"Fumurile" partenerului!
De mai bine de o luna ma confrunt cu o problema la care nu prea ii vad rezolvarea, poate ma ajutati voi cu un sfat.
Dupa 7 ani de zile de fumat la greu (chiar si 2 pachete pe zi) am reusit sa ma las de fumat, si pot sa spun ca destul de usor (ce-i drept, am ramas si n-am mai putut suporta fumul de tigare). M-am lasat fara sa-mi propun expres asta, pur si simplu nu mai suportam fumul.
Problema e ca partenerul meu inca fumeaza, si pe mine ma deranjeaza din ce in ce mai mult.
Nu vreau sa-l fortez sa se lase de fumat, pentru ca si eu am fost in situatia lui. Fostul meu partener se lasase de fumat, si ma obliga pe mine sa renunt, ba chiar ajunsese sa-mi interzica sa mai fumez in casa sau in masina (care culmea era a mea), imi facea scandal ori de cate ori ma vedea cu tigarea sau mirosind a tutun, era groaznic. Stiu ce inseamna sa fi fumator si sa nu vrei sa te lasi, iar cineva sa te oblige. Mi-am promis mie insami cu eu nu voi face asta vreodata cuiva.
Asa ca incerc pe cat posibil sa fiu intelegatoare cu prietenul meu, si de ce sa mint, si el e atent cu mine si incearca pe cat posibil sa nu fumeze atunci cand stie ca eu ma simt foarte rau. Dar problema e ca pe mine ma deranjeaza fumul si atunci cand ma simt bine, iar de cand a venit frigul, fumatul in casa a devenit deja o problema.
Chiar daca fumeaza doar in bucatarie, din cauza ca nu avem caldura inca, am de ales intre 2 variante...congelatul instant (adica sa deschid geamul acolo), sau afumatul la greu, pentru ca e fumator inrait, desi le-am mai redus si el de la 2 pachete la unul sau unu jumate......
Numai ca nu stiu cum sa gasesc calea de mijloc, nu vreau nici sa il exilez pe balcon (stiu cat de naspa e sa stai sa fumezi in frig), nu vreau nici sa il oblig sa se lase de fumat fara ca el sa-si doreasca asta (am fost fumatoare si stiu cat e de rau), dar nu mai vreau nici eu sa stau in fum.
Dimineata cand intru in bucatarie tai fumul cu cutitul, si-mi creeaza o stare de indispozitie pe toata ziua.....mai ales ca de multe ori mi se face chiar rau de la el. Seara trebuie sa ma grabesc sa mananc, sa nu apuce sa afume iarasi bucataria.
Ca sa nu spun ca deja ma deranjeaza respiratia lui mirosind a tutun, nici nu-mi mai vine sa-l sarut de multe ori...
Nu credeam ca eu, fumatoare inraita, o sa ajung vreodata in situatia asta.....si cel mai rau e ca il inteleg si pe el......
Voi (nefumatoarele sau exfumatoarele) cum va descurcati cu partenerii vostrii care inca fumeaza?
Raspunsuri
boubba spune:
MICKYYY vreau sa-ti spun ca desii gravida in 28 de saptamani inca mai fumez,stiu ca nu este bine dar nu le pot lasa .La inceputul sarcinii in primele 2-3 lunii aveam un pachet pentru 2 saptamani cand al meu sot fuma imi bagam nasul in patura el a vazut ca nu suportam asa ca fuma la geam sau pe balcon.Nu trebuie decat sa-i explici ca fumul iti face rau sunt sigura ca va intelege.Si sincera sa fiu chiar fumatoare fiind nu suport pe cineva care ii miroase gura a tutun.PROBAL AM NASUL PREA FIN.te pupici!
tora97 spune:
este stiut ca "functia" de fumator pasiv este mult mai nociva decit cea de fumator sadea
va trebui sa te obisnuiesti cu a impune unele reguli vis a vis de sanatatea puiului in special si a ta. sint sigura ca daca ii vei explica cam cum stau lucrurile, va intelege, ori va trebui sa inteleaga.. exileaza l pe balcon, ori pe pervazul ferestrei. stiu ca este nepalcut dar....
