Mama vitrega - in povesti
Dragele mele,
Am o problema destul de serioasa: povestile. In multe din desenele animate pe care Sanziana le "devoreaza", mama moare si copilul este "chinuit" de mama vitrega (vezi Cenusareasa, Alba ca zapada, Dumbrava minunata) sau copilul este despartit de mama lui (Dumbo, 101 Dalmatieni, etc.). Ei bine, Sanziana mea este ingrozita de faptul ca as putea sa mor si sa o las singura. Se trezeste saracuta si noaptea, vine la noi in pat si ma pune sa-i promit ca nu mor. Evident ca "i-am promis" dar... cum sa-i scot chestia asta din cap?
Va rog mult, poate aveti o solutie "miraculoasa".
Pupici
Raspunsuri
Raluca spune:
Avem aceeasi problema....asteptam sugestii.
Aproape toate povestile clasice sunt tragice sau au episoade de "groaza" Pe Scufitza, pe iezi, pe purcelusi o (ii)papa lupul, etc, etc...
Raluca si Ilinca (1 an si 9 luni)
Banti spune:
E mai greu in cazul desenelor animate, dar cind ii citesc povesti, schimb un pic subiectul il indulcesc, si mai evit scenele "de groaza". De exemplu in "Capra cu trei iezi" ii spun ca ii prinde lupul pe cei doi iezi si evit chestia cu mincatul. Fetita mea are 4 ani si 5 luni si acum intelege cit de cit ce e realitate si ce e poveste. Dar prefer sa ii citesc povesti mai dragute, cu happy end, si cu morala mai sanatoasa. Povestile copilariei noastre sint placute, dar parca nu sint facute pentru copii.
Ioana
dori spune:
Schimbati povestile. Cautati carti cu povesti noi, cu activitati obisnuite, cu copii care se duc la gradinita sau la scoala, care cel mult nu vor sa se spele etc.
Anul trecut fiica mea a primit de la Mos Craciun o carte cu povesti de fratii Grimm (de care eu eram foarte incantata, mai ales de ilustratii, reproduse dupa prima editia a cartilor). Dupa ce i-am citit cateva povesti mi-am dat seama ca povestile erau deprimante si pentru mine, nu numai pentru copil. Asa ca am pus cartea pe un raft sus de tot, si poate revenim la ea peste cativa ani. Sau poate nu ...
cl spune:
Clau, iubito, e vorba de desene animate. Are 25 VCD-uri cu desene Disney si cum ajungem acasa de la gradi.: mami, imi pui si mie "Alba ca zapada" sau "Dumbrava minunata", samd. Cu povestile e mai usor. Da cum sa nu o mai las sa se uite la desene? M-am gandit ca-i mai bine decat sa se uite la Fox sau Cartoon, da' poate ca am gresit . Se uita la 1 desen pe zi, apoi mestereste 1/4 - 1/2 ora ceva pe la calculator, apoi urmeaza joaca si seara... povestile. Cam asta-i
cl spune:
Cristina, mi-ai scris peste raspunsul meu. Pe MINIMAX de ce n-o lasi? Acolo au desene animate foarte cumintele, Franklin(o broasca testoasa) care merge la scoala si se joaca cu prietenii, desene dupa cartile lui Jules Verne, ceva cu spiridusi, altul cu cu catel imens rosu, etc( nu le mai stiu numele), dar sunt si instructive, crede-ma. Si ascunde vcd-urile alea! Ice Age o aveti? Daca vrei iti fac lista cu ce am si-ti dau si tie. Pup,
Claudia.
Cristina spune:
Clau, sorry pentru ca ti-am sters raspunsul. Noi ne-am mutat de curand intr-un cartier de case nou construite si inca nu avem cablu. Minimax nici nu prindem la Pl. Ice Age avem, da ea vrea..."Alba ca zapada". Oricum, mercic mult.
Pupici
quote:
Originally posted by cl
Cristina, mi-ai scris peste raspunsul meu. Pe MINIMAX de ce n-o lasi? Acolo au desene animate foarte cumintele, Franklin(o broasca testoasa) care merge la scoala si se joaca cu prietenii, desene dupa cartile lui Jules Verne, ceva cu spiridusi, altul cu cu catel imens rosu, etc( nu le mai stiu numele), dar sunt si instructive, crede-ma. Si ascunde vcd-urile alea! Ice Age o aveti? Daca vrei iti fac lista cu ce am si-ti dau si tie. Pup,
Claudia.
iren spune:
Hm,spuneti ca povestile fratilor Grimm sint triste?Da' de-ale lui H.C.Andersen ce ziceti?Eu am luat un volum de el,cu gind sa-i citesc lu' bebeleu meu cind s-o mari,da dupa ce n-am dormit doua nopti din cauza lor,am zis ca mai bine-i inventez io povesti frumoase,nu ca alea...
Iren&Bogdanelu
Dalina spune:
Dragele mele,
Mai tineti minte pe vremea lui "stiti voi cine" ca nu "pupam" niciodata o poveste intreaga ci numai fragmente? De exemplu din Pisicile aristocrate eu imi aduc aminte mai mult faza in care EDGAR incearca sa isi recupereze palaria si bastonul care era extrem de haioasa dar luata ca atare, separat.
Danut nu suporta nici cand fuge cu pisicile din casa, nici cand Marie cade de pe pod in apa, in fine nici o scena care sa aiba dramatism cat de putin.
Ma tot intreb: e oare el prea sensibil sau inca nu e la varsta la care sa vada asa ceva?
Dalina
Dafneea spune:
Eu cred ca evolutia umana se indreapta inspre o sensibilitate constienta si asta este simptomatica.In termeni de specialitate se numeste "constientza sufletului" si nu are nici o legatura cu acea slabiciune a personalitatii, dimpotriva!
Inainte vreme, omul nu era constient de sensibilitatea sa si acesta trebuia trezita, stimulata de povesti tragice, horror chiar! Acum nu mai e nevoie de asta deoarece copiii nostri vin deja cu aceasta constienta formata si nu pot privi decat critic si aberant hrana noastra spirituala de pana acum.De aici si reactiile astea.
Tot ce putem face este sa invatam de la ei si sa ne adaptam improvizand caci resurse valoroase sunt foarte putine in domeniul asta.(vezi Antoine de Saint-Exupery: "Micul print").
tora97 spune:
off, si eu care credeam ca numai Theutza mea are o hipersensibilitate....
eu una nu i schimb filmul, o las sa se uite pina la capat, si intre timp o "pregatesc" pestru ce va urma "uite mami, sa vezi ca pina la urma scapa puii" ori chestii dintr astea... a inceput sa se mai obisnuiasca, dar tot isi mai ascunde ochisorii citeodata...
oare noi tot asa am fost?