Analize hormonale
Desi sint "aspiranta" cu o vechime considerabila acum am ajuns sa nu mai inteleg nimic in privinta analizelor hormonale!
As vrea sa facem din subj. asta ceva concis si la obiect.
Cind se fac analizele hormonale-ziua?
De ce unii dr. izi zic ziua 3-14-21?
altii numai 3-21
altii numai 14-21?
iar altii numai 21???
Ce imp mai are ziua 14 la un ciclu mai lung de 28 de zile?
Ce indica fiecare hormon? FSH, LH, estrogen, estradiol, prolactina...
De ce unii dr iti recomanda sa faci analiza pentru estradiol si altii pentru estrogen?
...si cred ca aici mai pot fi adaugate si alte intrebari!
Si in special corelatia intre rezultatele obtinute!
daca cineva a gasit un site cu explicatii foarte bune, ar putea sa ne ajute si pe noi?
Mii de multumiri,
MadalinaM
Raspunsuri
aime spune:
Madalina
Te-ai gandit f bine , trebuie sa invatam singure despre noi, ca daca stai sa-ti dea medicul vreo explicatie...impletesti cosite albe (din pacate)
nu stiu daca ajuta (ma gandesc ca nici nu strica) ce am gasit eu, de-a lungul "carierei" mele de aspiranta, posibil sa se mai fi scris, dar repetitia e mama intelepciunii, nu?
Deci:
"FSH (hormonul de stimulare foliculara) este hormonul hipofizar care antreneaza maturatia foliculului ovarian si regleaza concentratia de estrogeni secretati de catre ovar.
LH (hormonul luteinizant) este hormonul care provoaca ruptura foliculului ovarian antrenand astfel ovulatia. El declanseaza o crestere a secretiei de progesteron de catre corpul galben aparut prin transformarea foliculului ovarian.
Estrogenii actioneaza asupra organelor genitale, asupra pielii si asupra mucoaselor, asupra tesutului osos, vaselor sanguine, asupra metabolismuluj in general.
Progesteronul are un rol esential in ceea ce priveste o sarcina : el pregateste nidatia ovocitului fecundat. Sub actiunea progesteronului, mucoasa uterina sufera modificari radicale, care o pregatesc pentru implantarea ovulului.
Menstruatia este datorata eliminarii mucoasei uterine. In fiecare luna, mucoasa uterina (endometru), suporta anumite modificari ce o pregatesc in vederea unei eventuale sarcini. Aceste modificari au loc sub influenta hormonilor ovarieni - estrogenii si progesteronul. Ea se ingroasa progresiv, in paralel cu o retea de vase sanguine si glande care se dezvolta sub efectul estrogenilor secretati de foliculii ovarieni in curs de maturatie. Ingrosandu-se, mucoasa uterina se pregateste sa primeasca un ovocit fecundat. In conditiile in care ovocitul, eliberat in perioada de ovulatie a ciclului, nu a fost fecundat, corpul galben rezultat prin transformarea foliculului ovarian inceteaza brusc secretia de progesteron si incepe sa involueze. Aceasta scadere drastica a nivelului hormonilor in circulatia sanguina, determina mici contractii la nivelul vaselor sanguine ale mucoasei uterine. Acestea sunt urmate de o "sufocare" a mucoasei, care incepe sa se desprinda, declansandu-se mici hemoragii locale. Totalitatea acestor mici hemoragii reprezinta sangerarea menstruala.
In general sangerarea menstruala dureaza 4 - 5 zile, cu un maxim de flux in ziua a 2 -a si a 3 -a. Dar trebuie sa treaca mai mult timp pana cand ciclurile menstruale sa se stabilizeze. Uneori trec luni, alteori pot trece ani.