sa ti traiasca puiul
Lauraa spune:
Intr-adevar esti intr-o situatie nasola,tocmai pt. ca stii cum e sa te toace cineva la cap sa nu fumezi. SI eu am fumat 10 ani, m-am lasat de 9 luni si nu-i mai suport pe fumatori in jurul meu. Imi dau seama ca sunt "dusa", dar cateodata nu ma pot abtine sa nu le PRETIND sa se lase zicand ca fumatul e cea mai mare tampenie.Uit ca si eu am fumat atatia ani si desi toti exii (nefumatori) m-au rugat sa ma las,nu am facut-o decat atunci cand am vrut. Tu acum ai un motiv super-bun sa faci scandal, mie daca mi-ar mirosi dimineata a tigari as vomita instant. Noroc ca sotul nu fumeaza. Succes, poate il convingi.
Laura
Mazarica spune:
Vrei nu vrei, de dragul copilului, trebuie sa-l exilexi. la mine in casa, de cand avem copil, se fumeaza pe balconul de la ghena, toata lumea indiferent ca sunt invitati, rude, prieteni sau sotul.In casa NU SE FUMEAZA. Poate par scorpie , dar decat sa stau cu ferestrele deschise mereu, sau cu mirosul de nicotina in gat mai bine asa.
Mickyyy spune:
Tocmai asta-i problema, ca nu vreau sa-i fac scandal, vreau sa gasesc cumva calea de mijloc.
Nu vreau nici sa-l exilez....ca raceste,....si o sa fie si mai rau...mi-o da si mie dupa, si tot n-am castigat nimic.
Problema e ca intelege cu "frumosul" atunci cand chiar mi-e rau, dar nu-l pot forta sa ma proteje tot timpul.....
Eu caut calea de mijloc, fara sa-l oblig pe el sa faca ceva ce nu-si doreste, si fara sa fiu nevoita eu sa fumez pasiv....oare exista asa ceva?
tora97 spune:
nu, daca nu o spui.
i ai spus ca nu ti convine mirosul? nu trebuie sa ti fie f rau ca sa te protejeze... si eu sint fumatoare, dar am fost si nefumatoare si ii protejez pe nefumatorii din jurul meu.. in fond imi fac rau cu propria mea mina de ce sa i oblig si pe ei sa fie partasi...
daca nu te plingi el va crede ca este ok
cit despre "raceala" de la ghena, nu se "ia"... si ce, trebuie sa iasa in pijama pe balcon? sint atitia sacrificati la urma urmei...
pupici
roxy spune:
buna,ma bag si eu ca musca,nu sunt fumatoare dar sotul meu este,si singur se duce afara cand fumeaza mai ales de cand abvem baiatul nici nu se pune problema sa fumeze in casa.Gandestete putin si punel si pe el sa meditweze ,daca acum cand esti insarcinata trebuie sa-ti fie rau ca sa te protejeze,si sa fumeze un pic mai incolo(deci nu afara),cand tu trebuie sa ai in casa aer curat si oxigenat in permanenta,ce o sa faceti cand va fi bebe in casa.O sa-i pui masca de oxigen sau cum o sa-l tii cand deschizand o usa ,fumul va navali salbatic in camera micutului.Nu-i ie teama de ce poate pati micutul?pentru el nu e o problema de maxima prioritate sanatatea copilului ,apoi a ta ,daca la el nu se gandeste.Al meu sot,se tot chinuie sa se lase ,dar tot asa nu reuseste,cu toate ca a demonstrat ca poate ,de cand avem copil a zis ca se lasa sau macar le rareste considerabil si asa este,chiar si pentru simplul motiv ca un suflet depinde acum de el si el trebuie sa fie sanatos sa-l faca mare.Deci uite un motiv grozav sa-l faci sa nu mai fumeze deloc in casa.
Pai tu il menajezi asa de tare ,riscand sanatatea si chiar VIATA copilului tau.Pe bune ca va jucati cu focul .Gandestete bine ,si cauta sa-i spui ca cu asa ceva nu se joaca ,ca sa nu va para rau mai tarziu,cand va fi fara cale de intoarcere.
