Retete Montignac
Raspunsuri - Pagina 10
Caroline spune:
Monicaa, nu stiu cum e in Germania smantana, dar citeste bine eticheta sa nu aiba amidon, ca pe aici toate pe care eu le-am vazut pana acum contin amidon (starch).
C.
monicaa spune:
Caroline mersi.
Chiar am sa ma uit maine cand cumpar.Da acum, chiar de ar avea, eu tot o sa pap. Am mancat smantana din asta de la inceputul regimului si tot am slabit 16 kg.Oricum o combin numai cu legume sau ceva fara pic de grasime.
Marianar spune:
initial postat de Nuk
Ce e ala Buchet Garni ? L-am gasit specificat in retetele Montagnac.
Vreuna din fetele care au tinut sau tin regimul Montagnac, stie daca sunt permisi castravetii murati ? (in saramura).
Andreea si Ana
initial postat de emoison
buchet garni e o legatura de plante aromatice (o foaie de dafin, o ramurica de cimbru, una-doua ramuri de patrunjel, eventual si rozmarin daca-ti place),se leaga toate astea cu ata si se fierb asa, in supa sau in reteta. Se foloseste mult in Franta...
Cu bine,
Elena
Caroline spune:
Bon poids, bon Coeur avec la methode Montignac – de Dr.Jean G. Dumesnil si Michel Montignac (tiparita in 2002 – in Quebec, Canada)
In anexa avem urmatorul capitol:
Metoda Montignac experienta noastra personala (de Dr. Jean G. Dumesnil si Madeleine Cloutier)
Ne intrebam frecvent cum sa aplicam metoda Montignac in cotidian. Paragrafele care urmeaza se vor reflectarea experientei noastre personale, trucurile si sfaturile noastre, mai degraba decat un rezumat exaustiv al metodei. Dupa cum vom vedea, principiile sunt relativ simple, dar practica va necesita cateodata ceva “acrobatii” tinand cont de contextual modern in care traim.
Pentru noi, esentialul este sa facem zi dupa zi alegerea cea mai buna si cea mai potrivita asociere a alimentelor. In timp scurt, bunele reflexe se instaleaza, dar nu ne ramane decat sa facem un minim effort. Nu este totdeauna usor sa renuntam la cartofi prajiti si sa-I inlocuim cu o salata. In acelasi timp intelegand ce daunator este acest aliment asupra organismului vom reusi mai usor. Stim de asemenea ca este o filosofie alimentara pe care am descoperit-o.
Nu este vorba descpre un regim pe care il vom urma cateva luni si pe care sa-l dam deoparte atunci cand am slabit cateva kilograme. Ne-am convins de-a lungul anilor
Ca anumite alimente erau daunatoare sanatatii. Consumand pasiv produsele alimentare am ajuns sa fim atenti la tot ce mancam si sa lasam din ce in ce mai putin loc impulsurilor care ne indeamna sa gustam orice.
Regula de baza
Din cauza aportului ridicat de glucide, ne ferim de tot ce are zahar. E un principiu pe care l-am aplicat in faza de slabire si pe care il aplicam continuu de mai bine de 5 ani.
Cantitatea alimentului ales nu are importanta, ne intereseaza, inainte de toate calitatea lui.
Tabloul glucidelor cu indicele glicemic ne permite sa ne orientam alegerile alimentare.
Alegeti glucidele bune
Am renuntat total la toate produsele rafinate ca faina alba sau rafinata care intra in compozitia numeroaselor produse de patisserie: paine, prajituri, pateuri, tarte, paste fainoase ca sa numim numai cateva dintre ele. Hot-dog-ul si hamburgerii – sa nu mai vorbim despre ele. Orezul alb care a fost procesat pana si-a pierdut valoarea nutritiva nu face de asemenea parte din alimentatia noastra.
