Cat v-a lasat inima sa-i lasati sa planga?
Am si eu un fecioras de o luna care s-a obisnuit in brate (l-a cam leganat soacra, si, de ce sa nu recunosc, si eu, ca am zis ca are colici si e asa mic...). Problema e ca nu vrea sa adoarma decat leganat, si cate 45 de minute pana adoarme, iar apoi il pun in patut si dupa 30 de minute se scoala si incepe circul. Pediatra mi-a zis ca pot sa-l las sa planga pana la 30 de minute sau chiar o ora. V-ati confruntat si voi cu problema asta? Ati avut inima sa-i lasati sa planga? Si a functionat metoda? Ca pe mine ma ia cu disperare, copilul creste foarte repede (a luat 1300g intr-o luna) si in curand nu o sa mai pot sa il car in brate si sa-l legan.
Raspunsuri
Marina spune:
mai mult de 15 min nu cred ca e cazul sa-l lasi sa planga.
La noi metoda asta a dat rezultate uimitoare in numai 2 nopti.
Baietelul tau este inca prea mic. Stiu cat de obositor este dar ti-as recomanda sa mai astepti putin.
MarikaStefan spune:
Si mie mi-a fost mila de fetita mea, cand plangea nu puteam sa stau sa ascult. Dar m-am prins ca atat cat era de mica era o mica exploatatoare. Ma asiguram ca totul este OK, a mancat, era pusa in curat, i-am dat siropel impotriva colicilor, mai ramanea ca plange de somn. Am lasat castofonul pe inregistrare in camera ei si am iesit in bucatarie cu usile inchise intre noi, dupa 10 minute m-am apropiat de camera si era liniste, iar inregistrarea era dovada ca simte prezenta in camera a mamei. la inceput plangea de rupea, apoi mai incet si cu pauze, parca astepta raspuns, niste caraieli minore si apoi liniste. Eu am reusit cu aceasta metoda, atunci cand nu adormea la san.
E greu pentru inceput dar daca judeci cum vei plimba si legana toata ziua un copil de 7-8 kg.... De baieti mereu era o temere sa nu planga mult... si baiatul meu adormea mai greu in primele luni, uneori il plimbam ziua cu carutul prin casa si chiar il lasam sa doarma in carut.
mamica dulce spune:
draga Carmen..si mie mi.a spus asistenta aici ca pot sa las copilul sa planga pana nu mai poate,pana curg apele de pe el ca cica face bine la plamani
eu nu am putut lasa copilul sa planga...10 minute mi se parea o eternitate cand il vedeam cum se inroseste si mai ca nu mai respira,plangeam si eu cu el cand nu mai stiam ce sa.i fac(spre deosebire de barbatu-meu care n.avea o treaba,dadea televizorul mai tare sau il acoperea sa nu.l mai bruieze racnetele
si,din popor se spune ca baieteii nu trebuie lasati sa planga mai deloc intrucat pot aparea probleme genitale.
acum nu stiu cat e de adevarat,dar parca prea multa lume am auzt spunand asta.
poti sa.l dezveti trepat de leganat,pentru ca totusi e foarte mic si poate nu s.a prins naravul bine de el.
mult succes!
anca si bebelusul Marc,1 an-1 dec)
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
gabrianah spune:
Draga Carmen,
Eu stiu ca nu e bine sa lasi un bebe sa plinga, ca ei niciodata nu pling fara motiv. poate ii place leganatul ca te simte "aproape".
Noi am citit o carte despre cum sa il inveti sa doarma fara "ajutoare"( cel putin sa nu te trezeasca si pe tine noaptea) dar asta se aplica de la 6 luni.Acolo spune ca daca plinge cind il pui in pat, sa mergi la el dupa 1 minut, sa il mingii, si sa ii spui linistit ca il iubesti si ca trebuie sa doarma singur, si apoi pleci din camera. dupa 3 minute intri iarasi , apoi dupa 5, apoi dupa 7. a doua zi intri la 3-5-7-9minute. a treia la 5-7-9-10, si apoi tot la 10 minute. cartea zicea ca in nici un caz sa nu il lasi sa urle cite 30 minute, ca asta ii va mari anxietatea si se simte parasit.noi am reusti asta in 4-5 zile.
acuma, asta se aplica de la 6 luni, si pe linga metoda cu ceasul, se mai adauga citeva.
o sugestie ar fi sa ii faci in fiecare seara baie la aceeasi ora( asta poate il moleseste) , sa ii dai masa de seara la ora 22 cind te culci si tu , si apoi sa il pui in patut inca neadormit, in timpul zilei sa il tii mult timp cu burtica goala pe burta ta, piele la piele.Sa maresti pe timpul zilei contactul dintre voi doi.
(eu nu imi amintesc bine, dar citisem undeva ca leganatul nu e bun, nici chiar pentur creier, dar poate ma insel?)
cu drag, ana
aba spune:
Draga carmen77,
Baietelul meu (are acu' 4 ani) tot asa, pina il adormeam...ufff! Fiind copil mare (s-a nascut 4.500Kg) il leganam intr-un leganas (~sezlong) cind eu, cind taticu. Ore! Ba cu mina, ba cu piciorul, schimba mina, schimba piciorul...si tot asa. Da, baietelul a avut probleme cu colicii. Si leganatul asta...vreo 2 ani! Vezi tu, se si obisnuise...
Fetita (1 an) in schimb, a dormit neintoarsa si neleganata, din prima noapte! Nu a avut probleme cu colicii!
Asa ca...ce pot sa-ti spun? In nici un caz sa nu lasi copilul sa plinga mai mult de 10-15 min.! Si sa stii ca nici un copil nu plinge degeaba!
Parerea mea ca baietelul tau e f. bine ingrijit, dat fiind faptul ca a luat 1.300g/luna. Continua asa, daca-i prieste copilului!
