Cu incredere... spre Canada! (partea a II-a)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Danro spune:

Thank you,Mimi,have a nice day too!
Dar cand am dat-o eu cotita?(ce ti-e si cu femeile astea!)
Irina,eu am DSL basic,costa 28$/luna,nu ai linia telefonica ocupata,conexia este tot printr-un modem care-l primesti de la ei (deci nu folosesti modemul calculatorului),deci conexia e tot pe linie telefonica,ai un filtru care ti-l dau ei ptr. telefon si ai limita la upload si download de 2 GB ,cumulat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Buna seara, prieteni!


Multumesc mult de tot Mihaela, Claudia, Adela si Danut.

Acum m-am lamurit de tot in legatura cu internetul,
suntem cu totii foarte fericiti de ce am aflat.
Nu ma refer numai la familia Mangov,
aici citeste f multa lume interesata de Canada.



Urmeaza, ca de obicei, un manunchi de intrebari,
asta daca va mai tin nervii pe careva dintre voi.


Cu modalitatea de a deveni profesor in Quebec si cu cele
4500 de ore facute, nu prea m-am lamurit,
As vrea insa sa abordez, oarecum legat de acesta,
subiectul studiilor in Ca.

Intrebare:

Poate supravietui o familie in Ca
in contextul in care studiaza ambii soti
adica fac mastere la Univ.de Montreal, de ex.
si daca da, din ce anume, din ajutorul social?

Exista cineva sau cunoasteti pe careva
care a facut facultatea in Montreal?
Oportunitatile de job se maresc atunci
cand faci facultatea la ei?




Cam atat deocamdata,
cu mult drag,

Irina si Sofia cea jucausa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clau07 spune:

Irina, daca vrei sa faci un master aici se poate supravietui pentru ca exista posibilitatea de a cere Pret (imprumut) si bursa. Ele se calculeaza in functie de nevoile familiei, daca aveti copii va fi mai mare ajutorul primit. Daca unul din soti lucreaza , venitul lui si ia in calcul la calculutl pretului si bursei(adica se vor diminua). Nu poti sa ceri si ajutor social si pret si bursa. Imprumutul primit (pręt) se va restitui dupa ce termini studiile. Dar sotul meu a avut pret si bursa semestrul trecut, iar acum si-a luat numai doua cursuri, pentru ca si-a gasit ceva de lucru. Cei de la facultate au considerat ca el a "terminat" pentru ca nu a mai cerut imprumut si i-au cerut sa restituie bamii. Ne-au luat prin surprindere. Astfel am aflat ca trebuie sa faci toate cursurile la zi( sa ai in fiecare semestru 4 cursuri) pentru a te amana cu restituierea pana cand termini. Restituirea se va face in transe lunare in functie de venit.
Oportunitatile de job se maresc. Sotul meu a avut aceasta oportunitate sau poate a fost norocos, dar faptul ca a studiat aici, pe langa expeienta din tara , l-au ajutat sa abtina un stagiu platit.


Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Buna,


postez aici acest mesaj luat de pe EFR,
in speranta ca le vor ajuta pe Iris din Germania
si pe tipa cu 3 copii care sta in Israel,
am uitat acum cum o cheama, sorry,
si, bineinteles, pe cine mai vrea sa incerce
sa faca acest pas al emigrarii in Ca.
, "canuta-om-sucit" etc.

Tema este cea pe care am propus-o acum cateva zile
si nu mi-a raspuns nimeni la ea,
Montreal versus Toronto
(am gasit postarea asta acum si mi-a placut foarte mult).




Un nou emigrant trece prin aceleasi perioade grele de inceput, in care din punct de vedere strict financiar trebuie sa faca fata in prima instanta la cheltuieli din propriul buzunar (chirie, masina, asigurare, telefon, etc. ), economia nu e prea roz pe nicaieri in lume la ora asta, si companiile nu se inghesuie sa angajeze. In plus ca nou venit mai ai handicapul comunicarii si al lipsei de experienta pe piata muncii din Canada, si asta oriunde te-ai duce, ca e Montreal, Toronto, Vancouver, etc. Deci o perioada (multe luni, un an, peste un an, dupa norocul si determinarea fiecaruia) trebuie sa fii pregatit sa traiesti din banii strinsi cu greu in Romania intr-o societate in care serviciile si primele necesitati in materie de mobila, masina, etc. iti golesc urgent pusculita cu care ai venit de acolo (excluzind aici pe eventualii milionari in dolari romani care s-ar hotari sa emigreze in Canada).