Evitam anumite alimente cu indice glicemic ridicat precum cartofii si bineinteles zaharul. Este vorba de zaharul pe care il puneam zilnic in cafea, acesta fiind usor de evitat sau de inlocuit, dar este si de zaharul ascuns… Acesta se gaseste frecvent acolo unde nu ne asteptam sub diferite nume. Am invatat sa-l demascam pe etichete si sa-l evitam pe cat mai mult posibil.
Care sunt glucidele bune?
Cerealele de grau integral, nerafinat, faina integrala, fructele cu index glicemic scazut, legumele uscate cum ar fi lintea, legumele verzi etc. Alegerea unei paini bune este esentiala, si nu o consumam decat la micul dejun.
In ceea ce priveste legumele, gasim printer produsele congelate o mare varietate care nu are nici un adios de zahar.
“Semaforul verde” pentru fibre
Le regasim in glucidele bune, in special cereale integrale, fructe si legume. Ne asiguram un consum zilnic bogat.
Alege lipidele bune
Alegerea carnii putin grase, in special de pasare, si preferinta pentru peste au devenit deja automatisme. Sardinele, tonul, somonul, reprezinta pestele pe care il mancam regulat.
Inainte de prepararea carnii rosii, dam la o parte grasimea vizibila.
Uleiurile de canola si de masline sunt preferate oricand. Consumam in cantitati suficiente pentru ca organismul nostru are nevoie de grasimi bune.
Ce bem
Lapte degesat
Cafea slaba sau decofeinizata
Ceai – de preferinta verde
Bauturile gazoase conventionale sunt interzise pentru ca ele contin foarte mult zahar. Bauturile dietetice, numite “diete”, fara sa fie cele preferate, raman acceptabile cateodata.
Nici un pseudo-suc , nectar, cocktail sau punch sau alte bauturi din fructe, din comert, pentru ca ele se rezuma de cele mai multe ori la apa colorata cu o mare cantitate de zahar.
Interzis tariile. Vinul este acceptat cu moderatie. Berea foarte rar.
Prietenii
· “Branzica de casa” (asta este denumirea produsului “cottage cheese” in magazinele romanesti) – renumita pentru crearea senzatiei de satietate, o putem pune pe paine dimineata si putem chiar adauga un gem fara zahar (magiun).
· Iaurtul – fara grasime si fara zahar- este un bun prieten. Putem sa-l consumam cu cereale bogate in fibre ca sa-I adaugam un gust putin crocant
· Boabele de soia, migdalele, caisele uscate, alunele, ciocolata neagra (70% cacao), fructele proaspete, legumele crude si preparate
· Legumele conservate in apa, se pot face salate cand ne grabim.
Faceti piata – cititi etichetele
Nu cumparati niciodata un produs alimentar fara a citi in prealabil lista de ingrediente.
In primele saptamani, facutu-l cumparaturilor ne va produce tot felul de sentimente.
Vom fi revoltati si in acelasi timp descurajati cand vom vedea ca atat de multe alimente contin zahar. Ne vom da seama imediat ca sa-l eliminam total este qvasi imposibil. Multe produse se afiseaza “fara grasime”, dar vom vedea foarte putine “fara zahar” sau “fara adios de zahar” pe eticheta. Acestea vor veni odata cu cererea. Acum 3 ani gama gemurilor era foarte restransa (2-3 marci). Acum sunt multe.
Cand trebuie sa alergem printre 4 feluri de sos de tomate, din care doar unul este fara zahar sau amidon, ne notam marca pentru data viitoare. Cand ne aflam in fata unui etalaj de 25 tipuri de paine, este putin diferit. Procedam prin eliminare. Citind listele de ingrediente, ne asiguram intai de calitatea fainii. O paine zisa intermediara, poate contine si faina alba. Trebuie sa ne asiguram ca este 100% integrala. Apoi verificam daca contine zahar sau unul din acolitii sai. Atentie, trebuie sa stim ca frumoasa culoare bruna a painii se datoreaza de multe ori melasei continute si nu fainii integrale. In sfarsit, daca sunt mai mult de 10 ingrediente este suspecta, caci painea este facuta din ingrediente simple. Iata cum sortimentele se reduc, ca prin magie la 2-3 sorturi. In acest moment consultam informatiile nutritionale si le comparam. Vom allege pe cea care are procentul cel mai mic de zahar si grasimi saturate si cele mai multe fibre. O paine buna este primordiala. Nu putem manca “vant” caci avem nevoie de o sursa de energie care sa ne anime de-a lungul zilei.
