat este acela de a ma infatisa in zori de zi,in fata Creatorului Universului.Rugaciunile zilnice sunt legamantul nostru fata de Allah.Ce este rau in faptul ca eu consider o fericire in a-L ruga pe Allah sa-mi ierte pacatele,sa fie bun cu mine,sa-mi indrept gandul catre profeti sa-mi reinoiesc credinta in ziua de apoi ,cind ma voi infatisa in fata bunului Allah si voi fi nevoita sa dau socoteala pentru tot ce am infaptuit in aceasta viata?
Sa lasi pentru citeva minute, toate preocuparile lumesti si sa te rogi pt a fi primit in fata lui Allah ,sa-ti aduci aminte adevarata menire pe care o avem cu totii in aceasta lume,mi se pare un moment de fericire.Orice va incerca cineva sa ma convinga de contrariu nu va reusi.Pentru ca aceasta este fericirea mea.
Chiar credeti ca acest sentiment se poate insufla prin indoctrinare,asa cum sustineti??Imi pare rau sa va zic,nu.
Acest sentiment numai prin proprie vointa il poti descoperi,nimeni nu te poate obliga.
Pe linga faptul ca Allah l-a inzestrat pe om cu capacitatea de a acumula cunostinte,cu aptitudinea de a rationa si judeca,si cu intuitia de a distinge ce este adevarat de ce nu este adevarat,eronat,Allah i-a mai dat ,in cadrul unor anumite limite si libertatea de vointa si actiune.
Adevarata incercare a omului se realizeaza in cadrul acestei libertati.Aici i se verifica cunostintele,judecata ,puterea lui de a discerne adevarul de neadevar,libertatea lui de vointa si actiune.
Pentru ca ,constrangereaanuleaza scopul acestei verificari,omul nu este constrins sa aleaga o cale sau alta.
Si inca ceva,va tot legati de faptul ca noi suntem "mindre " de religia noastra,dar ce, ceilalti oameni de alte religii nu sunt mindri de religiile lor??
Nicole
dodo spune:
Hannen, [dual
Poate acum rauvoitorii isi vor indrepta sagetile veninoase spre alte topicuri si ne vor lasa in pace desi nu sint sigura, exista tipuri de oameni care simt ca "respira" atunci cind ii ironizeaza pe altii. Din fericire nu sint multi, majoritatea forumistilor sint persoane de bun simt si eu ii salut pt. asta
mate spune:
Dodo,eu ti-am inteles punctul de vedere dar te rog lasa-ma sa-mi spun si eu parerea,nu de alta dar prin alte parti ale lumii se poarta democratia,oamenii sint lasati sa-si spuna ideile si sa si le argumenteze.Si eu stiam ca pe un forum numai moderatorii au deptul sa interzica sau sa sugereze unui membru sa renunte la topic daca a intrecut masura.In orice caz eu rog moderatorii sa ma atentioneze daca am luat-o razna.
Oana
country girl spune:
Draga Oana, esti libera sa-ti exprimi parerile pe acest forum si nu numai. Acest topic a fost deschis de persoane cu preocupari comune din dorinta de a face un schimb de idei. Interventia altor persoane, printre care si tu, insa a transferat fortat schimbul de idei initial spre mesaje private.
Imi pare rau sa te dezamagesc, dar cei interesati pot deschide un alt topic in care sa disece la nesfarsit dezbaterea ideologica islam versus crestinism.
Repet, acest topic are cu totul alte intentii decat cea de a demonstra superioritatea unei ideologii/religii asupra alteia.
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by country girl
Draga Oana, esti libera sa-ti exprimi parerile pe acest forum si nu numai. Acest topic a fost deschis de persoane cu preocupari comune din dorinta de a face un schimb de idei. Interventia altor persoane, printre care si tu, insa a transferat fortat schimbul de idei initial spre mesaje private.
Imi pare rau sa te dezamagesc, dar cei interesati pot deschide un alt topic in care sa disece la nesfarsit dezbaterea ideologica islam versus crestinism.
Repet, acest topic are cu totul alte intentii decat cea de a demonstra superioritatea unei ideologii/religii asupra alteia.
Ina
Zau nu pricep - oare este o pagina exclusiva a musulmancelor ? Este interzisa interventia altora, fie interventii pozitive sau negative din punctul de vedere al musulmanilor ? Oare de ce ceea ce se intampla la nivel mondial trebuie sa se repete si pe acest site ? Nu suntem toti romani aici ?
ccrala spune:
Nu am mai citit de ceva vreme ce s-a mai scris la acest subiect, dar ma raliez pozitiei lui Dodo, care o sfatuieste intelept pe Oana sa se abtina de la interventii atit de nefondate, si ii multumesc lui Hannen pt ca a descris atit de simplu si de clar propriile-i perceptii pentru care a fost "acuzata".