Cu atit mai mult are sens sa vii cel putin pentru inceput intr-un oras ca Montreal in care ai:

1. Chiriile cele mai joase din toate marile orase canadiene (veti plati in medie citeva sute bune de dolari mai putin pe luna pentru un apartament in Montreal decit pentru unul similar in Toronto).
2. Asigurarea unei masini de valoare in jur de $3000-$5000 in Montreal costa in jur de $300 pe an daca ai ceva vechime, iar vechimea de condus din Romania se cumuleaza.
3. Poti obtine foarte usor mult-hulitul ajutor social dupa ce demonstrezi ca ti-ai terminat banii declarati la intrare si astfel pui un stop hemoragiei la care e supusa pusculita din Rom. Ceea ce-ti permite sa-ti poti folosi ulterior banii tai munciti sau adunati din greu in Rom. pentru un eventual down-payment la casa de ex
4. In plus, intrind in sistemul lor de social ti se deschid posibilitati de cursuri de recalificare platite integral de guvern si alte masuri in sprijinul gasirii unui loc de munca. Nu va feriti de el, veti plati toti taxe mai devreme sau mai tirziu din salariu si totul se compenseaza, nimeni nu viseaza sa ramina pe ajutor social pentru restul zilelor.
5. Cele mai ieftine case din Canada. Majoritatea romanilor de pe-aici ne-am cumparat case destul de repede de la sosirea aici.
6. Cele mai ieftine universitati din toata Canada, universitati de renume excellent de altfel. Costul studiilor universitare in Quebec e cel mai redus din toata Canada, jumatate din costul celor din Ontario de ex. In prima instanta si mai ales pentru cei tineri, a-ti face studiile aici sustinut de bursa si imprumut de stat iti deschide mult mai multe oportunitati decit orice altceva.

M-am limitat la a enumera principalele argumente financiare pro-Montreal ca destinatie a noilor emigranti, pentru ca sint cele mai acute in prima perioada pe care o veti petrece aici.

Bonus-ul consta in faptul ca veti avea privilegiul de a locui intr-o metropola de nivel international, eleganta, cosmopolita si foarte dinamica, cu o viata culturala excelenta, o comunitate romaneasca destul de numeroasa si o clima din ce in ce mai blinda mai ales pe masura ce planeta continua sa se incalzeasca. Am uitat sa mentionez facilitati excelente acordate de guvern celor care vor sa se lanseze in afaceri.

Iata si argumentele contra :

- Cele mai ridicate taxe pe venit din Canada. Cum altfel credeti ca se finanteaza masurile de protectie sociala si sprijin al invatamintului mentionate mai sus ? De altfel, cum de regula primele job-uri obtinute ca nou emigrant se stie ca se situeaza la limita inferioara de salarii, taxele nu vor fi nici ele prea mari.
- Franceza e limba oficiala in principal. Daca n-o stiti deloc si nici nu o invatati, poate deveni un handicap. Neoficial, sint destui vorbitori de engleza exclusiv care lucreaza bine mersi in job-uri bune aici. Practic, toate companiile au nevoie de angajati care vorbesc engleza in principal, pentru ca grosul clientilor sint din restul Canadei si State. Franceza ceruta e de multe ori la nivel functional. Oricum cind sositi aici aveti cursuri de franceza gratis, ba mai sinteti si platiti pe perioada cursurilor.
- Au fost 2 referendumuri de separare in ultimii 25 de ani, amindoua esuate. Spectrul separarii pare insa sa se indeparteze, iar una peste alta, te poti muta oriunde oricind in America de Nord ulterior, asa ca trageti singuri concluziile voi viitorii emigranti.

Orientati-va si in functie de tipul de industrie in care sperati sa lucrati. Aici sint foarte puternic implantate companii de:

- Aeronautica
- Farmaceutice si biotehnologie
- Ciment
- Cosmetice
- Mobila
- Celuloza si hirtie
- Software, IT, e-business, etc. etc.

In concluzie, cu banii strinsi in Rom. ajungi mult mai departe in Montreal, ai sansa sa nu trebuiasca sa-i cheltuiesti pe toti in prima perioada in care nu gasesti job. In consecinta, riscul de a ceda din motive financiare in prima instanta si, ca rezultat, a te intoarce in Rom. e mult mai mic in Montreal decit in Toronto de exemplu.

Deci considerati serios Montreal-ul ca destinatie, e un loc in care ai mult mai multe optiuni deschise ca nou venit si nu esti obligat sa te bagi sa lucrezi orice ca sa poti sa te intretii, in detrimentul intereselor tale de cariera pe termen indelungat.

Mult succes viitorilor romano-canadieni de pe lista asta si notati sfatul pe care l-am primit si eu cu citiva ani in urma, nou-venit fiind aici: "Nu va fie frica!"


Sper sa va fie de folos,

Irina si Sofia cea jucausa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Multumesc mult, Claudia

Am inteles, e normal ca imprumutul sa fie rambursat,
bursa insa nu se ramburseaza, sper?