Eu iti urez multa, multa putere de crestere a micutului,
Camelia.
alssa spune:
Cum poti sa lasi o minutza de om de abia o luna pe lumea asta sa plinga ? fara sa vrei sa-i fii aproape, sa il lasi sa te simta, sa se cuibareasca linga tine... e prea devreme, sint prea multe lucruri noi pentru el... atit ce vrea si poate avea pe lumea asta acum: pe tine mama lui !
Sint cu coloana in pioneze de multi ani, Clara are aproape 1 an si 10kg si ceva... si continui sa o plimb in brate sau s-o legan, atunci cind simt eu ca asta e tot ce vrea. si NU E RASFAT.
chestia asta se mai numeste si DRAGOSTE.
Alssa si Clara (11 luni)
http://trinity.bucharest.roedu.net/cgi-bin/photo/index.cgi
mitu spune:
e o chestiune discutabila dupa cum se vede. cat il lasi sa planga. cat te lasa inima. dar s-ar putea sa nu ajute. si noi am avut oarece pb in primele 2 luni. am lasat-o si noi sa planga. cel mai mult o data am lasat-o 40 min. si stii ce? n-a mers. tot noi am cedat primii. ea n-avea de gand. in plus era uda leoarca si a trebuit s-o schimbam ca doar n-o puteam lasa asa uda! secretul se numeste insa rabdare. io zic ca e devreme inca sa zicem ca s-au invatat rasfatati. la mine o legana sotul meu ot ca eu o alaptam si ea simtea mirosul meu si in loc sa adoarma cauta titi mereu! noi am scapat de leganat la 2 luni cand am inceput culcatul pe burtica. nu dau sfaturi la sub asta pt ca deja mi-am pus multa lume in cap in alta parte. am vrut doar sa zic cum am rezolvat noi pb. poate ar trebui sa incercati in timp diverse metode de adormitbb-ul, ca sa nu se obisnuiasca cu un anumit ritual - cum ar fi leganatul pe picioare (asa ma adormea pe bine bunica-mea!)
habar n-aveam ca nu e recomandat sa lasi baietii sa planga ca le poate provoca pb genitale! io o sa nasc in ian un baiat. e bine de stiut. io sunt mai dura, suportam s-o las sa plana dar tat-su ceda primul de fiecare data. in plus bebita mea plange foarte pasional, cu suspine - jale mare ce mai!
asa ca poate mai asteptati putin. copila mea se schimba mereu de la o sapt la alta isi modifica comportamentul vis-a-vis de anumite aspecte. poate ai sa ai o surpriza placuta intr-o zi! succes!
moosy spune:
Eu sincer nu il las pe Michael sa planga pt ca mi se rupe sufletul. Il iau in brate si il adorm si de 4 ori pe ora. Cum il pun in pat, incepe si iar il iau in brate, si iar il adorm. Se pare ca numai in brate ii place sa adoarma, sau acolo se simte el mai bine si mai in siguranta. Acum, la mai putin de 2 luni are deja 6,5 kg (big baby, vorba pediatrei), asa ca mai vorbim peste o luna - doua sa vedem cum o sa ma doara spatele si bratele. Pe moment , metoda functioneaza.
Salutare la toata lumea.
SIMONABB spune:
Buna
Cunosc o familie cu un baiat de 14 ani care, s-a dus si el la tara si s-a apucat de taiat niste lemne, mai mult de pamplezir fara sa faca vreun efort deosebit. Peste citeva zile l-au dus la spital cu hernie in ultimul hal - ii coborise un intestin pina in scrot. In fine, l-au operat, s-a rezolvat problema si maica-sa a intrebat doctorul care ar fi putut fi cauza, pt ca baiatul nu ridicase niciodata greutati. Ce credeti ca i-a spus doc ? "L-ati lasat sa planga mult cind a fost mic si efortul depus i-a slabit rezistenta pielitei care acopera toate intestinele".
Si intr-adevar femeia si-a adus aminte ca atunci cind baiatul a fost mic plangea cite o zi intreaga fara sa aiba ce-i face.
Asa ca doamnele asistente care recomanda sa-l lasi sa planga ca sa-i intareasca plamanii sunt cel putin invechite daca nu complet timpite.
Si eu am un puiut de aproape 3 sapt si plange rau cind intirzii citeva minute cu biberonul, insa fac tot ce pot sa-l scurtez la cit mai putin intervalul respectiv.
Mai bine ascultati instinctul de mama decit sa pleci urechea la tot felul de sfatuitori "cu experienta".
Pa, v-am pupat !
SIMONA
tinatache spune:
Din ce am citit, bebeii pana la 5-6 luni nu au memorie decat de scurta durata si din cauza asta nu-si pot construi relatia: cauza-efect. Adica, daca nu a tinut minte ca plansul aduce leganatul, cum ar putea sa foloseasca asta in interesul lui? Eu am stat cu Andra in brate pana pe la 5 luni de mi-au cazut mainile. Apoi o mai si lasam sa planga, cand am vazut ca asta devenise un obicei ca sa obtina ce vrea. Acum nu avem probleme cu adormitul, toata procedura inseamna " noapte buna " , stins lumina si inchis usa. Si gata! Insa tb sa te uiti la copil, cum reactioneaza la diferitele actiuni ale tale. La 1 luna nu se pune problema de "invatat", probabil ca leganatul ii calmeaza durerile, dupa ce doarme 1/2 ora , stand la orizontala, se baloneaza si iar il doare. Asta e doar o varianta, o alta ar fi ca pur si simplu simte nevoia unui suflet cald alaturi, lumea asta e atat de mare pt ei!
Iti doresc sa ai multa rabdare!
Cristina, mamica cu burtoaie