Eu cred ca e foarte greu pentru un romān (scuze ca generalizez, lasati-ma sa continui si veti intelege - sper) sa abordeze subiectul islamului si in particular al femeii musulmane altfel decit prin prisma grilelor de intelegere care ne sint furnizate/impuse de catre mass-media (televiziune, presa, carti), si asta mai cu seama dupa 11 septembrie.
De ce spun asta? Pt ca eu, inainte sa vin in Franta, nu cunosteam mai nimic despre islam, pe care il credeam mai mult o doctrina decit o adevarata religie, in fine, chiar ca nu as fi fost in stare sa spun coerent ce anume este. Am citit/ascultat despre islam de cinci ani, de cind sint in Franta, care, cum se stie, este o tara cosmopolita si unde traiesc multi musulmani (arabi, persani, indieni, japonezi, mauritanieni, etc, etc, lista e lunga), deci subiectul interesa; si interesa altfel inainte de 11 septembrie, adica demersul meu personal a fost sa caut sa aflu cit mai multe despre islam. Si am fost servita: carti, reviste, situri internet, etc. Am fost libera sa-mi aleg sursa de informatie.
De pe 11 sept incoace, islamului i se asociaza termenul de terorism si cu el o adevarata cutie a Pandorei se deschide sub ochii infricosati ai Occidentalului care descopera cit de crunti sint, in fond, vecinii lor de palier, de cartier, etc. Punctul lor de vedere se schimba, atitudinea lor, la fel. E simplu sa explici de ce: citind ziare, uitindu-te la tv, ideile sint deja facute, gata preparate, tocmai bune de a fi inghitite de amatorul de senzationa: pentru ca o femeie cu tchador este senzational, nu? Ea sufera, pe cind femeile occidentale nu, ele nu sint respectate, pe cind la noi, da, etc. etc.
Asa ca, conchid inainte de vreme, pt ca nu mai am timp azi, ignoranta este cauza emiterii unor pareri deformate; daca m-as apuca sa vorbesc despre, dau un exemplu absurd, care imi vine in minte, druzii din China (;o)), as debita o gramada de timpenii pentru simplul motiv ca nu ma voi fi documentat prealabil; si, atentie, a se documenta nu inseamna a se uita la tele, dimpotriva, cu cit reusesti sa te detasezi de aceasta "sursa", cu atit devii mai liber si mai independent in gindire.
Un exemplu pt cele care traiesc in franta si care cunosc problema tiganilor din Franta: daca ne-am limita strict la ceea ce se spune/scrie despre tiganii romani care vin sa se instaleze aici pt ca sint persecutati la noi, oare unde am ajunge??
Asa ca, fetelor, dezbaterea aste e, cred, binevenita, si e bine ca fiecare sa isi exprime ideile, fiecare are cunostinte in sectoare in care celelalte nu au poate atitea, astfel, invatam unele de la celelalte cut de variata si de uluitoare e lumea asta...
O zi buna, pe curind,
C.
dodo spune:
Da Lia, tocmai pt. ca este un forum de romani, ar fi bine sa ne respectam unii pe altii, ca daca nu o facem noi, ce sa mai asteptam sa fim respectati de alte natii??? Daca noi nu putem sa fim ingaduitori unii cu altii pt. ce altii sa fie ingaduitori? In Dobrogea traiesc o gramada de turci, tatari, laolalta cu crestini, si nu am auzit vreodata sa-si dea cu paru'n cap unii la altii pe motive de religie, dimpotriva, vietuiesc impreuna de sute de ani! De ce ura unora dintre forumisti este aruncata asupra celor care AU DEVENIT musulmani? Sau e cumva vreun razboi mondial crestinism versus islam si noi sintem dezertoarele din tabara crestina?
Am citit si eu, ca si altii, subiectele despre viata in Japonia si despre romanii din Israel dar nu am intervenit si nici altii, in afara celor din spatiul geografic respectiv. DE CE? Pt. ca am considerat ca nu ma incadrez in subiect, deci m-am rezumat numai la a citi mesajele. De ce nu poti face si tu la fel si altii ca tine????
Si in orice tara democratica, asa cum zice Oana ca este tara ei,exista si legi impotriva denigrarii unei persoane pe motive de religie, sex, aptitudini fizice, nu-i asa, Oana? Parca "harrassment" se cheama, nu?(ca sa nu folosesc termenul de "discriminare rasiala").
Pt. ca asta ati cautat unii dintre voi sa faceti, sa ne hartuiti si sa ne persiflati, ca de, oricine poate posta ce vrea, oriunde vrea, intrarea e libera, domnilor si doamnelor!