Sanatate multa la toti si spunei ce-i mai important in viata lui Copilul sanatos si o mama linistita sau TIGARA.
Te pup si sa fie intelept cat nu-i prea tarziu
Roxy si Cristi cel vorbaret
huianur
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=366&page=1
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy
ariadne spune:
hai sa-ti povestesc pe scurt istoria familiei noastre de fumatori inraiti!
timp de 17 luni nu am mai fumat nici eu(sarcina si alaptatul) exact din aceleasi motive pe care le-ai enumerat, mi se facea efectiv rau numai mirosind hainele sotului meu.
l-am exilat in birou( spre norocul nostru ca aveam un asemenea spatiu), nu fuma niciodata in masina si nici langa mine ,chiar daca eram in aer liber.
nu i-am impus nimic, sa convins singur dupa turele pe care le faceam la toaleta.
toate bune si frumoase pana am cazut din nou in pacatul asta, am inceput din nou sa fumez, la inceput foarte putin( chiar nu le suportam insa aveam idioata senzatie ca imi mai calmeaza hormonii, ca sa nu spun nervii defapt) si am ajuns intre timp sa fumez ca inainte.
anul acesta in ianuarie sotul meu a suferit un dublu infarct cu urmari foarte grave, fumatul excesiv si stresul si-au spus cuvantul.
a renuntat imediat la fumat( cam doua pachete pe zi si nu cu 20 tigari ci cu 25), eu nu mai reusesc.
suna cinic, insa sper sa nu fiu nevoita sa renunt din aceleasi motive.
tot ce am reusit este sa le reduc, nu fumez mai mult de 8 tigari pe zi, le distribui zilnic,oricum MARE PROSTIE!!!!!!
INSA, nu fumez absolut deloc in casa, ies pe balcon chiar daca imi ingheata mainile pe tigara!
Deci, ne facem rau singuri, bine ar fi sa constientizam cat rau le facem celorlati si sa incercam sa-i ocrotim atat cat putem.
vilma spune:
Draga Micky, sunt multe "sacrificii" pe care incepi sa le faci odata cu aparitia in viata voastra a unui bebelus. Uneori trebuie sa va sculati noaptea pentru ca plange, bratele voastre vor fi ocupate aproape nonstop sa poarte dulcea povara, veti avea atatea seri "ratate", in care va trebui sa faceti baita bebeluslui in loc sa mergeti cu prietenii in oras. Poate veti constata ca trebuie sa mutati mobilele, sa va schimbati apartamentul sau masina, si nu de putine ori chiar prietenii. Intre toate aceste sacrificii la care va va "obliga" micutul colocatar, probabil ca nici nu veti mai baga de seama ca s-a zis cu fumatul in casa. Cum ai putea sa-l hranesti dimineata pe bebelusul de 5 luni in bucataria afumata? Oh, stai sa vezi cum miroase un bebe care papa laptic (nu stiu cum iti suna "miros gingas" sau ...sper sa nu supar pe cel de sus- dumnezeiesc). N-o sa-i mai priasca nici prietenului tau, te asigur!
Cu drag,
Vilma
anis spune:
Pe scurt.
M-am lasat de tigara acum 1 an de zile,pentru ca vroiam sa raman insarcinta si inca mai vreau..se pare ca trebuie sa m-ai astept..
M-am confruntat cu acceasi problema, atat cu partenerul, desi el fumeaza pipa si foloseste un tutun aromat care miroase frumos, cu prietenii nostrii care veneau pe la noi si erau fumatori.
Tinand cont ca si mie mi s-a facut scandal, atunci cand fumam de ex fum,ataori, la inceput am zis ca eu nu am sa procedez asa.
Dar, pana la urma am ales calea de a discuta cu ei si sa ma inteleaga.Atata timp cat eu am ales sa nu mai fumez ,avand si un anumit scop sa incerce sa ma inteleaga ca nu pot tolera in locuinta mea sau in preajma mea fumul de tigare, de teama de a nu ma tenta din nou(desi realitatea e ca eu pur si simplu nu m-ai suport fumul).
Si a functionat!
Eu zic sa discuti cu partenerul tau!
AniS