Si astazi inca, dupa mai mult de 5 ani, avem surprise citind etichetele. Compozitia alimentelor poate varia cu timpul si locul. ( o marca precisa in USA nu are aceiasi compozitie cu aceiasi din Quebec). Trebuie sa fim atenti.
Incurajarile noastre: am fost martorii evolutiei pietii in acesti ultimi 5 ani si am vazut aparand constant produse care ne convin.
Ingrediente nedorite:
Zahar, glucose, dextrose, galactosa, maltosa, melasa, sirop de porumb, miere, amidon, fecule, faina, (aici urmeaza cateva care nu le stiu traduce) ulei de cocos, grasimi saturate, etc.
………
Camarele noastre au “slabit” si ele in urma constientizarii noastre. La revedere faina alba, amidon, supe si sosuri preparate, gustari, chips-uri, ketchup, biscuiti, melasa, miere, etc.
Iata un cuprins a ceea ce ar trebui sa contina:
Conserve de legume,
ABC alimentatiei noastre :
La inceputul experientei noastre, am compus un tabel – concentrat al principiilor metodei Montignac. Prietenii carora le-am aratat tabelul au au facut la randul lor fotocopii pentru prietenii lor.
Dupa cateva luni, am fost amuzati si flatati sa regasim exemplare in locurile cele mai neasteptate, inclusive in bucataria unui restaurant unde am si facut un reportaj la televiziune despre fenomenul Montignac. L-am simplificat putin si speram ca va fi util cititorilor nostri.
Principiul este simplu: exista alimente ce trebuiesc evitate, altele ce pot fi consummate la discretie, iar alimentele din categoria A si B nu pot fi consummate impreuna.
De evitat:
Cereale, legume si leguminoase: cartofi, morcovi fierti, porumb, sfecla
Carne, peste, oua: Grasimea vizibila din carne, piele de pasare
Produse lactate: Unt topit
Diverse: biscuti, bauturi gazoase, bomboane, cereale indulcite, gemuri indulcite, faina rafinata, ketchup, miere, paine alba, orez alb, zahar
Categoria A (glucide)
Cereale, legume si leguminoase: bob, linte, naut, mazare, aluat din faina integrala, orez integral (basmati), orez salbatic, gris din faina integrala
Diverse: paine din faina integrala, cereale complete fara zahar, gem compot si marmelada fara zahar
Categoria B (lipide):
Carne, peste, oua: carne, oua
Produse lactate: unt, branza
Diverse: ulei de canola, ulei de masline, ulei de nuci, ulei de arahide
La discretie:
Cereale, legume si leguminoase: vinete, broccoli, morcovi cruzi, ciuperci, conopida, inima de palier, dovlecei, fasole, legume verzi, ceapa, praz, ardei, ridichi, rosii
Carne, peste, oua: peste, fructe de mare
Produse lactate: lapte degresat, branzica de casa (cottage chese) (1% grasime), iaurt fara grasime si fara zahar
Diverse: fructe proaspete
Se evita combinarea alimentelor din grupa A si B
· Branzica de casa = asta este denumirea produsului “cottage cheese” in magazinele romanesti.
teo1970 spune:
SALATA DE FASOLE VERDE CU TON
600 gr. fasole congelata
300 gr. ton în ulei (din conservă)
200 gr. măsline negre fără sîmburi
50 ml. ulei de măsline
1 lămîie
sare, piper
Se decongelează fasolea şi se taie în bucăţi de 3 cm. Se scurge bine de apă şi se pune la călit, la foc iute, în uleiul de măsline, timp de 2 minute. Se pune apoi într-un castron şi se lasă la răcit. Se adaugă tonul scurs de ulei şi mărunţit, precum şi zeama de lămîie, coaja de lămîie tăiată cubuleţe şi măslinele tăiate rondele. Se potriveşte de sare şi piper şi se amestecă bine.