"Pretul" unui an de studii in fac sau master
depinde de profilul ales sau de anul in care esti?

cu drag,

Irina si Sofia cea jucausa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Individul a uitat sa mai precizeze ceva: cat de greu / usor iti gasesti totusi de munca in Montreal. E adevarat ca la ora actuala e greu sa gasesti de munca peste tot, dar in Montreal e mult mai greu decat in Toronto – vorbesc la modul general, nu in particular pe anumite profesii. Eu am prieteni si cunostinte si colo si colo. Nu am nici un prieten neangajat in Toronto, in schimb jumatate din cei din Montreal nu au slujbe.

Pentru cei care se simt oarecum stapani pe engleza, un job poate veni repede in Toronto. Chiar daca chiriile sunt mai mari in Toronto sa nu uitam ca si salariile sunt mai mari, deci se acopera totul, ba mai mult: ca statistica, nivelul de trai este mai ridicat in Toronto decat in Montreal. Dar inca o data, oameni buni, astea sunt statistici, iar statisticile nu-s prea bune cand vorbim de cazuri individuale. Statisticile sunt bune pentru grupuri, ofera imagini de ansamblu. Cat de bine sau de rau o sa-i mearga lui Ionescu sau Popescu in Toronto sau Montreal, poate sa nu mai aiba nici o legatura cu statisticile.

Alte 2 diferente (dar nu hotaratoare) ar fi: 1. nu sunt problemele din Montreal legate de gradinite, aici iti primeste copilul imediat la gradinita, scoala, day-care sau cum vreti voi sa-i ziceti; 2. nu-s probleme legate de inchirierile de apartamente. Mai ales in ultimul an, cand a scazut mult rata de ocupare a apartamentelor cu chirie. Motivele sunt mai multe: a scazut rata imigratiei in Toronto (incep sa se disperseze noii veniti, san u se mai aglomereze in Toronto), natalitatea e scazuta, joburi putine pentru tineri (de regula studenti sau necasatoriti) si care nu-si mai permit sa inchirieze singuri si sunt nevoiti sa locuiasca tot cu parintii, a crescut numarul constructiilor de apartamente proprietate personala (condominioane, cum li se spune) si deci o parte din chiriasii care nu reuseau sa-si cumpere o casa, au optat pentru condominion.


"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Buna, try,

iti doresc ca Mosul sa iti aduca un test de sarcina pozitiv!!



asa o fi, eu nu te contrazic ca habar nu am.
...ma refer la ce ai scris tu....


cu drag,

Irina si Sofia cea jucausa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Noi am aplicat pt. partea franceza, dar am venit de la inceput pe partea engleza. Ce mi se pare mie foarte primejdios este acordarea acelui sistem social (welfare) cu usurinta care nu prea te indeamna la munca - vezi cazul chiar al unor canadieni care prefera o viata la limitata fara sa munceasca. Noua intotdeauna ne-a fost teama de asa ceva, si am avut norocul sa-l sarim. Nu spun ca nu este un colac de salvare uneori, dar alteori poate fi si o modalitate de a trage pisica de coada, intr-o stare de "self-content".

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Pt try

"Alte 2 diferente (dar nu hotaratoare) ar fi: 1. nu sunt problemele din Montreal legate de gradinite, aici iti primeste copilul imediat la gradinita, scoala, day-care sau cum vreti voi sa-i ziceti"

Nici aici nu sint probleme de gasit locuri la gradinite la cele la 25-27$/zi ca in Toronto, "inghesuiala" este la cele subventionate la 5$ si de la 1 ianuarie 7$/zi.
Asta mie mi se pare un mare ajutor mai ales la inceput cind incerci sa faci cursuri sa-ti gasesti de lucru si nu ai cu cine lasa copilul iar la preturile respective ... in general mama ramine acasa sa aiba grija de copil pina se pun pe picioare.

Disputa Montreal-Toronto m-a amuzat intotdeauna caci try spunea foarte bine ca statisticile nu valoreaza prea mult in balanta cum o sa-i fie lui Popescu si Ionescu in Montreal sau Toronto.

O zi buna,

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Podeanu spune:

Ca intotdeauna Mihaela pune punctul pe i.Asa e cu gradinitele.
Eu doar vreau sa adaug ca nu se mai cumuleaza vechimea avuta in R,ptr carnetul de conducere.Poti da imediat (dupa 3 luni carnetul din R isi pierde valabilitatea in Ca) examen de obtinere al carnetului Cdn dar vei avea O luni de conducere.Ptr unii nu conteaza,dar ptr altii(soferi camione-meserie practicata de ff multi romini)conteaza ptr ca nu te poti inscrie la scoala de soferi de camioane fara a avea 3 ani(sau 2 in unele cazuri)de experienta in clasa 5.(B de la noi)

Dana si gemenii
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu

Mergi la inceput