Cea mai frecventa cauza a problemelor legate de ciclul menstrual se datoreaza unei unei balante hormonale neechilibrata, sau unei dereglari ce apare in tot acest lant hormonal hipotalamus - hipofiza - ovare. La femeile tinere estrogenii sunt secretati in cantitate prea mare fata de progesteron, ei determinand o ingrosare excesiva a mucoasei uterine. In momentul in care ea este eliminata prin mestruatie, hemoragia este mai abundenta. De asemenea, cantitatea insuficienta de progesteron secretata poate fi cauza durerilor la menstruatie datorita dezechilibrului estrogen - progesteron. La factorul hormonal se poate adauga o crestere a substantelor chimice de tip prostaglandine, care stau la baza contractiilor uterine. Secretia crescuta de prostaglandine antreneaza contractii mai puternice si, deci, mai dureroase. O tulburare a activitatii hormonale sta si la baza menstruatiilor neregulate. Impulsurile transmise de catre hipotalamus pot fi perturbate de anumite cauze, cele mai frecvente fiind de ordin emotional. Glanda hipofiza, fals stimulata, transmite mai departe un stimul eronat catre ovare, direct implicate in reglarea ciclului uterin. Data ovulatiei este cea care determina data menstruatiei, acesta survenind intotdeauna intre zilele 10 - 14 dupa ovulatie. Astfel ca, daca data ovulatiei este devansata, va fi o menstruatie precoce iar daca data ovulatiei este intarziata, va intarzia si menstruatia"
aime
Tia spune:
hormonii astia care ne dau atata bataie de cap isi schimba valorile in cele 3 faze ale ciclului (foliculara ziua 5, ovulatorie 14 si luteala 21) si de-asta trebuie verificati in fiecare faza in parte.
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=17525
si
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003708.htm#Normal%20Values
care este o enciclopedie de teste medicale.
pupici
tinteste intotdeauna spre luna, chiar daca nu vei nimeri, vei fi printre stele
gabid spune:
Analizele din ziua 14 sunt pt ca dr sa vada daca se produce ovulatia...
Analizele din ziua 3 sunt pt depistarea dereglajelor hormonale majore.
Analizele de ziua 21 sunt pt a vedea dacaa ovulatia s-a produs ...in ziua 21 cel mai important este progesteronul...
Cel mai bine este sa le faci in cele 3 zile mentionate.
Gabi.
Gabela spune:
Doar ce-am refacut analizele hormonale: FSH, estradiol, tiroida, prolactina si progesteron. Doctorul mi-a zis ca toate sunt bune, cu exceptia FSH-ului, care este prea mare (16). Din ce mi-a explicat am inteles (daca am inteles bine!)ca ovarele mele, chiar daca ovuleaza luna de luna, ovuleaza "bad eggs" si ca nu este total exclus sa raman insarcinata, doar ca probabilitatea este destul de mica, chiar foarte mica si ca ma indrept spre menopauza. Chiar asa sa fie? Fetele care aveti FSH marit, ce ati inteles voi despre chestia asta? Ce sanse mai avem sau cum se poate trata?? Eu am fibrom si mastoza, asa ca ma asteptam sa iasa proaste estrogenul, prolactina si eventual progesteronul, dar spre surprinderea mea astea au iesit bine.
Este cineva care a ramas graviduta cand avea FSH mare? Please, mi-ar mai creste si mie moralul sa stiu ca exista astfel de cazuri...
Gabela
Gabela spune:
Crinuta, in primavara cand am facut prima data analizele imi iesise la fel FSH-ul, 16, m-a pus sa le repet si au iesit bine. Acum daca a iesit din nou mare, doctorul a zis ca nu are rost sa le repet, chiar in eventualitatea ca urmatorul ciclu ar fi cu un FSH normal, daca sunt luni in care iese anormal, inseamna ca ceva nu este in ordine cu rezerva de eggs. Din cauza asta a spus ca exista inca posibilitatea sa raman gravida, dar aceasta posibililtate nu ar fi prea mare. Mi-a zis ca am nevoie de medicatie, pentru stimulare, chiar daca ovulez normal. Numai ca medicamentele de stimulare intradevar bune sunt foarte scumpe si nu mi le permit in acest moment. De alt tratament nu mi-a spus, as vrea si eu sa aflu mai multe daca sunt pe aici fete mai experimentate sau mai "citite".