Poftă bună !
Caroline spune:
O alta idee de desert Monty, ar fi inghetata de orice fel cu indulcitor in loc de zahar (bineinteles orice reteta fara amidon)
Am gasit o reteta tare "simpatica" de inghetata cu tofu:
Fruity Ice Cream
2 cups soft tofu
1/2 cup soy milk
1/2 cup oil
1 cup dry sweetener
1 tablespoon lemon juice
1.5 cups fresh or frozen fruit
1 tablespoon vanilla extract
dash of salt
In blender or food processor, blend together all the ingredients EXCEPT for 1/2 cup of the fruit, until very smooth and creamy. Place in sealable container and freeze. Remove from freezer and defrost for 20-40 minutes. Place back in food processor and blend again. Spoon back into container, add remaining fruit, and freeze again. Remove from freezer 5 minutes before serving. Makes 4-6 servings.
Enjoy!
C.
floricor spune:
quote:
Originally posted by monicaa
Faza 1
Peste cu ceapa in folie
800g de file peste congelat
2 legaturi ceapa verde
sare, piper alb
ulei de masline
sucul de la o lamaie
Se lasa pestele la decongelat.Cand e gata se spala, se usuca si se pune pe o farfurie.Se uda cu sucul de lamaie.
Ceapa se taie (pornind cu partea verde zic nemtii; eu n-am inteles diferenta) si se prajeste 2-3 minute in ulei de masline.
Se ia o bucata buna folie aluminiu pentru fiecare file.
Se aseasa fileul pe folie, se da sare si piper.Pe fiecare file se pune ceapa prajita.Se inchide bine folia, se pun in tava de la aragaz si se lasa la 200 grade 40 de minute.
Se poate servi cu salata de rosii sau salata verde.
Pofta Buna
floricor spune:
quote:
Originally posted by monicaa
FAZA 1
Piept de pui delicios
(ptr 4 persoane)
8 piepti de pui nu foarte mari
1 ceapa taiata marunt
1 catel de usturoi presat
5 rosii
1/2 lingurita chimen
1 lingura mustar tare (fara adaos de zahar)
2 lingurite Curry
Am facut ieri reteta si a iesit delicios. Acum am gasit si eu site-ul aceste, cautand retete de slabit, pentru ca m-am ingrasat ingrozitor in ultima vreme si nu stiu ce sa fac sa slabesc. Nu am gasit cartea despre care vorbiti voi aici, poate ma ajuta cineva sa imi spuna si mie de unde as pute-o procura. Multumesc.
1/4-3/8 litrii apa fiarta
1 legatura patrunjel
sare
ulei de masline
Carnea se spala si se usuca.Intr-un castron se amesteca: ceapa maruntita, usturoiul presat, chimenul,mustarul, sarea si curry.
Fiecare bucata de pui se inmoaie in aceasta compozitie.
Intr-o tigaie se da ulei de masline si fiecare bucata pui se prajeste 10 minute..pana devine 'aurie'.Se adauga apa.
Tomatele se fierb, decojesc , se taie in bucati si se dau in tigaia cu carne.
se mai lasa la foc mic 2o minute.Apoi se scoate carnea se pune pe farfurie si se presara patrunjel.Ce a mai ramas in tigaie (adica rosiile) se paseaza cu mixerul si asa e gata sosul.
Se serveste cu salata verde sau salata de andive.
Pofta Buna.
ionlenin spune:
Ziua buna tuturor!
Intereseaza pe cineva reteta originala de ciorba radauteana?
Pe siturile romanesti nu exista! Pot sa v-o ofer, este cea mai grozava din toate!