Gabela
anis spune:
Intr-adevar Gabela, dr mi-a zis clar ca ce depaseste la FSH peste 14, sunt sanse f mici, din cauza ca ovocitele sunt "bad eggs".Si ai dreptate daca ti-a iesit odata FSH mare ,inseamna ca sunt ceva probleme la rezerva de eggs.
Eu am facut analizele de 3 ori pana acum, de 2 ori FSH mi-a iesit ok, a 3-a oara mi-a iesit 13. Luna asta am facut din nou analizele, a 4 oara... astept rezultatul.
Eu in locul tau le-as mai repeta. Mie mi-a dat taratament cu Menogon pt FSH si LH....si fiindca mai am si trompele ff lungi trebuie sa fac numai inseminare.
AniS
Gabela spune:
Anis, suna bad, bad, bad (sa nu zic nasol ca nu-i frumos!)...Aici daca dr. considera ca nu trebuie sa repet si nu-mi da trimitere, n-am ce face, nu pot sa ma duc niciunde sa le fac fara trimitere. N-am intrebat cum se cheama medicamentele cele scumpe pt stimulare, dar mi-a zis ca sunt 2500 pentru un tratament si nu-mi permit, clomidul este singurul mai ieftin, dar nu prea este eficient in cazul meu. Nu inteleg cum de am ciclul normal, cu ovulatie normala, fiindca daca FSH este prost, ar trebui sa fie prost si estrogenul, dar acesta a iesit normal? Am temperatura ca la carte, mucus, tot tacamul, numai pacatosul asta de FSH e cum nu trebuie. Totusi cred ca mai este si altceva la mijloc, fiindca nu am ramas de ani de zile si nu se poate sa fi fost FSH cauza cand eram sub 30 de ani, dar who knows??
Gabela
anis spune:
Gabela, din pacate se poate sa ai FSH mare si sub 30 de ani...Eu am probleme cu FSH mare si de abia am implinit 27 de ani....so....asta e partea cea proasta!Cand am facut analizele aveam 26....asa ca..
Dar cne stie..de unde sare iepurele pana la urma!
Mor de curiozitate ,in 2 zile am rezultatele la analizele hormonale. Sa dea Dumnezeu sa fie FSH OK!
Pupici
AniS
Gabela spune:
Sa dea Dumnezeu! Te rog sa-mi spui si mie cum ti-au iesit (la subiectul asta; din pacate nu mai am timp deloc, asa ca nu cred ca voi reusi sa citesc alte subiecte...).
Gabela
Tia spune:
Gabela,
acum mai bine de 6 luni am facut dozarile hormonale in zilele 5 si 21. au iesit bine, mai putin FSH-ul care era peste limita superioara (ziua 5). apoi am facut 2 luni stimulare cu monitorizare foliculara - totul ok, foliculi, ovulatie. dupa cateva luni de pauza am facut dozarile si pentru ziua 14, de data asta FSH-ul a iesit bine. apoi alte 3 luni consecutive de monitorizare - iar ok, foliculi maturi si ovulatie.. in afara de Ancar, m-au mai vazut si alti dr.. toti au spus ca daca outzul nu este bun, foliculul nu ajunge la maturitate, se "desumfla" scazand in dimensiuni usor-usor. daca este bun, se sparge si lasa in urma lui lichidul continut, atat. Gabela, tu ai facut ecografii? fetelor, ce ziceti de situatia asta? astept pareri!!! va pup si sa auzim de
tinteste intotdeauna spre luna, chiar daca nu vei nimeri, vei fi printre stele